Fumatul in sarcina: statistici si opinii ale medicilor specialisti pe care trebuie sa le stii

Fumatul in sarcina: statistici si opinii ale medicilor specialisti pe care trebuie sa le stii

Alexandra Irimiea

Fumatul in sarcina este stict interzis! Cand afla ca este insarcinata, o femeie este capabila sa renunte la multe: somnul linistit, dormitul pe burta, alimentatia nesanatoasa sau anumite cosmetice. O face imediat, fara intrebari, fara comentarii, fara pareri de rau. Renuntarea la tigari este un proces greu, dar urmarile pe care ar putea sa le aiba acest viciu ar trebui sa fie o motivatie foarte buna.

Acest articol isi propune sa trateze in detaliu toate aspectele fumatului in sarcina. Si pentru ca este un subiect atat de complex, acesta va contine:

1. STATISTICI si date de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), plus alte studii
2. OPINIILE de specialitate ale doctorilor ginecologi.

RISCURILE FUMATULUI IN SARCINA asupra femeii (OMS)

Nimeni nu poate spune cu siguranta ca fumatul in sarcina are efectele tragice prezentate mai jos. Insa, cu siguranta, fumatul creste probabilitatea ca aceste efecte sa apara. Si nu sunt deloc de neglijat. OMS a realizat zeci de documente de avertizare a gravidelor asupra riscurilor fumatului.

infertilitate / subfertilitate
• complicatii in timpul sarcinii: placenta praevia, ruperea placentei, ruperea prematura a membranelor, nastere prematura, restrictii de crestere a fatului, avort spontan, nasterea unui copil mort) 
• osteoporoza (dupa menopauza)
• cancer de col uterin
• cancer ovarian
• cancer de san

RISCURILE FUMATULUI IN SARCINA asupra nou-nascutului (OMS)

• greutate mai mica la nastere
• lungime mai mica la nastere
• circumferinta capului mai mica
• deficit de crestere
• fanta labiopalatina / buza de iepure
• sindromul mortii infantile subite
• hepatoblastomul (cancer hepatic)
• leucemia (in particular leucemie limfatica acuta)
• obezitate

RISCURILE FUMATULUI IN SARCINA (opinia specialistilor)


Si acum imi aduc aminte de prima vizita la ginecolog atunci cand am aflat ca sunt insarcinata. Abia m-a intrebat numele si data ultimei menstruatii, ca imediat mi-a spus clar si categoric: “De acum inainte fara tigari, fara alcool, fara cafea!”. Am rasuflat usurata pentru ca, din fericire, nu sunt consumatoare de niciuna din substantele de mai sus. In acelasi timp, mi-am dat seama ca sunt atatea femei fumatoare care raman insarcinate.

 

“Este bine ca inainte de a lua decizia de a avea un copil, sa te lasi de fumat. Dar sa te lasi de fumat este un lucru bun in orice moment” (Dr. Borbala Koo, medic specialist de obstetrica-ginecologie, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala).

„Este evident faptul ca toate gravidele fumatoare trebuie sfatuite sa renunte la acest obicei inca din trimestrul I de sarcina, cand de fapt are loc embriogeneza (formarea fatului), insa renuntarea in orice moment, indiferent de varsta sarcinii este binevenita, cu efecte evident benefice asupra fatului” (prof dr. Radu Vladareanu, sef Clinica Obstetrica Ginecologie Spitalul Elias).

Cele mai frecvente COMPLICATII FETALE:

 

Fumatul in sarcina este un risc. Nimeni nu-ti poate spune daca nu cumva tu esti acela care va avea ghinion. „Copilul tau poate fi acel caz din statistica. A te baza pe noroc este echivalentul ruletei rusesti. Nimeni nu-ti poate garanta nimic”, avertizeaza dr. Borbala Koo, medic ginecolog.  

Greutatea mica la nastere (restrictie de crestere intrauterina) este complicatia cel mai frecvent studiata la gravidele fumatoare sau cele expuse la fumul de tigara (fumat pasiv). Riscul creste direct proportional cu numarul de tigarete consumate. Renunarea la fumat in primul trimestru de sarcina reduce riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere.
Avort spontan si moartea fatului in uter studii multiple au evidentiat asocierea dintre fumat si pierderea sarcinii. De asemenea, fumatul a fost asociat cu avortul incipient la sarcinile obtinute prin metode de reproducere asistata.
Ruptura prematura de membrane

Informatiile din tabel sunt date de

Decolare de placenta normal inserata(abruptio placentae)/placenta praevia

 prof. dr. Vladareanu – medic ginecolog

Nasterea prematura (inainte de 37 saptamani de gestatie) este de fapt rezultatul multiplelor complicatii induse de fumat
Malformatii congenitale teoretic pare plauzibila asocierea fumatului cu diverse anomalii congenitale din cauza expunerii fetale la cei peste 2500 de produsi chimici gasiti in fumul de tigara. Cu toate acestea, riscul de malformatii congenitale la fetii din mame fumatoare nu este semnificativ crescut fata de cei proveniti din mame nefumatoare.

