Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Informatii despre teste de sarcina

de Irina Olteanu

Testele de sarcina reprezinta metoda cea mai des utilizata de catre femeile care isi doresc o modalitate rapida de a afla daca sunt gravide. Deoarece sunt usor de folosit, pe piata putem gasi numeroase variante. Care sunt cele mai eficiente si cum se procedeaza exact in cazul testelor de sarcina vom afla in continuare.

Cum functioneaza testele de sarcina?

Toate testele de sarcina urmaresc identificarea unui anumit hormon in urina sau sange care apare in organism doar cand femeia este insarcinata. Acest hormon este numit gonadropina corionica sau HCG care este secretat cand un ovul fertilizat se implanteaza in uter. Acest lucru se intampla de obicei dupa 6 zile de la fuziunea ovulului cu spermatozoidul. Studiile indica insa faptul ca la aproximativ 10% din femei implantarea apare mult mai tarziu, dupa prima zi de intarziere a menstruatiei. Trebuie sa retinem ca nivelul de HCG creste proportional cu numarul de zile de la fecundare.

Exista mai multe tipuri de teste de sarcina?

In principiu exista doar doua: unul se bazeaza pe sangele recoltat (detecteaza sarcina foarte devreme deoarece HCG este masurat cantitativ), iar celalalt pe urina. Cum in cazul primului este necesara interventia medicului, ne vom referi doar la cel din urma. Testele de sarcina pe baza de urina sunt accesibile financiar si prezinta acuratete in rezultate daca sunt intrebuintate corect si la momentul potrivit. In comert pot fi identificate trei tipuri de teste, in special diferentiate de modalitatea de prezentare, insa functioneaza in baza aceluiasi principiu: teste tip banda, tip caseta si tip stilou. Cele tip banda sunt cele mai ieftine si, la fel ca si cele tip stilou, trebuie scufundate intr-un recipient cu urina timp de cateva secunde. Cele tip banda dispun de o pipeta cu ajutorul careia se poate picura urina pe caseta. Exista insa si o diferentiere in functie de sensibilitatea la hormonul HCG (care conduce si la o diferenta de pret). Astfel pot fi gasite teste care depisteaza un nivel de HCG de la 10 ml U/ml (dupa aproape 5-7 zile de la fertilizare) sau teste care depisteaza nivelul de hormon mai mare de 25 ml U/ml (fiind mai ieftine), impunandu-se un termen mai lung de la fertilizare pentru a le putea efectua. O diferentiere suplimentara a testelor este in raport cu momentul in care pot efectuate (care implica din nou costul produsului) astfel fiind vorba de teste care pot fi efectuate doar cu prima urina de dimineata si altele (mai scumpe) in orice moment al zilei. In principiu, prima urina din zi e mai concentrata si contine un nivel de HCG mai mare, fiind astfel si mai usor de detectat.

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed ne ofera urmatoarele precizari:

"Daca ne referim la testele de sarcina pentru autotestare, acestea pot fi de tip caseta, stilou sau banda. Diferenta dintre ele consta in metodelele de utilizare, principiul de actiune fiind acelasi. Acestea au rolul de a depista hormonul de sarcina hCG (gonadotrofina corionica umana) eliminat prin urina."

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne ofera urmatoarea precizare:

"Testele de sarcina se pot efectua din sange sau urina. Ambele tipuri de teste de sarcina functioneaza pe acelasi principiu: se testeaza prezenta si/sau cantitatea hormonului gonadotropina corionica (HCG) din urina sau din sange. Sinteza hormonului gonadotropina corionica la nivelul organismului creste in momentul in care ovulul fecundat se ataseaza de uter.
Analizele de sange verifica prezenta si cantitatea hormonului gonadotropina corionica existente in sange; testul urinar verifica prezenta acestui hormon in urina."

      

Cum se efectueaza un test de sarcina?

In primul rand este bine sa fiti curate pe maini si, in cazul in care utilizati un recipient pentru colectarea urinei, si acesta sa fie la randul sau perfect igienic (pentru a nu exista riscul contaminarii probei). Apoi, urmariti daca testul se afla in perioada de garantie si cititi cu atentie instructiunile, deoarece de respectarea lor depinde in mare parte corectitudinea rezultatului. In cazul in care vi se cere sa introduceti in urina banda respectiva, nu depasiti timpul indicat de prospectul produsului (poate conduce la un rezultat eronat). Apoi, asteptati din nou pentru perioada indicata de timp pentru a verifica rezultatul. In cazul unora din teste, exista posibilitatea sa dispuna de un indicator de control care va prezinta daca testul functioneaza sau nu corespunzator (daca acesta nu apare inseamna ca nu va puteti baza pe rezultatul oferit). Apoi, trebuie sa verificati daca apar una sau doua linii, in functie de produsul pentru care ati optat, pentru a afla daca sunteti sau nu insarcinate. De altfel, majoritatea testelor va recomanda sa le repetati in decurs de cateva zile pentru o mai mare certitudine. Retineti insa faptul ca in general, mai degraba sunt oferite rezultate fals negative, nu fals pozitive. In plus, este bine sa stiti ca se recomanda daca nu folositi urina de dimineata (in decurs de 15 minute de la recoltare), sa o folositi macar pe cea care a stat in vezica minim 4 ore.

