Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Leucocite mărite în sarcină: care sunt cauzele

de Irina Olteanu

Deși în general un număr mare de leucocite indică de obicei o infecție, iată că în sarcină poate să nu reprezinte niciun motiv de îngrijorare. Din ce cauze poate crește nivelul acestora în sarcină, alături de alte informații importante veți descoperi în rândurile următoare.

Informații despre leucocite mărite în sarcină

Leucocitele sau globulele albe sunt indicate în cadrul buletinelor de analize medicale cu abrevierea WBC și reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Ele ajută la îndepărtarea infecțiilor din organism prin combaterea bacteriilor, a virusurilor și a germenilor care invadează organismul. Leucocitele își au originea în măduva spinală, dar circulă prin fluxul sanguin. Au fost identificate în mod concret 5 tipuri principale de leucocite: neutrofilele, limfocitele, eozinofilele, monocitele, bazofilele.

Numărul de leucocite reprezintă acel test sanguin care măsoară numărul de globule albe din sânge, presupunând de obicei o hemoleucogramă completă. Sângele uman conține un procent din fiecare tip de leucocite menționat anterior, însă uneori numărul acestora nu se ridică la un nivel sănătos.

Citește și: Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale 

leucocite marite in sarcina

Informații despre verificarea numărului de leucocite în sarcină

Această testare are loc în mod normal în fiecare an alături de analizele sanguine de rutină, valoarea sa fiind verificată de medic în timpul examinării fizice. În cazul în care acuzați dureri persistente, febră, frisoane sau dureri de spate poate să vi se recomande între analize și testarea numărului de leucocite. Aceasta poate depisa infecțiile ascunse în corp și va alerta specialiștii cu privire la existența unor afecțiuni nediagnosticate, precum boli autoimune, deficiențe imunitare și tulburări sanguine. Acest test ajută de asemenea medicii să monitorizeze eficacitatea chimioterapiei sau a radioterapiei în cazul pacienților bolnavi de cancer.

Rezultate ale verificării numărului de leucocite în sarcină

Această analiză se realizează în mod concret prin prelevarea de sânge pentru a verifica numărul de leucocite (de obicei din vena antebrațului). Durează doar câteva minute pentru a extrage sângele și se poate să resimțiți un ușor disconfort. Se curăță în prealabil locul unde va fi injectat acul pentru a dezinfecta tegumentul și se va lega un garou în jurul secțiunii superioare a brațului. Acesta ajută sângele să se acumuleze în venă, fiind mai ușor de prelevat. Asistentul medical/medicul introduce ușor un ac în braț și colectează sângele într-o mică eprubetă, apoi îndepărtează garoul și acul din venă. Se aplică în final un leucoplast pentru a stopa sângerarea. Nu este necesară nicio pregătire specifică, pur și simplu efectuați o programare la laboratorul unde intenționați să vă recoltați sânge. Rețineți însă faptul că anumite medicamente pot influența rezultatele testării numărului de leucocite (scade sau crește nivelul acestora): corticosteroizi, chinidina, heparina, Clozapina, antibioticele, antihistaminicele, diureticele, anticonvulsivele, sulfonamidele, medicație specifică chimioterapiei. În acest sens, înainte de recoltare trebuie să comunicați toate medicamentele pe care le urmați în prezent.
Trebuie subliniat faptul că poate fi efectuată și o analiză a numărului de leucocite prezente în urină - valoarea sa nu trebuie să depășească 5.

Interpretarea rezultatului

O medie normală se situează între 4500 și 10 000 de leucocite/globule albe per microlitru (mcL). Rezultate anormale ale testelor sunt clasificate de valori mai mari sau mai mici decât această medie. Trebuie subliniat faptul că și vârsta poate afecta numărul leucocitelor. O valoare scăzută sau dimpotrivă ridicată poate indica o tulburare a sângelui sau alte afecțiuni medicale (însă cauza nivelului anormal trebuie coroborată de către medic cu medicația curentă, simptomele resimțite și istoricul medical).

