Mituri despre calatoriile in sarcina daramate

Mituri despre calatoriile in sarcina daramate

Cosmina Ionita

De cate ori nu ati auzit: "este periculos sa zbori cu avionul cu bebe in burtica", "femeile insarcinate nu au voie pe bicicleta" sau "din luna a saptea, singura calatorie recomandata este cea la medic"? Din articolul urmator, aflam ce reguli trebuie sa respecte femeile insarcinate daca vor sa calatoreasca si daramam miturile despre calatoriile in sarcina.

Daca ai ramas insarcinata, nu trebuie sa te privezi de la micile "placeri". Daca ai o sarcina lipsita de complicatii, iar hobby-ul tau este sa calatoresti, poti pleca la drum daca ai aprobarea medicului. Dar trebuie sa indeplinesti cateva conditii: ia cu tine analizele medicale si medicamentele de care ai putea avea nevoie. Alege-ti cu grija haine lejere si potrivite cu temperatura din localitatea de plecare, dar mai ales cu cea de destinatie. Nu trebuie sa-ti lipseasca gustarile si sticla cu apa, cu atat mai mult daca excursia dureaza cateva zile. De asemenea, afla din timp unde poti beneficia de servicii medicale pe parcursul calatoriei.

Sarcina nu este o boala, ci doar o perioada in care trebuie sa fii precauta. Medicul si evolutia sarcinii iti vor spune cand si in ce conditii poti calatori. Nu exista un adevar general valabil cu privire la calatoriile in timpul sarcinii. El difera de la o sarcina la alta. Exista insa cateva mituri care merita demontate.

Nu este sigur sa calatoresti pe parcursul sarcinii

Daca esti insarcinata, asta nu inseamna trebuie sa-ti anulezi planurile de calatorie. Daca nu ai probleme medicale sau complicatii legate de sarcina si respecti cateva reguli de baza, poti calatori oriunde. Cel mai important este sa primesti aprobarea medicului care te supravegheaza. Atat timp cat specialistul iti confirma ca bebelusul evolueaza bine, iar tu te simti in stare sa zbori cu avionul sau sa navighezi pe mare, poti deja sa-ti cumperi biletele.

Inceputul sarcinii este perioada ideala pentru calatorii

Perioada ideala sa calatoresti este cea din timpul celui de-al doilea trimestru (14-28 de saptamani). Atunci deja corpul se acomodeaza cu modificarile, greturile matinale dispar, iar tu iti recapeti tonusul si bucuria de plimbari "hai hui".

Plimbarea cu bicicleta

Mersul pe bicicleta, curata nebunie!

Atata timp cat sarcina nu prezinta niciun risc, iar tu nu ai sangerari, medicul iti va permite sa te plimbi cu bicicleta. Insa nu un timp indelungat si nu pe teren accidentat. Efortul moderat face bine sarcinii: imbunatateste starea de spirit, activeaza motilitatea intestinala si reduce durerile de spate. Dar nu in ultima luna cand se schimba centrul de greutate si nu in zone cu trafic intens. Placenta si uterul protejeaza bebelusul de balansarile usoare, dar nu si de o eventuala cazatura care ar creste riscul de avort si de nastere prematura. Pedaleaza cu aprobarea medicului si ... cu simt de raspundere!

Plimbarile lungi nu ii dauneaza bebelusului

Chiar si intr-o sarcina fara probleme, nu este indicat sa pornesti intr-o calatorie mai lunga de 5 ore. Cu atat mai mult cu cat urmeaza sa te deplasezi cu un mijloc de transport care nu face opriri dese. Trebuie sa ai intotdeauna in vedere ca din ora in ora sa faci un popas pentru miscare si o gustare. Iar daca ai colul scurt ori hipertensiune arteriala de sarcina, este mai bine sa amani calatoria pana dupa nastere. Oricum, verdictul medicului va fi un NU categoric!

Calatoria cu masina poate provoca avort spontan

Autoturismul este unul din cele mai sigure mijloace de transport cu care se poate deplasa o viitoare mamica in timpul sarcinii. Important este sa porti centura de siguranta (cat mai jos sub abdomen si nu pe burtica) si sa opresti ori de cate ori simti ca ai amortit. Nici chiar o deplasare pe un drum denivelati sau cu gropi nu este periculoasa pentru bebelusul protejat de placenta si lichidul amniotic. Desi nu este indicat sa te aventurezi intr-o cursa de raliu. Un impact puternic asupra abdomenului poate creste riscul de avort spontan sau nastere prematura!