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne mentioneaza urmatoarele:

"Principiul de functionare al unui test de sarcina urinar este unul simplu: testul depisteaza prezenta sau absenta hormonului gonadotropina corionica in urina. In mod normal, gonadotropina corionica se gaseste in urina in cantitati foarte mici, practic nesemnificative. In momentul aparitiei sarcinii, cantitatea hormonului gonadotropina corionica eliminate prin urina este mult crescuta.
Producatorii testelor de sarcina urinare afirma ca acestea sunt sigure daca sunt efectuate in prima zi de intarziere a ciclului menstrual, practic la 14 zile de la data ovulatiei.
Teste de sange depisteaza cantitatea hormonului gonadotropina corionica existenta in sange. Acesta se poate efectua la 6-8 zile de la data ovulatiei, cu mult inainte de data la care se considera sigur testul de sarcina urinar.
Un alt reper pentru efectuarea testului de sarcina este perioada de 7-10 zile de la data contactului sexual.
Principiul testului sangvin este acela de a masura cantitatea hormonului gonadotropina corionnica din sange (verificare cantitativa), pe cand testul urniar verifica prezenta sau absenta hormonului gonadotropina corionica in urina (verificare calitativa). Ambele teste sunt la fel de precise."

Cat de precise sunt testele de sarcina?

Acuratetea testelor de sarcina depinde de urmatorii factori: modul in care le utilizati (daca sunt in termenul de garantie si daca respectati instructiunile), cand anume le utilizati - desi majoritatea testelor pretind o acuratete de 99% (din prima zi de intarziere a menstruatiei) adevarul este ca sarcina este detectata la cel putin o saptamana dupa intarzierea menstruatiei (avand un rol important si momentul recoltarii urinii), cine le foloseste - deoarece fiecare femeie ovuleaza la un moment diferit si ovulul se implanteaza la momente diferite in uter si, nu in ultimul rand, de tipul testului - unele teste sunt mai eficiente decat altele. In cazul in care liniuta de validare este extrem de putin vizibila (sau apare dupa un interval mai lung de timp), trebuie repetat testul deoarece nu este concludent.

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed subliniaza:

"Mare parte dintre testele de sarcina de piata au o rata mare de acuratete de 99% din prima zi de intarziere a cicului menstrual. Este de preferat sa se utilizeze urina de dimineata, cand cantitatea de hormoni de sarcina din organism este mai mare. Analiza de sange pentru determinarea hormonul de sarcina hCG are o acuratete maxima, oferind posibilitatea determinarii cu precizie a datei conceptiei. Este recomandat ca rezultatele obtinute sa fie coroborate cu un control medical de specialitate si analiza de sange pentru determinarea hormonul de sarcina hCG."

 test de sarcina cu plus si minus   

Testele de sarcina - cum procedati cand aflati ca sunteti insarcinate?

Daca testul de sarcina este pozitiv, trebuie sa efectuati o vizita medicala pentru a confirma rezultatul si a urmari corespunzator evolutia sarcinii, dar si starea voastra de sanatate pe parcursul acesteia.

Testele de sarcina - cum procedati cand aflati ca nu sunteti insarcinate?

In primul rand, puteti repeta testul dupa cateva zile/saptamani pentru a verifica daca intr-adevar nu sunteti insarcinata. Daca nu prezentati menstruatie si resimtiti o durere in zona inferioara a abdomenului, este bine sa apelati la medic deoarece este posibil sa prezentati o sarcina ectopica (apare cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina) si poate conduce la grave complicatii medicale.

Ce poate afecta rezultatul testului de sarcina?

Majoritatea medicamentelor nu afecteaza rezultatul, inclusive anticonceptionalele si antibioticele. Singurele care pot interfera cu rezultatul sunt medicamentele care contin hormonul HCG si care pot oferi un fals rezultat pozitiv (sunt intrebuintate uneori pentru tratamentul fertilitatii). Nici alcoolul sau drogurile nu au efect asupra rezultatului, insa daca ati baut multe lichide urina poate fi diluata si poate conduce la un efect fals negativ. De asemenea, prezenta sapunului in recipientul colector pentru urina poate conduce la un rezultat fals pozitiv, citirea la un moment gresit, incalzirea dispozitivului de testare, prezenta proteinelor in sange sau in urina sau medicamente cum sunt clorpromazina hidroclorid sau metadona hidroclorid.

