Scarlatina în sarcină: riscuri şi tratament în funcţie de trimestru

Scarlatina în sarcină: riscuri şi tratament în funcţie de trimestru

Corina Naftanaila

Scarlatina este o boală foarte des întâlnită în rândul copiilor, dar asta nu înseamnă că nu poate afecta şi adulţii. Viitoarele mămici sunt rar expuse acestei boli, însă trebuie să fie foarte bine informate în legătură cu riscurile şi formele de tratament împotriva scarlatinei.

Ce este scarlatina?

Este o boală contagioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic. Bacteria intră în contact cu ţesuturile amigdalelor şi provoacă apariţia infecţiei. Este o boală specifică anotimpurilor toamnă, iarnă, primăvară şi se poate răspândi foarte uşor, pe calea aerului.

Fiind o infecţie contagioasă, simplul contact cu o persoană infestată, sau cu lucrurile acesteia este suficient pentru ca tu să devii o purtătoare a scarlatinei. Astfel, este de preferat evitarea contactului cu mediul sau cu persoanele despre care ştii că sunt bolnave.

Aparent, dacă o viitoare mamă se îmbolnăveşte de scarlatină, virusul nu afectează dezvoltarea fătului. Este perfect adevărat, însă medicamentele menite să combată boala, pot fi transmise către bebeluş.

scarlatina in sarcina 1

Simptomele scarlatinei în sarcină

Scarlatina debutează cu dureri la nivelul gâtului, tocmai de aceea poate fi uşor confundată cu amigdalita. Iată o serie de simptome care semnalează scarlatina şi care necesită de urgenţă intervenţia medicului specialist:
- Creşterea temperaturii, chiar dacă eşti în plin tratament pentru durerile în gât;
- Amplificarea durerilor de gât;
- Apariţia unei umflături în partea dreaptă sau stângă a gâtului;
- Apariţia durerilor severe de cap, în zona frunţii, sub ochi sau în spatele urechilor;
- Dureri în interiorul urechilor;
- Culoarea limbii se modifică, devenind de un roşu mai intens şi mai strălucitor;
- Apariţia unei erupţii roşiatice pe piept şi gât.

În cazul femeilor însărcinate, cea mai gravă simptomă este febra. Aceasta poate afecta dezvoltarea bebeluşului şi provoacă apariţia unor malformaţii congenitale.

Important! Identificarea şi tratatarea precoce a scarlatinei ajută la prevenirea complicaţiilor şi eventualelor riscuri. Astfel, dacă una dintre simptomele enumerate îşi face apariţia, nu ezita să te adresezi medicului.

Scarlatina în primul trimestru de sarcină
Primul trimestru de sarcină (primele 3 luni) este perioada în care mămicile trebuie să aibă cea mai mare grijă cu ceea ce consumă. Este perioada de formare a organelor şi ţesuturilor fătului, fapt pentru care orice infecţie sau bacterie poate provoca anomalii genetice.

Scarlatina în acest prim trimestru este destul de periculoasă. De regulă, această boală se tratează prin administrarea antibioticelor, ceea ce în primele 3 luni de sarcină este total nepotrivit. Pe lângă antibiotice, nici medicamentele pe bază de ibuprofen, care ar putea calma durerile de cap, nu sunt recomandate în timpul primului trimestru de sarcină.

Atenţie! Orice formă de tratament trebuie aprobată de medic. De la analgezice, până la ceaiuri şi antibiotice, totul trebuie să fie revizuit de medic. Odată cerută părerea medicului, riscul unui avort spontan şi al malformaţiilor genetice scade vertiginos.

scarlatina in sarcina 2

Scarlatina în al doilea trimestru de sarcină
Al doilea trimestru (3-6 luni) este intervalul cel mai liniştit din sarcină. Au loc schimbări semnificative în ceea ce priveşte evoluţia bebeluşului, dar şi a simptomelor mămicilor. O infecţie cu scarlatină nu ar putea provoca decât disconfort fizic mămicilor şi o serie de griji în legătură cu siguranţa bebeluşului.

