30 de intrebari pe care trebuie sa i le pui medicului in timpul sarcinii

30 de intrebari pe care trebuie sa i le pui medicului in timpul sarcinii

Cosmina Ionita

Sarcina este perioada framantarilor pentru viitoare mamica. Isi pune intrebari despre sanatatea ei si a copilului, se gandeste la cum ii va schimba viata bebelusul, se trezeste in postura de parinte si se teme ca nu se va descurca.
Qbebe a selectat 30 intrebari pe care o femeie insarcinata trebuie sa i le adreseze medicului in timpul sarcinii. Eugenia Popovici, psihoterapeut Terapii Scurte Strategice, Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner si dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei au venit cu raspunsuri menite sa va informeze si sa va linisteasca, dar mai ales sa va pregateasca pentru cele mai importante noua luni din viata dumneavoastra.

1. Am temeri nefondate. Cum sa le fac fata?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Sarcina si nasterea sunt lucruri atat de naturale si atat de bine puse la punct, incat nu prea avem ce face pentru a schimba mersul lucrurilor. Practic este una din cele mai frumoase si mai spectaculoase perioade din viata unei femei. Sexul, numarul de degete, culoarea ochilor si a parului, tot ce inseamna noul organism se definesc in primele zile ale embrionului, iar in cele noua luni, mugurasii respectivi nu fac nimic altceva decat sa infloreasca si sa creasca. Suntem, pe de alta parte, prea mici ca sa intervenim intr-un proces ce functioneaza perfect de milioane de ani, atat la om cat si la celelalte mamifere.

Este firesc pentru o femeie insarcinata sa-si faca griji in legatura cu o multime de lucruri : ce mananca, ce bea, ce gandeste, ce simte si ce face. Este perfect normal sa fie ingrijorata daca bebelusul este sanatos, sa se gandeasca la modul in care acesta ii va schimba viata si sa se intrebe daca este cu adevarat pregatita pentru rolul de parinte. Daca, insa, griija se transforma in insomnii, stari de agitatie si neliniste, daca viitoarea mama se lasa cuprinsa de tristete, de ganduri negre ce o consuma intr-o proportie din ce in ce mai mare, atunci probabil ca se confrunta cu o stare de anxietate generalizata sau depresie antepartum si are nevoie de ajutor specializat. Sa nu uitam ca neurotransmitatorii din creierul si corpul mamei, ajung la copil prin intermediul sangelui, placentei si cordonului ombilical, iar din dragoste fata de copil nu cred ca vrea niciuna sa-i faca tocmai raul de care se teme."

2. Depresia prin care trec imi va afecta copilul? Cum sa ma vindec?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: " Depresia poate afecta copilul nenascut, o data din punct de vedere hormonal (schimbarile hormonale schimba echilibrul chimic al creierului) si au directa legatura cu anxietatea si depresia.
Mamele depresive, in functie de gradul lor de depresie si de lipsa de suport adecvat sau, dimpotriva, cu o tensiune exagerata din partea mediului, au comportamente improprii dezvoltarii normale a copiilor: fumeaza excesiv, consuma alcool sau droguri, au tentative de suicid sau doar ideatie suicidara. Aceste mame pot da nastere unor copii cu probleme cardiace, hipertensiune pulmonara, copii cu probleme de atentie deficitara, mai putin activi, mai lenti in dezvoltare sau mai iritabili si mai agitati decat ceilalti copii.

Una din patru femei a avut in viata cel putin un episod depresiv si una din cinci are acest episod in timpul sarcinii. Iata inca un motiv pentru care ajutorul acordat femeilor insarcinate este ultranecesar. Personal, nu recomand medicatia decat in extremis una usoara si numai in cazul in care mama purtatoare de copil a avut cel putin o tentativa de a suprima viata sa sau a copilului, coroborata cu psihoterapia cel putin pe durata sarcinii. Psihoterapia si consilierea psihologica pe timpul sarcinii, individual sau in grup, este insa suficienta si foarte eficienta. Suplimentar, o dieta echilibrata, odihna si activitati placute mamei, plimbari si discutii cu partenerul, prietenii si/sau familia, sunt suficiente si de bun augur nasterii unui copil bine dezvoltat si sanatos, langa o mamica capabila sa se bucure de copil si de noul rol."

