Vei fi mama: maternitatea si implicatiile ei psiho-sociale

Vei fi mama: maternitatea si implicatiile ei psiho-sociale

Veronica Parlica

Maternitatea este o perioada plina de stari emotionale, responsabilitati, tehnici de abordare etc. Toate acestea te transforma pe tine, draga graviduta in viitoare mamica. Aceasta perioada incepe in momentul cand a avut loc conceptia. Din ziua cand ai ramans insarcinata, pana la sfarsitul vietii esti mamica si ai nevoie de sprijin si intelegere. Pentru a beneficia de acestea tu, in primul rand, trebuie sa cunosti implicatiile psiho-sociale ale maternitatii, pentru a descifra starile prin care treci si pentru a indentifica cu precizie nevoile tale si ale familiei, apoi partenerul de viata si persoanele implicate in educarea si cresterea copiilor.

            Nasterea si moartea sunt evenimentele umane de baza. Reproducerea este un semn al supravietuirii familiei si speciei. Pentru multi dintre noi, copiii reprezinta o parte din nemurire, o prelungire in viitor.

            Din perspectiva psihologica si sociologica, fertilitatea este o problema importanta, iar atitudinea fata de natalitate ramane criteriul fundamental de definire a politicii demografice, de incurajare a natalitatii sau delimitare a ei.

    In aparenta un eveniment biologic, elementar, nasterea, sta sub semnul unui numar mare de factori sociali, economici, culturali, frecventa nasterilor intr-o populatie nationala, reflectand modelele culturale complexe in care sunt implicate institutii, atitudini si valori, societatea in intregul ei. 

Abordarea psihologica a maternitatii

Maternitatea este o etapa unica in viata unei femei, ea simbolizand implinirea, sentimentul de plenitudine, la care orice femeie viseaza. Insa aceasta plenitudine are la baza un efort psihic de adaptare, care nu este deloc simplu. Maternitatea reprezinta ansamblul acestor procese psiho-afective pe care femeia le va traversa pe toata perioada sarcinii pentru a se transforma intr-o alta persoana, capabila sa-si asume noi responsabilitati si sa-si primeasca copilul. Dincolo de modificarile fiziologice asociate cu schimbari in structura eu-lui fizic, imaginea de sine a gravidei se dezvolta pe fondul relatiei psihologice cu viitorul copil.

gravida

Gaviditatea si rolul de parinte

            Odata cu graviditatea femeia trece de la rolul conjugal la asumarea rolului parental.

Graviditatea se caracterizeaza printr-o serie de influente exercitate asupra evolutiei sarcinii si asupra proceselor de crestere si dezvoltare a fatului.

            In timpul sarcinii, femeia traverseaza o criza psihica intensa, o stare care se dezvolta gradual, pentru a atinge un grad de sensibilitate ridicata mai ales in ultima perioada. Acest stadiu este obligatoriu pentru ca femeia sa poata nu numai „sa se identifice cu nou-nascutul ei, ci mai ales sa-i inteleaga acestuia nevoile inca de la nastere".

 femeie gravida in tandreturi cu partenerul

            Intre femeia insarcinata si fat exista o armonie deosebita, conditie fundamentala pentru evolutia sanatoasa a copilului. In corpul mamei insarcinate copilul este sursa de momente de viata psihica, de vise nocturne in care el difera complet de realitatea sa biologica. Pentru multe femei, prima sarcina este descrisa ca o perioada de oboseala, schimbare a apetitului alimentar, greturi, pierderea libidoului. Se pot manifesta stari de anxietate si ingrijorare in legatura cu viitorul statut de parinte, rolurile materne si paterne, incertitudini referitoare la stabilitatea relatiei cu partenerul. Numai intr-o relatie maritala bazata pe incredere si respect reciproc gravida se va simti securizata din punct de vedere emotional si va putea impartasi familiei aceste stari normale pentru perioada de graviditate.

