Complicatii ale sarcinii de care sa ne ferim

Complicatii ale sarcinii de care sa ne ferim

Roxana Cristea

Complicatiile in sarcina pot sa apara chiar si la femeile care nu au probleme de sanatate. Este drept ca viitoarele mamici care sufera de o boala cronica sunt mai predispuse la aparitia unor complicatii in sarcina. Recunoasterea si tratarea timpurie a acestora imbunatateste mult sansele unui deznodamant favorabil. Iata care sunt complicatiile sarcinii de care trebuie sa ne ferim pentru a aduce pe lume, in conditii de siguranta, un bebelus perfect sanatos.

Sangerarea vaginala

Hemoragiile in timpul sarcinii pot avea mai multe cauze. De multe ori nu se poate stabili o cauza anume. Unele femei sangereaza putin, in momentul in care ovulul fecundat se implanteaza in uter. La jumatate dintre femeile care au sangerari vaginale la inceputul sarcinii, acestea se opresc fara alte complicatii ulterioare. De multe ori insa, hemoragiile vaginale de la inceputul sarcinii pot fi grave. Ele pot indica o sarcina ectopica sau posibilitatea unu avort spontan.

La sfarsitul sarcinii, o hemoragie vaginala destul abundenta poate fi provocata de separarea placentei de peretele uterin (placenta praevia sau dezlipirea placentei).

Avortul spontan

Avortul spontan inseamna moartea si eliminarea neasteptata a embrionului sau fatului inainte de cea de-a 20-a saptamana de sarcina.

In majoritatea cazurilor de avort spontan, cauza nu poate fi determinate, insa unele apar din cauza unor anomalii cromozomiale, ce impiedica dezvoltarea normala, altele sunt provocate de infectii acute, anomalii uterine, probleme de circulatie placentara sau traumatism fizic sever.

Semnele unui posibil avort spontan sunt sangerarile vaginale si durerile abdominal intermitente. In majoritatea cazurilor, durerile apar in zona lombara si apoi sunt resimtite sub forma de crampe abdominale.

Nasterea prematura

Nasterea prematura inseamna debutul travaliului inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cervixul se va subtia si se va dilata inainte de vreme, debutul contractiilor va fi, de asemenea, timpuriu. Orice copil nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina, este un copil prematur.

Deficit de lichid amniotic

In mod normal, sacul embrionar trebuie sa contina o cantitate suficienta de lichid amniotic care sa protejeze bebelusul si  sa-i sprijine dezvoltarea intrauterina. In cazul in care exisat prea putin lichid amniotic (oligohidramnioza) fatul poate fi pus in pericol. Medicul care supravegheaza sarcina va urmarii cu o frecventa crescuta aceasta sarcina si dezvoltarea bebelusului. Daca situatia devine grava si sarcina se apropie de 37 de saptamani, medicul poate decide inducerea travaliului pentru nastere naturala sau operatia de cezariana, pentru a nu pune in pericol viata fatului.

femeie insarcinata

Preeclampsia

Preeclampsia sau toxemia de sarcina este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si cantitati semnificative de proteine in urina gravidei. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate evolua in eclampsie, stadiu in care apar convulsiile si viata gravidei este pusa in pericol.

Preeclampsia are mai multe cauze posibile: fluxul sanguin de la nivelul uterului este insuficien; nutritie deficitara; nivel ridicat al colesterolemiei. Este posibil ca gravida care are o astfel de complicatie in sarcina prezinta in placenta substante care pot duce la anumite disfunctii endoteliale.

Preeclampsia poate sa apara, in special, la prima sarcina, la adolescente sau la femeile trecute de 40 de ani.

Aceasta afectiune se poate dezvolta in orice moment, dupa 20 de saptamani de sarcina, se poate dezvolta in timpul nasterii si chiar la 6 saptamani dupa nastere.

