Ce este de facut daca te confrunti cu o sarcina neplanificata

Ce este de facut daca te confrunti cu o sarcina neplanificata

Cosmina Ionita

Se spune ca un copil isi alege parintii atunci cand acestia sunt pregatiti sa-l primeasca. Sarcina este un moment emotionant in viata oricarei femei. Iar emotia este cu atat mai puternica daca sarcina este neasteptata. Daca iti doreai cu ardoare un copil, vei simti bucurie, entuziasm si implinire la gandul de a deveni mama. Sau, din contra, vei fi socata, ingrozita, rusinata sau, pur si simplu, nepregatita sa fii parinte. Si atunci apare intrebarea: pastrezi sarcina sau renunti la ea? Oricare ar fi situatia, afla cum sa te confrunti cu o sarcina neplanificata! Poti, astfel, sa transformi un "ups" in ceva minunat!

Inainte de toate, asigura-te ca esti insarcinata! Bun, testul - in care ai incredere oarba si care s-a dovedit sigur de-a lungul timpului - a iesit pozitiv! Dar sarcina trebuie confirmata de un medic ginecolog. De abia dupa ce obstetricianul a confirmat-o, te poti intreba: ce optiuni am? Iar raspunsul la intrebare depinde foarte mult de convingerile tale si situatia personala.

Daca o sarcina apare cand va asteptati mai putin

"Putine femei pot spune ca se simt pregatite pentru a fi mame. Nu exista o fisa de post pentru a intelege si a te pregati pentru "postul de mama". Iar cand sarcina apare, femeia este supusa unor transformari pe care nici ea nu le mai intelege. Prizoniera deseori intre DA si NU, se "loveste" de zeci de intrebari, planuri, ipoteze, actiuni pe care nu le poate controla", este de parere psihologul Claudia Iordache. 

Exista foarte multe motive pentru care femeile se simt intr-o situatie dificila cand vine vorba de o sarcina neplanificata:
• Ai fi o mama singura, iubitul tocmai te-a parasit;
• Partenerul s-a razgandit si nu mai vrea copilul;
• Sarcina provine dintr-o relatie abuziva sau dintr-un abuz sexual;
• Nu ai terminat inca scoala;
• Nu ai varsta majoratului;
• Motive financiare;
• Motive de sanatate si psihologice;
• Nu te simti pregatita sa devii mama;
• Tocmai ai avut un copil si este prea devreme pentru al doilea;

tanara se bucura de sarcina
"Decizia de a pastra sau intrerupe sarcina este una dintre acele alegeri la care nu stim raspunsul potrivit si ne putem gandi inainte de aparitia sarcinii ca " mie nu mi se poate intampla asta". Astfel ca socul si neasteptatul situatiei ne poate zdruncina nevoia de siguranta si control, dupa care ne ghidam actiunile si viata in general. Cu alte cuvinte, aproape orice este neplanificat - de la o sarcina pana la alte evenimente obisnuite - in functie de tipul nostru de personalitate si felul de a fi, ne clatina aceasta nevoie de siguranta si de a controla aspectele vietii noastre", crede psiholog psihoterapeut Ioana Dancescu.

Tocmai de aceea, trebuie sa iei in calcul toate optiunile si sa alegi in consecinta. Fiind un moment vulnerabil, poti fi usor influentata. Nu te lasa manipulata. Vorbeste cu cineva de incredere: partenerul, un membru al familiei sau un prieten care sa nu te judece si sa nu te preseze sa iei o decizie cu care nu esti de acord. Ai nevoie de sprijin si nu de prelegeri. Dar cu oricine te-ai sfatui si orice ai decide, ia aminte! Decizia iti apartine si trebuie sa ti-o asumi!

Sarcina neplanificata si relatia de cuplu

Cand femeia este casatorita sau se afla intr-o relatie de cuplu, decizia de a pastra sau de a renunta la sarcina trebuie luata in doi. Dar nu luati o decizie pripita. Lasati socul si temerile sa treaca si analizati situatia "la rece".

