10 lucruri pe care sa le faci in sarcina pentru un copil inteligent

10 lucruri pe care sa le faci in sarcina pentru un copil inteligent

Cosmina Ionita

Inca de cand este un bulgare de celule in burtica ta, creierul si inteligenta copilului prind contur. Si depinde in mare masura de tine cum se dezvolta sistemul neuronal al micutului tau. Probabil stiai deja ca stilul de viata sanatos adoptat in sarcina ajuta copilul sa creasca mare si puternic, dar stiai ca il poate face si mai inteligent? Alegerile simple pe care le faci in fiecare zi, de la consumul unei salate la masa de pranz si pana la plimbarile in parc te pot ajuta in dezvoltarea creierul bebelusului. Ce trebuie sa faci, mai exact, in sarcina ca sa ai copil inteligent?

Inteligenta apare din interactiunea intre mostenirea genetica a unei persoane si mediul in care se dezvolta. Nu putem controla contributia naturii, dar mediul uterin are o importanta critica si de multe ori trecuta cu vederea de parinti in dezvoltarea neuronala a copilului.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca ceea ce faci in timpul sarcinii poate avea la fel de mult impact asupra dezvoltarii creierului copilului si inteligentei viitoare, ca ceea ce faci dupa nastere. Aflati din articolul Qbebe cateva modalitati in care obiceiurile sanatoase dezvolta inteligenta copilului tau!

1. Lasa bebelusul in pace!

Poate sunteti contrariati, dar acest sfat vine de la biologul John Medina, autorul cartii "Secretele inteligentei copilului": „Daca ar fi sa ofer intr-o singura propozitie un sfat bazat pe tot ceea ce stim despre dezvoltarea din prima jumatate a sarcinii, ar fi acesta: bebelusul vrea sa fie lasat in pace."

Potrivit biologului, in mediul cald si sigur si in absenta stimularii, pre-creierul embrionului va genera neuroni intr-un ritm uluitor: 500.000 de celule pe minut, adica mai mult de 8.000 de celule pe secunda, pret de cateva saptamani. "Procesul incepe la trei saptamani dupa conceptie si continua pana la jumatatea sarcinii. Misiunea este complexa, iar timpul - scurt, astfel ca bebelusul are nevoie sa nu fie deranjat", explica Medina.

Motivul pentru care biologii evolutionisti cred ca sarcinile umane provoaca greturi matinale. In opinia lor, principalul efect al starilor de greata este acela ca forteaza mama sa urmeze o dieta prin care sa evite alimentele toxice, iar oboseala care insoteste greturile de dimineata ar forta-o pe viitoarea mamica sa nu intreprinda activitati fizice riscante pentru bebelus. Mai mult, cercetatorii cred ca starile de greata fac bebelusul mai destept.

Potrivit unui studiu, care a analizat copiii nascuti de mame cu episoade majore de greata si voma in timpul sarcinii, atunci cand acestia au ajuns la varsta scoalara, 21% au obtinut peste 130 de puncte intr-un test IQ standard. In schimb, doar 7% dintre copiii nascuti de mame care nu au suferit de greturi in timpul sarcinii au obtinut un rezultat atat de bun. Oamenii de stiinta isi explica rezultatul prin faptul ca doi dintre hormonii care stimuleaza greturile ar putea actiona totodata ca „fertilizator neuronal" pentru creierul aflat in curs de dezvoltare. Cu cat le este mai rau viitoarelor mame, cu atat produc mai mult „ingrasamant neuronal", cu efect mai pronuntat asupra IQ-ului.

Asadar, puneti deoparte dvd-urile cu muzica lui Mozart si lasati bebelusul sa se dezvolte in ritmul lui!
Dezvoltarea neuronala a fatului

2. Ia in greutate!

„IQ-ul bebelusului este o functie a volumului cerebral. Dimensiunile creierului prezic aproximativ 20% din variatia scorurilor IQ. Volumul creierului este legat de greutatea la nastere, ceea ce sugereaza ca, pana la un punct, bebelusii mai mari sunt mai isteti", considera Medina. De aceea, specialistii recomanda femeilor insarcinate sa manance nu neaparat mai mult, cat mai bine astfel incat bebelusul sa se dezvolte normal si sa ia in greutate.

Studiile arata ca, de la 4 luni si pana la momentul expulzarii, fetusul devine extrem de sensibil la cantitatea si la tipul alimentelor consumate, iar coeficientul de inteligenta creste proportional cu greutatea (maxim 3,6 kilograme). In cazul bebelusilor care cantaresc peste 4 kilograme la nastere, IQ-ul scade putin, cu aproximativ un punct. Aceasta reducere are loc probabil din cauza faptului ca bebelusii mai mari au mai multe sanse sa sufere de hipoxie (oxigen insuficient) sau alte probleme in timpul nasterii.

