Infectii in timpul sarcinii care pot afecta bebelusul

Infectii in timpul sarcinii care pot afecta bebelusul

Roxana Cristea

Infectiile pe timpul sarcinii pot afecta grav sanatatea bebelusului. De asemenea, femeia insarcinata este mult mai sensibila din toate punctele de vedere. In sarcina, organismul gravidei este suporasolicitat, iar sistemul imunitar poate ceda mult mai usor. De aceea este foarte important sa iti intaresti imunitatea in aceasta perioada, pentru a-ti creste rezistenta la boli si infectii.

Streptococul Grupa B, candidoza, herpesul, bolile cu transmitere sexuala sunt doar cateva dintre infectiile pe care le poti contacta si care il pot afecta si pe bebelusul aflat in burtica ta.

De-a lungul vietii, intram fara voia nostra in contact cu multe bacterii si virusuri.femeie insarcinata Ca parte din mecanismul nostru de aparare, organismul produce anticorpi pentru a ajuta la combaterea infectiilor. Daca avem anticorpi impotriva unui anumit virus sau o anumita bacterie, atunci suntem imuni si anticorpii impiedica „recidivarea" infectie.

Sistemul imunitar este practic mecanismul de aparare al organismului. Acesta joaca un rol important in protejarea organismului de infectii, doar ca acesta trebuie ajutat sa-si faca treaba, printr-o alimentatie corecta, o viata ponderata, fara excese, sport si daca este cazul sublimente alimentare cu vitamine si minerale. In sarcina, bebelusul consuma toate resursele de nutrimente din organismul mamei. „Tot ce-i bun" papa copilasul nenascut pentru a se dezvolta, lasand-o pe mama fara resurse cu care sa lupte impotriva infectiilor. Un virus sau o bacterie, daca gasesc terenul propice, dezvolta imediat o infectie. Anumite infectii pe timpul sarcinii pot afecta si bebelusul din burtica.

Rubeola

Daca faci rubeola in primele 4 luni de sarcina, aceasta poate afecta vederea si auzul copilului. De asemenea, rubeola la gravida poate provoca anomalii cerebrale si cardiace fatului. Bebelusii sunt vaccinati impotriva rujeolei dupa primul an de viata si din nou la inceperea scolii. Daca nu esti imuna la rubeola (adica nu ai avut aceasta afectiune niciodata) si ai de gand sa ramai gravida, spune-i medicului tau acest lucru. Daca esti deja insarcinata, ai mare grija sa nu intri in contact cu persoane bolnave de rubeola, nu ai ce cauta in spitale de copii si fa-ti periodic teste de sange (la dispozitia medicului).

Infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala sunt in crestere in societatea noastra si chlamydia este cel mai des inatalnita. De cele mai multe ori nici macar nu stii ca ai o astfel de infectie, pentru ca multe sunt asimtomatice. Cu toate acestea multe infectiile cu transmitere sexuala pot afecta sanatatea copilului in timpul sarcinii sau dupa nastere. Fa un test pentru chlamydia la orice cabinet medical de specialitate sau la o clinica. Oricum medicul tau iti va recomanda sa faci toate testele necesare unei sarcini sanatoase, doar ca trebuie sa le si faci.
De asemenea, gonoreea poate afecta copilasul, provocandu-i infectii la ochi sau la piept.
Ambele infectii se pot trata chiar si in timpul sarcinii, iar copilul se poate naste perfect sanatos.

HIV si SIDA

Ca parte din procesul de ingrijire prenatala, medicul va dispune sa faci si testele pentru depistarea HIV si Sida. Este posibil ca o mama cu HIV-pozitiv in stare foarte buna de sanatate si fara simptome de infectie sa nasca un copil perfect sanatos. In schimb mamele cu HIV-pozitiv pot transmite virusul prin laptele matern.

In cazul virusului HIV, acesta poate trece la copilas in 15% din cazuri, dar pot fi reduse procentele in cazul in care mama se trateaza sau daca alege nasterea prin cezariana. Daca alegi sa ai relatii sexuale cu partenerul tau in perioada sarcinii, cel mai bine ar fi sa te protejezi.

