Este normal sa am greturi pe toata perioada sarcinii?

Este normal sa am greturi pe toata perioada sarcinii?

Roxana Cristea

Este normal sa am greturi pe toata perioada sarcinii? Da...se poate sa ai greturi pe toata durata sarcinii, desi acest fenomen se intampla destul de rar. In cele mai multe cazuri, greturile matinale din sarcina dispar dupa 14 saptamani de sarcina. Daca iei masuri din timp si consulti doctorul in aceasta problema, cel mai probabil vei scapa de „raul de dimineata”. Afla ce sunt greturile matinale, din ce cauza apar si cum scapi de ele.

Ce sunt greturile in sarcina?

Nimeni nu stie de ce primul semn de sarcina pentru multe femei este o senzatia de greata. In primele luni de sarcina pana la 80% dintre viitoarele mamici experimenteaza raul de dimineata (care poate aparea in orice moment al zilei).

Greturile reprezinta cea mai comuna afectiune din sarcina. Cat de grava si cat de puternic se manifesta aceasta afectiune, difera de la femeie la femeie. In sarcina greata poate sa apara, dimineata sau atunci cand simti anumite mirosuri sau vezi ceva ce nu-ti place.

Greturile iti pot tulbura somnul, iti pot afecta munca si iti pot schimba atitudinea fata de ceilalti si te poate conduce catre depresie.

Cea mai severa forma de greata matinala in sarcina este este hyperemesis gravidarum (HG), ceea ce inseamna varsaturi severe in timpul sarcinii. Simptomele sunt: imposibilitatea de a manca sau de a bea ceva, varsaturi repetate in timpul zilei, pierdere in greutate in timpul sarcinii. HG este singura forma de greata in sarcina care iti poate afecta bebelusul.

Greturile in sarcina afecteaza dezvoltarea bebelusului?

 Greturile nu afecteaza dezvoltarea fatului, atat timp cat esti in stare sa mananci sanatos si sa bei multe lichide.

Senzatia de rau este un semn ca hormonii isi fac treaba, nivelul de hormoni fiind suficient de ridicat pentru a sustine sarcina. Este si o parte buna: femeile care au greturi sunt mai ferite de avort spontan. Asta nu inseamna ca daca nu ai greturi nu poti avea o sarcina normala.

In sarcina este recomandat sa ai un regim alimentar echilibrat, dar daca starile de voma nu te lasa sa ai o dieta sanatoasa si variata, incearca sa mananci doar ce-ti prieste, cel putin in primele luni pana-ti trece raul. Este posibil ca, pentru un timp, alegerile tale alimentare sa fie stricte si ciudate - paine sau cartofi - Nu-ti face griji pentru bebelus, ii poti oferi nutrimentele necesare dezvoltarii in lunile viitoare cand greturile dispar sau se raresc. In plus ficatul tau are stocate multe elemente nutritive pe care le poate folosi bebelusul la inceput.

Cel mai important nutriment in primul trimestru este acidul folic. Acesta ajuta la dezvoltarea coloanei vertebrale si a sistemului nervos. Daca iei suplimente de acid folic totul ar trebui sa fie in regula. Ar putea sa te ajute si un supliment de vitamina D, vitamina necesara pentru oasele si dintii bebelusului.

Daca vomiti des si te afli in imposibilitatea de a manca si a bea, apoi observi ca ai scazut in greutate, esti in pericol de deshidratare asa ca mergi imediat la medic. Este posibil sa ai nevoie ca substantele nutritive sa-ti fie administrate intravenos.

De ce apar greturile in sarcina?

Cauza exacta a greturilor in sarcina nu se cunoaste, dar se crede ca „raul de dimineata" ar putea avea legatura cu hormonii sarcinii numiti gonadotrofina corionica umana (hCG), dar si cu estrogenul. Hormonul tiroidian tiroxina ar putea juca si el un rol in producerea greturilor matinale.

Greturile in sarcina se acutizeaza atunci cand:
- Esti insarcinata cu gemeni sau tripleti (nivelul de hormoni este mult mai mare)
- Daca in mod normal suferi de „boala calatoriei" adica ti-e rau cand calatoresti cu masina, autocar, vapor sau avion. Asta pentru ca, „raul de dimineata" poate fi legat de o tulburare in mecanismul de echilibru din urechea interna.
- Daca ai o infectie gastro-intestinala cauzata de o bacterie numita Helicobacter pylori.
- Daca esti obosita sau flamanda greata se poate inrautati
- Daca simti mirosuri neplacute sau vezi ceva ce ti se pare a fi gretos

Cat timp dureaza greturile in sarcina?

