13 ingrediente din produsele cosmetice de care trebuie să te ferești în sarcină

13 ingrediente din produsele cosmetice de care trebuie să te ferești în sarcină

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea gravidelor acordă o importanță sporită produselor de îngrijire și în special cosmeticelor în această perioadă specială din viață. Pentru mămici responsabile am conceput o listă cu ingrediente pe care ar fi indicat să le eviți în timpul sarcinii.

În timpul sarcinii o mulțime de lucruri ajung pe lista interzisă: băuturile alcoolice, marea majoritate a medicamentelor, o gamă vastă de alimente, precum și de produse cosmetice. Acestea din urmă, chiar dacă la prima vedere pot părea sigure, în realitate au potențialul de a cauza o varietate de probleme de sănătate. Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a realizat în acest sens o încadrare a lor în funcție de gradul de periculozitate, pe baza literelor alfabetului (A,B, C, D și X, în ordine crescătoare; în general cele din categoriile A și B sunt considerate sigure în sarcină).

Iată ce ingrediente din produsele cosmetice ar trebui să eviți în sarcină (de preferat și pe perioada alăptării).

1. Hexahidrat de clorură de aluminiu: acest ingredient se găsește în antiperspirante, unde îl poți găsi sub formă de clorură hexahidrat și clorhidrat de aluminiu. Perioada sarcinii este cea mai potrivită pentru a renunța la deodorantele clasice și a opta pentru alternative naturale. Hexahidratul de clorură de aluminiu afectează celulele care produc transpirație și este inclus în categoria C de produse, prin urmare trebuie evitat.
2. Acizi beta-hidroxi: este vorba despre acidul salicilic, acidul 3-hidroxipropionic, acidul tretocanic și acidul tropic. Acidul salicilic este inclus în categoria C de periculozitate, fiind în mod tradițional folosit pentru acnee, dar în prezent face parte din toate tipurile de produse destinate exfolierii pielii, în special celor de curățare. Alternative considerate sigure la acesta sunt acidul glicolic, acidul lactic și acidul mandelic.
3. Peroxidul de benzoil: deși sarcina poate cauza adesea acnee, produsele disponibile la farmacie și fără rețetă, fac parte din categoria C. Acest lucru înseamnă că există un risc potențial pentru făt, iar majoritatea medicilor de obstetrică-ginecologie vor recomanda evitarea.
4. Ingredientele din produsele de protecție solară: avobenzon, homosalat, octisalat, octocrilen, oxibenzon, oxtinoxat, metil antranilat si oxtocrilen.
5. Deitanolamină (DEA): se găsește în produse destinate îngrijirii părului și corpului; în această categorie se includ și dietonolamina, oleamide DEA, lauramide DEA și cocamide DEA.

