Exercitii fizice in timpul sarcinii

Exercitii fizice in timpul sarcinii

Roxana Cristea

Exercitiile fizice in timpul sarcinii te vor ajuta sa fii intr-o forma fizica buna, pregatita pentru nastere si iti vor optimiza echilibrul emotional. Daca esti insarcinata nu trebuie sa stai in varful patului, decat daca medicul iti recomanda asta.

Plimbarea, inotul, dar si anumite exercitii de gimnastica iti vor pregati corpul pentru sarcina - muschii tai se vor intari, iar durerile vor fi mai blande. Insa, nu trebuie sa exagerezi... exercitiile in sarcina trebuie sa fie usoare, sa nu va puna, pe tine sau pe bebe, in pericol. Afla care sunt beneficiile aduse de exercitiile fizice in timpul sarcinii, dar si ce tipuri de exercitii poti face atunci cand esti gravida.

Beneficiile exercitiilor fizice in sarcina

In timpul sarcinii, in scopul de a-ti pregati corpul pentru nastere, este necesar sa faci cateva exercitii speciale. Daca nu ai probleme cu sarcina este bine sa incepi aceste exercitii din prima luna.

Avantajele unei vieti active in sarcina sunt multiple.

In primul rand poti tine greutatea corporala sub control, avand in vedere ca exista riscul sa iei foarte mult in greutate pe timpul sarcinii.

Printr-o dieta echilibrata, masaj si putin sport poti pastra elasticitatea pielii predispusa la vergeturi si celulita in timpul sarcinii.

Cu ajutorul unor exercitii simple, specifice femeilor insarcinate iti antrenezi respiratia, care conteaza atat pentru mama cat si pentru copilasul care se va naste.

In plus vei avea un tonus bun si energie pozitiva pe tot parcursul sarcinii.

De obicei, exercitiile pentru gravide au rolul de a antrena anumiti muschi, care, in mod normal, nu sunt pusi prea des in miscare. De aceea in centrele specializate vei face exercitii de relaxare, de respiratie si unele miscari speciale pentru nastere.

Exercitii fizice recomandate in timpul sarcinii

Exercitiile recomandate gravidelor sunt diferite, in functie de stadiul sarcinii. Asa ca este indicat sa te documentezi si sa iti alegi cu grija exercitiile.

Specialistii in gimnastica prenatala noteaza 3 perioade diferite in sarcina, ca sa stii cand sa schimbi setul de exercitii: de la conceptie pana in saptamana a-16-a; de la 16 pana la 24 de saptamani si de la 24 pana la 32 de saptamani.

In prima perioada, riscul de avort spontan este mare, asa ca sunt recomandate plimbarile si exercitiile de respiratie.

In celelalte perioade din sarcina se pune accent pe exercitii care lucreaza musculatura pelviana si pe cele pentru mobilitate in special la nivelul articulatiilor bazinului. La fel de importante sunt si exercitiile de respiratie.

Iata cateva exercitii recomandate in sarcina, de Valentina Apostol, instructor sportiv:

-Piciorele usor desfacute, ridica mainile pe langa umeri si arcuieste spatele. Nu uita sa inspiri si sa expiri in ritmul exercitiului.

-Mergi la pas ridicand pe rand genunchii la piept. Nu executa miscari fortate.

-Fandare usoara, cand pe un picior cand pe celalalt, cu ridicarea mainii opuse piciorului pe care executi fandarea.

-Pe spate, cu mainile si picioarele departate usor de corp, cu o perna sub gat, astfel incat umerii sa atinga solul si alta perna sub genunchi... inspira si expira usor.

-Culcata pe spate, ridica pe rand picioarele si coboara usor rotind gleznele.

-Culcata pe spate cu genunchii la piept, apropie picioarele de sol prin miscari laterale.

-In genunchi, cu palmele pe podea si mainile perfect intinse arcuieste spatele si apoi revino la pozitia initiala.

-In picioare, mergi usor pe varfuri cu mainile intinse.

Inotul in timpul sarcinii

In sarcina poti practica si gimnastica acvatica, in apa te vei misca mai usor decat pe o saltea la sala iar rezultatele sunt vizibile. Destresezi muschii dar si mintea.

Inotul tonifica atat muschii mainilor, cat si pe cei ai picioarelor, imbunatateste circulatia si mentine greutatea normala a unei sarcini. Mai mult decat atat, inotul te va face sa te simti mai usoara.