Calatoria cu masina

Medicii nu interzic plimbarile cu vaporul, dar trebuie sa stii ca tangajul poate deveni suparator pentru stomacul tau. Mai ales, daca esti in primul trimestru de sarcina si starile de greata se accentueaza. Inainte de a te imbarca, afla daca exista restrictii cu privire la femeile insarcinate si asigura-te ca la bord exista un medic pentru situatii de urgenta. De asemenea, este bine sa te interesezi din timp unde va acosta nava si de ingrijirile medicale pe care le poti primi.

In sarcina, zborul cu avionul este interzis

Daca medicul aproba, poti zbura cu avionul oricand in sarcina. Ai grija sa rezervi din timp biletele de avion astfel incat sa obtii cel mai bun loc: scaunul de la margine iti permite accesul rapid la culoar, in eventualitatea in care trebuie sa faci miscare sau sa ajungi la toaleta; partea din fata a avionului ofera o mai buna circulatie a aerului, iar peretele despartitor confera suficient spatiu sa iti intinzi picioarele. Nu uita de centura de siguranta! Turbulentele nu pot fi prevazute si pot provoca traume bebelusului!

Calatoria cu avionul devine periculoasa, in conditii de disgravidie severa si hipertensiune, daca suferi de diabet zaharat sau presiune arteriala scazuta, risc de nastere prematura sau afectiuni ale placentei. In astfel de conditii, medicii iti interzic sa zbori. Chiar daca ai o sarcina fara probleme, ginecologul iti va recomanda sa zbori numai pe distante scurte sau chiar sa eviti calatoria cu avionul dupa saptamana 34 de sarcina.

Calatoriile in strainantate sunt periculoase

Daca-ti iei masuri de precautie, poti calatori peste hotare. Dar nu inainte sa discuti cu medicul tau. In functie de destinatie, el poate decide daca vacanta este sigura pentru tine si pentru bebelus. Trebuie sa luati in considerare ca plecarile in anumite tari necesita vaccinare, iar specificul bucatariei s-ar putea sa nu-ti priasca.

Unele polite de asigurare de sanatate nu acopera conditiile legate de sarcina in timpul deplasarii. Intereseaza-te daca asigurarea ta medicala este valabila in tara de destinatie. Daca nu, ia in considerare achizitionarea de asigurare suplimentara care sa acopere eventualele complicatii pe durata calatoriei.

Calatoria in strainatate

Din luna a saptea, singura plimbare permisa este cea la medic

Spre finalul sarcinii cand te ingreunezi, iti este din ce in ce mai dificil sa te deplasezi. De aceea, din saptamana 36, medicii recomanda excursiile pe distante scurte. Dar doar din considerentul ca bebele s-ar putea grabi sa te cunoasca si ai nevoie de supraveghere indeaproape. In cazul in care trebuie sa calatoresti in interes de serviciu, iar medicul isi da aprobarea, o poti face si in ultimele luni de sarcina. Fii insa precauta!

Pentru a preveni complicatiile care pot aparea in timp calatoriei, este indicat sa planifici excursia impreuna cu obstetricianul. Afla unde sunt situate cele mai apropiate servicii medicale de-a lungul rutei si urmeaza toate normele de siguranta cu privire la zbor, calatoria cu masina sau cu trenul ori plimbarea cu barca. Nu uita trusa cu medicamente aprobate de medic, pe care sa le ai la indemana in caz ca sarcina iti creeaza disconfort. Specialistii recomanda femeilor insarcinate sa calatoreasca intotdeauna impreuna cu un adult care poate acorda ajutor in caz de urgenta.

Surse:
http://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Air-Travel-During-Pregnancy
http://traveltips.usatoday.com/safe-travel-34-weeks-pregnant-1563.html
http://traveltips.usatoday.com/traveling-pregnant-full-term-102923.html
http://www.parents.com/pregnancy/my-body/is-it-safe/traveling-while-pregnant/

 

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    © 2024 Qbebe