Ce să faci în timpul sarcinii ca să ai un copil inteligent

Ce să faci în timpul sarcinii ca să ai un copil inteligent

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de dinainte să devenim mame visăm adesea la un copil armonios dezvoltat și, desigur, inteligent. Din fericire, există o serie de obiceiuri zilnice pe care, dacă le respectăm pe parcursul sarcinii, avem toate șansele să ne bucurăm de un „pitic" isteț. În articolul de mai jos le vei găsi pe unele dintre cele mai importante, toate făcând parte, de fapt, dintr-un stil de viață sănătos. Informează-te cât mai bine asupra lor și străduiește-te să le ai în vedere pe întreaga durată a sarcinii!

Încearcă să stabilești o legătură strânsă cu micuțul și nu ezita să-i vorbești

Nu este ceva ieșit din comun să vezi o viitoare mămică mângâindu-și pântecul. Așa cum spun și experții, acest gest nu este altceva decât un „răspuns natural" la a fi însărcinată, o dorință de a stabili cât mai repede o legătură strânsă cu copilul.
De asemenea, trebuie să știm faptul că, începând din a opta săptămână de sarcină, fătul devine sensibil la atingerile primite din exterior și va începe să se miște și să se atingă singur. Când va fi suficient de dezvoltat pentru a lovi cu mâinile și cu picioarele, aceste acțiuni vor constitui „răspunsul" său la atingerile venite din partea mamei.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că bebelușii care au primit mângâieri încă de când se aflau în pântecul mamei sunt mai inteligenți, mai relaxați și mai fericiți.
Alături de aceste mângâieri, nu ezita să-i vorbești copilului tău. Se spune că bebelușii pot auzi cam din a 16-a săptămână de sarcină și, pe la 27 de săptămâni, toate conexiunile dintre urechi și creier sunt desăvârșite. De altfel, s-a constatat că bebelușii vor răspunde accentelor și limbajului pe care l-au auzit încă de dinainte de a se naște. Iar cei cărora li s-a vorbit în două limbi reacționează când le aud pe ambele!
Pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte mai ușor abilitățile legate de limbaj, încearcă să-i vorbești adesea, cu calm, încă de când se află în pântecul tău. Se recomandă chiar să-i citești, alegând cărți simple, cu un limbaj repetitiv și cu rime. Nu numai că micuțul se va obișnui deja să înregistreze sunetele, dar  îi vei stimula dezvoltarea cognitivă și vei avea parte și tu de o experiență relaxantă.

Poti avea un copil inteligent daca stabilesti o legatura cu el inca din perioada sarcinii

Ascultă muzică

Dacă te vei strădui să asculți cât mai multă muzică în timpul sarcinii vei contribui, mai mult decât îți închipui, la dezvoltarea creierului bebelușului. Alegând, de pildă, să asculți cântecele speciale pentru copii, muzică clasică sau alt gen de muzică „liniștită", îi vei stimula dezvoltarea percepției sunetelor și, odată cu aceasta, dezvoltarea abilităților de limbaj și chiar a celor sociale (se spune că micuții care au ascultat muzică încă de când se aflau în pântecul mamei sunt mai sociabili, mai vorbăreți).
În concluzie, muzica poate contribui și ea la a avea un copil mai inteligent, dar și mai relaxat și mai vesel.

