Conceperea unui copil: 7 mituri suprinzător de adevărate

Conceperea unui copil: 7 mituri suprinzător de adevărate

Louise Tanase - Contributor

Deşi majoritatea oamenilor cred ca este uşor să concepi un copil, medicii spun că specia umană nu este atât de fertilă cum ne place să credem. Chiar şi în ceea ce priveşte populaţia cu vârsta între 18 şi 34 de ani, cu o stare de sănătate bună, medicii au descoperit mici probleme care stau în calea concepţiei. Află care sunt miturile despre concepţie care sunt adevărate.

Concepţia unui copil poate întâmpina diverse obstacole. Chiar dacă avem tendinţa să credem că unii factori care împiedică realizarea concepţiei sunt doar mituri, medicii ne spun că nu este aşa. Află care sunt miturile născute din adevăruri.

Mitul nr. 1: Pentru a concepe este nevoie de o anumită frecvenţă a actelor sexuale

Majoritatea femeilor ştiu că trebuie să ovuleze pentru a concepe un bebeluş, însă a face sex în timpul ovulaţiei nu creşte neapărat şansele de concepţie. În realitate, aşteptarea ovulaţiei pentru a face sex în vederea concepţiei poate să scadă şansele femeii de a ramâne însărcinată, în acest fel ratându-se cea mai fertilă perioadă a lunii. Trebuie să reţinem că după ovulaţie, un ovul este viabil pentru doar 24 de ore, prin urmare, dacă aştepţi să ovulezi pentru a face sex, există posibilitatea să ratezi şansa de a rămâne însărcinată în acest ciclu menstrual. Deoarece după ejaculare, spermatozoizii supravieţuiesc în interiorul corpului tău timp de 3-4 zile, dacă vei face sex de 2-3 ori pe săptămână atunci când vei elibera un ovul, mereu vor fi spermatozoizi care îl aşteaptă.

Dr. Knight, specialist în fertilitate spune că "îmi sfătuiesc toţi pacienţii să facă sex regulat, adică de 2-3 ori pe săptămână, în general începând cu ziua opririi menstruaţiei. În mod deosebit încurajez pacienţii să NU monitorizeze ovulaţia sau să folosească grafice de urmărire a temperaturii bazale."

Un studiu publicat în Jurnalul de Medicină din New England a revelat faptul că pentru a concepe este foarte eficient să începi să faci sex în mod regulat cu 6 zile înainte de ovulaţie. Acest studiu susţine că cu cât faci mai des sex în această perioadă favorabilă concepţiei, cu atât cresc şansele să rămâi însărcinată.

Mitul nr. 2: Relaxează-te, fă sex în fiecare zi

Nu te îngrijora în legătură cu faptul că faci prea mult sex atunci când încerci să rămâi însărcinată. Studiul menţionat anterior a descoperit şi că este mai probabil să rămâi însărcinată dacă faci sex zilnic decât dacă faci sex la 2-3 zile. Însă, experţii în fertilitate avertizează cuplurile să nu îşi facă un program de sex, deoarece, acest lucru ar cauza o scădere a şanselor de concepţie. Deşi datele ştiinţifice sunt încă insuficiente, se pare că dacă viaţa sexuală ajunge pe o agendă şi devine o problemă de rezolvat, hormonii sunt afectaţi în sens negativ şi acest lucru scade şansele de concepţie. Un studiu realizat de specialiştii Facultăţii de Medicină Harvard, care a avut ca subiecţi femei cu probleme de fertilitate, a demonstrat că 55% dintre femeile care au urmat un curs de 10 saptamani in care au învăţat tehnici de relaxare şi de management al stresului au avut o sarcină viabilă în următorul an calendaristic, spre deosebire de doar 20% dintre femeile care nu au avut o instruire pentru a reduce nivelul stresului. Medicii au mai descoperit că femeile care urmează tratamente pentru fertilitate şi care rămân relaxate şi optimiste au rezultate mai rapide decât cele care sunt pesimiste în legătură cu şansele lor de a concepe. Prin urmare, trebuie să reţii că acest mit este adevărat şi că, cu cât te stresezi mai mult că nu rămâi însărcinată cu atât mai mult influenţezi negativ chimia organismului tău într-un mod care afectează capacitatea ta de concepţie. Soluţia este să te gândeşti la sex pur şi simplu, nu la sex în vederea concepţiei.

Mitul nr. 3: Poziţiile sexuale afectează concepţia

Există multe mituri în ceea ce priveşte actul sexual în scopul concepţiei şi cele mai bune momente pentru a concepe. Multe cupluri cred cu tărie că poziţiile sexuale adoptate pot influenţa şansele de a concepe un bebeluş. Mai mult decât atât, se crede că dacă femeia stă întinsă pe spate timp de 20 de minute după încheierea actului sexual cresc şansele concepţiei pentru că sperma va sta mai mult în preajma colului uterin. Trebuie să ştii că, deşi sperma iese din vagin după ejaculare, rămâne suficientă în zona colului uterin pentru ca numeroşi spermatozoizi să pornească pe drumul către ovul, indiferent de poziţia în care se află femeia în acel moment.