"O sarcina neplanificata poate fi trigger-ul pentru multe frici, nelinisti, ingrijorari, anxietati si poate pune la incercare "constructia" relatiei de cuplu. Se poate intampla ca sarcina neplanificata sa contribuie semnificativ la destramarea cuplului, care nu era pregatit sa faca fata acestei provocari. In cazul unei sarcini dorite, planificate, cei doi parteneri se simt (mai) pregatiti sa faca pasul catre noi roluri din viata lor: rolurile de parinti", avertizeaza psiholog psihoterapeut Ioana Dancescu.

viitori parinti fericiti

Daca ati cazut de acord sa pastrati sarcina, felicitari! Nu trebuie decat sa va "inarmati" cu cat mai multe informatii astfel incat sa stiti la ce sa va asteptati si sa aveti o sarcina fara complicatii.

"In cazul in care isi doresc sarcina, este necesar ca ambii parteneri sa inteleaga ca sunt raspunzatori de acest copil, ca este nevoie de implicare totala. Iar mama va avea nevoie de suport in perioada graviditatii, deoarece va trece prin tranformari majore", completeaza psiholog Claudia Iordache.

Sunt insarcinata, dar singura!

Daca, insa, partenerul s-a razgandit, dar tu vrei totusi sa pastrezi copilul, fa-o! Fara nicio teama. Sunt atatea exemple de mame singure. Nu ai de ce sa te inspaimanti. Nu privi sarcina ca pe un impediment. Ci ca pe o noua etapa in viata ta.Transform-o intr-o oportunitate de a te dezvolta ca individ.

Nu te lasa coplesita de temeri, fa mai bine un plan de sarcina si incarca-te cu emotii pozitive. Familia si prietenii iti vor fi alaturi si-ti vor acorda sprijinul de care ai atata nevoie. Nu spune nimeni ca va fi usor, dar odata decizia luata, te vei simti mai puternica si increzatoare in fortele proprii. Te vei descurca de minune!

Sarcina - proba de foc a majoratului

Daca femeile adulte se considera destul de mature incat sa stie ce vor sau apeleaza la sfatul partenerilor, prietenilor sau al psihologilor inainte sa se decida, o adolescenta insarcinata are nevoie de indrumare. Pregatirea psihologica nu trebuie facuta in momentul aparitiei sarcinii, ci inainte. Iar aici, un rol capital il joaca serviciul de planning familial si educatia sexuala primita in scoala.

Maria Tudorache, medic planning familial, considera ca totul porneste din carenta in educatie: "Debutul vietii sexuale inainte de 18 ani duce la o multime de probleme: boli cu transmitere sexuala, complicatii, copii nedoriti si avorturi, probleme psihice. Ar trebui facut ceva din punct de vedere al educatiei sexuale in scoli, care nu inseamna sa prezinti metodele de contraceptie. Ci sa explici cresterea si dezvoltarea aparatului reproducator, conceptia, sarcina, nasterea, copilul si cresterea copilului astfel incat sa fie constienti ca sexul inseamna o posibila sarcina. Ar trebui sa promovam inceperea vietii sexuale dupa 18 ani, sa militam pentru o educatie pentru sanatatea reproducerii, sa formam persoane sanatoase inclusiv reproductiv, sa formam familii sanatoase."

Intreruperea de sarcina

Teama de a da nastere (tocofobia), teama ca nu vei fi in stare sa cresti un copil, convingerea ca nu esti pregatita te imping sa renunti la sarcina, chiar daca esti constienta ca te va marca pentru tot restul vietii. Dar panica te sufoca si te paralizeaza.