Muzica ascultata in timpul sarcinii te poate ajuta sa ai un copil inteligent

Încearcă să eviți cât mai mult stresul

Desigur, pe parcursul sarcinii nu ești „scutită" de tot felul de gânduri și de situații stresante. Important este să le poți gestiona cât mai bine întrucât, așa cum sunt de părere și specialiștii, un nivel ridicat al stresului mamei în timpul sarcinii îi va fi dăunător bebelușului din toate punctele de vedere.
S-a constatat că în momentele în care femeile însărcinate au de-a face cu tot felul de lucruri stresante, bebelușul va fi expus la un nivel ridicat al hormonilor responsabili cu gestionarea stresului, ceea ce îi poate afecta dezvoltarea creierului. Mai mult decât atât, s-a ajuns și la concluzia că, în aceste cazuri, inclusiv nivelul IQ-ului bebelușului poate fi afectat.
Pentru a reuși să fii cât mai relaxată în timpul sarcinii, încearcă diferite trucuri precum:
• Nu renunța la activitățile fizice (de la simple plimbări la anumite exerciții tip yoga, ce te vor ajuta să te relaxezi mai bine)
• Scrie într-un jurnal (acesta te va ajuta să-ți „aduni" mai bine gândurile)
• Citește ceva frumos pentru bebelușul tău
• Răsfață-te cu un masaj, cu o manichiură etc.

Nu neglija activitatea fizică

Un studiu realizat în cadrul „Societății Americane de Fiziologie" a arătat că exercițiile fizice moderate, efectuate pe parcursul sarcinii, vor contribui la îmbunătățirea respirației fătului și îi vor stimula dezvoltarea creierului.
Un alt studiu, efectuat de către „Montreal University" a demonstrat că mamele însărcinate care beneficiază de aproximativ 20 de minute de activitate fizică de 3 ori pe săptămână vor avea bebeluși mai inteligenți.
Nu în ultimul rând, exercițiile practicate pe timpul sarcinii vor duce la creșterea numărului de neuroni din hippocampus (partea creierului responsabilă cu învățarea) cu 40%.
Dacă vreți să aveți copii mai inteligenți, nu ezitați să aveți activități fizice regulate pe parcursul sarcinii!

Renunță la alcool

Specialiștii sunt foarte fermi în privința consumului de alcool în timpul sarcinii. Substanțele conținute în băuturile alcoolice pot dăuna dezvoltării creierului fătului și pot duce la apariția unor probleme precum:
Dezvoltarea cognitivă și cea senzorială a copilului pot fi afectate (pot apărea dificultăți de vorbire, probleme de auz, dificultăți în dobândirea unor achiziții legate de limbaj, poate apărea hiperactivitatea etc)
Apariția unor forme de retard mental
• Copiii ale căror mame au consumat alcool pe timpul sarcinii pot fi mai predispuși spre a dezvolta, pe viitor, tot felul de comportamente agresive și antisociale.
Așadar, pentru a avea copii inteligenți evitați, pe cât posibil, consumul de alcool în timpul sarcinii.

Renunta la alcool in perioada sarcinii pentru a avea un copil inteligent

Ai grijă la ce și cât mănânci!

Pe de o parte, specialiștii ne avertizează că dacă vom mânca prea puțin pe parcursul sarcinii, acest lucru va fi dăunător în dezvoltarea creierului bebelușului nostru, întrucât părțile din creier responsabile cu comportamentul și cu rezolvarea de probleme pot fi afectate.
Pe de altă parte, dacă vom mânca prea mult, vom câștiga prea mult în greutate, ceea ce poate provoca o naștere prematură. Iar nașterea prematură poate, din păcate, să conducă la dificultăți de învățare și chiar la probleme de comportament la copil.
Iată de ce suntem sfătuite ca, în timpul sarcinii, să consumăm cam cu 300 de calorii în plus față de perioadele obișnuite.
În plus, este bine să știm că printre cele mai recomandate alimente pe care ar trebui să le consumăm pe parcursul sarcinii, pentru a ne asigura că substanțele conținute de acestea ne vor ajuta să avem un copil inteligent, sunt:
Alimentele pe bază de iod
Se spune că un deficit din acest mineral, pe timpul primelor 12 saptamani de sarcină, poate conduce la scăderea nivelului IQ-ului copilului. În schimb, un aport corespunzător poate crește IQ-ul cu până la 17, 25 de puncte.
Să vedem ce ar trebui să mănânci pe timpul sarcinii pentru a-ți asigura necesarul de iod: pește, iaurt, lapte, ouă, spanac etc.