Hepatita B

Hepatita B este un virus care afecteaza ficatul. Multe persoane sunt doar purtatoare de virus, fara sa prezinte simptome si fara ca boala sa vanseze, dar pot infecta cu usurinta alte persoane. Virusul se transmite prin contact sexual si prin contact direct cu sange infectat. Daca o mama are hepatita B in timpul sarcinii, poate transmite infectia copilului sau.

Toate femeile gravide trebuie sa faca testul de sange pentru depistarea Hepatitei B, ca parte a procesului de ingrijire prenatala. Bebelusii care prezinta risc de contaminare cu aceasta infectie, ar trebui sa fie imunizati la nastere printru-un vaccin, pentru a preveni infectii si boli grave ale ficatului. Imunizarea la nastere este 90-95% eficace in prevenirea infectiei la copii, infectie care s-ar putea transforma in hepatita B. Prima doza se administreaza la 24 de ore de la nastere. Unii copii ar putea avea nevoie, la scurt timp dupa nastere, de o injectie cu anticorpi, numiti imunoglobulina. La 12 luni, bebelusul va fi testat pentru depistarea hepatitei B.

Hepatita C

Hepatita C este un virus care afecteaza ficatul. Multe persoane cu hepatita C nu prezinta simptome si nu sunt constiente ca au aceasta boala. Virusul se transmite prin contact sexual, prin contactul direct cu sange infectat, prin tratament medical sau dentar in tari care nu au un control asupra bolilor infectioase si unde hepatita C este o efectiune comuna. Persoanele care isi injecteaza droguri sunt predispuse la aceste boli care se transmit prin contactul cudirect cu sange infectat, in special daca folosesc aceeasi seringa cu un bolnav.

Daca o gravida are hepatita C, ar putea transmite infectia copilului ei, desi riscul este mai mic decat in cazul hepatitei B sau HIV. Oricum la nastere copilul va fi testat si se vor lua masuri de specialitate in cazul in care virusul este prezent.

Herpesul

Herpesul genital poate fi periculos pentru un nou-nascut. Herpesul genital poate fi transmis prin contact genital cu o persoana infectata (prin orice forma de sex). Infectia initiala provoaca basici dureroase sau ulceratii pe organele genitale. Atacuri mai putin severe apar dupa cativa ani de la infectare. De eviat sexul atunci cand Herpesul este activ, sau foloseste prezervativul.

Spune-i medicului daca aveti (tu sau partenerul tau) herpes genital.
In cazul in care infectia se produce in primele trimestre de sarcina, exista tratament disponibil. In cazul in care infectia se manifesta la sfarsitul sarcinii sau in timpul travaliului se recomanda cezariana, pentru a reduce riscul de a transmite herpesul copilului.

Herpesul poate afecta pielea, ochii sau gura bebelusului. Mai rar, herpesul contactat de la mama poate afecta sistemul nervos central al nou nascutului.

Varicela

Infectia cu varicela in timpul sarcinii poate fi periculoasa atat pentru mama cat si pentru fat, deci daca suspectezi ca ai varicela mergi urgent la medic.

In jur de 95% dintre femei sunt imune la varicela. Daca nu esti sigura ca ai avut varicela mergi si fa un test inainte sa ramai insarcinata sau imediat ce ai aflat ca esti insarcinata.
Cel mai obisnuit mod de transmitere a virusului este pe cale respiratorie si prin stranut sau tuse. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate in urma ruperii veziculelor de la nivelul pielii.

Desi varicela nu este o boala care sa reprezinte un pericol pentru copii, este vital ca femeia insarcinata si fatul sa nu fie expusi la infectarea cu virusul ce declanseaza boala. Daca femeia insarcinata se imbolnaveste in primul trimestru de sarcina, embrionul va avea foarte mult de suferit. Exista riscul, destul de mare, ca bebelusul sa dezvolte varicela congenitala si malformatii congenitale la unul sau mai multe organe.

Daca boala este contractata in al doilea trimestru de sarcina, riscurile sunt mult mai mici pentru ca mama va dezvolta anticorpi protectori, la o saptamana dupa debutul varicelei. Acesti anticorpi vor patrunde prin placenta la fat.

