Infertilitatea: probleme emotionale pe care nu ti le spune nimeni si rezolvarea lor

Infertilitatea: probleme emotionale pe care nu ti le spune nimeni si rezolvarea lor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Infertilitatea constituie o problema mult mai des intalnita decat s-ar putea crede, iar pentru multe cupluri ajunge sa devina un impas major nu doar in calea intemeierii unei familii, ci si in mentinerea unei relatii armonioase. Iata ce probleme emotionale pot aparea in cazul unui cuplu care se confrunta cu infertilitate.

Cum privesc barbatii si femeile intemeierea unei familii

Pentru unele femei maternitatea constituie o parte importanta din imaginea de sine, iar pentru altele reprezinta cea mai inalta ambitie. Chiar si cele care nu-si doresc sa devina mame sunt constiente de presiunea sociala impusa asupra lor, presiune care poate fi enorma; femeile care nu pot avea copii ajung sa creada ca este ceva in neregula cu ele sau ca le lipseste ceva important din viata, aparand sentimente ca vina si rusinea.

Barbatii nu se simt presati in acelasi mod sa devina tati si multi sunt fortati sa-si reprime sentimentele sau sa le pastreze pentru ei. Dar, este important de retinut, ca pot resimti si ei aceeasi frustrare si dezamagire pe masura ce trec prin diverse tratamente si totusi sarcina intarzie sa apara. Insa isi accepta rolul de a fi puternici sau pot fi obisnuiti sa-si reprime sentimentele. In cazul in care problema de fertilitate este de factor masculin, atunci imaginea lor de sine poate incepe sa fie afectata in mod semnificativ.

emotionale

Intemeierea unei familii reprezinta asadar una dintre tranzitiile majore din viata de adult atat pentru barbati, cat si pentru femei, iar stresul de a nu avea parte de un copil a fost asociat cu sechele emotionale precum furie, depresie, anxietate, probleme de cuplu (mai ales cand exista presiunea unor decizii medicale), disfunctii sexuale si chiar izolare sociala. Cuplurile experimenteaza un stigmat, sentimente de pierdere a identitatii si imaginii de sine ca urmare a infertilitatii, precum si o stare de defectuozitate sau incompetenta.

Doamna Rodica Matei - psiholog, membru direct International Psychoanalytical Association (IPA) pe care o puteti gasi la www.generatia.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Infertilitatea este legata pe de o parte de modul in care o femeie isi traieste feminitatea emotionala, pe de alta parte de legaturile transgenerationale cu stramosii, adica cu genele pe care le poate duce mai departe. Feminitatea poate fi blocata de modul in care este investita in familia de origine. In plus, vorbim de o tendinta la somatizare, fiind vorba de un simptom exprimat prin corp, asadar persoana infertila este probabil una care ia greu contact cu propriile emotii si le discerne cu dificultate."

Citeste si: Pas cu pas: cum poti beneficia de cele mai bune tratamente pentru infertilitate 

Ce simt barbatii si femeile afectati de infertilitate

Barbatii si femeile sunt afectati de infertilitate in moduri diferite, insa majoritatea cuplurilor experimenteaza lupta pentru a-si intemeia o familie in acelasi fel. Femeile sunt privite, de cei din jur sau chiar de ele insele, drept cele care poarta de grija relatiei; ele se simt de obicei responsabile nu doar pentru sentimentele negative ale celorlalti, ci si pentru orice lucru negativ care poate interveni. Cand femeile incearca sa-si reprime sentimentele, emotiile pot deveni de rau augur, pana cand in final ajung sa se simta lipsite de control si totul pare sa le copleseasca. Femeile din cuplurile infertile isi protejeaza adesea sotii de propria durere si sentimente de esec prin preluarea responsabilitatii pentru tratamente. Cand merg alaturi de parteneri la consultatii medicale, ele incearca sa-i protejeze de presiunea resimtita in procesul de conceptie, precum si de propriile sentimente, astfel amplificand intreaga experienta. Drept urmare a preluarii acestei responsabilitati, femeile ajung sa se confrunte cu sentimente intense, precum durere, furie, teama care pot conduce la o stare de depresie sau anxietate; cand sentimentele ies la iveala, ele simt ca pierd controlul si nu stiu cum sa ceara ceea ce au nevoie, in special de la partenerul pe care vor sa-l protejeze. Pot tanji dupa o legatura emotionala la acel moment, pentru ca apoi sa se retraga de langa partener deoarece simt ca l-au dezamagit.