EFECTELE FUMATULUI IN SARCINA ASUPRA COPILULUI (opinia specialistilor)

 

„Deloc de neglijat este efectul carcinogen al fumului de tigara, indirect exercitat si asupra fetusului, crescand astfel ricul de a dezvolta dupa nastere diverse neoplazii (formarea de tesuturi noi, de tumori)” (prof dr. Radu Vladareanu, sef Clinica Obstetrica Ginecologie Spitalul Elias)  

EFECTELE ASUPRA NOU-NASCUTULUI (opinia specialistilor)

Prima luna de viata:
• sindromul de moarte subita a nou-nascutului
• infectii respiratorii, astm bronsic, bronsiolite
• teren atopic, cu dezvoltarea unor alergii in copilarie

EFECTELE FUMATULUI IN SARCINA PE TERMEN LUNG (opinia specialistilor)

Literatura nu abunda de studii care sa evalueze aceste efecte asupra copilului, insa fumatul in timpul sarcinii poate fi asociat cu:
• performante scolare scazute,
• dificultati de atentie,
• sindrom de hiperactivitate,
• obezitate infantila,
• risc crescut al copilului respectiv de a dezvolta diabet zaharat de tip II la maturitate (conf. unui studiu din Marea Britanie realizat de British National Child Development)
• bebelusii de sex masculin expusi in uter la substantele nocive din fumul de tigara vor dezvolta la maturitate oligospermie (afectarea calitatii spermei in sensul scaderii numarului de spermatozoizi)

EXPUNEREA LA FUMATUL PASIV (OMS)

Chiar daca gravida nu fumeaza, dar se expune fumatului pasiv, fatul este afectat. Astfel, cresc riscurile de aparitie a sindromului mortii infantile subite, a infectiilor acute respiratorii sau a bolilor urechii medii. In plus, in prezent se studiaza asocierea dintre fumatul pasiv si dezvoltarea de depozite de grasime care duc la boli coronariene si pot fi corelate cu insuficienta cognitiva.

Fumatul pasiv este cauza a 600.000 de morti premature in fiecare an, la nivel mondial. Sunt peste 4.000 de substante chimice in fumul de tigara, din care cel putin 250 sunt cunoscute ca fiind daunatoare, iar 50 sunt cauzatoare de cancer.

La adulti, fumatul pasiv cauzeaza probleme cardiovasculare si respiratorii, inclusiv boli coroniene si cancer pulmonar. La nou-nascuti, cauzeaza sindromul mortii infantile subite. Iar gravidele expuse fumatului pasiv nasc, de cele mai multe ori, copii cu o greutate mai mica.

"Fumatul alaturi de copil ii face rau fizic. Plus ca este un model comportamental gresit. Probabilitatea ca el sa devina fumator este mult mai mare. ”(Dr. Borbala Koo, medic specialist de obstetrica-ginecologie, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala)

TOT MAI MULTE FEMEI SE APUCA DE FUMAT (OMS)

Te-ai intrebat vreodata cati fumatori sunt in toata lumea? Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) are raspunsul: 250 de milioane de femei si 1 miliard de barbati sunt fumatori activi. Statisticile mai arata faptul ca tot mai multe femei se apuca de fumat, OMS estimand ca pana in 2015, vor cu 20% mai multe. De ce oare se inregistreaza aceasta crestere? Specialistii care au intocmit rapoarte pentru OMS sunt de parere ca marketingul si publicitatea tintita pe femei sunt de vina. In ultimii ani au aparut tot mai multe pachete create special pentru femei: subtiri, frumos colorate, cu tigari slim, delicate asemenea femeii.

DE CE FEMEILE SE LASA MAI GREU DE FUMAT? (OMS)

   N-am crezut ca dependenta de nicotina este diferita la femei fata de barbati. Insa cercetarile in domeniu au aratat aceste diferente de gen.

Nicotina din tigari odata inhalata ajunge la creier in cateva secunde. Acolo activeaza functia de recompensa si modifica procesele de invatare, inducand astfel dependenta fizica si psihologica. O astfel de dependenta se poate instala dupa consumarea a catorva tigari, in decurs de mai multe saptamani sau luni.

Dependenta de nicotina - Femeile sunt mai predispuse adictiei de nicotina. Diverse studii au aratat ca nivelul de nicotina din sange este mai putin constant fata barbati.

Factori psihologici motivationali – Femeile percep fumatul ca pe o eliberare de stres si de grija banilor. Femeile sunt mai sensibile la stres, mai ales in perioada premenstruala.

Cresterea in greutate – Femeilor le este mai frica decat barbatilor ca, odata ce se lasa de fumat, se vor ingrasa. Aceasta frica este motivata, intrucat organismul femeilor ia mai usor in greutate decat cel al barbatilor.

FUMATUL IN ALAPTARE

„Fumatul la femeile care alapteaza produce o scadere a volumului de lapte, a calitatii laptelui matern si implicit determina o scurtare a periodei de alaptare. Bebelusii alaptati de mame fumatoare sunt mai agitati si dorm mai putin decat daca ar fi alaptati cu lapte provenit de la mame nefumatoare” (prof dr. Radu Vladareanu, sef Clinica Obstetrica Ginecologie Spitalul Elias)  

CAT DE TARE AM AFECTAT COPILUL PRIN FUMAT? (opinia specialistilor)

Cand ai ramas gravida, daca esti fumatoare, deja pleci cu o pozitie in urma pentru ca ai un organism mai putin sanatos.

