Tu stii cand te expui la substante toxice in timpul sarcinii?

Tu stii cand te expui la substante toxice in timpul sarcinii?

Louise Tanase - Contributor

Un stil de viata sanatos in timpul sarcinii nu presupune doar o alimentatie echilibrata, cateva exercitii fizice moderate si controale medicale, ci si grija ca mediul in care traiesti si obiceiurile de viata pe care le ai sa fie cat mai lipsite de pericole. Substantele toxice sunt pretutindeni in jurul nostru, iar unele dintre acestea iti pot afecta bebelusul din burtica. Tu stii cand te expui la substante toxice in timpul sarcinii? Qbebe iti ofera cateva indicii in acest sens.

Din pacate, stilul de viata modern ne expune in mod constant la substante toxice, atat in timpul liber, cat si in mediul profesional. Din pacate, in timpul sarcinii, expunerea la substante toxice poate avea efecte grave asupra dezvoltarii fatului, dar si a sanatatii tale. Qbebe iti dezvaluie cateva dintre pericolele care te inconjoara si pe care trebuie sa faci tot posibilul sa le eviti in perioada sarcinii.

Alimentatia

In timpul sarcinii, majoritatea alimentelor sunt permise, respectand, desigur, principiile unei diete echilibrate. Trebuie sa stii, insa, ca anumite alimente pot fi toxice pentru bebelusul din burtica ta si pot afecta dezvoltarea acestuia.

Fructe de mare si peste afumat sau crud - din pacate, trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Preparatele de tipul sushi sau biftec tartar trebuie uitate pana dupa nastere. Elimina total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru tine, dar mai ales pentru bebelus.

Pestele - gatit corespunzator este un aliment excelent pentru perioada sarcinii si cea in care alaptezi. Totusi, trebuie sa ai grija ce peste alegi: chiar daca este bogat in acizi grasi Omega 3 - importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului - pestele poate contine niveluri importante de mercur care ar putea sa afecteze dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Printre consecinte s-ar putea numara vorbirea intarziata si tulburari ale miscarilor. Studiile au aratat ca fatul este foarte sensibil la mercurul din peste, pe parcursul lunilor a treia si a patra de gestatie. Prin urmare, evita rechinul, pestele spada, tonul rosu.

Oua crude - sau orice alte alimente care contin oua crude, ar trebui sa fie evitate pentru a preveni infectia cu salmonella. Unele tipuri de salate, maioneze, inghetate, creme pentru prajituri sau chiar bauturi pot avea in compozitie oua crude.

Branzeturi moi - pot contine bacterii, precum listeria, care pot provoca avortul spontan. Listeria traverseaza placenta si poate infecta copilul, iar viata acestuia s-ar putea afla in pericol. Elimina din dieta branzeturile moi, cum ar fi Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola si branzeturile mexicane, cu exceptia cazului in care este specificat clar pe etichetele produselor, ca sunt preparate din lapte pasteurizat. Listerioza poate aparea si in cazul consumului de lapte nepasteurizat.

Alcool - trebuie evitat in timpul sarcinii. In functie de cantitatea implicata, perioada de dezvoltare a sarcinii si modul in care a fost consumat alcoolul in timpul sarcinii, ar putea conduce la consecinte precum, sindromul alcoolismului fetal, dar si alte tulburari de dezvoltare ale fatului.

Indulcitori artificiali - trebuie exclusi din dieta din timpul sarcinii, intrucat studiile au demonstrat ca pot creste riscul nasterii premature.

Aditivi alimentari - multe alimente sunt pline de aditivi si conservanti. Unul dintre aditivii care trebuie evitati in timpul sarcinii este monoglutamatul de sodiu care ar putea provoca dureri de cap si disconfort abdominal.

Ananas - desi este foarte sanatos nu se va consuma in perioada sarcinii. Ananasul este bogat in bromelaina care poate provoca inmuierea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur. Totusi, pentru ca acest lucru sa se intample, femeile insarcinate trebuie sa manance cantitati importante de ananas. Ca masura suplimentara de precautie se va evita consumul de ananas in ultimul trimestru de sarcina.

Papaya - poate avea acelasi efect, ca si ananasul, deoarece contine seminte bogate in latex, ce pot declansa contractiile uterine. Fructul se poate consuma insa, in primul trimestru de sarcina, intrucat fructul copt de papaya este bogat in vitamina C si alte substante nutritive sanatoase.

Seminte de susan - pot provoca avortul, pentru ca excita musculatura uterina, cauzeaza contractii si in cele din urma are loc expulzarea ovulului fecundat. Efectele pot sa apara mai ales in primul trimestru de sarcina.

Creveti

Produsele cosmetice

In timpul sarcinii trebuie sa fii foarte atenta atunci cand folosesti produsele cosmetice sau cele pentru ingrijirea corporala, chiar daca ti se pare ca toate cremele, lotiunile, sampoanele, sapunurile sau antiperspirantul iti sunt indispensabile. Trebuie sa stii ca unele produse sunt foarte daunatoare atat pentru tine, dar mai ales pentru bebelus.