Prin urmare, cat trebuie sa manance viitoarele mamici? Specialistii spun ca depinde de greutatea la debutul sarcinii. Daca ai o greutate normala, trebuie sa adaugi 12-18 kilograme, adica aproximativ un kilogram pe saptamana in cea de-a doua jumatate a sarcinii. Daca insa esti supraponderala, poti sa pui doar 7-11 kilograme (respectiv, 500 de grame pe saptamana in ultimele doua trimestre) pentru a avea un bebelus sanatos. In general, femeile trebuie sa consume 300 de calorii in plus in fiecare zi din timpul sarcinii.

3. Consuma alimente sanatoase!

Dintre cele 45 de elemente nutritive necesare pentru dezvoltarea corpului, 38 joaca un rol cheie si in dezvoltarea neurologica a bebelusului. O dieta echilibrata, bogata in legume si fructe, dar si in fier, acid folic si acizi grasi Omega 3 ajuta la dezvoltarea creierului in uter.

Consuma oua pentru ca acestea contin colina, o substanta vitala pentru dezvoltarea creierului si imbunatatirea memoriei, iar acizii grasi Omega 3 sunt cunoscuti pentru rolul crucial in dezvoltarea inteligentei. Iodul este esential pentru a produce hormoni tiroidieni, de asemenea importanti pentru dezvoltarea creierului, iar fierul ajuta la transportul oxigenului.

Poti sa-ti suplimentezi doza de acid folic consumand paste, cereale sau orez, citrice, ficat, broccoli, legume cu frunze verzi si fasole, iar acizii grasi sa-i iei din peste. Chiar daca pestele este o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, nu-l consuma in exces. Orice tip de peste contine mercur in cantitati mai mici sau mai mari, cu efecte nocive asupra dezvoltarii creierului fatului. De aceea, specialistii recomanda gravidelor sa nu consume mai mult de 1-2 portii de peste pe saptamana.

4. Evita stresul!

Stresul poate avea un impact major asupra creierului bebelusului, mai ales daca femeia sufera, in ultimele luni ale sarcinii, de o forma severa sau cronica de stres.

Stresul sever suferit de mame in timpul sarcinii poate schimba temperamentul copilului, facandu-l mai iritabil, ii reduce IQ-ul (in medie, cu 8 puncte), ii poate afecta abilitatile motorii, atentia si abilitatea de a se concentra, dar si sistemul de raspuns la stres. Unii specialistii sustin ca expunerea fatului la stres il predispune la ADHD, anxietate crescuta si chiar la dificultati de invatare, mai tarziu, in copilarie. Stresul poate chiar sa reduca in dimensiuni creierul copilului, sustin specialistii.

Medicii recomanda viitoarelor mamici sa intocmeasca o lista cu „lucrurile care ma deranjeaza cumplit", sa le constientizeze si sa le controleze. Evitati, pe cat posibil, situatiile tensionate si inlaturati factorii de stres!
Dezvoltarea neuronala a fatului

5. Fii optimista!

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copilul tau este sa fii increzatoare si optimista. Zambeste cat mai mult si bucura-te de "calatorie"! Priveste grijile si starile de rau ca parte integranta din proces, dar concentreaza-te asupra aspectelor pozitive. Increderea si buna dispozitie te ajuta sa ai un bebelus sanatos si energic, echilibrat psihic si afectiv. Dar mai ales, inteligent.

6. Comunica cu bebe din burtica

Stabilirea unei relatii emotionale stranse cu bebelusul ajuta la dezvoltarea creierului, deoarece conexiunile neuronale au loc prin intermediul relatiilor sociale si schimburilor de limbaj. In acest fel, el se simte sigur si protejat, ceea ce favorizeaza dezvoltarea inteligentei. Vorbeste-i bebelusului din pantece. El recunoaste sunetele si iti identifica vocea.

Daca vreti sa aveti un copil istet, trebuie sa-i creati un mediu de siguranta inca din timpul sarcinii. Abia atunci cand sunt indeplinite nevoile de siguranta ale creierului, acesta va permite neuronilor sa se dedice mai tarziu in copilarie limbii francize sau algebrei. Daca nevoile de siguranta nu sunt satisfacute, algebra sau franceza nu intra in preocuparile creierului.