Mitul nr. 4: Calitatea spermei scade dacă o păstrezi

Milioane de spermatozoizi sunt produşi în testiculele bărbatului în fiecare zi. Spermatozoizii sunt stocaţi într-un mic săculeţ care se numeşte epididim care se află în partea superioară a fiecărui testicul. Abstinenţa în scopul acumulării spermatozoizilor, astfel încât numărul acestora să fie mai crescut atunci când va avea loc un act sexual nu va creşte şansele de concepţie. În realitate, spermatozoizii mai „bătrâni" ar putea fi de o calitate inferioară şi chiar ar putea împiedica spermatozoizii mai recent produşi şi mai sănătoşi să ajungă la ovul.

Mitul nr. 5: Lubrifiantul nu ajută spermatozoizii să alunece mai bine şi să ajungă la ţintă

Nu numai că este adevărat, dar este posibil ca lubrifiantul să te împiedice să rămâi însărcinată, spune Dr. Knight, specialist în fertilitate. Trebuie să ştii că majoritatea gelurilor lubrifiante schimbă pH-ul din interiorul vaginului tău, iar acest lucru ar putea afecta mobilitatea spermatozoizilor şi, în cele din urmă, ar putea preveni sau cel puţin reduce şansele de a rămâne însărcinată. În cazul în care trebuie să foloseşti neapărat un lubrifiant evită gelurile pe bază de vaselină. Încearcă mai bine produsele naturale vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, care este mai puţin periculos pentru spermatozoizi.

Mitul nr. 6: Dacă femeia nu are orgasm, nu rămâne însărcinată

Nu există nicio dovadă care să ateste faptul că un libido scăzut sau incapacitatea de a ajunge la orgasm influenţează capacitatea de concepţie, deşi multe persoane cred cu tărie acest lucru. Trebuie să ştii că nu este nevoie ca femeia să aibă orgasm pentru a concepe. Pe de altă parte, libidoul scăzut sau lipsa orgasmului pot să apară atunci când cuplul este setat pe ideea de a concepe şi viaţa sexuală devine o obligaţie în acest sens, iar în acest caz apare stresul care poate întârzia, cu adevărat, concepţia. Nu uita că trebuie să faceţi sex doar atunci când aveţi chef de sex şi să nu limitaţi actele sexuale doar în ceea ce credeţi că este cea mai fertilă perioadă a lunii. Trebuie să mai ştii că femeile nu ovulează întotdeauna în cea de-a paisprezecea zi a ciclului menstrual şi că este foarte uşor să calculezi greşit perioada fertilă. Şansele de a concepe în orice lună, pentru un cuplu sănătos şi fertil este de aproximativ 25%.

Mitul nr. 7: Nu eşti bărbat/femeie dacă nu poţi concepe

La fel ca artrita sau astmul, infertilitatea este o afecţiune medicală şi poate fi nevoie de tratament medical. Infertilitatea nu reflectă feminitatea sau masculinitatea unei persoane. Deşi nu există diete sau un stil de alimentaţie care să vindece infertilitatea, un stil de viaţă sănătos este foarte important. Păstraţi o greutate normală şi constantă, adoptaţi o dietă bogată în fructe şi legume, nu fumaţi şi evitaţi alcoolul şi cafeina. Relaxaţi-vă o vreme şi abia după câteva luni de încercări vă puteţi forma o opinie şi să solicitaţi consultul unei medic specializat în infertilitate.

Articolul urmator
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate
    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate

    Gemenii au fost de-a lungul timpului un subiect foarte interesant pentru toata lumea. Atat cercetatorii, cat si parintii insusi si-au pus multe intrebari referitoare la gemeni. Probabil...

    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat
    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat

    O instituție a statului este obligată să plătească, unui copil din Botoșani, daune morale de peste 10.000 de euro! Cel mic este diagnosticat cu sindromul Asperger, o tulburare de...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Vânzarea unui copil în România nu reprezintă o infracțiune, consideră magistrații
    Vânzarea unui copil în România nu reprezintă o infracțiune, consideră magistrații

    „Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”, a hotărât Curtea de Apel Cluj, după ce o femeie care și-a vândut propriul copil a...

    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi
    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi

    Un clip cu Emma Răducanu a devenit cel mai vizionat din istoria Australian Open! A fost urmărit de peste 47 de milioane de oameni până acum, pe YouTube. Iată de ce!

    © 2024 Qbebe