Cremele cu retinol - Retinoizii sunt agenti puternici cu efect anti-imbatranire, intalniti in cremele hidratante, anti-rid si anti-acneice. Retinolul este sintetizat din vitamina A si ajuta la regenerarea celulelor, insa folosirea cosmeticelor care il contin nu este lipsita de riscuri. Produsele de ingrijire ce contin retinoizi pof afecta negativ starea de sanatate a bebelusului din burtica ta. De asemenea, trebuie sa stii ca efectele sunt destul de grave in special in cazul administrarii orale a retinoizilor, mai ales sub forma de isotretinoin, care poate provoca malformatii congenitale copiilor. Cremele cu retinol nu sunt recomandate in timpul sarcinii deoarece o cantitate mica din aceasta substanta ajunge in sangele tau si poate traversa bariera placentara, iar bebelusul poate suferi retard mental sau malformatii cardiace.

Lotiunile cu parabeni - Parabenii sunt adaugati intr-o gama larga de produse cosmetice si au rol de conservanti. Parabenii sunt cei care protejeaza cremele, sampoanele, lotiunile de protectie solara si alte tipuri de creme impotriva dezvoltarii bacteriilor si a ciupercilor. Trebuie sa stii ca parabenii nu sunt un produs sigur in timpul sarcinii pentru ca afecteaza secretia hormonilor cu rol in reproducere. Metilparabenul este vinovat pentru perturbarea secretiei de hormoni endocrine - aceasta afecteaza nivelul estrogenului, cauzand complicatii in timpul sarcinii.

Ftalatii - Ftalatii sunt o clasa de substante chimice care sunt cunoscute pentru perturbarea sistemului endocrin, si sunt utilizate pe scara larga in produsele de consum, de la jucarii de plastic sau materiale de constructii de uz casnic, la sampoane. In timpul sarcinii, este recomandat sa eviti produsele care contin ftalati (dibutyl phthalates, DBP), solventi si plasticizanti aflati in compozitia ojelor, a unor parfumuri si spray-uri pentru corp si par, cremele epilatoare, antiperspirante. Aceste substante pot determina riscuri la bebelusii de sex masculin, cum ar fi malformatii ale organelor genitale si defecte de spermatogeneza.

Lotiuni cu acetona sau alcool - Stergerea ojei de pe unghii cu acetona sau dizolvant este o practica extrem de comuna in ritualul de frumusete al oricarei femei. Trebuie insa ca in timpul sarcinii sa fii atenta cu acest obicei, deoarece aceste solutii de stergere a unghiilor contin acetona sau etanol si elibereaza vapori in timpul folosirii. In cazul inhalarii acestora, trebuie sa stii ca dezvoltarea fatului poate fi afectata.

Produse cosmetice cu extrase din soia - Mastile faciale sau corporale din comert care contin soia iti pot afecta pielea in timpul sarcinii din cauza uleiului de bergamota pe care acestea le contin. Acest ulei poate provoca reactii adverse si da nastere unor pete inestetice pe piele. Femeile care sufera de hiperpigmentare ar trebui sa evite produsele cosmetice pe baza de soia intrucat inrautateste starea pielii si sporeste pigmentarea excesiva. In plus, soia are si efect estrogenic din cauza fitohormonilor pe care ii contine, asadar trebuie evitata in timpul sarcinii.

Alte produse ce trebuie evitate in timpul sarcinii - dioxane, hidrocortizon, peroxide: toate pot determina aparitia malformatiilor si ridica nivelul de toxicitate din organism.

 cosmetice

Produse pentru curatenie sau de uz casnic

In timpul sarcinii trebuie sa eviti folosirea anumitor produse de curatenie destinate uzului casnic sau industrial, substante pesticide sau insecticide si chiar spray-uri sau odorizante pentru camera. Astfel pe primul loc ca importanta a riscului pentru fat, dar si pentru mama, se afla produsele de curatat care contin hipoclorit de sodiu. De asemenea, in timpul sarcinii fa tot posibilul sa eviti folosirea urmatoarelor produse:

Detergentii folositi la curatarea covoarelor, a geamurilor si obiectelor din baie si bucatarie (solutia de curatat aragazul este cea mai periculoasa);
Dezinfectantii folositi pentru obiectele din baie si bucatarie;
Inalbitorii;
Varul;
Vopselurile pentru uz domestic pe baza de ulei (cele care emana un miros puternic si pot provoca greata, ameteli si dureri de cap). Sunt ceva mai recomandate vopselurile pe baza de apa sau latex.

Totusi, este bine sa stii ca in anumite produse considerate a fi sigure, pot exista urmatoarele ingrediente cu care nu ar trebui sa iei contact in timpul sarcinii:
Triclosan - agent de curatare prezent in produse de curatenie, chiar si in unele sapunuri lichide si solide.
Dioxan (SLS, sulphate pe unele etichete) - prezent in unele produse care fac spuma.