Perioada cea mai periculoasa de imbolnavire in ultimul trimestru de sarcina o reprezinta intervalul temporal de cinci zile inaintea nasterii si doua zile dupa nastere. Organismul mamei este slabit si nu are timpul necesar sa produca acei anticorpi protectori.

Nou-nascutii ai caror mame s-au imbolnavit de varicela in perioada critica din apropierea nasterii dezvolta o alta forma grava a bolii si anume varicela neonatala. Aceasta forma de varicela reprezinta o amenintare la viata nou-nascutului din cauza complicatiilor, printre care se numara si pneumonia cu insuficienta respiratorie si coma. Tratamentul varicelei neonatale este, din pacate, unul dificil si adesea ramane fara rezultat.

Toxoplasmoza

Toxoplasma apoate fi contactata prin contactul cu materiile fecale de pisica. Daca esti gravida toxoplasmoza ar putea afecta bebelusl din burtica. Este recomandat un test de sange care sa stabileasca daca aceasta infectie exista in organism sau daca esti imuna. Toxoplasmoza poate fi tratata si in timpul sarcinii.

Daca femeia insarcinata se infecteaza cu pana la 2 luni inainte de nastere, virusul poate fi transmis fatului. Daca infectia a avut loc cu mult inainte de sarcina si s-au dezvoltat anticorpii, virusul nu mai poate fi transmis bebelusului.

Majoritatea nou-nascutilor infectati cu toxoplasma la nastere nu prezinta simptome imediate. Insa, fara tratament, pot dezvolta in timp forme usoare sau severe de afectiuni oculare si cerebrale.

Streptococul Grupa B

Streptococul Grupa B este o bacterie pe care o au in organism 30% dintre oameni, dar fara a produce probleme de sanatate sau simptome. La femei o se gaseste in vagin sau intestine si in general, nu provoaca nicio problema in sarcina. Intr-un numar mic de sarcini aceasta bacterie este transmisa fatului si poate duce la boli grave pentru micut.

Infectia se produce in momentul nasterii, prin trecerea bacteriei din vagin in uter. Daca streptococul ajunge in sangele bebelusului, acesta se poate imbolnavi de meningita sau pneumonie. Aceasta infectie se trateaza cu antibiotice administrate intravenos in timpul travaliului.

Probabilitatea ca aceasta infectie sa apara la nou-nascut este mai mare in urmatoarele cazuri:
- Nastere prematura (inainte de 37 de saptamani)
- Apa se rupe mai devreme
- Apare febra in timpul travaliului
- Gravida este purtatoare de streptococ de multa vreme
- Mama a mai nascut un copil cu streptococ grupa B

Citomegalovirus

Citomegalovirus este un virus comun, care face parte din grupul herpesului si poate provoca leziuni hepatice. Infectia poate fi periculoasa in timpul sarcinii deoarece poate provoca probleme fatului. Transmiterea infectiei in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave (hepatita, surditate, microcefalie)1. In cazurile de reactivare a unei infectii latente riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent (bebelusii raman neafectati sau fac infectii usoare).

Infectiile transmise de animale

Pisicile transmit toxoplasma prin fecale. Toxoplasmoza in sarcina poate duce la avort spontan si alte complicatii.

Oaia si implicit mielutii pot transporta un parazit numit Chlamydia psittaci, care in cazul oilor poate provoca avort spontan.

Porcii pot fi purtatori de hepatita E prin fecale. Atentie! Nu exista niciun risc de contaminare daca, in sarcina, consumi carne de porc. Te poti infecta doar daca intri ion contact cu fecalele porcului.

Acestea sunt niste infectii care nu au simptome clare, vizibile, unice. Uneori anumite dureri te pot induce in eroare. Ideea este sa nu presupui ca ai o anumita boala si sa incerci sa te tratezi „din auzite" sau sa amani tratarea ei. Infectiile aparute pe timpul sarcinii iti pot afecta bebelusul.

Cel mai bine este sa te duci la doctor si sa faci controale cat de des poti. Numai asa vei putea avea o sarcina linistita si un copil care porneste in viata cu o sanatate perfecta.

Surse: babycenter.com; nhs.uk; parents.com

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

    Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

    © 2024 Qbebe