Greturile incep, de obicei, in saptamana a-6-a de sarcina si starea gravidei se imbunatateste intre 14 si 16 saptamani de sarcina. La unele femei greata ar putea sa persiste pana in saptamana 20 sau chiar pe tot parcursul sarcinii. Dar acest lucru se intampla rar, mai ales daca s-au luat masuri.

Daca ai febra, greata si varsaturi, dureri de cap, pentru prima data dupa 9 saptamani de sarcina trebuie sa-ti anunti medicul. Este posibil sa ai altceva decat greturi matinale.

Este normal sa am greturi pe toata perioada sarcinii?

Un numar mic de gravide au greturi care persista si in al doilea trimestru de sarcina si chiar in al treilea trimestru. Desi este mai putin intalnit, acest fenomen este considerat normal si nu este un semnal de alarma.

Insa, este bine sa vorbesti cu medicul tau despre faptul ca inca ai episoade de greata dupa primul trimestru. Si asta pentru ca este posibil sa nu te poti alimenta cum trebuie si astfel sa-l privezi pe bebe de nutrimente importante. De asemenea poti sa nu castigi cat trebuie in greutate si sa te deshidratezi.

Varsaturile severe si de lunga durata in timpul sarcinii - hyperemesis gravidarum - sunt foarte riscante pentru copilul tau, care se poate naste prematur sau cu o greutate mica, din cauza malnutritiei. Cu toate acestea, rezultatele unor studii recente facute de cercetatori americani, arata ca, daca femeia insarcinata a castigat 15 kg in sarcina, sunt toate sansele ca bebelusul sa aiba o dezvoltare perfecta, chiar daca mama a avut greata si varsaturi toata sarcina.

Daca ai varsaturi toata sarcina, medicul trebuie sa stie asta si probabil iti va administra medicamente impotriva „raului de dimineata". Impotriva greturilor, medicamentul emetrol este cel mai sigur si cel mai recomandat de medici. De asemenea, doctorii recomanda si zantac (injectabil) sau pepcid. Alte medicamente care combat greturile considerate sigure de catre medici sunt bendectin si doxilamina cu B6 (este posibil ca aceste medicamente sa se gaseasca sub alte denumiri in farmacii).

Este foarte important sa nu iei niciun medicament inainte de a te consulta cu doctorul tau, care iti va recomanda si dozele exacte care trebuie luate in sarcina.

Ce faci daca ai greturi in sarcina?

- Tine langa pat o farfurie cu biscuiti, paine prajita, cereale si manaca putin inainte de a te ridica din pat dimineata. Aceste alimente, bogate in carbohidrati, diminueaza greata;
- Mananca putin si des toata ziua pentru a evita sa fii prea plina sau sa ti se faca foame
- Dupa ce ai mancat stai putin pe un scaun, nu face miscari bruste
- Nu te spala pe dinti imediat ce mananci
- Ia vitaminele prescrise de medic
- Bea multe lichide - apa sau sucuri de fructe
- Ghimbirul- sub forma de ceai sau capsule- poate fi eficient in lupta cu greturile matinale.
- Ceaiul de zmeura este folosit de foarte multe femei pentru a trata greata in sarcina, dar este bine sa-ti intrebi medicul despre efectele ceaiului de zmeura.
- Vitamina B-6 ajuta la ameliorarea greturilor matinale. Intreaba-ti medicul si despre acest remediu.
- Evita alcoolul, cafeina si fumul de tigara

Nu lasa greturile din sarcina si starile de voma sa iti umbreasca fericirea de a fi insarcinata. Incearca sa-ti iei cateva zile de concediu atunci cand te simti mai rau, trezeste-te cand vrei, roaga-l pe sotul sau partenerul tau sa iti aduca micul-dejun la pat. Plimba-te si fa tot ce-ti sta in putinta sa te relaxezi. Armonia si starea de bine pe care o poti crea in cuplu este pana la urma cel mai bun remediu impotriva oricarei stari de ameteala, greata sau durere care poate aparea in aceasta perioada.

Surse: en.wikipedia.org; babycentre.co.uk; nhs.uk

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor
    Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor

    Dupa ce ai trecut cu bine de perioada de sarcina, in care gandurile despre starea bebelusului din burtica si momentul nasterii nu ti-au dat pace, urmeaza acum alte momente de neliniste. Esti...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
    Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

    Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

    © 2024 Qbebe