Alimente care să conțină și alte substanțe benefice
Nu te feri să consumi alimente care conțin grăsimi sănătoase și proteine, acestea fiind esențiale în dezvoltarea creierului copilului. De exemplu, din totalul alimentației tale din timpul sarcinii, ar trebui să ai un consum de minimum 12% proteine și de cel puțin 30% grăsimi sănătoase.
Adăugând în dietă alimente precum spanac, linte,cereale, nuci, somon etc. vei putea să-ți asiguri o bună parte din necesarul de grăsimi sănătoase și de acid folic (cu rol vital în dezvoltarea celulelor creierului bebelușului).
Nu în ultimul rând, nu uita să iei și niște suplimente alimentare pe bază de vitamina B, acid folic și vitamina D.Toate acestea vor suplimenta efectul benefic al alimentelor exemplificate și astfel vor crește șansele să ai un copil inteligent.

 O dieta sanatoasa in sarcina te poate ajuta sa ai un copil inteligent

Petrece timpul în aer liber pentru a-ți asigura o parte din doza necesară de vitamina D

Medicii recomandă să petrecem măcar 20 de minute pe zi în lumina soarelui pentru a ne asigura o bună parte din doza de vitamina D. Această vitamină este necesară nu numai pentru dezvoltarea creierului bebelușului, dar și pentru dezvoltarea oaselor și buna funcționare a inimii.

Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Consumă pește

Conținutul de acizi Omega din pește sunt foarte importanți în dezvoltarea creierului copilului.
Nu evita deci să consumi pește, dar fii atentă la conținutul de mercur (de pildă, pești precum peștele-sabie sau alte specii de prădători pot avea un conținut ridicat de mercur, deosebit de dăunător pentru tine și pentru bebeluș).
Iar dacă nu îți place peștele, optează cu încredere pentru capsule pe bază de ulei de pește, dar numai după ce ai consultat un medic.

Consumă ouă

Acestea sunt foarte bogate în colină (aceasta face parte din toate celulele), foarte importantă în dezvoltarea creierului și a memoriei.
În același timp, ouăle conțin și alte proteine și fier (o variantă a fierului care se absoarbe ușor), cu rol semnificativ în dezvoltarea creierului bebelușului.

Mănâncă migdale și alte tipuri de nuci

Dacă nu ești alergică, poți consuma regulat migdale și alte tipuri de nuci. Și despre acestea se spune că vor contribui la creșterea nivelului de inteligență al copilului, așa că include-le în alimentația din timpul sarcinii.

Consumă fructe și legume proaspete

Atât fructele, cât și legumele, conțin antioxidanții și vitaminele necesare unei dezvoltări optime a creierului bebelușului. Nu uita deci de cele 5 porții de fructe și legume pe care ar trebui să le mănânci zilnic!

Mănâncă iaurt

Fiind bogat în proteine, iaurtul poate contribui la dezvoltarea celulelor creierului bebelușului și te poate ajuta astfel să ai un copil inteligent.
Include și iaurtul în alimentele indispensabile în timpul sarcinii!

Nu uita de alimentele bogate în fier

Specialiștii recomandă mereu, pentru a avea un copil inteligent, să consumăm alimente bogate în fier în perioada sarcinii.
De pildă, spanacul, carnea de pasăre, smochinele, stafidele, curmalele, lintea etc. sunt alimente care vor fi ideale pentru dezvoltarea creierului copilului.

Citește și: Alimentatia corecta a gravidei

Voi mai știți și alte trucuri, pe care le putem pune în aplicare în timpul sarcinii, pentru a avea un copil inteligent?

Surse:
www.healthcarewell.com; www.imagination.tips;www.livestrong.com;
www.motherandbaby.co.uk ; www.momjunction.com; www.raisesmartkid.com
www.thebump.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

    Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    3 perechi de gemeni în 5 ani: „Spăl haine de patru ori pe zi și aspiratorul inteligent face curat toată noaptea”
    3 perechi de gemeni în 5 ani: „Spăl haine de patru ori pe zi și aspiratorul inteligent face curat toată noaptea”

    Kathleen Marie a născut trei perechi de gemeni începând cu 2015, până în 2021. Ea ne povestește cum reușește să țină casa organizată cu 6 copii mici, care...

    © 2024 Qbebe