„Daca te lasi de fumat, nu recuperezi 100% din pierderea cu care intri. O parte din substante afecteaza si produsul de conceptie. In plus se perpetueaza starea de reducere a oxigenarii, lucru rau pentru om, dar foarte rau pentru fat si pentru placenta (afecteaza tot produsul de conceptie)”, explica dr. Borbala Koo, medic ginecolog.

De aceea e importanta reducerea numarului de tigari si apoi renuntarea la ele.

Cu cat sangele este mai de calitate, cu atat dezvoltarea fatului este mai buna.

Ce i-am facut copilului prin fumat, nu mai poate fi reparat. Asta este o certitudine. Dar o mama poate face ceva pentru viitorul copilului!

„Raul pe care o mama l-a facut prin fumat se poate drege cu cat mai multa miscare in aer liber + un stil de viata sanatos + sa se expuna la cat mai putine riscuri”. (Dr. Borbala Koo, medic specialist de obstetrica-ginecologie, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala)  

Daca un copil are astm nu este automat cauza mamei fumatoare. Dar fumatul este un factor de risc. „Nu poti sa-l feresti de toate relele, dar trebuie sa incerci sa reduci cat poti de mult acele riscuri pe care le poti controla. Iar fumatul in sarcina este un lucru 100% sub controlul mamei”, mai spune dr. Borbala Koo.

SOLUTII PENTRU MAMICILE FUMATOARE (specialisti)

 

„Alegerea unor tigari light sau slim arata ca mamica incearca sa-si controleze un comportament. Da, e important sa se informeze si sa aleaga tigari cu mai putin substante toxice, dar si mai important ar fi sa se lase de tot de fumat”, informeaza dr. Borbala Koo, medic ginecolog.

***

”Nu calitatea tigaretelor conteaza, ci cantitatea de nicotina si gudron continuta. „Gradul de afectare fetala este direct proportional cu cantitatea de produsi chimici ce ajung in circulatia fetala, deci cu numarul de tigarete”, explica prof dr. Radu Vladareanu, medic ginecolog.  

In cautarea solutiilor, fumatoarele ar trebui sa apeleze la consiliere specializata (psihologi, medici de familie) sau grupuri de sprijin (face bine  sa stai de vorba cu alte persoane care s-au lasat de fumat). Cele care nu au posibilitati financiare, pot purta discutii gratuite pe forumuri.

„Cand m-am lasat de fumat, mi-am ales o persoana care trecea prin aceeasi faza si ne puteam incuraja unul pe altul” (dr. Borbala Koo, medic ginecolog)

Terapia psihologica – prin care gravida trebuie sa inteleaga efectul nociv al tigarilor asupra fatului, este indicat sa inceapa de la obstetrician si sa fie contnuata de catre psiholog.

Metode famacologice – guma de mestecat cu nicotina, ca de altfel si alti produsi cu nicotina, desi au avantajul de a nu contine ceilalti factori nocivi din fumul de tigara, au efecte vasculare deloc de neglijat si nu sunt indicati in sarcina.

„Recomandarile sunt de a renunta la fumat sau in cazul in care acest lucru nu este posibil, se indica reducerea numarului de tigari fumate” (prof. dr. Radu Vladareanu, medic ginecolog).

Medicul Vladareanu a constatat faptul ca in ultimii ani a scazut numarul gravidelor fumatoare, insa aproximativ 30% dintre paciente aleg sa nu renunte la acest obicei.  

O gravida fumatoare trebuie sa aiba grija sa-si oxigeneze corpul mai mult decat una nefumatoare. Medicii recomanda sa faca gimnastica, exercitii fizice potrivite pentru gravide.

„Gimnastica pune sangele in miscare, iar sangele este cel care transporta oxigenul, iar oxigenul este cel care da viata celulei”, explica dr. Borbala Koo, medic ginecolog.

Mitul dupa care o femeie cu o sarcina fara probleme trebuie sa stea, sa nu depuna niciun efort, este doar un mit spulberat chiar de catre medicii ginecologi. De aceea, este foarte important sa te lasi de fumat si sa faci tot posibilul sa-ti oxigenezi corpul prin miscare in aer liber, potrivit varstei sarcinii.

SURSA datelor de la OMS: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0014/128120/e93852.pdf

Au dat explicatii de specialitate:

• prof dr. Radu Vladareanu, sef Clinica Obstetrica Ginecologie Spitalul Elias
• dr. Borbala Koo, medic specialist de obstetrica-ginecologie, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice
    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice

    Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului (10 decembrie), centrul FILIA a publicat datele ultimului raport de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină
    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină

    Ești însărcinată sau tocmai ai născut și deja te gândești ce să faci ca să scapi cât mai repede de kilogramele în plus acumulate în sarcină? În...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    © 2024 Qbebe