Leucopenia este termenul medical folosit pentru a desemna un număr redus al leucocitelor, putând fi declanșat de HIV, boli autoimune, tulburări ale măduvei osoase, limfom, infecții grave ale organismului, boli ale ficatului și ale splinei, lupus, radioterapie. Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a desemna un număr crescut al leucocitelor putând fi declanșat de: anemie, tumori ale măduvei osoase, leucemie, afecțiuni inflamatorii (artrită, boli digestive), stres, exercițiu fizic, leziuni ale țesuturilor, sarcina, alergii și astm. După diagnosticul cauzei numărului anormal de leucocite medicul recomandă un plan de tratament și o reverificare periodică a acestui test. Dacă nivelul scade sau respectiv crește în continuare, poate indica faptul că afecțiunea s-a agravat și necesită eventual ajustarea tratamentului.

În urma prelevării de sânge, care este de altfel o procedură de rutină, complicațiile survin rar și pot include: infecție la locul înțepăturii, sângerare excesivă, senzație de amețeală sau leșin sau hematom (sângerare subcutanată - cel mai frecvent).

leucocite marite in sarcina

Informații detaliate despre leucocite mărite în sarcină

Un număr crescut de leucocite indică o infecție de tip bacterian sau viral, cel mai adesea fiind vorba despre prima variantă. Celelalte cauze presupun, după cum am menționat, o boală autoimună, un sistem imunitar deficient și tulburare a sângelui. Simptomele experimentate concret pot include: durere de cap, amețeală și posibile simptome localizate (când e prezentă inflamația). Iată în continuare și valorile considerate normale pentru nivelul leucocitelor în sarcină:

Adult sarcină negativă: 3.5 to 9.1X103/mm3X103/µl sau 3.5 to 9.1X109/L
Sarcină trimestrul 1: 5.7 to 13.6X103/mm3X103/µl sau 5.7 to 13.6X109/L
Sarcină trimestrul 2: 5.6 to 14.8X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 14.8X109/L
Sarcină trimestrul 3: 5.6 to 16.9X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 16.9X109/L

Ce se întâmplă în sarcină în mod concret? Numărul de leucocite, în special neutrofilele, crește în mod natural în timpul sarcinii. Leucocitoza se datorează stresului psihologic imprimat de sarcină, în cel de-al treilea trimestru și travaliu ajungând la valori de 20-30. De altfel, și stresul travaliului în sine conduce la leucocitoză (chiar și în lipsa unei infecții), iar la câteva ore după naștere numărul de leucocite pentru femeile sănătoase a fost înregistrat între valorile 9,000 - 25,000/cumm. Până la 4 săptămâni post-partum valorile leucocitelor revin la cele similare femeilor sănătoase care nu sunt însărcinate.

Pentru situațiile când se suspectează o infecție la o gravidă, trebuie verificați și alți indicatori clinici precum temperatura corporală crescută, bacteriuria, prezența de leucocite în urină, probleme cu urinarea și tahicardie fetală.

Surse: 

www.babymed.com; www.nursingceu.com; www.healthline.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Varicela in timpul sarcinii Varicela in timpul sarcinii
Sarcina toxica - Disgravidie Sarcina toxica - Disgravidie
Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament
Durerile de spate din timpul sarcinii Durerile de spate din timpul sarcinii

Articole Lifestyle

Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești! Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești!
3 femei deștepte, dar fără școala vieții 3 femei deștepte, dar fără școala vieții
Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă
3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața 3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Simptomele sarcinii iti pot da batai de cap, mai ales cand esti gravida pentru
MAI MULT

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Bebee

10-sfaturi-importante-înainte-de-a-angaja-o-bonă

10 sfaturi importante înainte de a angaja o bonă

Din păcate pentru multe mămici, atunci când se apropie finalul celor doi ani
MAI MULT

10 sfaturi utile ca bebeluşul să doarmă mai bine

“Persoanele care spun că dorm că nişte bebeluşi, de obicei nu au unul
MAI MULT

Săptămâna 30

În săptămâna treizeci de sarcină probabil că vei simți că perioada de
MAI MULT

Cordonul ombilical în jurul gâtului

Cordonul ombilical în jurul gâtului – riscuri

Riscurile circularei de cordon ombilical sunt: oxigenarea defectuoasă a
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net