Sarcina fără simptome

Sarcina fără simptome

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori am auzit despre cazurile unor femei despre care nu s-a știut că sunt însărcinate până ce nu au născut. Acest fenomen ne face să ne punem următoarele întrebări: „Se poate să fii însărcinată și să nu ai niciun simptom caracteristic sarcinii?" sau „Este posibil să ai simptome de sarcină, dar să nu le sesizezi?". Așa cum vom afla din articolul de mai jos, organismele noastre sunt foarte diferite, iar reacțiile la sarcină pot fi și ele diferite. Desigur, majoritatea femeilor se confruntă cu simptomele deja știute, dar sunt și unele care le vor înfrunta mult mai târziu ca de obicei și la o intensitate mai redusă. În ceea ce privește sesizarea simptomelor de sarcină, experții ne confirmă faptul că și factorul psihologic poate juca un rol foarte important în modalitatea de manifestare a acestora. Iată de ce opinia unui medic este întotdeauna esențială, el fiind singurul care poate confirma oficial o sarcină și care ne poate asigura că simptomele apărute sau, dimpotrivă, lipsa acestora, nu denotă un pericol pentru noi sau pentru copilul nostru.

Ce simptome ne pot ajuta să ne dăm seama că suntem într-adevăr însărcinate?

Înainte de a ne gândi la simptomele specifice unei sarcini, trebuie să știm faptul că, până în momentul în care embrionul nu  se fixează bine în uter, nu ne vom confrunta cu simptome de sarcină. Momentan, corpul nu trece prin schimbări hormonale prea evidente, care să ne facă să avem oricare dintre următoarele stări: grețuri (mai ales matinale), dureri de cap, dureri de spate, sensibilitate la nivelul sânilor, arsuri, senzație de oboseală frecventă etc..
Simptomele de sarcina nu apar imediatDe altfel, sunt unele femei care nu au astfel de simptome pe parcursul primului trimestru de sarcină. Totodată, în anumite cazuri pot să nu apară simptome de sarcină până după a șaptea sau a opta săptămână de sarcină.
O altă situație în care poate fi vorba despre o sarcină fără simptome este când suferi de sindromul ovarelor polichistice. Multe dintre cele care se confruntă cu această afecțiune nu prezintă deloc simptomele obișnuite sau acestea sunt prezente la un nivel redus. Printre ele s-ar putea număra doar o ușoară sensibilitate la nivelul sânilor sau scurte episoade de grețuri matinale ocazionale. Așa că, dacă ești în această situație și crezi că ești însărcinată, mergi cât mai repede la un medic, asigurându-te că totul va fi bine.
Sunt însă și unele simptome care, la prima vedere, par că nu au nicio legătură cu a fi însărcinată, dar care totuși pot confirma existența unei sarcini, precum o stare de oboseală accentuată sau un apetit ce crește brusc sau se diminuează considerabil.
Specialiștii ne avertizează că oricare dintre simptomele menționate sunt normale, dar că există și cazuri în care acestea pot să nu apară. Îngrijorător este însă dacă la un moment dat ai avut astfel de simptome pe parcursul a câteva săptămâni, dar după aceea acestea au dispărut. Din nefericire, dacă se întâmplă așa, poate fi vorba despre pierderea sarcinii. Ceea ce trebuie să faci este să iei legătura cu un doctor cât poți de repede.
De cele mai multe ori, îți dai seama că vei pierde sarcina dacă te confrunți cu dureri atroce, cu sângerări și cu leșinuri. Cu toate acestea, când sarcina este prea timpurie, este posibil să nu existe aceste simptome. Iată de ce este esențial să ții permanent legătura cu un medic, iar dacă ai aflat că ești însărcinată prin intermediul unui test pe care ți l-ai făcut acasă, vizita la el ar trebui să-ți confirme sarcina sau că, din păcate, ai pierdut-o.

Lipsa simptomelor specifice sarcinii, pentru o anumita perioada, poate indica pierderea sarcinii
Dacă ți se confirmă în mod oficial sarcina, începe să ai mai multă grijă de tine și bucură-te că nu te confrunți cu neplăcutele simptome ce o însoțesc. Așa cum s-a precizat și mai sus, schimbările hormonale sunt fluctuante și se pot manifesta mai pregnant după ce ești deja în cel de-al doilea trimestru de sarcină. În prima perioadă a sarcinii, singurele simptome care te pot deranja puțin sunt apariția constipației sau a balonării, urmate de nevoia stringentă de a urina mai frecvent ca de obicei.

Citește și: Primele simptome (semne) de sarcina

Este vorba într-adevăr despre o sarcină fără simptome sau pur și simplu este vorba despre negarea acesteia?