 

Medicamentele

Stii deja ca majoritatea medicamentelor sunt interzise in timpul sarcinii, cu atat mai mult daca nu sunt recomandate de medic, insa trebuie sa acorzi o deosebita atentie medicamentelor clasificate ca fiind antibiotice si antiinflamatoare. Trebuie sa stii ca aceste doua categorii de medicamente sunt deosebit de periculoase pentru bebelusul din burtica ta, deoarece acestea pot cauza malformatii congenitale grave. Qbebe iti ofera o lista cu doar cateva dintre medicamentele pe care trebuie sa le eviti cu orice pret in timpul sarcinii:

Antibiotice: tetraciclinele; streptomicinele; kanamicinele.
Antiinflamatoare: indometacinul; ibuprofenul; aspirinei si medicamentele care contin salicilati.
Anticoagulantele, cum ar fi warfarina sau heparina.
Alte medicamente si substante chimice care trebuie administrate cu mare precautie (de preferat este sa fie evitate) se numara: sudafedul; prochlorperazina (Compazinul); ciprofloxina (Cipro); fluconazolul (Diflucan); medicamentele care contin alcool, fenitoina (Dilantin) si litiu (cele folosite in depresie maniacala) sunt extrem de periculoase pentru sarcina; medicatia folosita la chimioterapie; medicatia pentru tratarea psoriazisului (Tegison sau Soriatane); medicatia pentru tratarea acneei (Accutane); medicatia pentru tratamentul afectiunilor pielii; talidomida si dietilstilbestrol (pentru prevenirea avortului); anticonvulsivele (carbamazepina, fenitoina, valproatul); medicatia pentru tratarea problemelor de presiune arteriala (betablocantele, inhibatorii ACE-enzima de conversie a angiotensinei); medicatia pentru tratarea problemelor de tiroida (iodul radioactiv, cele pentru reducerea gusei etc.).

 

Radiatiile

In timpul sarcinii, dar nu numai, sunt considerate ca fiind periculoase si teratogene absolut toate tipurile de radiatii ionizante, chiar si iodul radioactive, dar mai ales radiatiile X. Radiatiile X sunt capabile sa influenteze rata de diviziune celulara, sa altereze materialul genetic al celulelor si sa modifice dezvoltarea intrauterine a fatului. Trebuie sa stii ca organismul bebelusului tau este caracterizat in viata intrauterina printr-o diviziune celulara si proliferare tisulara foarte rapida. In cazul in care, inca din primele zile ale sarcinii, esti expusa la concentratii semnificative de radiatii, exista un risc foarte ridicat ca bebelusul sa aiba de suferit. Daca doza de radiatii si timpul de expunere a fost suficient de mare, radiatiile pot produce malformatii atat de grave incat sa fie incompatibile cu viata, iar sarcina sa se incheie cu un avort spontan. Acesta este motivul pentru care, in timpul sarcinii, medicii incearca sa evite pe cat posibil efectuarea de radiografii, indiferent de partea anatomica vizata (radiografii dentare, radiografii ale coloanei vertebrale sau membrelor, etc). Este foarte important, chiar vital pentru bebelusul tau, ca in cazul in care un medic iti spune ca in vederea diagnosticarii unor afectiuni trebuie sa ti se efectueze o explorare radioimagistica si mai ales o radiografie, sa anunti medicul ca esti, sau ca s-ar putea sa fii, insarcinata. De asemenea, daca ai aflat ca esti insarcinata dupa ce ai facut o radiografie, este foarte important sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina despre acest aspect, pentru a putea investiga cat mai repede posibil starea bebelusului.

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții
    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

    Ce sunt chimicalele permanente care se regăsesc peste tot în jur și cum impactează acestea fertilitatea femeilor? Un studiu din Singapore arată că substanțele chimice care se...

    Ce persoane toxice atragi în viața ta în funcție de zodie
    Ce persoane toxice atragi în viața ta în funcție de zodie

    Fiecare dintre noi își dorește să aibă în preajmă cât mai multe persoane cu care să simtă că poate să rezoneze, să împărtășească și cu care să ne...

    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca
    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca

    Nu este deloc ușor să recunoști că relația dintre tine și partenerul de cuplu este toxică. De aceea, fie de teamă că nu vei mai găsi pe altcineva, fie că îți este frică...

    Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii
    Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii

    Nașterea, în sine, reprezintă o întreagă cascadă de evenimente care au loc începând cu momentul concepției. Indiferent de cât de mult te pregătești...

    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună
    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună

    Într-o relație de cuplu toxică, partenerii nu se simt apreciați, au impresia că nu sunt înțeleși suficient și, în anumite cazuri, unul dintre ei îl vede pe...

    © 2024 Qbebe