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne ofera urmatoarele informatii:

"Erorile in cazul testelor de sarcina urinare pot aparea in urmatoarele conditii: urina nu a fost aplicata in cantitate suficienta pentru a putea fi determinata prezenta hormonului HCG; urina a fost aplicata in cantitate prea mare, s-a depasit nivelul indicat pe test pentru aplicarea urinii.
In mod normal, testele de sarcina au o banda de control care asigura ca testul functioneaza corespunzator. In cazul in care banda de control lipseste, este posibil sa fi intervenit unul dintre factorii mai sus mentionati. Nu trebuie sa va bazati pe rezultatul unui test de sarcina in cazul in care acesta nu prezinta banda de control!
Rezultat fals negativ poate aparea in cazul in care testul de sarcina este facut mai devreme de 14zile de la ovulatie sau chiar mai tarziu de aceasta data. Cu cat a trecut o perioada mai mare de ladata ovulatiei, cu atat cantitatea hormonului gonadotropina corionica va creste in urina. Testul de urina se considera pozitiv chiar daca intensitatea semnului pozitiv este mult mai sters fata de linia de control - nu este obligatoriu ca liniile/semnele sa aiba aceeasi intensitate (nu exista situatie de fals pozitiv).
Testul de sange se realizeaza in prezenta medicului specialist. In cazul in care testul de sarcina urinar este pozitiv, se recomanda programarea la medicul specialist in cel mai scurt timp posibil."

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed ne mentioneaza:

"Un rezultat fals pozitiv poate aparea ca urmare a administrarii de tratamente progestative. Rezultate fals negative pot fi obtinute in cazul nerespectarii instructiunilor de utilizare, sau utilizarii unui test cu perioada de valabilitate depasita sau depozitat in conditii de umiditate sau temperatura neconforme specificatiilor producatorului."                                                                                 belladonaheximed

Multumim doamnei doctor Constantina Torkashvan si doamnei farmacist Anca Cioroianu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.webmd.com; www.womenshealth.gov; www.sfatulmedicului.ro

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Sunt insarcinata! Sunt insarcinata!
Sanatatea dintilor in timpul sarcinii Sanatatea dintilor in timpul sarcinii
Secrete de gravida! Secrete de gravida!
Sarcina... in cifre! Sarcina... in cifre!

Articole Lifestyle

3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes
Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018 Femeile stilate nu mai poarta parul drept! Ce coafura să alegi în 2018
Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă Culoarea în care NU trebuie să îți vopsești părul în această iarnă
3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes 3 cupluri din zodiac care stau împreună din interes

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Tati, lasă laptopul și joacă-te cu mine!Cum este să crești fără tată? Mă refer la tatăl prezent în casă dar absent în relația cu copiii lui. Sunt convinsă că ați trecut fiecare dintre voi peste sentimentul că nu sunteți pregătite pentru...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cum a fost la Ferdinand, animația care a făcut o sală plină de copii să aplaudeAm plâns, am râs, am aplaudat și am râs iar! Povestea lui Ferdinand este, poate, povestea oricărui copil echilibrat, cu suflet cald și empatic, care se lovește în viață de alți copii, chiar...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Ce mananci in sarcina: 4 alimente periculoase pentru fat

Sarcina reprezinta inceputul calatoriei in viata de parinte. Prin urmare este de
MAI MULT

Este normal sa slabesti in sarcina?

Este normal sa slabesti in sarcina?

Fiecare sarcina decurge in ritmul propriu pentru ca fiecare organism este
MAI MULT

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Cum sa dormi bine in ultimul trimestru de sarcina

Dormitul in ultimul trimestru de sarcina se poate dovedi nu doar inconfortabil,
MAI MULT

Bebee

10-sfaturi-importante-înainte-de-a-angaja-o-bonă

10 sfaturi importante înainte de a angaja o bonă

Din păcate pentru multe mămici, atunci când se apropie finalul celor doi ani
MAI MULT

numele Radu

Semnificația numelui Radu

Numele Radu era unul destul de rar întâlnit în perioada secolului al
MAI MULT

După cât timp își face efectul testul de sarcină?

Efectul testului de sarcina este la șase zile de la concepție. Studiile arata
MAI MULT

Săptămâna 27

Săptămâna douăzeci și șapte reprezintă o piatră de hotar atât pentru
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net