5 intrebari esentiale despre sarcina cu raspunsuri de la specialisti

5 intrebari esentiale despre sarcina cu raspunsuri de la specialisti

Alexandra Ion

Indiferent de cum privesti perioada sarcinii este inevitabil sa nu-ti pui o multime de intrebari. Sarcina este o perioada atat de frumoasa, iar tu vrei sa te bucuri din plin de ea. Iata 5 cele mai frecvente intrebari pe care si le pun mamicile si raspunsurile lor date de specialisti.

1. Pot inota in timpul sarcinii?

Orice forma de exercitiu fizic este recomandata in timpul sarcinii deoarece creste abilitatea corpului de a procesa si utiliza oxigenul. Inotul intareste musculatura, imbunatateste circulatia sanguina si protejeaza articulatiile. Daca inainte de a ramane insarcinata obisnuiai sa practici gimnastica acvatica, in timpul sarcinii trebuie sa iei in considerare cateva masuri de siguranta:
-nivelul de anduranta dinaintea sarcinii: daca inotai inainte de sarcina, poti continua intr-un ritm asemanator; daca insa te-ai hotarat sa practici inotul dupa ce ai ramas insarcinata, specialistii recomanda sa incepi gradual, cu perioade de stretching inainte si dupa inot.
-hidratarea este extrem de importanta( nu numai in timpul sarcinii) si recomandarea generala este sa bei un pahar cu apa inainte de activitatea fizica apoi cate un pahar la fiecare 20 de minute.
-trebuie sa tii cont si de trimestrul de sarcina in care te afli, astfel:
- in trimestrul 1, poti inota cate 30 de minute (sau chiar mai mult), de cateva ori pe saptamana , in trimestrul al 2-lea desi kilogramele acumulate v-ar putea cauza dificultate la executarea altor tipuri de exercitii veti observa ca in timp ce inotati nu veti mai resimti greutatea propriului corp ca un impediment. In mod uzual se poate pastra ritmul din trimestrul 1 cu mici ajustari in functie de nivelul de toleranta. In trimestrul al 3-lea, trebuie sa reduci ritmul si frecventa exercitiilor la un nivel comod.

2. Pe ce parte pot dormi in timpul sarcinii?

In ceea ce priveste pozitiile de somn in timpul sarcinii, in primul trimestru ai voie (si poti) dormi oricum, chiar si pe burta daca vrei, deoarece fatul este inca micut si nu va avea de suferit.
Odata ce burtica se va mari, vei avea probleme in gasirea unei pozitii de somn comode, in care sa poti dormi linistita. E clar ca acum nu vei mai putea dormi pe burta, cea mai buna si mai indicata pozitie de somn in sarcina fiind cea pe o parte, cu perna intre genunchi - pentru a ameliora senzatia de presiune asupra uterului.
Este evident ca a dormi intr-o singura pozitie o noapte intreaga nu este numai incomod dar si irealizabil. Este deci indicat sa schimbati pozitia de pe o parte pe alta, favorizand partea stanga, si nu va stresati daca ajungeti sa dormiti pe spate; veti observa ca atunci cand sarcina va fi mare, veti evita involuntar dormitul pe spate datorita disconfortului creat. Unele mamici gasesc de ajutor pozitionarea unei perne pe partea stanga pe care isi pot aseza burtica. Este indicat sa incercati mai multe variante pana o gasiti pe cea potrivita.
Intrebarea ramane insa: de ce partea STANGA? Pentru ca pe partea dreapta se gaseste ficatul si colecistul iar pozitia laterala stanga asigura ca greutatea fatului sa nu apese pe aceste organe.

3. Cand pot afla sexul copilului?

Poti afla sexul bebelusului incepand cu luna a 18-a de sarcina, prin intermediul unei ecografii. In timpul celei de-a 18a saptamani bebelusul tau masoara 14.2 cm in lungime si cantareste aproximativ 190 g. Mai nou, exista teste genetice din sangele mamei care pot identifica in proportie de 98-99% sexul copilului inca de la 11-12 saptamani. Aceste teste se uziteaza in contextul unor teste de screening (cell free fetal DNA) pentru defecte genetice atunci cand ecografia deceleaza anumite anomalii. Este important de inteles ca aceste teste nu constituie o rutina si nu intra in practica curenta.

4. Pot sa port tocuri in timpul sarcinii?

Folosirea pantofilor cu tocuri inalte schimba in mod cert repartizarea greutatii corporale asupra picioarelor prin schimbarea proiectiei centrului de greutate al corpului si translatarea sa catre anterior. In mod consecutiv, apar modificari de postura in special la nivelul coloanei vertebrale cu tendinta la accentuarea lordozei fiziologice lombare. Datorita faptului ca purtarea tocurilor "impune" si o anumita "atitudine estetica" (spatele drept, pasitul cu genunchii intinsi, etc) face ca socurile asociate mersului sa nu mai fie amortizate de articulatiile membrului pelvin (glezna, genunchi, sold), ci sa fie transmise nemijlocit coloanei lombare.  Acest lucru face sa creasca riscul aparitiei suferintelor lombare, cum ar fi discopatiile, radiculalgiile sau hernia de disc. In ceea ce priveste purtarea incatamintei cu tocuri inalte nu exista totusi interdictii suplimentare in timpul sarcinii.Trebuie sa tii cont de faptul ca sarcina muta catre anterior centrul de greutate al femeii si induce suprasolicitari la nivelul coloanei spinale, iar prin compresiunea pelviana data de fat favorizeaza aparitia varicelor. Astfel, devine logic ca, luand in calcul similitudinea suprasolicitarilor si faptul ca posibilele caderi se pot asocia cu traumatisme fetale, viitoarea mama trebuie sa evite purtarea tocurilor foarte inalte.

5. Daca nasc natural pot recolta celule stem?

Recolarea celulelor stem se face imediat dupa nasterea fatului fie ca aceasta este pe cale vaginala sau prin operatie cezariana. Tehnica de recoltare implica clamparea cordonului ombilical (conectorul dintre fat si placenta) la capatul fetal si apoi punctionarea venei ombilicale si recolarea de sange din cordon in dispozitivele special create. Indiferent de modalitatea de nastere, recoltarea se face cu aceeasi usurinta si urmand aceeasi pasi. Celulele stem sunt recoltate chiar de catre medicul tau ginecolog. Acesta va asista la nastere si, ajutat de asistenta sau moasa, conform unei proceduri medicale standard, va recolta celulele. Tot acest procedeu trebuie sa se desfasoare in conditii aseptice si conform indicatiilor din protocoalele seturilor de colectare.
Odata incheiata nasterea si recoltate celulele, personalul medical va completa fisa medicala a prelevarii de celule stem. Aceasta fisa va fi atasata probei prelevate, va insoti proba pe toata durata transportului si apoi va fi arhivata.

Material oferit prin BIOGENIS- banca de celule stem.
Contact: Call Center 021 528 02 02. Adresa: Bulevardul Dimitrie Pompei nr. 10 A, cladirea Conect1-parter, sector 2, Bucuresti; Telefon/Fax: 021 312 30 41; Mail: office@biogenis.ro; www.biogenis.ro si www.celulestem.ro.

                                                                                 www.biogenis.ro

 

 

 

 

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante
    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante

    Pe măsură ce un copil se dezvoltă și dorește să dea cât mai mult sens lumii din jur, va începe să pună tot mai multe întrebări. Dacă în jurul vârstei...

    © 2024 Qbebe