Infertilitatea cuplului se defineste prin lipsa aparitiei unei sarcini dupa 12 luni de relatii intime neprotejate, constante. Actualmente, acest interval de timp se poate prelungi cu inca 6 luni pentru cuplurile tinere sau se poate micsora in cazul depasirii varstei de 35 de ani a partenerilor.
Cauzele infertilitatii sunt multiple. Ele pot viza atat partenerul feminin cat si partenerul masculin. Un rol important in pregatirea cuplului pentru conceptie il are nutritia, anumite alimente fiind recunoscute ca fiind deosebit de benefice in acest sens.
![]() S-a demonstrat in decursul timpului ca o alimentatie echilibrata creste sansa obtinerii unei sarcini si aici ma refer la ambii parteneri. S-a constatat de asemeni ca excesele alimentare si dezechilibrele nutritionale pot impiedica aparitia sarcinii sau pot duce la avort si nastere prematura. Trebuie de mentionat de la inceput ca alimentatia corecta in perioada preconceptionala nu reprezinta un tratament specific al infertilitatii. Rolul alimentatiei este de a imbunatati sansele obtinerii unei sarcini, atat pe cale naturala cat si cu ajutorul unor tehnici de repreducere umana asistata. Domnul doctor George Vasilescu - medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in reproducere umana asistata si tratamentul infertilitatii, ne-a prezentat in continuare care sunt cele mai comune cauze nutritionale care pot impiedica aparitia unei sarcini, alaturi evident de cauzele specific medicale ale infertilitatii.
1. Saltul peste micul dejun - poate duce la dezechilibre nutritionale cantitative dar si calitative. Micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa a zilei, care pregateste corpul pentru activitatea intregii zile. Perioada preconceptionala este foarte importanta pentru obtinerea unei sarcini. Ea trebuie inceputa cu minim 3 luni inainte de incercarea de conceptie si cuprinde masuri de ordin alimentar, stil de viata, suplimentarea carentelor. In aceasta perioada corpul trebuie detoxifiat si regenerat corespunzator si aici ma refer la ambii parteneri. Un embrion sanatos provine intotdeauna dintr-un ovocit sanatos si dintr-un spermatozoid sanatos. Acestia la randul lor provin din organisme sanatoase si echilibrate. Un embrion sanatos se va dezvolta armonios si se va transforma intr-un copil sanatos iar mai apoi intr-un adult sanatos. Acestea trebuie sa fie dezideratele principale ale viitorilor parinti cand se hotarasc sa aduca pe lume un copil. Acest articol v-a fost oferit de specialistii Academiei de FIV, un proiect Columna Medical Center, care atrage atentia asupra problemelor de infertilitate, precum si a solutiilor existente care pot veni in ajutorul cuplurilor care isi doresc un copil.
|
Cauta o gradinita in orasul tau