emotionale

Barbatii sunt priviti in mod traditional drept furnizorii financiari ai relatiei si sunt responsabili pentru protejarea familiei de pericole reale sau imaginare. Ei se simt de obicei mai amenintati sa se exprime pe plan sentimental deoarece se vad obligati sa-si reprime emotiile; sunt antrenati sa preia conducerea, sa ia decizii si sa gandeasca fara a se lasa distrasi de emotii. Barbatii din cuplurile infertile se simt coplesiti de intensitatea emotiilor partenerelor, precum si de inabilitatea de a le accesa pe cele care le apartin. Ei tind sa-si canalizeze energia in activitatea profesionala, acolo unde simt ca pot avea mai mult succes. Drept urmare, barbatii se pot simti neajutorati in ameliorarea situatiei si pot transmite involuntar mesaje resimtite drept acuzatoare in dorinta de a linisti partenera si nu ca o expresie a temerilor.

Atat barbatii cat si femeile ajung intr-un punct in care se autoincurajeaza, simtind ca au esuat in rolul de baza al familiei, reproducerea. Cuplurile evita sa admita ca exista intr-adevar probleme, simtind ca dificultatea de a se adapta poate desemna un esec in relatie.

Citeste si: 10 sfaturi utile pentru cuplurile cu probleme de fertilitate 

Impactul pe care il are tratamentul de fertilitate

Desi nu este un aspect discutat, si participarea la tratamente de fertilitate, precum apelarea la tehnici de reproducere umana asistata, reprezinta o provocare emotionala seminficativa pentru cuplu. Apar in acest sens niveluri crescute de anxietate, depresie si stres. Tratamentele esuate de fertilizare in vitro sunt cunoscute a avea cel mai mare impact asupra statusului emotional din cuplu. Femeile pot fi mai deprimate, cu respect scazut de sine si incredere diminuat, simptomele depresive instalandu-se cu rapiditate.

emotionale

De asemenea, trebuie mentionate si efectele adverse care pot aparea ca urmare a medicatiei folosite in decursul tratamentului de fertilitate, a ingrijorarilor de natura financiara cu privire la costurile asociate procedurilor si, nu in ultimul rand, disproportia dintre rezultate si asteptari. Se poate dovedi extrem de dificil sa stii cand sa incetezi tratamentul de fertilitate si cand sa incerci noi solutii propuse.

Clinica de Medicina si Ginecologie din Zlin are o experienta de peste 14 ani in tratarea infertilitatii si are una dintre cele mai bune echipe de specialisti in fertilizare in vitro. Un avantaj important al clinicii consta in faptul ca are coordonatoare FIV in Romania, fosta pacienta, care va poate impartasi experienta sa in lupta cu infertilitatea. Adina Vochin va va fi alaturi la fiecare pas, asigurandu-va asistenta specializata si sprijin pentru acest pas important din viata voastra. Adina va poate ajuta sa comunicati cu specialistii clinicii, inclusiv prin intermediul videoconferintelor. Datele sale de contact sunt: telefon/sms/whatsapp 0723 688 227 sau Skype: adina.vochin.