Exercitiile Pilates in timpul sarcinii

Exercitiile Pilates sunt exercitiile fizice ce au capacitatea de a imbunatati gradul de flexibilitate a corpului, de a creste rezistenta sistemului muscular si de a mari libertatea miscarilor.

Denumirea „Pilates" vine de la cel care a pus bazele acestui tip de exercitii, Joseph Pilates, la inceputul anilor 1900.

Exercitiile Pilates se pot efectua acasa pe un covor medical. Aceste exercitii imbunatatesc stabilitatea trunchiului, echilibrul si previn, sau chiar trateaza, durerile de spate.

Exercitiile Pilates sunt recomandate femeilor insarcinate, bineinteles ca vor avea o frecventa mai redusa si o intemsitate mai mica decat in cazul femeilor care nu sunt insarcinate.

Plimbatul in timpul sarcinii

Unul dintre cele mai bune exercitii pentru o viitoare mamica este plimbatul. Plimbatul va avea grija de sistemul cardiovascular, te va mentine in forma  si te va relaxa.

Alergarea usoara in timpul sarcinii iti imbunatateste ritmul cardiac si iti mentine corpul sanatos

Yoga in timpul sarcinii

Exercitiile yoga  ajuta la mentinerea tonusului muscular. Yoga te ajuta sa respiri normal si sa te relaxezi. Calmeaza atat mintea, cat si corpul, indeparteaza stresul provocat de sarcina, nastere si bebelus.

Sfaturi privind exercitiile fizice in timpul sarcinii

Cand gasesti un set de exercitii pe internet sau intr-un curs specializat, trebuie sa tii cont ca exercitiile nu trebuie sa fie complicate. Este important ca miscarile sa fie line, usoare, fara miscari bruste, care sa exercite presiune pe abdomen si fara sarituri.

Femeia insarcinata trebuie sa poarte haine comode atunci cand face exercitii.

Exercitiile fizice in sarcina trebuie sa fie confortabile. In caz de durere, exercitiile trebuie intrerupte.

Inainte si dupa efectuarea exercitiilor fizice, fa cateva miscari de incalzire, pentru a preveni intinderile musculare.

Cel mai bine ar fi sa faci aceste exercitii sub indrumarea unui antrenor specializat in gimnastica gravidei.

Dupa o plimbare buna sau cateva exercitii specifice este bun un suc natural de fructe.

Daca ai sarcina cu probleme nu face gimnastica.

Consulta-ti medicul ginecolog inainte de a face exercitii fizice in timpul sarcinii.

In concluzie, exercitiile fizice in timpul sarcinii ajuta la pomparea sangelui in inima, controleaza cresterea in greutate si pregatesc respiratia si muschii pentru munca intensa pe care urmeaza sa o exerciti in timpul nasterii.  Important este sa eviti sporturile care ti-ar putea pune sarcina in pericol, cum ar fi mersul cu rolele sau cu bicicleta, calaritul, exercitii fizice care implica sarituri, loviri, cazaturi etc. Cu alte cuvinte... fii activa in sarcina, dar protejeaza-ti bebelusul de cazaturi si alte socuri.

Surse: itspregnancy.org; waldkirchen.de; eu-forums.com; gimnastica-gravide.ro

Articolul urmator
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei
    5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei

    Exercitiile fizice favorizeaza imbunatatirea circulatie sangelui in corp ceea ce ajuta si la grabirea menstruatiei. Alege exercitiile fizice pentru muschii abdominali si vei creste rata...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

    Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți
    Cele mai bune exerciții pentru picioare livrate de experți

    Să ai picioare puternice nu te ajută doar să ai performanțe mai bune în sala de sport sau pe terenul de fotbal, ci îți pot aduce multe avantaje și în viața de zi cu...

    Un elev român a câștigat Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală. A rezolvat 160 de exerciții în 10 minute
    Un elev român a câștigat Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală. A rezolvat 160 de exerciții în 10 minute

    Avem cu ce ne mândri! Un elev român de 12 ani, Luca Vartolomei, a câștigat Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală pentru copii Horus Dubai 2022. El a reușit...

    55 de exerciții de dicție pentru copii
    55 de exerciții de dicție pentru copii

    Formarea dicției de la o vârstă fragedă are un rol vital în ceea ce privește abilitățile de comunicare ale copilului tău. Dicția reprezintă abilitatea de a pronunța...

    © 2024 Qbebe