Cum scapi de amețeli în sarcină

Cum scapi de amețeli în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Amețelile sunt unele dintre cele mai cunoscute simptome ale sarcinii. Ele pot apărea pe tot parcursul ei și au cauze foarte diferite. Urmărește cu atenție articolul de mai jos pentru a le afla nu numai pe acestea, dar și pentru a te informa asupra a ceea ce poți face pentru ameliorarea lor. Nu în ultimul rând, analizează-te cu atenție și dacă amețelile sunt prea frecvente, prea puternice și sunt însoțite și de alte simptome, cere urgent ajutorul unui specialist.

Cauzele ce determină apariția amețelilor în sarcină; Ce poți face pentru a încerca să scapi de aceste amețeli

Fluctuațiile hormonale

Creșterea bruscă a nivelului de progesteron va duce nu numai la intensificarea circulației sângelui, dar va determina și o scădere a nivelului tensiunii arteriale. Din acest motiv, amețelile din sarcină pot apărea frecvent.
Pentru a te proteja mai bine în cazul în care amețești și pentru a-ți ameliora cât mai rapid starea, poți să procedezi în oricare dintre modurile de mai jos:
Nu te trezi brusc din pat pentru a nu determina o scădere rapidă a tensiunii arteriale. De asemenea, nu te ridica dintr-odată, ci mai stai întinsă câteva minute.
Pune-ți capul între genunchi- În special dacă ai o tensiune oscilantă poți avea senzații bruște de amețeală și de leșin. Pentru a ieși din astfel de stări, așează-te pe un scaun/fotoliu și apleacă-te până când îți pui capul între genunchi. Stai așa câteva minute și apoi revino încet la poziția inițială.
Stai culcată pe o parte- Dacă te simți amețită după ce ai stat culcată pe spate., străduiește-te să te întorci pe o parte. Respiră adânc și mai lasă-ți un răgaz până să te ridici.

Presiunea tot mai mare exercitată asupra vaselor de sânge

Și aceasta este una dintre cauzele amețelilor din sarcină, mai ales în ultima perioadă din cel de-al doilea trimestru de sarcină și cu precădere pe parcursul celui de-al treilea. Astfel, creșterea volumului uterului va pune presiune pe vena cavă inferioară, responsabilă de buna circulație a sângelui pe partea inferioară a corpului.
Dacă vrei să ocolești cât mai mult asemenea amețeli, străduiește-te să dormi în următoarea poziție: stai pe spate, dar evită să te sprijini pe partea stângă a corpului. Pentru a reuși, fixează-ți niște perne sub spate.

Anemia

La femeile însărcinate, anemia apare nu numai din cauza lipsei de fier, ci și din lipsă de vitamina B12. În condițiile în care fătul va avea și el neapărată nevoie de acestea, este necesar să facem tot posibilul să avem în organism rezervele necesare.
Dacă avem anemie, este foarte posibil și să avem amețeli. Acestea vor apărea din cauza faptului că organismul nostru nu beneficiază de suficiente globule roșii care să transporte oxigen spre creier și organe.
Putem însă să reducem riscul apariției anemiei dacă vom adopta o dietă cu alimente bogate în fier, vitamina C și vitamina B. De exemplu, consumă în mod constant alimente precum legume cu frunze verzi (mai ales spanac), ouă, nuci, fructe uscate, cereale integrale, pâine integrală, citrice, carne de vită etc.
În același timp, vom suferi mai puțin din cauza amețelilor din sarcină dacă ne vom hidrata suficient. Va trebui să evităm băuturile bogate în cafeină și să ne orientăm cu precădere spre apă și sucuri naturale.

Femeie insarcinata ce tine in mana un castronel cu spanac

Citește și: Anemia la gravide: cauze, simptome, tratament

Hipoglicemia

Este o altă afecțiune ce poate determina apariția amețelilor în sarcină. Iată de ce este esențial să-ți menții un nivel constant al zahărului în sânge, cu atât mai mult cu cât s-a constatat că femeile însărcinate ce au suferit de hopoglicemie au dat naștere unor copii insuficient dezvoltați din punct de vedere cognitiv, cu diverse malformații sau cu diabet. De asemenea, hipoglicemia poate predispune la nașterea unui copil cu o greutate mai mică decât cea normală.
Poți să te ferești de hipoglicemie și de amețelile provocate de ea urmând pașii de mai jos:
Evită cu orice preț băuturile ce conțin alcool
Nu sări peste mese
Consumă mici gustări- De exemplu, ar trebui să ai mereu la tine fructe, legume, nuci, fructe uscate, biscuiți cu cereale integrale sau orice alte alimente ce nu favorizează fluctuațiile bruște de zahăr din organism.
Străduiește-te să ai la tine gustări precum bomboane, suc de fructe sau puțină ciocolată- Dacă te simți slăbită și ai senzația că vei ameți, gustă din oricare dintre ele. Vei vedea că te vei simți de îndată mai bine!

Femeie insarcinata ce sta in pat pentru ca nu se simte bine

Femeie insarcinata ce face exercitii de respiratie in aer liberHiperventilația

Aceasta va conduce la intensificarea ritmului respirației și de aici la apariția monoxidului de carbon, care ne poate face să ne simțim amețite.
Fenomenul este mai frecvent în timpul primului trimestru de sarcină și apare mai ales în urma unui efort fizic mai intens sau ca urmare a unor afecțiuni (precum diabetul, astmul, pneumonia etc). De obicei, hiperventilația durează între 15-20 de minute.
O poți reduce însă ca intensitate urmând indicații precum:
Efectuarea unor exerciții de respirație- Inspiră adânc și încet, încercând să fii cât mai relaxată și să te concentrezi totodată asupra respirației tale. Astfel, nu se va mai forma monoxidul de carbon și nu vei mai fi tentată să-ți pierzi cunoștința.
Ia lucrurile ușor- Nu te antrena în tot felul de activități ce presupun un efort mai mare și odihnește-te ori de câte ori obosești.

