Sarcina: reguli de frumusete pe care nu le stiai

Sarcina: reguli de frumusete pe care nu le stiai

Raluca Cristea

In sarcina schimbarile prin care corpul trece pot fi de-a dreptul uimitoare: te ingrasi, sanii iti cresc, te doare spatele, aspectul pielii se schimba, tonusul muscular nu mai este acelasi... Nu este deloc de mirare daca nu te mai simti bine cu tine insati. Asadar, cand vine vorba despre frumusete si stare de bine de-a lungul sarcinii, putina informatie in plus nu strica niciodata. Mai jos vei gasi cele mai bune si mai eficiente sfaturi si reguli de frumusete pe care sa le aplici zi de zi, in timpul celor 9 luni de sarcina!

In sarcina ... Relaxeaza-te...

Relaxarea trebuie sa fie una dintre prioritatile tale. Ca si alimentatia corecta, te va ajuta atat pe interior, cat mai ales la exterior. Aranjeaza sa iti vina cumparaturile la usa, roaga pe cineva sa te ajute cu treburile in casa, spune-i iubitului tau cum se foloseste masina de spalat...

Ce ai mai putea sa faci? Lectiii de yoga si exercitii fizice special create pentru sarcina, sa te intalnesti cu prietenii in oras, sa petreci timp cu familia si, de ce nu, sa petreci momente romantice impreuna cu jumatatea ta.

Somnul
face si el parte din rutina de odihna si relaxare. Daca este somn de calitate, atunci cu atat mai bine. Cum sa il obtii? Dimineata, nu te trezi brusc si mai ramai putin in pat. Dupa amiaza, fa-ti timp macar o ora sa atipesti. Seara, incearca sa mergi mai devreme decat de obicei la culcare mai ales daca in timpul zilei nu ti-ai permis o ora de pauza. Pozitia in care dormi este cel putin la fel de importanta: dormi pe partea stanga, cu piciorul stang lungit si cu piciorul drept flexat peste.

alimentatia in sarcina

In sarcina mananca ce, cat, cum si cand trebuie

In primul rand, trebuie sa stii ca femeile insarcinate au nevoie sa consume intre 2000 si 2500 kcal pe zi. Apoi, este nevoie sa iti imparti alimentatia zilnica in 4 mese: mic dejun, pranz, gustarea de dupa amiaza si cina. Nu uita! Daca nu faci exercitii fizice in timpul sarcinii si viata ta este aproape sedentara, consumul de kcal nu trebuie sa depaseasca 2000.

Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica? Vitamina C (citrice, legume proaspete), Vitamina A (morcovi, rosii), Vitamina B (lapte, oua, cereale), Fier (carne rosie, peste, spanac), Acid folic (sparanghel, migdale, alune, seminte), Calciu (lapte, branza, iaurt) si multa apa (1.5 - 2.5 litri zilnic).

In sarcina apar vergeturile, bata-le vina...

8 din 10 femei insarcinate se confrunta cu inesteticele vergeturi in sarcina. Ele apar din cauza schimbarilor hormonale si cresterii rapide in greutate. 3 trucuri ca sa eviti aparitia lor sau sa le diminuezi frecventa: maseaza-te dupa fiecare dus cu crema anti vergeturi, nu sta prea mult la plaja, nu face exercitii fizice care presupun miscari dese de intindere.

Frumusetea sanilor in timpul sarcinii

Zona sanilor este una dintre zonele care sufera cele mai multe schimbari in sarcina: moliciune, retragerea sfarcurilor, marirea aureolei mamare, scurgeri din mameloane, vergeturi. Trebuie sa stii ca setul complet de ingrijire a sanilor in sarcina presupune 4 pasi: folosirea zilnica a unei creme hidratante si anti vergeturi, alternarea dusurilor calde cu cele reci, purtarea unui sutien fara sarma si expunerea redusa la soare.


In sarcina fa miscare, miscare, miscare!

Daca ar fi sa alcatuim un top al exercitiilor fizice ideale in sarcina, acestea ar fi mersul pe jos, aerobicul in apa, yoga si inotul. Daca sarcina ta nu are nicio complicatie, atunci trebuie neaparat sa le incerci. Iti vor da un tonus si o stralucire a pielii de invidiat. In plus, iti vor intari incheieturile, vor stimula circulatia si respiratia si chiar te vor ajuta sa nasti mai usor.

In sarcina apar puncte negre, acnee, pete...

