Genetica: Trasaturi fizice pe care le poti specula inainte de a se naste copilul

Genetica: Trasaturi fizice pe care le poti specula inainte de a se naste copilul

Cosmina Ionita

Mama este blonda cu ochii albastri, iar tatal, brunet cu ochii verzi. Pe cine va mosteni copilul? Ei bine, aflati ca in ecuatie nu intra numai parintii, ci intreg arborele genealogic! Genele stramosilor joaca si ele un rol important in trasaturile fizice ale copilului tau. Dar oare nu copilul este cel care alege, in ultima instanta, cu cine sa se asemene? Genetica le ofera parintilor toate raspunsurile cu privire la trasaturile copilului nenascut.

Ce se intampla in timpul conceperii din punct de vedere genetic? Cum se transmit trasaturile de la parinti la copii? Cu cine va semana copilul? Putem ghici dinainte trasaturile fizice ale copilului? Stiinta face minuni! Genetica iti dezvaluie zestrea ereditara a copilului nenascut!

 


 

Ce se intampla in timpul conceperii din punct de vedere genetic?

Dezvoltarea unui copil urmeaza traseul genetic. Intalnindu-se cu ovulul (celula germinala feminina) spermatozoidul (purtatorul informatiei genetice a tatalui) incearca sa-l fertilizeze. Dupa fertilizare, genele gametilor masculin si feminin se unesc pentru a forma un set complet de informatie genetica necesara crearii unui nou organism: 46 de cromozomi si aproximativ 35 de mii de gene, raspunzatoare de caracteristicile viitorului copil.

Cum ovulul contine doar cromozomul sexual X, sexul copilului este determinat de tipul spermatozoidului. Unii spermatozoizi contin cromozomul X, altii - cromozomul Y. Cand fecundarea se face cu un spermatozoid cu cromozom sexual X, copilul va avea doi cromozomi identici (XX) si va fi de sex feminin, iar cand spermatozoidul poarta cromozomul Y rezulta un descendent de sex masculin, cu cromozomi diferiti (XY).

"Fiecare organism se dezvolta sub influenta informatiei genetice stocata in ADN. In timpul conceptiei, copilul "mosteneste" informatia genetica in mod egal de la fiecare din parinti. Astfel, genele noastre determina "arhitectura" si activitatea intregului organism. Se poate spune asadar ca genele sunt "unitati" ale ereditatii. Genele determina caracteristici vizibile cum sunt culoarea ochilor, a pielii, inaltimea, cat si trasaturi care nu se vad (spre exemplu: predispozitia pentru anumite boli cardiovasculare, diabet)", este de parere dr. Florina Nedelea, medic specialist genetica medicala.

Tainele geneticii

Cum se transmit trasaturile de la parinti la copii?

Pentru ca fiecare celula din organismul uman are 80.000 de gene distincte, exista atat de multe combinatii posibile, incat - teoretic - un singur cuplu ar putea avea 70 de miliarde de copii, cu trasaturi genetice diferite, sustin cercetatorii!

Cu toate acestea, se intampla ca micutul sa semene foarte putin cu cei doi parinti si foarte bine cu bunicii sau unchii si matusile. Explicatia sta in genele dominante si recesive. Primele sunt mai puternice si au mai multe sanse sa se manifeste evident. Iar cele recesive se pot manifesta peste generatii, ceea ce inseamna ca ele au fost prezente la unul dintre parinti, dar in forma latenta. Astfel ca bunicii si unchii pot participa si ei la zestrea genetica a copilului.

"In mod normal, fiecare celula contine cate o copie a fiecarei gene, una de la mama, iar cealalta de la tata. Intrucat inainte de a fi trasmise copiilor genele se recombina, drept rezultat copilul va avea anumite trasaturi caracteristice comune cu ale parintilor, dar niciodata identice", adauga dr. Florina Nedelea, medic specialist genetica medicala.

Cele mai multe trasaturi umane sunt poligenice, adica rezultatul mai multor gene care se combina. Spre exemplu, culoarea ochilor este determinata de cantitatea de melanina sau a pigmentului maroniu din iris. Pigmentul maroniu mostenit in cantitate mare poate determina culoarea neagra a ochilor, iar in cantitate mica - culoarea albastra. Ochii verzi sau caprui sunt determinati de cantitati variabile ale pigmentului.

  Mostenirea fizica a copilului

Parul inchis la culoare este dominant fata de cel deschis. Dar se poate intampla ca parul copilului tau sa aiba o nuanta intre culoarea mamei si a tatalui. O mama cu parul negru, care poarta o gena recesiva pentru culoarea blonda, poate avea un copil blond daca gena se "exprima" si se amesteca cu o gena pentru culoarea blonda de la tata.

Mostenirea genetica influenteaza partial inaltimea si greutatea copilului. Genele pot predispune copilul la o anumita greutate, dar ele nu o si garanteaza. Daca ambii parinti sunt supraponderali, copilul va fi si el, cel mai probabil, supraponderal. Un copil poate deveni obez din cauza genelor, a obiceiurilor culinare sau a unei combinatii intre cei doi factori.