3. Cat de importanta este sanatatea mea emotionala pentru sanatatea copilului?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Sanatatea emotionala a mamei este foarte importanta fiindca este garantul echilibrului dintre nutrienti, hormoni si neurohormoni/neurotransmitatori, in aceeasi masura in care daca pregatim un cozonacel sau un tort, calitatea si cantitatea ingredientelor combinate dau gustul si aspectul bun sau dimpotriva. Conteaza si efortul, dar si calitatea fiindca una fara alta dau invariabil un produs de slaba calitate."

gravida la control

4. Am tot felul de vise ciudate. Ce semnificatie au? Trebuie sa ma ingrijorez?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Visele viitoarelor mamici sunt reprezentari ale fricilor lor, ascunse adanc in subconstient sau ale nevoilor lor neidentificate si nesatisfacute. De multe ori, mamicile isi dau seama, dar alteori poarta visele in minte cu teama si mai multa frica. Le ascund de ceilalti pentru a nu fi ridiculizate si isi fac si mai rau astfel fiindca visele persista sau cresc in intensitate.

Somnul gravidei este cand foarte profund, cand superficial tocmai din cauza starii de vigilenta impusa de situatia noua prin care trece, dar si din cauza miscarilor copilului ce survin in timpul somnului. Astfel visele pot fi mai dese, intrerupte brutal sau repetitive. Creierul incearca sa transmita ceva si ii este greu de cele mai multe ori femeii sa interpreteze corect.

Comunicarea autentica este cea mai buna solutie, fie pentru a scoate din subconstient reprezentarile terifiante sau irationale, fie pentru a le "dezbraca" de fantezie si a descoperi reala nevoie sau frica a mamicii. O discutie cu prietenele, partenerul sau cu psihologul devine indicata. Odata decompensate emotiile exagerate si gandurile irationale, somnul se normalizeaza si starea de odihna necesara se instaleaza firesc."

5. Cat de important este sprijinul partenerului?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Femeia insarcinata trece printr-o perioada foarte importanta in structurarea personalitatii ei si intrarea improprie intr-un nou rol o poate influenta mult. Ba chiar o poate marca pe viata, daca partenerul nu manifesta caldura sufleteasca, ascultare activa si sprijin social constant. Impactul sarcinii si nasterii este mult mai mare si mai consistent pentru o femeie decat pentru partenerul ei si "ranile" suferite in aceasta perioada vor afecta atat relatia de cuplu, cat si echilibrul emotional ulterior al copilului. De multe ori ranile nu se vindeca, producand ulterior dese conflicte intre parteneri si nu se uita devenind un trigger in fiecare discutie legata de relatie, copil, afectiune.

Pe de alta parte, acest "sezon" este foarte important in initierea treptata a partenerului in rolul de tata. Invata si exerseaza pe partenera protectia, grija colaborativa, ascultarea activa si comunicarea autentica, afectiva de care va avea nevoie cand copilul va veni pe lume."

6. Libidoul meu a crescut. Este normal?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Libidoul viitoarei mamici creste radical din cauza nivelelor crescute de estrogen si fluxul crescut de sange din zona pelviana, uterina si genitala. Pare incontrolabil asa cum si barbatilor li se intampla in adolescenta. Ce nu stiu femeile insarcinate este ca muschii uterului si sacul amniotic sunt foarte puternice pentru a proteja embrionul de orice invazie sau accident. In plus, uterul este bine "sigilat" cu un dop gros de mucus, izoland prin cervix mica fabricuta de restul lumii.

In plus, contractile uterine sau pelviene din timpul actului sexual nu pot avea efect traumatizant pentru copil mai mult decat are o baie in jacuzzi. Corpul femeii este construit pentru a retine copilul si nu pentru a-l elimina. In cel mai rau caz, pozitia este cea care poate crea disconfort sau durere. Exista si situatii cand sarcina nu este bine fixata si riscul de a o pune in pericol este mai mare. Cu toate acestea, dorinta si placerea sexuala pot fi obtinute din plin experimentand o pozitie mai favorabila mamei si cu un plus de griia din partea tatalui.