In afara de cezariana si inducerea travaliului si prin urmare, eliminarea placentei, nu se cunoaste alt tratament care sa vindece aceasta afectiune. Exista solutii de ingrijire a mamei pana cand va putea naste. Astfel, injectarea intravenoasa de magneziu pentru a preveni eclampsia; hidralazina, reprezinta (medicament antihipertensiv), monitorizarea aportului de fluide, internarea mamei si restrictionarea activitatii acesteia pot salva atat mama cat si fatul (preeclampsia ii afecteaza pe amandoi

Diabet gestational

Diabetul gestational sau diabetul de sarcina apare doar la gravide din cauza ca organismul acesteia nu poate sa secrete suficienta insulina pentru a sustine glicemia (zaharul din sange) la un nivel normal. Diabetul gestational dispare dupa nastere.

Gravidele diagnosticate cu diabet gestational vor fi atent monitorizate de medici si li se va prescrie un tratament si un regim alimentar care sa tina sub control nivelul de zahar din sange.

Sarcina extrauterina sau tubara

Sarcina extrauterina apare atunci cand ovulul fecundat nu se implanteaza in uter, ci in afara lui, de obicei in peretele uneia din trompele uterine. Cel mai frecvent simptom al unei sarcini ectopice este durerea abdominala brusca, intensa, la inceputul sarcinii. Uneori apar si sangerari vaginale.

Tratamentul implica de obicei interventia chirurgicala si intreruperea sarcinii. Sarcina ectopica ameninta serios fertilitatea viitoare a femeii, din cauza riscului de lezare a trompei uterine si uneori chiar viata acestora, in cazul in care pierderea de sange este severa.

Bolile cronice

O femeie care sufera deja de o boala cronica este mai predispusa la complicatii ale sarcinii. Printre afectiunile preexistente se numara: diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, anemia calciforma, bolile pulmonare, bolile renale, epilepsia, bolile digestive, precum tulburarile de comportament alimentar, malabsorbtia si fenilcetonuria, bolile autoimune, bolile endocrine, precum cele tiroidiene si hipofizare.

Nu este insa o regula sa apara complicatii in sarcina, de cele mai multe ori o femeie care sufera de o astfel de afectiune va avea grija sa tina boala sub control si sa aduca pe lume un copilas perfect sanatos.

Cand trebuie sa mergi urgent la medic?

In caz de: sangerare vaginala (chiar in cantitate mica) si dureri abdominale. Problemele pot fi legate de: sarcina ectopica, avort spontan, decolare placentare, placenta praevia, travaliu prematur.

Daca simti ca ti se umfla brusc picioarele, mainile si fata, daca ai dureri de cap severe si persistente, tulburari de vedere (puncte, flash-uri luminoase, incetosare sau pete intunecate), ameteli severe si persistente, senzatie de lesin – pot fi semne de hipertensiune indusa de sarcina sau preeclampsie.

Daca ai dureri sau senzatie de arsura la urinare, secretie vaginala iritanta, ulcerarii sau macarimi genitale, acestea reprezinta simptome pentru: infectie a cailor urinare, boala transmisibila pe cale sexuala, infectie vaginala.

<> Surse: en.wikipedia.org; webmed.com; childhood.com.

 

Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

    Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații

    Sterilizarea tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina în mod permanent, prin...

    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă
    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă

    Nu de puține ori Delia a declarat că nu vrea să devină mamă. Nu s-a ferit nicio clipă să vorbească deschis despre acest subiect, iar recent a explicat din nou, într-un live pe...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?
    Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?

    Niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Așa că nici planurile pe care le faci când urmează să devii părinte nu se potrivesc cu cele de care te...

    15 minciuni ale copiilor pe care părinții le cred mereu
    15 minciuni ale copiilor pe care părinții le cred mereu

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, dorește să testeze și reacțiile adulților din preajma sa. De aceea, nu ar trebui să te mire dacă micuțul tău va...

    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

    În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    © 2024 Qbebe