Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Leucocite mărite în sarcină: care sunt cauzele

de Irina Olteanu

Deși în general un număr mare de leucocite indică de obicei o infecție, iată că în sarcină poate să nu reprezinte niciun motiv de îngrijorare. Din ce cauze poate crește nivelul acestora în sarcină, alături de alte informații importante veți descoperi în rândurile următoare.

Informații despre leucocite mărite în sarcină

Leucocitele sau globulele albe sunt indicate în cadrul buletinelor de analize medicale cu abrevierea WBC și reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Ele ajută la îndepărtarea infecțiilor din organism prin combaterea bacteriilor, a virusurilor și a germenilor care invadează organismul. Leucocitele își au originea în măduva spinală, dar circulă prin fluxul sanguin. Au fost identificate în mod concret 5 tipuri principale de leucocite: neutrofilele, limfocitele, eozinofilele, monocitele, bazofilele.

Numărul de leucocite reprezintă acel test sanguin care măsoară numărul de globule albe din sânge, presupunând de obicei o hemoleucogramă completă. Sângele uman conține un procent din fiecare tip de leucocite menționat anterior, însă uneori numărul acestora nu se ridică la un nivel sănătos.

Citește și: Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale 

leucocite marite in sarcina

Informații despre verificarea numărului de leucocite în sarcină

Această testare are loc în mod normal în fiecare an alături de analizele sanguine de rutină, valoarea sa fiind verificată de medic în timpul examinării fizice. În cazul în care acuzați dureri persistente, febră, frisoane sau dureri de spate poate să vi se recomande între analize și testarea numărului de leucocite. Aceasta poate depisa infecțiile ascunse în corp și va alerta specialiștii cu privire la existența unor afecțiuni nediagnosticate, precum boli autoimune, deficiențe imunitare și tulburări sanguine. Acest test ajută de asemenea medicii să monitorizeze eficacitatea chimioterapiei sau a radioterapiei în cazul pacienților bolnavi de cancer.

Rezultate ale verificării numărului de leucocite în sarcină

Această analiză se realizează în mod concret prin prelevarea de sânge pentru a verifica numărul de leucocite (de obicei din vena antebrațului). Durează doar câteva minute pentru a extrage sângele și se poate să resimțiți un ușor disconfort. Se curăță în prealabil locul unde va fi injectat acul pentru a dezinfecta tegumentul și se va lega un garou în jurul secțiunii superioare a brațului. Acesta ajută sângele să se acumuleze în venă, fiind mai ușor de prelevat. Asistentul medical/medicul introduce ușor un ac în braț și colectează sângele într-o mică eprubetă, apoi îndepărtează garoul și acul din venă. Se aplică în final un leucoplast pentru a stopa sângerarea. Nu este necesară nicio pregătire specifică, pur și simplu efectuați o programare la laboratorul unde intenționați să vă recoltați sânge. Rețineți însă faptul că anumite medicamente pot influența rezultatele testării numărului de leucocite (scade sau crește nivelul acestora): corticosteroizi, chinidina, heparina, Clozapina, antibioticele, antihistaminicele, diureticele, anticonvulsivele, sulfonamidele, medicație specifică chimioterapiei. În acest sens, înainte de recoltare trebuie să comunicați toate medicamentele pe care le urmați în prezent.
Trebuie subliniat faptul că poate fi efectuată și o analiză a numărului de leucocite prezente în urină - valoarea sa nu trebuie să depășească 5.

Interpretarea rezultatului

O medie normală se situează între 4500 și 10 000 de leucocite/globule albe per microlitru (mcL). Rezultate anormale ale testelor sunt clasificate de valori mai mari sau mai mici decât această medie. Trebuie subliniat faptul că și vârsta poate afecta numărul leucocitelor. O valoare scăzută sau dimpotrivă ridicată poate indica o tulburare a sângelui sau alte afecțiuni medicale (însă cauza nivelului anormal trebuie coroborată de către medic cu medicația curentă, simptomele resimțite și istoricul medical).

Leucopenia este termenul medical folosit pentru a desemna un număr redus al leucocitelor, putând fi declanșat de HIV, boli autoimune, tulburări ale măduvei osoase, limfom, infecții grave ale organismului, boli ale ficatului și ale splinei, lupus, radioterapie. Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a desemna un număr crescut al leucocitelor putând fi declanșat de: anemie, tumori ale măduvei osoase, leucemie, afecțiuni inflamatorii (artrită, boli digestive), stres, exercițiu fizic, leziuni ale țesuturilor, sarcina, alergii și astm. După diagnosticul cauzei numărului anormal de leucocite medicul recomandă un plan de tratament și o reverificare periodică a acestui test. Dacă nivelul scade sau respectiv crește în continuare, poate indica faptul că afecțiunea s-a agravat și necesită eventual ajustarea tratamentului.

În urma prelevării de sânge, care este de altfel o procedură de rutină, complicațiile survin rar și pot include: infecție la locul înțepăturii, sângerare excesivă, senzație de amețeală sau leșin sau hematom (sângerare subcutanată - cel mai frecvent).

leucocite marite in sarcina

Informații detaliate despre leucocite mărite în sarcină

Un număr crescut de leucocite indică o infecție de tip bacterian sau viral, cel mai adesea fiind vorba despre prima variantă. Celelalte cauze presupun, după cum am menționat, o boală autoimună, un sistem imunitar deficient și tulburare a sângelui. Simptomele experimentate concret pot include: durere de cap, amețeală și posibile simptome localizate (când e prezentă inflamația). Iată în continuare și valorile considerate normale pentru nivelul leucocitelor în sarcină:

Adult sarcină negativă: 3.5 to 9.1X103/mm3X103/µl sau 3.5 to 9.1X109/L
Sarcină trimestrul 1: 5.7 to 13.6X103/mm3X103/µl sau 5.7 to 13.6X109/L
Sarcină trimestrul 2: 5.6 to 14.8X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 14.8X109/L
Sarcină trimestrul 3: 5.6 to 16.9X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 16.9X109/L

Ce se întâmplă în sarcină în mod concret? Numărul de leucocite, în special neutrofilele, crește în mod natural în timpul sarcinii. Leucocitoza se datorează stresului psihologic imprimat de sarcină, în cel de-al treilea trimestru și travaliu ajungând la valori de 20-30. De altfel, și stresul travaliului în sine conduce la leucocitoză (chiar și în lipsa unei infecții), iar la câteva ore după naștere numărul de leucocite pentru femeile sănătoase a fost înregistrat între valorile 9,000 - 25,000/cumm. Până la 4 săptămâni post-partum valorile leucocitelor revin la cele similare femeilor sănătoase care nu sunt însărcinate.

Pentru situațiile când se suspectează o infecție la o gravidă, trebuie verificați și alți indicatori clinici precum temperatura corporală crescută, bacteriuria, prezența de leucocite în urină, probleme cu urinarea și tahicardie fetală.

Surse: 

www.babymed.com; www.nursingceu.com; www.healthline.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Varicela in timpul sarcinii Varicela in timpul sarcinii
Sarcina toxica - Disgravidie Sarcina toxica - Disgravidie
Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament
Durerile de spate din timpul sarcinii Durerile de spate din timpul sarcinii

Articole Lifestyle

5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi 5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi
12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă 12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă
Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple
5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului 5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Educație Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliAstfel, Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică , toți părinții sunt invitați să asculte sfaturile specialiștilor școlii și să le adreseze cât mai multe...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net