ingredientele din produsele cosmetice

6. Dihidroxiacetonă (DHA): se găsește în autobronzante și poate fi nocivă dacă este inhalată

7. Formaldehidă: acest ingredient este în compoziția tratamentelor pentru netezirea părului, în lacurile de unghii și în lipiciul pentru gene false; caută pe etichete formaldehidă, quarternium-15, dimetil-dimetil (DMDM), hidantoină, imidazolidinil urea, diazolidinil urea, hidroximetilglicinat de sodiu și 2-bromo-2-nitropropan-1, 3-diol (bromopol). Deși formaldehida nu este încadrată de Administrația Alimentelor și Medicamentelor în nicio secțiune, mulți medici ginecologi și dermatologi vor recomanda gravidelor să o evite. Se pare că manichiura cu gel tinde să aibă cea mai mare concentrație, precum și procedurile de îndreptare a părului; în acest sens personalul saloanelor de îngrijire corporală este expus celui mai ridicat risc (poate crește șansele de probleme cu fertilitatea sau de pierdere a sarcinii).
8. Hidrochinonă: un agent de decolorare a pielii; în aceeași categorie se includ și idrochinonă și chinol/1-4 dihidroxi benzin/1-4 hidroxi benzen. Deși poate părea tentant pentru multe gravide să apeleze la astfel de produse ca urmare a pigmentării tenului în perioada sarcinii (fiind vorba fie de pete, fie de așa-numita melasmă), hidrochinona face parte din categoria C.
9. Parabeni: cea mai cunoscută categorie de ingrediente de evitat. Acestea sunt după cum urmează: propil, butil, izopropil, izobutil și metilparabeni. Parabenii sunt cunoscuți drept disruptori hormonali și sunt ușor absorbiți la nivelul pielii. Conform unui studiu din anul 2016 publicat în Revista de Chimie, expunerea prenatală la BPA (un tip de paraben) a fost corelată cu probleme în sarcină și copilărie, inclusiv avort, greutate mică la naștere, obezitate, tulburări în dezvoltarea fetală și probleme comportamentale.
10. Ftalați: se află în produse cu arome sintetice și lacuri de unghii. De evitat în special dietil și dibutil. Studiile recente au demonstrat că trebuie luate în considerare riscurile precum hipertensiune arterială, până la ADHD și diabet. În timpul saricnii expunerea la ftalați poate cauza o dezvoltare fetală anormală.
11. Retinol: vitamina A, acidul retinoic, palmitat retinil, retinaldehida, adapalen, tretinoină, tazaroten și izotretinoina. Aceste substanțe sunt încadrate în categoria C, ceea ce înseamnă că nu poate fi exlus un risc pentru sănătatea fătului, prin urmare ar trebui evitate cu orice preț. Deși vitamina A este esențială pentru o bună dezvoltare a fătului, un aport excesiv poate cauza defecte grave la naștere și toxicitate hepatică. Ele fac parte din recomandări de produse pentru îngrijiirea pielii.

ingrediente din produsele cosmetice
12. Acid tioglicolic: ingredient din produsele cosmetice destinate îndepărtării părului de pe corp; poate fi etichetat drept acetil mercaptan, mercaptoacetat, acid mercaptoacetic și acid tiovanic.
13. Toluen: se găsește în lacurile de unghii; de evitat și metilbenzen, toluol și antisal 1a. Toluenul este o substanță cancerigenă și trebuie evitat întotdeauna, alături și ftalați și formaldehidă, cu atât mai mult în sarcină.

De reținut

Este dificl de estimat procentul de soluție topică care va fi asimilat în organism și va ajunge în consecință în fluxul sanguin, susține medicul Roni Munk. Depinde de zona unde este aplicat produsul, precum și de cantitatea utilizată. Cu cât este pielea mai subțire, cu atât va fi mai ușor absorbit; de exemplu, un produs aplicat pe pleoape va pătrunde în corp mai ușor decât unul aplicat pe pielea de pe spate. În principiu, din punct de vedere procentual, se amilează între 2-5% indiferent de medicament.

Citește șiCosmetice recomandate in timpul sarcinii 

Surse: www.fitpregnancy.com; www.vogue.com; https://globalnews.ca

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce s-a întâmplat când soțul meu, care se crede urât, a dat iama în produsele mele cosmetice
    Ce s-a întâmplat când soțul meu, care se crede urât, a dat iama în produsele mele cosmetice

    Sperând să își îmbunătățească aspectul tenului cu mai puțin de 12 ore înainte de vacanță, soțul unei mamici de peste hotare se furișează în baie...

    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești
    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

    Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o analiză a notificărilor referitoare la retragerea de la comercializare a fructelor cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de...

    Prăjitura din trei ingrediente: cheesecake-ul japonez care te va cuceri
    Prăjitura din trei ingrediente: cheesecake-ul japonez care te va cuceri

    Cheesacake-ul face parte dintre cele mai îndrăgite deserturi și poate fi preparat în numeroase moduri. Ori de câte ori îți dorești să îl pregătești rapid...

    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei
    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei

    Pasionali și șarmanți, cu un stil aparte și spirit de aventură, „maeștrii flirtului” zodiacului sau „băieții răi” au propriile arme pentru a seduce...

    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină
    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină

    Ești însărcinată sau tocmai ai născut și deja te gândești ce să faci ca să scapi cât mai repede de kilogramele în plus acumulate în sarcină? În...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2024 Qbebe