Pe de alta parte, in actul sexual, datorita faptului ca vulvele sunt puternic vascularizate acum, placerea este mai mare si mai usor de obtinut cu un efort mai mic. Ceea ce nu stiu multi parteneri este ca femeile se simt foarte multumite cu tandretea si satisfactia sexuala si nu neaparat cu orgasmul ca in cazul barbatilor.
Sexul este permis chiar pana in ultima luna, cu grija tandra si comunicare afectiva asa incat disconfortul sa fie eliminat imediat ce apare. Iata cum colaborarea atat de necesara mai tarziu, incepe si in aceste planuri intime, intr-un mod firesc si natural."

7. Imi urasc corpul. Care sunt explicatiile?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Imi urasc corpul" dovedeste necunoastere a procesului evolutiv prin care trece atat viitoarea mama, cat mai ales copilul ei. Spectacolul constituirii si evolutiei fatului in comuniune deplina cu corpul si intreaga fiinta a mamei este unic si irepetabil, fiindca indiferent cate sarcini ar avea la activ, niciuna nu seamana cu cealalta si nici a unei femei cu a alteia in totalitate. "Sunt ca o gogoasa, ca un elefant, ca o balena..." fac mai mult rau decat bine fiindca mama este in acele luni trezoreria copilului ei, carapacea protectoare, singurul si esentialul protector al dezvoltarii normale a copilului ei.

Pe de alta parte, devalorizarea propriului corp tine si de o lipsa a stimei de sine si o nesiguranta in relatia cu partenerul, ce merita discutate cu un specialist pentru a nu greva comportamentul in detrimentul copilului si chiar a relatiei insasi cu partenerul. In loc sa se centreze pe proximitatea nasterii si miracolului viu, viitoarea mamica se depreciaza cazand prada panicii si tristetii ca ea nu va mai fi asa de supla, frumoasa sau atragatoare ca pana atunci. Tot ce este acum aparent surplus, se va "topi" ulterior dupa nastere pe parcursul primului an de viata al copilului.

8. Am mai pierdut o sarcina. Daca o pierd si pe aceasta?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Majoritatea femeilor a avut anterior o pierdere de sarcina sau o sarcina extrauterina, corpul nefiind inca pregatit sa pastreze si dezvolte ceva nou. Mental si psihic poate nu era un echilibru si creierul "a incurcat comenzile". O mama prea centrata pe sarcina si mai putin pe sine si pe relatia ei, poate crea disfunctionalitati. Asa cum se intampla femeilor ce ajung la concluzia ca nu pot avea copii, infiaza unul si apoi cand totul se relaxeaza, hop ca raman insarcinate surprinzator si pentru ele si pentru medicii ce le-au ingrijit. Se spune ca un copil vine cand vrea el, si cand mama este pregatita sa-l aiba in grija.

Riscurile de a pierde sarcina trebuie investigate medical: poate tin de o disfunctie biologica, hormonala sau congenitala, temporara sau nu, poate de un obicei comportamental ca fumatul, consumul exagerat de alcool sau cafeina, poate stress-ul exagerat la serviciu sau in familie, poate un consum de droguri. Tehnica avansata si ultimele descoperiri medicale au facut de multe ori imposibilul posibil, asa ca o consiliere si relaxarea sistemului psihic invatata de la un psiholog poate fi doar un bonus necesar."

9. Am obosit sa fiu insarcinata. Ce pot face?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: "Am obosit sa fiu insarcinata" este expresia comuna folosita de toate femeile ce intampina cu dificultate simptomele conexe sarcinii, in special in ultimele 2 luni, femei cu toleranta redusa la asteptare si rabdare, impulsivitate si obisnuite ca lucrurile sa se intample relativ repede.

"Grabeste-te incet" este expresia de contrabalans fiindca, desi unele sarcini sunt mai complicate si mai dificile decat altele, este un proces ce nu poate fi controlat si grabit. Si chiar daca s-ar putea, disfunctiile ar fi catastrofale pentru fat si pentru viitoarea mamica nevoita sa invete gestionarea acelor complicatii. Pe de alta parte, este cea mai usoara perioada din viata ei de mamica. Toate mamicile isi doresc ca micutii sa creasca repede, iar apoi tanjesc cu multa nostalgie dupa perioada cand erau insarcinate sau cand copii erau mici si surprizele frecvente.

graviduta cu palarie

10. Voi fi un parinte bun?

Psihoterapeut Eugenia Popovici: " Este greu de definit ce inseamna un parinte bun fiindca copiii nu vin cu manual de intrebuintare si fiind diferiti de parinti si de ceilalti copii, niciodata nu poti stii ce esti in stare sa faci intr-o situatie anume si intr-un anumit moment si ce nu.