Manifestarile psihice caracteristice femeii gravide 

- cresterea gradului de anxietate si a sentimentului de insecurizare psihologica

-  iritabilitate

- scaderea pragului senzorial

- cresterea reactivitatii

-  scaderea rezistentei la frustrare

-  oboseala, stari de somnolenta.

In conditii de instabilitate psihica poate aparea un conflict intre dorintele  si drepturile mamei de a-si ingriji propriul copil, si necesitatea de a asigura conditii optime de crestere si dezvoltare a copilului. Riscurile in dezvoltarea biologica si psihica a fatului pot creste din cauza infectiilor, deficitului nutritional, expunerii la drog, autovatamarii deliberate.

Evaluarea psihologica a mamei si depistarea eventualelor afectiuni precum schizofrenia cronica, tulburarile alimentare (anorexia sau bulimia nervoasa), dependenta de drog, tulburarile de personalitate devin o urgenta ca urmare a riscurilor ce pot aparea ulterior la fat. Aceste riscuri trebuie sa intre in ecuatie atunci cand se stabileste un tratament obligatoriu.

 Manifestarile patologice intrapartum si post partum

 gravida in depresie   Pe toata perioada sarcinii pot sa apara, in unele cazuri tulburari nevrotice si tulburari psihotice.

Tulburarile nevrotice - apar mai ales in primele luni si pot imbraca aspecte diferite ale:

- sindomului obsesional (idei obsedante, verificari, ritualuri obsesive);

- sindromului fobic (fobii legate de momentul nasterii, de aspectul somatic al copilului, agorafobie sau claustrofobie);

- sindromului isteric (apare ca o cerinta a unui surplus de afectivitate, tandrete, ca o dorinta a femeii insarcinate de a fi in centrul atentiei).

In perioada de post partum probabilitatea de recurenta a bolilor psihice este semnificativa, de aceea evaluarea prenatala precisa si corecta este esentiala pentru planificarea momentului in care mama este luata in evidenta serviciilor clinice de obstretica si ingrijire primara.
Unii autori arata ca in perioada de sarcina se manifesta atat disconfort fizic ce favorizeaza tendinte impulsive de tip obsesiv, stari depresive si alte tendinte de normalitate, cat si anxietate de fond fara cauze organice determinate.

Tulburarile psihotice - pot aparea mai ales in a 2 a perioada a sarcinii, nasterea fiind considerata ca posibil factor in declansarea primului episod al unei tulburari afective.

Exista 3 forme de manifestare specific patologica a caror denumire sugereaza asocierea cu nasterea:

- depresia usoara de maternitate

depresia postnatala

- psihoza post partum.

Depresia usoara de maternitate

Ca un fenomen universal, episoadele scurte de labilitate emotionala apar caracteristic in jurul celei de a 4-a sau a 5-a zi de post partum. Tabloul clinic este de disforie, dar in unele cazuri poate fi dominat si de hiperactivitate, insa nu pot constitui o boala sau un sindrom. Cele doua puncte de interes clinic sunt identificarea caracteristicilor ce sugereaza evolutia spre depresia postnatala si delimitarea modificarilor de dispozitie ale maternitatii de simptomele premergatoare ale psihozei afective.

Depresia postnatala

Simptomele depresiei postnatale sunt aceleasi cu cele ale tulburarilor depresive standard. In plus, femeile prezinta frecvent idei obsesive de vinovatie si inadecvare legate de a fi mame bune sau competente. Uneori descriu tendinte agresive de a face rau copilului care sunt foarte rar traduse in fapt, dar care intretin sentimente de vinovatie.

Psihoza puerperala

Se defineste ca un ansamblu de tulburari psihice care apar in perioada graviditatii si nasterii sau in perioada imediat urmatoare.

In raport cu momentul aparitiei se diferentiaza:

- psihoza puerperala propriu-zisa care apare in primele 10-15 zile dupa nastere;

- psihoza post partum care apare la mai mare distanta de la nastere si anume in perioada cuprinsa intre cateva saptamani si pana la 3-4 luni dupa nastere.