Hormonii isi cam fac de cap in timpul sarcinii si este imposibil sa nu iti aduca pe fata pete, puncte negre, piele uscata sau foarte grasa si, poate pentru prima data in viata ta, acnee. Pe langa sfaturile medicului sau farmacistului, iata ce mai trebuie sa stii:
- foloseste produse bio/organice, fara parabeni (consulta aici lista cu ingrediente cosmetice interzise in sarcina);
- ia in considerare folosirea unei ape termale, a unei lotiuni tonice si a unei creme de fata energizante, sau, in functie de nevoile tenului tau, a unei creme pentru ten uscat/gras;
- o data pe luna, foloseste o masca exfolianta, urmata de o masca hidratanta sau revitalizanta.

Nu ai voie sa faci tratamente cu exfoliere chimica, dermoabraziune sau ingrediente exotice. Cat despre petele negre, cunoscute si cu numele de melasma sau masca de gravidie, ele vor trece treptat dupa nastere.

gravida si cosmetica

Epilarea in timpul sarcinii

Printre cele mai mari griji pe care ti le faci in sarcina este aceea ca parul nedorit va trebui indepartat complet chiar pana in ultima luna de sarcina. Partea, sa zicem, buna a lucrurilor este aceea ca functia de crestere a parului incetineste din cauza sarcinii. Chiar si asa, trebuie sa stii ce ai de facut!

Epilarea cu ceara este cea mai sigura metoda pana in luna a 7-a sau a 8-a de sarcina, moment in care nu mai este atat de buna pentru piele fierbinteala cerii, iar zona ingihinala, cel putin, va durea destul de tare. Evident, va trebui sa recurgi la epilarea cu lama, ceea ce va deveni destul de incomod si chiar riscant in ultima luna de sarcina. Tocmai de aceea, inainte de nastere, moasa te va epila ea cu lama in sala de operatii.

Daca in zona inghinala, pe burta si pe sani iti este interzisa folosirea unei creme depilatoare, afla ca ai voie sa folosesti o astfel de crema pe maini, picioare si in zona axilei pana in ultimul trimestru de sarcina, moment in care ar fi bine ca ingredientele cremei sa nu mai intre in contact cu pielea ta si, implicit, sa ajunga la bebe.

Truc! Foloseste o crema depilatoare si un stick/deo roll-on cu proprietati de incetinire a cresterii firelor de par. Pe aureolele mamare nu ai voie sa razi sau sa smulgi, asa ca cea mai buna solutie sa eviti inesteticele fire de par din zona este sa le tai usor cu forfecuta, la baza lor.

Transpiratia in timpul sarcinii

Parfumurile, deodorantele si dusurile frecvente pot sa nu fie de ajuns pentru schimbarile prin care trece corpul in timpul sarcinii, asa ca este posibil sa simti ca nu esti suficient protejata impotriva transpiratiei si, mai ales, a mirosului de transpiratie.

Impotriva mirosului de transpiratie, iti recomandam:
- scoaterea din alimentatie a carnurilor si condimentelor, in special a usturoiului si cepei;
- plasarea unui ventilator in camera in care stai cel mai mult, dar fara sa bata direct in tine;
- folosirea unui deodorant farmaceutic sau dermato cosmetic, poate chiar de la plafar. Atunci cand intervin cauze clinice, deodorantele cosmetice devin aproape ineficiente;
- purtarea de haine lejere, din materiale naturale. Evita sinteticele!


Te confrunti si cu respiratie urat mirositoare?

Majoritatea femeilor insarcinate se plang de respiratia urat mirositoare, mai ales dimineata. De data aceasta, nu hormonii sunt cauzele problemei, ci schimbarile la nivel dentar si bucal. Corpul tau are nevoie de foarte mult calciu, iar daca vitaminele prenatale nu acopera aceasta necesitate, calciul din oase si dinti va fi cel care va merge catre bebelus. Rezultatul? Gingii inflamate, dinti cariati, respiratie urat mirositoare. Pe de alta parte, daca nivelul de calciu este unul foarte bun si nu ai probleme cu dintii, atunci respiratia urat mirositoare se datoreaza usturoiului, cepei, fasolei si carnurilor.

Solutia? Spala-te pe dinti de 3-4 ori pe zi, foloseste ata dentara inainte si o apa de gura usor mentolata sau cu gust/parfum floral, dupa. Ar fi bine ca apa de gura sa nu contina alcool. De mare ajutor poate fi sa mesteci ghimbir, frunze de menta sau frunze de patrunjel.