Rolul si profesia de parinte se invata in raport cu respectivul copil, in raport cu nevoile sale si contextul de viata. Mamele sunt nativ inzestrate sa ofere copilului hrana, protectie si siguranta. Iar daca chiar nu stiu cum sa faca, exista consilieri si medici, familia, prietenele cu copii, de unde poate cere si primi sprijin.

Oricat de "nepotriviti" ar fi ca parinti, copilul ii va iubi neconditionat, fiind singurii pe care ii are. Asadar, responsabilitatea fata de binele superior al copilului este deja mai mare decat frica de a nu fi parinti "buni".
Paradigma cea mai importanta si de retinut pentru orice parinte este: sa fii nu un parinte foarte bun (sau cel mai bun), ci un parinte suficient de bun pentru copilul tau!"

11. Ce alimente trebuie sa consum pentru ca bebe sa creasca sanatos?

Nutritionist Mihaela Costin: "In timpul sarcinii, este foarte important sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata. In acest sens, trebuie sa ne asiguram aportul de nutrienti care sa faciliteze dezvoltarea armonioasa a fatului, dar si mentinerea viitoarei mamici in parametri optimi. Alimentatia trebuie sa fie diversificata si sa includa toate grupele alimentare, cu accent pe fier, calciu, acid folic si vitamina D."

12. Ce sa nu mananc pentru a nu-i face rau bebelusului?

Nutritionist Mihaela Costin: "Pe perioada sarcinii este indicat sa evitam mezelurile, pateurile, laptele nepasteurizat, anumite tipuri de pesti ce pot contine mercur. Mancarea insuficient gatita sau produsele de tip fast-food pot reprezenta de asemenea un risc. Drept urmare, este bine sa fie evitate."

13. Trebuie sau iau vitamine sau suplimente?

Nutritionist Mihaela Costin: " La recomandarea medicului este bine sa ne administram suplimente de fier, acid folic si vitamina B12. Desigur ca trebuie sa avem la cote constante si celelalte vitamine in organism, un supliment venind doar in completarea unei diete sanatoase, neputand sa o substituie."

14. Am fost vegetariana. Ce trebuie sa consum in timpul sarcinii?

Nutritionist Mihaela Costin: "Daca optiunea de a fi vegetariana se continua in timpul sarcinii, este cazul sa tratam cu o importanta sporita alimentatia in aceasta perioada. Carnea reprezinta o sursa importanta de proteine si trebuie sa avem grija sa compensam acest deficit din alte alimente."

15. Exista o dieta standard pentru sarcina?

Nutritionist Mihaela Costin: "Nu exista o dieta standard pentru sarcina. Dieta trebuie sa fie personalizata, diversificata si echilibrata deopotriva. Totodata, viitoarea mamica trebuie sa faca eforturi pentru a ajuta copilul sa se dezvolte armonios si sa-i impregneze un stil de viata sanatos inca din burtica."

graviduta urmeaza un stil de viata sanatos

16. Trebuie sa tina si sotul o dieta?

Nutritionist Mihaela Costin: "Sprijinul este foarte important in perioada sarcinii. Cu cat ne simtim sprijinite in mai multe domenii, cu atat sentimentul de siguranta creste. Asadar, pentru a facilita aceasta perioada pentru viitoarea mamica si pentru a imprima un stil de viata sanatos familiei, este recomandat ca sotul sa sustina eforturile sotiei din punct de vedere alimentar.:

17. Cat de important este sportul in cele noua luni?

Nutritionist Mihaela Costin: "Activitatea fizica moderata este chiar recomandata in timpul sarcinii. Ajuta mamicile sa mentina greutatea sub control, mentinerea unei posturi corecte a corpului si poate pregati organismul pentru nastere."

