Primele luni de sarcina: la ce sa te astepti

Primele luni de sarcina: la ce sa te astepti

Roxana Cristea

Primele luni de sarcina pot fi coplesitoare, mai ales daca viitoarea mamica este la prima experienta de acest gen. Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata, ar fi bine sa cunosti toate modificarile care au loc in corpul si in mintea ta. In primele luni de sarcina cuvantul de ordine este TRANSFORMAREA.

Primele luni de sarcina - corpul tau

Inca din primele zile de sarcina, organismul tau incepe sa se pregateasca pentru hranirea si sustinerea bebelusului. Trebuie sa fii pregatita pentru „revolutia" pe care o provoaca micutul in toata fiinta ta.

 

femeie insarcinata care accese de greata
Accesele de greata incep inca din primele trei saptamani de sarcina. „Greturile matinale" se manifesta in general dimineata, dar asta nu inseamna ca in restul zilei nu vei avea probleme. Greata poate aparea oricand. Se pare ca tot hormonii sunt de vina, greata apare din dorinta organismului de a incetini cresterea nivelului de estrogen si progesteron. De asemenea, femeile insarcinate sunt mult mai sensibile la mirosurile grele (mancare, poluare, parfumuri tari, fumul de tigara). Asadar si mirosurile puternice pot provoca greata la inceputul sarcinii.

 

Pentru a ameliora senzatia de greata, mananca putin si des. Alege alimente care sunt sarace in grasimi si pot fi digerate usor. Ajuta daca bei multe lichide, in special apa. Se pare ca berea de ghimbir inlatura senzatia de greata. Evita alimentele sau mirosurile care iti provoaca greata.
Pe unele femei le ajuta sportul, hipnoza, meditatia sau acupunctura. Intrebati medicul daca vreti sa apelati la terapiile alternative.

In general accesele de greata se reduc si chiar se opresc dupa 3 luni de sarcina, desi 20% dintre femei continua sa aiba aceste probleme de-a lungul intregii sarcini.

Suna medicul daca:
- greata este severa
- urinezi rar si putin, iar urina este inchisa la culoare
- te simti ametita sau ai stari de lesin cand te ridici
- iti bate inima foarte repede
- vomiti des sau cu sange

Sani umflati si tensionati, ti se intampla la scurt timp dupa conceptie. Modificarile hormonale pot provoca la nivelul sanilor, furnicaturi sau dureri. Sanii devin mai grei, mai plini si poti sa simti o oarecare tensiune locala. Un sutien special pentru gravide te poate ajuta. Poti incerca si o bustiera.

Urinarea frecventa incepe in primele saptamani de sarcina. Vei merge din ce in ce mai des la toaleta. Presiunea din uter se extinde asupra vezicii urinare si de aici senzatia de a merge la baie. Este posibil sa „scapi" urina involuntar atunci cand tusesti sau stranuti, de aceea este bine sa porti o protectie zilnica. Pentru a preveni infectiile tractului urinar, urineaza ori de cate ori simti nevoia. Daca te trezesti noaptea sa mergi la toaleta incearca sa consumi mai putine lichide seara, in special lichidele care contin cafeina.

Oboseala este un simptom important in primul trimestru de sarcina. La gravide, nivelul de progesteron creste semnificativ, de aici somnolenta si nevoia de odihna. In acelasi timp, scaderea tensiunii arteriale, nivelul scazut de zahar din sange si productia crescuta de sange ar putea sa-ti taie din energie. Pentru a combate oboseala, incearca sa te odihnesti mai mult. Activitatea zilnica te ajuta mult. O plimbare este binevenita in fiecare zi. De asemenea, fierul si proteinele sunt foarte importante in sarcina. Te ajuta sa-ti recapeti energia.

Poftele sau aversiunile alimentare sunt reale in sarcina desi foarte multe femei fac abuz de „poftele" lor. Dam vina pe hormoni si de aceasta data. In primele luni, atunci cand schimbarile hormonale sunt cu adevarat dramatice, este posibil sa strambi din nas cand vezi alimentele prajite sau cafeaua, sau este posibil sa-ti doresti sa dai o fuga la fast food.