Desi nu se cunosc toti factorii ce determina psihoza post partum, diversi autori inscriu printre cei mai importanti factori urmatoarele categorii:

- factorii ereditari,

- fartorii infectiosi,

- factori legati de modificarile biofiziologice si umorale consecutive nasterii,

- factori psihologici si psihosiciali.

Printre trasaturile caracteristice ale psihozei puerperale sunt incluse urmatoarele:

- agitatie sau inhibitie psihomotorie

- modificari ale constiintei de tip confuz

- tulburari de perceptie

- modificari de dispozitie

Spre deosebire de psihoza puerperala, psihoza post partum se caracterizeaza prin tablouri clinice mult mai conturate .

Tulburarile psihice pot fi grupate in:

- tulburari nevrotice (astenie, indiferenta si dezinteres fata de copil, insomnii, iritabilitate);

- tulburari psihotice.

In determinarea psihozei post partum un rol important il au si factorii ereditari. Psihoza postpartum are influente deosebit de grave asupra copilului si evolutiei acestuia. Datorita riscului mare pentru nasterile ulterioare se impune un interes si amplu tratament profilactic si curativ.

Tratamentul profilactic cuprinde un ansamblu de metode de consiliere si psihoterapie in pregatirea pentru nastere si adoptarea statutului de mama.

PSIHOLOG  VERONICA PARLICA

MEDCENTER CONSTANTA

Tel: 0241-620.280

www.medcenter.ro

Articolul urmator
A rămas gravidă pentru prima dată la 36 de ani. „Mă tem că am devenit mamă prea târziu”
A rămas gravidă pentru prima dată la 36 de ani. „Mă tem că am devenit mamă prea târziu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă și fiica ei de 14 ani au născut în același timp la maternitatea din Botoșani
    O mamă și fiica ei de 14 ani au născut în același timp la maternitatea din Botoșani

    O mamă şi fiica sa de 14 ani au născut în acelaşi timp, la o maternitate din Botoșani! Toţi patru sunt într-o stare foarte bună, însă medicii trag un semnal de...

    Mamă externată din maternitatea Ploiești cu ...alt copil. Bebelușii purtau același nume și prenume
    Mamă externată din maternitatea Ploiești cu ...alt copil. Bebelușii purtau același nume și prenume

    O proaspătă mămică a avut șocul vieții ei când a descoperit că bebelușul ei fusese externat cu o altă pacientă, iar ei îi fusese adus un alt copil de către asistente....

    ULTIMA ORĂ! Maternitatea Bucur s-a inchis din nou pentru pacientele non-COVID
    ULTIMA ORĂ! Maternitatea Bucur s-a inchis din nou pentru pacientele non-COVID

    După doar 3 luni de funcţionare în regim mixt, Maternitatea Bucur din Capitală s-a închis din nou pentru pacientele non-COVID. Unitatea se transformă acum din nou în...

    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

    Când îți aduci pe lume copilul, te aștepți să ai parte de multă susținere și grijă din partea cadrelor medicale. Din păcate, nu în toate situațiile se...

    Tichete sociale de 2000 de lei pentru mamele românce. Cum se poate intra în posesia lor
    Tichete sociale de 2000 de lei pentru mamele românce. Cum se poate intra în posesia lor

    Vești excelente pentru mamele din România, cu posibilități finaciare reduse! Acestea ar putea beneficia de tichete sociale de 2.000 lei pentru fiecare nou-născut, care se vor...

    Două eleve au devenit mame la vârsta de 13 ani, la maternitatea din Ploiești
    Două eleve au devenit mame la vârsta de 13 ani, la maternitatea din Ploiești

    Două eleve de 13 ani au devenit mame la vârsta de 13 ani. Acestea au născut la maternitatea din Ploiești, unde au născut, în total, peste 100 de minore de la începutul...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    Câte 500 de lei pentru sute de mii de elevi. Când vor primi aceștia voucherele sociale
    Câte 500 de lei pentru sute de mii de elevi. Când vor primi aceștia voucherele sociale

    Atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, au precizat că și în acest an școlar continuă acordarea voucherelor sociale...

    © 2024 Qbebe