18. As rontai creta. La ce alte pofte ciudate sa ma mai astept?

Nutritionist Mihaela Costin: In unele situatii, femeile gravide (dar nu numai!) sustin ca au anumite pofte mai putin comune. Pofta de creta sau pofta de pamant poate trada un deficit de vitamine sau minerale si, de aceea, este recomandat sa avem analizele la zi. O dieta echilibrata, alaturi de suplimentele recomandate de medic pot contracara aceste pofte mai putin obisnuite.

19. Am deja 13 saptamani de sarcina si nu m-am ingrasat. Este normal?

Nutritionist Mihaela Costin: Avand in vedere ca ratia energetica a viitoarei mamici trebuie sporita in trimestrul al doilea, nu este ingrijorator ca n-am luat in greutate in primele 12 saptamani.

20. Nu am pofta de mancare. Ce sa fac?

Nutritionist Mihaela Costin: Scaderea apetitului in timpul sarcinii este o situatie comuna. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru sanatatea mamicii si a fatului. Trebuie facut un efort constient, in asa fel incat sa nu privam copilul de nutrientii esentiali dezvoltarii.

viitori parinti la control

21. Sunt la prima sarcina. Ce analize trebuie sa fac in timpul celor 9 luni?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: In mod curent, trebuie sa fiti luata in evidenta de medicul dumneavoastra de familie, care va evalua sarcina, va recomanda primul set de analize precum si conduita de urmat in continuare, in functie de gradul de risc pe care il prezinta sarcina.

Nu este nevoie sa faceti analize inainte de a merge la medic, acesta va va recomanda analize specifice sarcinii, adaptate si situatiei dumneavoastra particulare. O buna parte din aceste explorari sunt decontate de casa de asigurari, deci nu implica plata din partea viitoarei mame.

22. Cat de des trebuie sa vin la control?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: O sarcina fara probleme va fi urmarita lunar pana in luna a saptea, de doua ori pe luna in lunile a saptea si a opta, apoi saptamanal in ultima luna de sarcina. In functie de gradul de risc, pot exista si consultatii suplimentare, decise de medicul de familie, de medicul obstetrician sau alti medici implicati in evolutia sarcinii respective.

23. Ce medicamente trebuie sa evit? Ce vaccin am voie sa fac?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Medicamentele se clasifica in mai multe categorii, in functie de posibilitatea afectarii sarcinii. Exista o lunga lista de mii de denumiri, cu care nu trebuie sa va incarcati. Este bine de stiut, insa, ca orice medicament pe care il luati trebuie aprobat de un medic care stie mai bine ce vi se potriveste in diferite stadii ale sarcinii.

Banalele calmante pe care le luam fara reteta din farmacii, numerose vitamine, produse homeopate pot face rau in prima parte a sarcinii si pot fi inofensive ulterior. Exista tabele de compatibilitate disponibile, dar mult mai util ar fi sa nu luati nicio reteta, decat la sfatul medicului, care va cunoaste statusul, gradul de risc, varsta sarcinii, alte boli pe care le aveti si care pot interfera cu tratamentul.

Vaccinurile sunt permise in sarcina in anumite limite. Nu se administreaza virusuri vii atenuate, prin urmare conteaza continutul vaccinului, pe care medicul dumneavoastra de familie il cunoaste si vi-l poate recomanda. In plus, exista anumite situatii in care trebuie bine cantarita necesitatea vaccinarii (anumite epidemii, catastrofe naturale, cand apar riscuri enorme de a face unele boli). In general, in sarcina se recomanda vaccinarea antigripala si vaccinarea antitetanica, in functie de toleranta individuala si - desigur - de varsta sarcinii.

24. Imi este frica sa nasc natural. Ce pot sa fac?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra. Este firesc sa va fie teama, pentru ca circula numeroase legende. Adevarul este, insa, ca in timpul nasterii, organismnul mamei sufera anumite adaptari la durere, care o fac sa treaca mai usor peste acele momente si o ajuta sa se detaseze rapid ulterior.

Ati auzit multe mamici marcate pe viata de acel moment? De fapt, frica este mult mai mare decat se justifica. Iar nasterea naturala nu se compara cu nasterea prin cezariana, din numeroase puncte de vedere, atat pentru mama, cat si pentru copilul ei. O buna conditie fizica, dimensiuni normale ale bazinului, pregatirea temeinica fizica si psihologica, profilaxia corecta cu toate cele necesare anterior sarcinii, o buna hidratare si o hrana corecta in timpul sarcinii, o anestezie usoara bine controlata de medic, toate acestea fac ca astazi nasterea naturala sa nu mai fie ceva care sa ne sperie.