Ameteala poate aparea in sarcina din cauza dilatarii vaselor sanguine si a scaderii tensiunii arteriale. De asemenea, stresul, oboseala si senzatia de foame pot provoca ameteala femeilor gravide. Pentru a preveni ameteala ocazionala incearca sa stai cat mai putin in picioare, ridica-te incet atunci cand esti asezata. Daca esti la volan si simti ca ai ametit, trage pe dreapta, daca esti in picioare, ar fi bine sa te asezi cat mai repede. Daca ameteala este severa si apar dureri abdominale sau sangerari vaginale, mergi urgent la medic. Ar putea fi vorba despre o sarcina extrauterina care-ti poate pune viata in pericol.

Arsuri stomacale si constipatie, alete doua probleme care afecteaza majoritatea gravidelor. In primul trimestru de sarcina, miscarilecare imping mancarea din esofag in stomac sunt mai lente iar stomacul tau devine mai lenes pentru ca substantele nutritive sa aiba timp sa ajunga in sange si apoi la copilul tau. Din pacate aceste lucruri, bune pentru bebe, tie iti pot provoca arsuri la stomac si constipatie. Pentru a preveni arsurile stomacale, mananca putin si des, evita alimentele prajite, bauturile carbogazoase si alimentele picante. Pentru a preveni constipatia, include multe fibre in dieta ta zilnica si bea multa apa. Activitatea fizica ajuta si ea.

Primele luni de sarcina si emotiile tale

In sarcina este posibil sa simti extaz, anxietate, bucurie, epuizare ( uneori toate in acelasi timp). Sentimentele pot fi contradictorii si este posibil sa treci foarte repede de la o stare la alta. Chiar daca esti incantata ca esti insarcinata, iti faci griji cu privire la sanatatea copilului tau. Te gandesti la aspectele financiare, la ce schimbari va aduce copilul in relatia de cuplu, in cariera. Pentru a face fata acestor emotii si griji ai grija de tine, accepta ajutorul si suportul moral al celor din jur. Toate acestea sunt sentimente normale iar tu vei fi cu siguranta o mama minunata. Daca schimbarile de dispozitie devin prea dese spune-i medicului tot ce simti.

Primele luni de sarcina si relatia cu partenerul

Comunicarea este foarte importanta, asculta-ti partenerul si el trece prin anumite transformari si are anumite temeri legate de sarcina ta si de copilasul care va veni pe lume. Spune-i ce simti tu si arata-i cum ar putea sa te ajute. Fii sincera cu el si implica-l in toate procesele legate de sarcina, de nastere si de copil. Fii rabdatoare... partenerul nu stie cu ce te confrunti tu si de multe ori se simte neputincios si depasit de situatie.

Relatia cu medicul obstretician este foarte importanta. Mergi la medic ori de cate ori crezi ca ceva este in neregula, respecta vizitele impuse de specilist si medicamentatia impusa de acesta. Discuta deschis si sincer cu medicul tau. Orice doctor iti va spune ca primele luni de sarcina sunt foarte sensibile, marcate de multe transformari. Medicul te va ajuta sa treci mai usor de fiecare etapa. Controalele regulate iti vor risipi toate temerile legate de sarcina.
Multa sanatate si sarcina usoara!

Surse: webmd.com; mayoclinic.com; parents.com; whattoexpect.com

Articolul urmator
M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant
M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

    Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina
    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina

    Caz fără precedent în România. Autoritățile au descoperit în urmă cu scurt timp că o copilă de 10 ani de Tulcea este însărcinată în luna a cincea....

    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”
    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”

    Puțini știu drama prin care a trecut Irina Nicolae, în urmă cu câțiva ani. Invitată în podcastul lui Cătălin Măruță, fosta componentă a trupei A.S.I.A. și-a...

    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin
    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin

    Patru din cele douăsprezece semne zodiacale te vor surprinde complet cu personalitatea lor efervescentă, după ce vei cunoaște mai bine și te vei împrietenii cu nativii. Nu uita...

    © 2024 Qbebe