Conform specialiștilor, nu de puține ori se poate întâmpla ca o femeie să nege pentru mult timp simptomele unei sarcini. În spatele unui asemenea gest se pot ascunde motive diferite, precum:
Poate fi vorba nu neaparat despre o sarcina fara simptome, ci  de negarea acesteiaUnele femei nu își doresc să păstreze sarcina respectivă sau au fost surprinse de faptul că au rămas însărcinate
Când o femeie nu își dorește într-adevăr să aibă un copil sau când sarcina nu era deloc planificată, ea poate încerca să ignore semnalele transmise de corpul ei. În acest context, va refuza îngrijirea medicală și nu se va prezenta deloc la medic sau va face acest lucru doar când sarcina este deja avansată, sub pretextul că nu are nevoie de îngrijiri.
Procedând așa, avertizează medicii, femeile se pot pune în pericol atât pe ele însele, cât și pe copil. Fiecare ar trebui să facă vizite la medic în mod regulat, pe întreg parcursul sarcinii, pentru a se asigura că totul decurge normal.

Unele femei sunt prea tinere și nu sunt pregătite să devină mame
Mai multe studii efectuate în domeniu arată că cele mai multe dintre adolescentele care rămân însărcinate ignoră simptomele caracteristice unei sarcini. De pildă, în condițiile în care tinerele pot avea menstruație neregulată, lipsa acesteia pe o anumită perioadă de timp nu le îngrijorează în mod special.
Așa cum explică și dr. Dan Frayne, unul dintre co-fondatorii „National Preconception Health and Health Care Initiative" (din SUA), mare parte dintre adolescente ajung la medic abia după ce au deja 5-6 luni de sarcină.

La adolescente, nu este neaparat vorba despre o sarcina fara simptome, ci de incapacitatea de a le identifica

Femeile care sunt prea ocupate pot fi tentate să nege faptul că au rămas însărcinate
Cele mai multe dintre femei au o viață foarte activă, împărțindu-și timpul între familie și sarcinile profesionale. Iată de ce este foarte posibil ca, în momentul în care anumite simptome de sarcină își fac apariția, ele să le nege, să le ignore și să le pună pe seama oboselii sau ale unor probleme de sănătate mai vechi.
Poate trece mai mult timp până când astfel de femei vor ajunge la un doctor, care le va confirma sarcina.

Simptomele unei sarcini pot fi negate si de femeile prea ocupate

Citește și: Controlul prenatal

Femeile care se confruntă cu diverse dependențe pot să-și nege sarcina
S-a constatat faptul că femeile care sunt dependente de alcool sau de droguri nu vor conștientiza că așteaptă un copil întrucât au cu totul alte preocupări.
În asemenea cazuri, femeile nu vor ajunge la medic decât foarte târziu, ceea ce le poate pune în pericol atât pe ele, cât și pe copil.

Tu ai auzit de cazuri în care a fost vorba despre o sarcină fără simptome sau ai fost tu însăți într-o asemenea situație?

Surse:
www.justmommies.com; www.momjunction.com; www.newkidscenter.com;
www.sheknows.com

Articolul urmator
Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un băiețel de cinci ani a tușit timp de trei luni, fără să aibă alte simptome. Ce obiect i-au descoperit medicii în plămâni
    Un băiețel de cinci ani a tușit timp de trei luni, fără să aibă alte simptome. Ce obiect i-au descoperit medicii în plămâni

    Un băiețel de 5 ani, a ajuns la spital pentru că avea o tuse care dura de 3 luni. Atât părinții, cât și medicii, au rămas surprinși să găsească adevărata cauză...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună
    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună

    Vestea unei sarcini este o bucurie pentru întreaga familie, nu numai pentru cuplul care urmează să devină părinți. Însă această bucurie a fost dusă pe alte culmi,...

    Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație
    Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație

    Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a decis să restructureze sistemul social, mai ales cel dedicat copiilor. Așa că primul pas al acestei restructurări a fost o diagnoză completă și...

    Durere fără margini! O femeie a rămas fără copii și soț în mai puțin de câteva luni
    Durere fără margini! O femeie a rămas fără copii și soț în mai puțin de câteva luni

    O tânără femeie își împărtășește povestea de viață întregii lumi în speranța că mai multe persoane aflate în depresie vor căuta ajutor...

    Durere fără margini pentru un copil rămas orfan: „Mami, bunica plânge! Îi e frică că rămânem fără casă”
    Durere fără margini pentru un copil rămas orfan: „Mami, bunica plânge! Îi e frică că rămânem fără casă”

    Andrei are numai 11 ani și până la această vârstă a primit atât de multe lovituri de la viață, încât cu greu își mai găsește puterea să meargă...

    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr
    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr

    Știu că problema mea nu are legătură directă cu parentingul, dar indirect, fericirea mea afectează fericirea familiei. Și în ultima vreme am o nefericire pe care nu mi-e greu...

    © 2024 Qbebe