Timp de 9 luni, un SPA la tine acasa

Cu atatea griji in privinta manichiurii, pedichiurii, epilarii si ingrijirii pielii, iti va parea mult mai usor sa iei in considerare transformarea propriei tale bai intr-un mic SPA, macar o data pe saptamana. In plus, tratamentele acasa sunt mult mai igienice si mai convenabile, caci nu impun deplasarea de acasa. Bineinteles, costa si mai putin.

Doar dupa ce medicul este de acord, poti folosi diverse ingrediente naturale pentru baie de aburi, bai de plante, masti si creme de corp. Nu uita sa sterilizezi si sa stergi cu alcool fiecare ustensila pe care o vei folosi in timpul procedurilor cosmetice si sa discuti cu medicul sau cu farmacistul despre orice combinatie de ingrediente si/sau ierburi in privinta carora nu esti sigura.

gravida la moda

Reguli de frumusete pentru o gravida fashionista

•   Pentru o seara cu prietenii in oras, indfierent cat de mare este burtica ta, alege o tinuta sexy si simpatica: daca este cald, alege o pereche de pantaloni scurti si o camasa; daca este racoare, alege o camasa cu sacou, o fusta midi. Accesorizeaza cu o pereche de pantofi cu toc mic sau talpa ortopedica;
•   Pentru o seara speciala cu iubitul in oras alege o pereche de pantaloni usor mulati cu un top elegant si un sacou cambrat, alaturi de o pereche de incaltaminte cu talpa ortopedica;
•   Rasfata-te cu un nou sutien...bun si sexy! Plimba-te, asa cum atat de mult iti place, prin magazine si alege un sutien cu o jumatate de cupa mai mare decat iti trebuie, dantelat, dintr-un material usor si fara sarme de sustinere sub cupe;
•   Uita de salopetele de gravida care nu fac altceva decat sa te puna intr-o lumina proasta si sa faca cele 9 luni de sarcina sa para o corvoada. Nu te sfii sa folosesti maiouri si topuri pe langa corp, rochii grecesti sau stil empire, rochii scurte si midi. Sa fii gravida poate sa insemne oricand sa fii sexy!;
•   Improspateaza-ti garderoba cu cateva perechi de balerini, sandale si pantofi cu toc mic si mediu sau cu talpa ortopedica. Nu uita ca macar 1-2 perechi dintre cele cumparate trebuie sa fie mai late si putin mai lungi decat ceea ce porti acum;
•   Alege si tinute monocromatice sau cu dungi verticale, care vor crea impresia de silueta bine proportionata, chiar daca tu stii ca ai luat ceva kilograme in plus;
•   Adu o stralucire noua parului tau, cu cateva suvite interesante. In timpul sarcinii scalpul nu trebuie sa intre in contact cu vopseaua, insa suvitele pot incepe la 1-2 cm de la scalp. Alege suvite aurii daca esti blonda, suvite saten inchis daca esti bruneta si suvite ciocolatii daca esti satena. De asemenea poti incerca sa iti speli parul cu infuzii de musetel daca esti blonda, infuzie de sfecla rosie daca esti roscata sau infuzie de mesteacan si frunze de nuc daca esti satena sau bruneta;
•   Asigura-te ca o sa ai mereu de-a lungul sarcinii un par suplu si matasos! Trebuie doar sa folosesti 1 lingura de ulei de masline amestecata cu 1 lingura de unt de cacao pur. Folosesti amestecul ca pe o masca, apoi clatesti cu apa si otet de mere;
•   Foloseste machiajul potrivit, in linii minimaliste: un anticearcan, un fond de ten usor, un fard de obraz si un ruj in nuante naturale. Pe stylecraze.com, am gasit o lista extraordinara cu produsele de make-up de baza pentru o gravida!
•   Fura idei de la mamicile vedete care au trecut deja testul modei! Noi iti recomandam sa furi trucuri de frumusete si stil de la Heidi Klum si Katie Holmes.

Daca vei tine cont de toate aceste trucuri de fashionista, plus de cele ultra sanatoase de mai sus, cu siguranta vei fi o super graviduta simpatica si frumoasa, mandra nevoie mare de burtica ei!

Surse:
www.babycenter.com
www.babymed.com
www.parents.com

 

Articolul urmator
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

    Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

    Ce frumusețe de copil! Bebelușul de 9 luni care a stârnit milioane de like-uri pe internet
    Ce frumusețe de copil! Bebelușul de 9 luni care a stârnit milioane de like-uri pe internet

    Toți bebelușii sunt frumoși, mai ales când trec de 2-3 luni și iau în greutate și devin bucălați și încep să zâmbească și te cuceresc cu privirea lor...

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

    Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    © 2024 Qbebe