7. Fa sport!

Forma fizica a mamicii este foarte importanta pentru sanatatea mintala a bebelusului. Studiile au demosntrat ca femeile care fac sport regulat au o nastere mult mai usoara decat cele supraponderale sau sedentare. Pentru femeile in forma, a doua etapa a travaliului dureaza in medie 27 de minute, fata de mai bine de o ora in cazul celorlalte femei. Deoarece travaliul este mult mai scurt, bebelusii nascuti de femei cu o conditie fizica buna prezinta un risc mai mic de a suferi probleme cerebrale cauzate de lipsa de oxigen.

Mai mult decat atat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca mamele in forma au copii mai destepti decat cele supraponderale. Este binecunoscut faptul ca exercitiile fizice imbunatatesc activitatea neuronala. Asadar, miscarea efectuata regulat de mamica are implicatii directe asupra creierului bebelusului. Totodata, cu ajutorul exercitiilor fizice, femeile insarcinate se protejeaza de efectele negative ale stresului.

Atentie, insa! Nu depuneti prea mult efort! In cazul activitatii fizice intense, fluxul sanguin catre uter se reduce si, odata cu el, si cantitatea de oxigen ce ajunge la creierul bebelusului. De asemenea, uterul se poate supraincalzi, iar o temperatura cu mai mult de 2 grade Celsius in plus creste riscul de avort spontan si poate afecta dezvoltarea cerebrala si oculara a fetusului. In ultimul trimestru de sarcina, cea mai buna forma de miscare este inotul, deoarece apa ajuta la eliminarea caldurii excesive din uter.

8. Renunta la alcool si la tigari!

Bebelusii sunt foarte sensibili la mediul in care sunt crescuti. Alcoolul si tigarile sunt doua dintre cele mai mari pericole pentru fat in sarcina. Acestea cresc riscul de malformatii congenitale, dar si de defecte neuronale grave.

Mamele care fumeaza in sarcina scad coeficientul de inteligenta al fatului, deoarece tutunul duce la constrictia vaselor de sange si reduce fluxul de sange catre fat. Astfel, bebelusul este privat de aportul de nutrienti si de oxigen. Iar consumul constant de alcool in cantitati mari scade IQ-ul si reduce abilitatile cognitive si de memorie.

9. Mentine-te sanatoasa!

Unele femei dezvolta probleme cu tiroida pentru prima data in timpul sarcinii si este foarte important sa trateze rapid orice problema aparuta. Prea mult sau prea putin hormon tiroidian in sangele mamei poate fi daunator pentru fat, considera cercetatorii. Coeficientul redus de inteligenta din copilarie a fost conexat cu nivelurile scazute de hormon tiroidian. Cateva analize de sange simple pot depista din timp riscul. Pentru a ajuta glanda tiroida sa functioneaze la parametri normali, consuma 220 mcg de iod pe zi. Se afla in iaurt si lapte, precum si din sare iodata.

Nu neglija seturile minimale de analize si vizitele la medic. Gestioneaza bolile grave, cum ar fi diabetul. Aminteste-ti ca un copil sanatos si inteligent trebuie sa se dezvolte intr-un mediu sanatos. Si ma refer aici la trupul si mintea care-i dau viata.Dezvoltarea neuronala a fatului

10. Bucura-te de soare!

Poate suna ridicol, in prima faza. Un studiu australian a constatat, insa, ca bebelusii ale caror mame au avut o expunere scazuta la soare in timpul primelor trei luni de sarcina pot avea un risc mai mare de dezvoltare a sclerozei multiple mai tarziu in viata. Vitamina D produsa in organism prin expunerea la razele solare este importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos central al fatului. Cercetatorii cred ca vitamina D3 protejeaza creierul si imbunatateste memoria si functiile cognitive.

Mai mult decat atat, soarele va confera liniste si buna dispozitie, atat de importante in sarcina atat pentru tine, cat si pentru copil. Asadar, bucurati-va de soare!

Gena inteligentei se mosteneste, insa nu si coeficientul. Am cazut de acord asupra faptului ca bebelusii incep sa isi dezvolte inteligenta inca din viata intrauterina, iar contactul cu mediul inconjurator este vital. De aceea, depinde in cea mai mare masura de tine cum folosesti toate aceste instrumente in dezvoltarea capacitatii lui intelectuale.

Surse:
"Secretele inteligentei copilului", de John Medina
http://www.parents.com/pregnancy/my-baby/smart-baby-brain-power-tips/
http://www.webmd.com/baby/features/how-to-have-smarter-child
http://www.wikihow.com/Increase-Your-Baby%27s-Chances-of-Being-Smart-from-Womb-to-Birth

 

Articolul urmator
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

    Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea
    Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea

    Un băiețel în vârstă de 10 ani tocmai se întorcea acasă, când s-a trezit urmărit de o femeie. Citește articolul ca să afli ce a făcut ca să scape de ea.

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2024 Qbebe