Temperaturile prea ridicate și umiditatea

S-a constatat că amețelile din sarcină pot fi mai accentuate dacă petrecem timp într-un mediu cald și umed. De aceea, este necesar să evităm băile și dușurile fierbinți, dar și sauna. În plus, și aglomerația poate favoriza crearea unui asemenea mediu și implicit ne va fi foarte dăunătoare.
Amețelile ne vor supăra mai puțin dacă vom alege să stăm mai mult în aer liber, în spații largi și bine aerisite, îmbrăcate adecvat (fără să purtăm materiale care să încingă sau haine prea strâmte).

Alte cauze ale amețelilor în sarcină

În afara celor menționate mai sus, mai sunt și alți factori ce pot determina amețelile în sarcină. Din păcate, unii dintre aceștia ne pot duce cu gândul la probleme mai serioase, ce pot impune ajutor medical de urgență.

Prezența unei sarcini extrauterine

Dacă avem de-a face cu așa ceva, este bine să știm că principalele simptome sunt durerile abdominale severe, amețelile, sângerările și leșinul.
În acest caz, trebuie neapărat să solicităm ajutor medical de urgență. De asemenea, este bine să facem și o serie de investigații, care ne pot ajuta ca pe viitor să evităm o sarcină extauterină .

Sângerările vaginale excesive

Mici pete de sânge, de culoare foarte deschisă, sunt normale în prima parte a sarcină. Dar dacă acestea se transformă în sângerări propriu-zise, cu sânge mai închis la culoare, cu dureri abdominale, amețeli și dureri de cap, este foarte probabil să avem de-a face cu oricare dintre aceste probleme grave: iminența de avort, apariția așa-numitei „placenta previa"(această afecțiune apare când placenta se dezvoltă în partea inferioară a uterului și acoperă total sau parțial din deschiderea colului uterin) sau o sarcină extrauterină.

Amețelile apărute în urma unei sincope de la nivelul nervului vag

Ramificațiile acestui nerv ajung de la creier în abdomen și, când este stimulat, acesta poate declanșa simptome precum scăderea bruscă a tensiunii arteriale, senzația de leșin și amețeala. De cele mai multe ori, tulburările de la nivelul nervului vag apar ca urmare a unei anemii severe, a deshidratării, stresului excesiv sau chiar în timp ce urinăm.
Dacă simțim că suntem pe cale să amețim și bănuim că nervul vag este motivul, cea mai bună soluție este să stăm așezate jos, cu capul între genunchi, până când simțim că amețeala se mai ameliorează.

Apelează și la suplimentele alimentare

Înainte de a recurge la tot felul de suplimente alimentare, trebuie să iei legătura cu un medic. Numai acesta va decide dacă și ce fel de suplimente vor fi adecvate pentru tine.
În general, cele mai recomandate suplimente alimentare sunt, pentru perioada sarcinii, următoarele:
Vitamina C- Aceasta se va prescrie mai ales în primele trei luni ale sarcinii pentru a împiedica apariția „spinei bifida" la copil.
Vitamina D- Este cea mai bună pentru dezvoltarea sistemului osos al copilului
Suplimente pe bază de ulei de pește- Cel mai probabil ți se va prescrie ulei de pește ce nu este provenit din ficat de pește, în condițiile în care acesta poate conține retinol (care nu este recomandat în sarcină).

Pregnacare - Pentru a da nastere sanatatii!

Supliment nutritiv ce se poate folosi inca din perioada de preconceptie, in sarcina sau in perioada de alaptare

Lider de piata in Marea Britanie printre suplimentele nutritive pentru sarcina.

Formula avansata ce include 19 vitamine si minerale importante pentru mama si copil, ca: acid folic, complex de Vitamina B, Vitamina E, Vitamina C, vitamina D, vitamina K, fier, zinc, magneziu, iod, cupru.

- scade aparitia malformatiilor congenitale
- scade aparitia anemiei feriprive
- scade riscul de preeclamsie, de nastere prematura sau de intarzieri in cresterea intrauterina
- contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a sistemului nervos, a sistemului endocrin, aparatului osos si a sistemului imunitar al bebelusului
- asigura 100% necesarul din doza zilnica recomandata pentru aceasta perioada si inlatura efectul negativ al surplusului de vitamine si minerale


Citește și: Ametelile in sarcina

Voi mai știți și alte soluții pentru a scăpa de amețelile din perioada sarcinii?

Surse:
www.momjunction.com; www.newhealthadvisor.com; www.pregnancymagazine.com

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină
    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină

    Ești însărcinată sau tocmai ai născut și deja te gândești ce să faci ca să scapi cât mai repede de kilogramele în plus acumulate în sarcină? În...

    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

    Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Cum să scapi de gândacii mirositori
    Cum să scapi de gândacii mirositori

    Chiar dacă te-ai ocupat temeinic de curățenia de toamnă, nu de puține ori ți se întâmplă să dai prin casă de „musafiri” nepoftiți: gândacii...

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

    Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    © 2024 Qbebe