25. Am cazut. Exista riscul unui avort spontan?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Depinde foarte mult de gravitatea leziunilor, de varsta sarcinii, de pozitia din momentul cazaturii si de starea sarcinii anterioara cazaturii. Orice fel de traumatism se evalueaza rapid de catre medicii care urmaresc sarcina.

femeie insarcinata la control

26. Am ramas insarcinata la 36 de ani. Care sunt riscurile unei sarcini tarzii?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Exista riscuri si beneficii si ele trebuie puse in balanta. Anumite patologii ale copiilor apar frecvent la mamele care raman insarcinate mai tarziu, dar maturitatea mamei si efectele educationale pentru copii par mult mai importante in aceste cazuri. Discutati cu medicul atat oportunitatea unei sarcini la o varsta mai inaintata, INAINTE de a ramana insarcinata. Eventual, faceti un examen genetic pentru a estima riscurile unor malformatii. Urmariti cu atentie sarcina conform indicatiilor medicilor, care stiu mai bine ce teste vor efectua pentru a estima riscurile.

27. Am voie sa fac radiografii in sarcina?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: In principiu, nu. Radiatiile dauneaza sarcinii. In cazuri bine justificate, cand nu mai exista alta posibilitate de diagnosticare, se pot face si radiografii, cu protectia adecvata a sarcinii. Spre exemplu, radiografie pulmonara cu sort special, cu plumb, pentru protectia sarcinii.

28. Sotul este supraponderal. Voi avea un copil obez?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Obezitatea este legata in mare masura de obiceiurile alimentare. Daca viitorul copil va creste intr-un mediu unde se pune accentul pe alimentatie si aceasta nu se face dupa reguli bine stabilite, avand in vedere ca inca de la varste mici copiii imita ceea ce vad, este posibil ca si copilul dumneavoastra sa devina obez, dar aveti control total asupra acestui lucru si ii puteti influenta viata.

29. Ce fel de miscari fizice sunt indicate? Am voie sa fac gimnastica sau sa inot?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: Depinde foarte mult de gradul de risc si de varsta sarcinii dumneavoastra, fiecare sarcina este un caz particular. Medicii care va supravegheaza sarcina va pot sfatui. In plus, anumite exercitii fizice efectuate constant ajuta atat la sanatatea sarcinii, a mamei si copilului, cat si la o nastere naturala mai usoara.

30. Ce trebuie sa fac in timpul sarcinii pentru ca viitorul copil sa nu sufere si sa fie protejat?

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie: In primul rand, trebuie sa aveti o discutie serioasa cu medicul dumneavoastra de familie, care va poate da informatii amanuntite legate de desfasurarea sarcinii. Acesta va poate recomanda regimul de viata potrivit, orele de odihna, dieta optima, exercitiile fizice de care aveti nevoie, orele de odihna plus alte informatii legate de cazul fiecarei gravide in parte. In plus, in timpul sarcinii se recomanda sa actionati pentru a preveni anumite boli ale copilului care va veni pe lume, cu administrarea unor vitamine, a unor vaccinuri, a unei diete potrivite si evitarea unor toxice care pot dauna viitorului copil.

Multumeim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material:
Eugenia Popovici, psihoterapeut Terapii Scurte Strategice
Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei

Surse:
http://www.babycenter.com/viewMomAnswersCategory.htm?contentNodeId=1514274
http://www.webmd.com/baby/frequently-asked-questions-about-pregnancy
http://www.momswhothink.com/pregnancy/pregnancy-questions.html
Articolul urmator
Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”
    20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”

    Cea mai mare dorință a mea este să fiu capabilă să îmi fac copilul să înțeleagă cât de mult o iubesc, și că această iubire nu este condiționată de nimic din...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!
    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!

    Carnea de pui face parte dintre alimentele pe care le consumăm cel mai mult, iar pieptul de pui este apreciat întrucât este versatil, putând fi gătit în numeroase...

    © 2024 Qbebe