Este perioada cea mai sigură, în care se pot administra medicamente. Astfel, dacă eşti infectată cu virusul de scarlatină trebuie să laşi medicul să îţi prescrie un tratament corespunzător.

În timpul acestui trimestru, apar schimbări la nivelul pielii. Este posibil ca pe alocuri, pielea să-şi schimbe culoarea, însă totul dispare după naştere. Această pigmentare poate fi confundată cu erupţia care apare ca simptomă a scarlatinei. Medicul este cel care va spune cu exactitate despre ce este vorba.

Important! Pentru a nu confunda cele două erupţii, trebuie să ai în vedere că cea provocată de scarlatină apare în partea superioară a corpului.

Scarlatina în al treilea trimestru de sarcină
Ultimele 3 luni de sarcină sunt pline de griji pentru mămici pentru că trebuie să se pregătească fizic şi psihic pentru marea întâlnire cu bebeluşul. Mămica trebuie să se ferească de boli şi infecţii pentru că pot fi foarte uşor transmise copilului la naştere.

Astfel, în cazul unei scarlatine în trimestru al treilea de sarcină este necesar un tratament care să nu îţi facă rău şi să nu cauzeze malformaţii bebeluşului. Există anumite medicamente care combat scarlatina, dar pot declanşa naşterea înainte de termen. Prin urmare, tot ce trebuie să faci este să ceri părerea medicului tău şi urmează cu atenţie indicaţiile lui.

scarlatina in sarcina 3

Atenţie! Poţi intra în contact cu virusul de scarlatină în momentul naşterii, ceea ce înseamnă că există şanse foarte mari să fie transmis la nou-născut. Astfel, trebuie să te asiguri că îţi vei aduce bebeluşul pe lume în condiţii optime.

Tratamentul scarlatinei în sarcină

Tratarea scarlatinei în sarcină la timp previne apariţia complicaţiilor. Medicul este cel care poate pune diagnosticul de scarlatină. Primele investigaţii constau în probe de sânge, fiind urmate de probe din gât, pentru a depista tipul de bacterie care s-a instalat în amigdale.

Urmează etapa propriu-zisă de tratare. Cel mai la îndemână tratament estee administrarea antibioticelor. De regulă, este nevoie de o perioadă de 10 zile, în care simptomele scarlatinei să fie combătute de doctorie.

În funcţie de cum decurge sarcina şi de stadiul în care te afli, medicul va prescrie un tratament care să vindece boala, dar care să nu afecteze evoluţia fătului.

Important! Într-o zi sau două de la începerea tratamentului vei vedea că simptomele încep să dispară. Este indicat să continui să urmezi indicaţiile medicului, până la terminarea perioadei de tratare.

Surse: news-medical.net, nhs.uk, babycentre.co.uk, bounty.com, netdoctor.co.uk, newkidscenter.com, webmd.com.

Articolul urmator
M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant
M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

    Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

    Ce personalitate ai in functie de culoarea pe care o preferi. Tie ti se potriveste?
    Ce personalitate ai in functie de culoarea pe care o preferi. Tie ti se potriveste?

    Culoarea aleasa iti dezvaluie adevarata natura. Iata ce dezvaluie culoarea aleasa de tine.

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    Bronz la solar: riscuri și beneficii
    Bronz la solar: riscuri și beneficii

    Lumea cosmetică evoluează pe zi ce trece, iar oamenii continuă să ia diferite măsuri pentru a-și obține aspectul de vis, fie că este vorba de ingrediente naturale sau de procese...

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie
    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie

    Fiecare dintre noi are un înger păzitor, pe care îl simțim aproape și care ne ghidează pașii zi de zi. Știai însă că îngerii păzitori diferă în...

    © 2024 Qbebe