Poti aproxima inaltimea copilului inainte de a se naste cu ajutorul unor formule bazate pe anumiti parametri fizici ai parintilor: calculeaza media inaltimii mamei si a tatalui si apoi adauga 5 cm pentru baiat si scade 5 cm pentru fata. Spre exemplu, daca mama are 168 cm, iar tatal - 187cm, media va fi de 177.5 cm. Prin urmare, fiul va avea, probabil, 182.5 cm, iar fiica - 172.5 cm. Dar nu este o certitudine!

Desi copilul este programat sa aiba o anumita inaltime si greutate, in lipsa unui regim alimentar sanatos, s-ar putea sa nu se dezvolte armonios si sa nu ajunga la greutatea si inaltimea programate. Sau, din contra, poate depasi parametrii programati daca duce o viata sanatoasa si face sport.

Cum si configuratia maxilarului si inclinatia dintilor sunt determinate genetic, strungareata si dintii strambi devin "mostenire de familie". Expertii sustin ca trasaturile fizice, talia si dimensiunile sunt influentate cel mai mult la copii, pana la o anumita varsta.

"Anumite trasaturi (spre exexemplu: parul ondulat) sunt influentate de un numar mic de gene, iar in majoritatea cazurilor aceasta trasatura se transmite in familie. De asemenea, in cazul defectelor de perceptie a anumitor culori (spre exemplu: daltonismul) este predictibil riscul de trasmitere la descendenti. Pentru cele mai multe din trasaturile noastre care sunt influentate de un numar mare de gene este greu de facut o predictie a felului in care va "arata" copilul. Totdeauna trebuie avut in vedere ca fiecare organism este unic!", completeaza dr. Florina Nedelea, medic specialist genetica medicala.

Zestrea ereditara

Sanatatea transmisa genetic

Asadar, copilul primeste jumatate din bagajul genetic al mamei si jumatate din al tatalui, dar pot contribui si bunicii si matusile. Dar nu doar trasaturile fizice se transmit din generatie in generatie, ci si grupa de sange, personalitatea sau predispozitia la boli.

Prin urmare, transmiterea ereditara a grupei sanguine si a factorului Rh se supune tot legilor geneticii. Doar doua configuratii permit certitudini: doi parinti AB nu vor avea un copil 0 si ambii parinti 0 vor avea obligatoriu un copil 0. In rest, totul este posibil. O mama cu grupa sanguina I (0) si un tata cu grupa IV (AB) vor da nastere unui copil cu grupa II (A) sau grupa III (B).

Din nefericire, ereditatea joaca un rol important si in transmiterea diverselor afectiuni si rezistenta la boli. Sindromul Down (o tulburare in formula genetica) sau daltonismul, astmul, epilepsia si diabetul insipid sunt cele mai cunoscute afectiuni cu transmitere ereditara. Chiar daca doar un parinte sufera de o afectiune genetica, cercetatorii geneticieni sustin ca probabilitatea transmiterii la copil este de la 25% la 50%.

De aceea, diagnosticarea perinatala poarta o importanta capitala in prevenirea nasterii unui copil cu patologii ereditare. O data depistata afectiunea genetica sau cromozomiala, tratamentul din timpul sarcinii poate preveni sau "imblanzi" manifestarile bolii. Cercetarile au ajuns pana intr-acolo incat in celulele bolnave se introduc fragmente de ADN pentru inlocuirea functiei genei "defecte". Specialistii recomanda ca, inainte de a hotari sa dea nastere unui copil, cuplul sa se informeze si cu privire la sanatatea inaintasilor.


Surse :
http://www.smh.com.au/national/health/genetic-test-will-enable-parents-to-see-unborn-childs-characteristics-20140425-zqzgw.html
http://www.newscientist.com/article/mg22229642.800-meet-your-unborn-child--before-its-even-conceived.html
http://www.geneticsandsociety.org/article.php?id=7673
http://www.livescience.com/27206-genetic-engineering-babies-debate.html
http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11133203/Could-previous-lovers-influence-appearance-of-future-children.html

 

Articolul urmator
Pot naște natural dacă am uter septat?
Pot naște natural dacă am uter septat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei
    5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei

    Exercitiile fizice favorizeaza imbunatatirea circulatie sangelui in corp ceea ce ajuta si la grabirea menstruatiei. Alege exercitiile fizice pentru muschii abdominali si vei creste rata...

    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

    Tendința de a dezvălui cât mai multe momente din viață pe Social Media este tot mai prezentă în ultimul deceniu. Printre acestea se regăsesc, desigur și momente din viața...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    La doar 11 luni, Victor a fost diagnosticat cu o boală genetică rară, care i-a furat bucuria de a merge. Ajută-l să se bucure de copilărie!
    La doar 11 luni, Victor a fost diagnosticat cu o boală genetică rară, care i-a furat bucuria de a merge. Ajută-l să se bucure de copilărie!

    Un pui de om are nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi! La doar 11 luni, Victor-Andrei Dinescu, un băiețel adorabil din Șelimbăr, Sibiu, a fost diagnosticat cu o boală genetică...

    Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai
    Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai

    Vechii egipteni erau preocupați să privească noaptea cerul ori de câte ori aveau nevoie de sfaturi, de orientare. La fel ca în universul occidental, ei considerau că stelele...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

    Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    © 2024 Qbebe