"In cazul in care femeia nu doreste sarcina, este recomandabil este sa se faca o consiliere psihologica in vederea constientizarii alegerii facute si a repercusiunilor interventiei, deoarece in perioada postavort apar dureri fizice, cat si emotionale. Apar deseori intrebari, precum: "oare am facut alegerea potrivita?", "oare puteam sa imi asum responsabilitatea si ma mobilizam pentru a-l creste"? Zeci de intrebari, zeci de stari confuze. Aceasta perioada este una foarte dificila si necesita un suport emotional atat din partea familiei, partenerului, cat si din partea psihologului", avertizeaza Claudia Iordache.

Cat de potrivit este momentul potrivit?

Cand nu ai planuit sa ai un copil, te simti incapabila sa duci o sarcina si sa cresti un copil. Dar inainte de a lua o decizie, ar trebui sa-ti pui cateva intrebari care sa te ajute sa te hotarasti daca o pastrezi sau nu:

 viitoare mamica viseaza la bebelus

• Iti doresti cu adevarat sa fii mama?
• Iubesti copiii?
• Care sunt principiile dupa care te ghidezi in viata?
• Se va schimba radical viata ta?
• Vei primi sprijinul de care ai nevoie?
• Vei putea face fata tuturor provocarilor?
• Ce parere are partenerul tau in legatura cu sarcina?
• La copil te-ai gandit? Ce crezi ca este mai bine pentru el?
• Vei putea trai cu decizia pe care vrei sa o iei?

Raspunsurile la aceste intrebari sunt foarte importante pentru a lua decizia corecta si a preveni depresia post avort, care se manifesta prin mustrari, intrebari, cosmaruri, dezechilibru emotional, agresivitate, repulsie fata de partener.

Indiferent de situatie si convingeri, optiunile raman aceleasi:
• Pastrezi sarcina si cresti copilul, chiar daca vei fi un parinte singur;
• Pastrezi sarcina si dai copilul spre adoptie;
• Renunti la sarcina;

Orice optiune ai alege, impaca-te cu ea! Decizia iti apartine. Dar asigura-te ca ii poti face fata. Altfel, traumele vor fi mult mai adanci.

"Nu exista momentul potrivit. Alegerea o faci dependenta de capacitatea ta de a intelege daca vei putea fi responsabila de cresterea copilului. Un copil nedorit si crescut sub aceste "acuze", va ramane cu "amintirea emotionala" toata viata, dezvoltandu-si tulburari de comportament. Momentul potrivit il simti, il constientizezi si iei decizia care iti va oferi o responsabilitate pentru intreaga viata", conchide Claudia Iordache.

Surse:
https://www.thewomens.org.au/health-information/unplanned-pregnancy-information/
http://www.ourbodiesourselves.org/health-info/unexpected-pregnancy/
http://www.bellybelly.com.au/pregnancy/unplanned-pregnancy-when-your-pregnancy-is-more-shock-than-surprise#.VDQlvvl_v4c
http://familydoctor.org/familydoctor/en/pregnancy-newborns/your-body/what-to-do-when-your-pregnancy-is-unexpected.html
http://pregnant.thebump.com/pregnancy/first-trimester/articles/how-to-deal-with-surprise-pregnancy.aspx
http://www.parents.com/pregnancy/my-life/emotions/unplanned-pregnancy/

 

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”
    O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”

    Anne Wuensche, o femeie din Germania, mama a trei copii și model pe OnlyFans, a anunțat pe Instagram că recent, a avut de luat una dintre cele mai grele decizii din viața ei. Este vorba...

    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul
    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul

    Un bărbat a decis să se despartă de soția lui, după ce aceasta a rămas însărcinată din greșeală cu copilul lui, chiar dacă cei doi și-au luat toate măsurile necesare...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

    Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum
    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum

    Nu știu alții cum sunt, dar noi românii ne așteptăm ca toată lumea să respecte rânduiala bunicilor noștri: căsătorie și copii până la 35 de ani. Însă,...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    © 2024 Qbebe