Solutii pentru problemele emotionale aparute

In primul rand, problema de fertilitate trebuie privita drept una a cuplului, indiferent carui partener ii apartine, responsabilitatea trebuie sa fie comuna. Prin urmare, cuplul trebuie incurajat sa participe impreuna in toate aspectele pe care le implica procesul de evaluare si tratament. In acest mod, fiecare partener va intelege mai bine necesitatile celuilalt si va putea sa se sustina mai bine reciproc.

Sunt de ajutor psihoterapia cognitiv-comportamentala de grup, tehnicile de relaxare si grupurile de sprijin pentru reducerea nivelului de stres si a simptomelor asociate dispozitiei (anxietate, furie, depresie), precum si pentru cresterea sanselor de reusita a tratamentului. Si partenerii se pot ajuta comunicand deschis unul cu altul, intelegand ca nu exista vreun mod clar definit in care trebuie sa se simta, intrebandu-se unul pe altul ce doresc, acceptand diferentele emotionale si psihologice dintre barbati si femei si, mai ales, impartasind poverile si bucuriile din procesul de tratament. Veti avea parte de o echilibrare a intensitatii sentimentelor si va veti apropia cu un respect crescut unul fata de celalalt.

Domnul Viorel Nedelcu, Psiholog clinician & psihoterapeut Centrul Medical de Psihoterapie Bellanima, care are la baza o formare extensiva in psihoterapia psihanalitica si o experienta de peste 8 ani in practicarea acestei metode terapeutice ne ofera urmatoarele recomandari:

"Pe langa procedurile medicale standard, aditional, discutia cu un psiholog poate lamuri o serie de aspecte neclare, mai ales ca situatiile sunt foarte particulare.
Consilierea psihologica, care presupune o abordare pe termen scurt, poate duce punctual la constientizarea unor conflicte interne sau la depasirea unor aspecte care tin de anxietate, stres sau la imbunatatirea comunicarii cu partenerul.
Psihoterapia este de asemenea foarte utila. Aceasta implica un angajament pe termen lung si o abordare mai profunda a aspectelor de natura psihologica. Asociata cu tratamentul medical sporeste semnificativ sansele de reusita."

Chiar daca intemeierea unei familii poate parea uneori un tel anevoios, Clinica IVF Zlin va poate lua de pe umeri o parte din stresul resimtit. Veti gasi in cadrul complexului un hotel de 4 stele, un restaurant si o farmacie, iar asta va va face sa va simtiti, in perioada tratamentului, ca intr-o vacanta.

Complexul Tomasov este situat intr-o zona linistita a orasului Zlin, avand acces rapid in centru si ofera pentru pacientii clinicii un pret special la cazare. In apropiere se gasesc numeroase obiective turistice, inclusiv o Gradina Zoologica inedita, iar pentru persoanele active exista si terenuri de tenis, club de golf si partii de schi. Veti avea partea astfel de un tratament de exceptie alaturi de o experienta de neuitat si cu un posibil rezultat care va implini visul de a deveni parinti.

www.ivfzlin.ro  logo zlin

Multumim colaboratorilor nostri, doamna Rodica Matei si domnul Viorel Nedelcu pentru informatiile oferite.

Articolul urmator
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate
    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

    Infertilitatea este o problemă medicală cu care se confruntă tot mai multe cupluri și care afectează partenerii din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Mărturia unei...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună
    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună

    Încă din primele clipe în care îți iei micuțul în brațe, te gândești la ce ar trebui să faci pentru a-i oferi tot ce este mai bun. În aceste...

    Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?
    Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?

    Trauma emoțională reprezintă un răspuns psihic la un eveniment profund stresant, care se mai numește și eveniment traumatic. Cele mai multe traume își au originea în...

    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase
    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase

    O profesoară de arte plastice a dezvăluit motivele pentru care nu le spune niciodată copiilor ei că sunt „buni la desen”, chiar și atunci când desenele lor sunt...

    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...
    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...

    Lupta cu infertilitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o femeie. În cazul în care visul de a deveni mamă i se împlinește...

    © 2024 Qbebe