Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Semne că trebuie să mergi la psiholog dacă ești însărcinată

de Alina Nedelcu

Să porți în pântece o nouă ființă este un lucru minunat, dar nu și ușor. Nu numai că va trebui să facem față unei „avalanșe” de transformări fizice, dar va trebui să ne confruntăm și cu tot felul de transformări de ordin psihologic. Deși știm că este ceva obișnuit ca o femeie însărcinată să se confrunte cu tot felul de îndoieli și temeri, din păcate, în unele cazuri, acestea pot fi mai intense decât ar trebui. Iată de ce ajungem să vorbim despre probleme psihologice în sarcină, ce ar trebui tratate cu toată seriozitatea. Cea mai bună soluție pentru a le gestiona și pentru a le face să dispară, sau măcar să se amelioreze, este să cerem sprijinul unui psiholog. Atenție! Nu neglijați problemele psihologice din sarcină, întrucât acestea pot avea consecințe negative nu numai asupra noastră, ci și asupra bebelușului.

Depresia este o problemă psihologică demnă de luat în seamă în sarcină

În general, sunt de părere psihologii, o femeie care s-a confruntat cu depresie înainte de a rămâne însărcinată este mai predispusă riscului ca această afecțiune să revină în forță odată ce este însărcinată.
Desigur, nu trebuie să ne grăbim în a ne pune singure diagnosticul de depresie și să ne panicăm și mai rău. Astfel, este ceva firesc să ne confruntăm, în timpul sarcinii, cu așa-numitele fluctuații de dispoziție. Ele sunt o dovadă a faptului că schimbările hormonale petrecute în organismul nostru sunt semnificative și vor continua inclusiv post-partum.
Totuși, există anumite manifestări care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la un psiholog:
Te simți foarte tristă și deznădăjduită
Te simți copleșită de gânduri negative (legate atât de tine, cât și de sarcină și de cei din jur)
Nu poți dormi bine
Ți-ai pierdut apetitul
Nu-ți mai face plăcere nimic, inclusiv lucrurile pe care odinioară le făceai cu  drag.
Ceea ce ar trebui să te facă să soliciți ajutorul unui specialist este și următorul aspect: conform unui studii recente, aproape 2/3 dintre femeile ce s-au confruntat cu depresie în timpul sarcinii au dezvoltat forme mai severe de depresie post-partum. În plus, atrag atenția autorii studiului, femeile care sunt depresive în timpul sarcinii pot dezvolta și alte afecțiuni, precum diabet gestațional sau probleme legate de funcționarea sistemului imunitar (de pildă, pot fi mai predispuse riscului de a se confrunta cu infecții, viroze etc.).
Din păcate, multe femei se învinovățesc pentru faptul că au depresie și se rușinează să ceară ajutorul unui psiholog. Experții spun însă că nu este sănătos să avem o asemenea atitudine, întrucât depresia din timpul sarcinii apare ca rezultat al acțiunii a numeroși factori. Dar în niciun caz viitoarele mame nu trebuie învinovățite pentru că au depresie!
Tot în legătură cu acest aspect, este necesar să știi că nu ești singura (s-a constatat că aproximativ 20% dintre viitoarele mămici se confruntă cu depresie) ce are o asemenea problemă și că nu ești singură. Nu te sfii să ceri ajutorul familiei, al partenerului, al prietenilor și mai ales al unui specialist.
De altfel, este indicat să începi să beneficiezi de o terapie cât mai curând, nu numai pentru a diminua neplăcutele simptome provocate de depresie, dar și pentru ca depresia să se agraveze și evoluția sarcinii sau nașterea să fie afectate de ea.

Depresia este o problema psihologica frecventa in timpul sarcinii

Citește și: Depresia in timpul sarcinii- ce este, factori de risc, simptome si tratament

Anxietatea exagerată

Psihologii spun că depresia și anxietatea merg mână în mână, în condițiile în care teama de viitor, incertitudinea, pot crește considerabil frica și o pot duce la extrem.
Sigur, este firesc să-ți pui întrebări legate de ce se va întâmpla cu tine și cu bebelușul tău, dar dacă acestea devin obsesive este momentul să ceri ajutorul unui psiholog, întrucât poate fi vorba despre o problemă psihologică mai serioasă.
La fel ca și în cazul depresiei, și anxietatea o poate predispune pe viitoarea mamă la dobândirea diferitelor afecțiuni, precum deficiențe ale sistemului imunitar. Unele studii recente au sugerat chiar că problemele de imunitate ale mamei se pot transmite și bebelușului. De pildă, un studiu legat de modul în care bebelușii reacționează la anumite vaccinuri, a arătat faptul că bebelușii ai căror mamei s-au confruntat cu depresie/anxietate pe parcursul sarcinii nu au reacționat la fel de bine ca micuții ai căror mame au fost relaxate.
Nu uita să ai în vedere și următoarele aspecte:
Mamele însărcinate vor reacționa mult mai bine la terapie și la un eventual tratament contra anxietății, în condițiile în care se simt responsabile față de bebelușul lor.
• Dacă nu îți vei trata din timp anxietatea, te poți confrunta cu frecvente atacuri de panică sau cu stări de tristețe după ce vei naște, ceea ce nu va fi deloc benefic pentru tine și pentru bebeluș.

Anxietatea este o problema psihologica frecvent intalnita in sarcina in sarcina

Plânsul frecvent ar trebui să te trimită la psiholog

Așa cum s-a menționat și mai sus, în timpul sarcinii schimbările hormonale sunt numeroase. Printre consecințele lor se numără și o sensibilitate mai mare, o intensificare a emoțiilor și sentimentelor. Nu este nimic ieșit în comun dacă ți se umezesc ochii când vezi lucrușoare de bebeluș, când vezi un pui de animal sau când vezi bebeluși pe stradă.
Dar dacă îți vine să plângi adesea, fără să ai un motiv bine întemeiat, dacă simți că nu te poți opri odată ce începi să plângi și resimți o tristețe sau o deznădejde profunde, atunci ar trebui să ceri ajutorul unui psiholog. De cele mai multe ori, poate fi vorba de o problemă psihologică mai complexă decât o simplă fluctuație de dispoziție caracteristică perioadei de sarcină: este vorba despre depresie.
Nu ezita și cere ajutorul unui psiholog, ce te poate ajuta să depășești mai ușor această problemă, fără a ajunge în situația de a-ți pune în pericol sănătatea ta, dar și pe cea a bebelușului tău.

Frica exacerbată față de sarcină și de naștere trebuie să te trimită la psiholog

Teama față de sarcină și față de nașterea propriu-zisă sunt ceva normal. Astfel, se poate întâmpla ca și femeile optimiste să aibă momente de îngrijorare față de cum se vor simți pe parcursul sarcinii, față de cum vor reuși să facă față sarcinii și față de naștere. Dar pentru unele femei, această teama poate fi exagerată.Experții numesc această teamă tocofobie. Aceasta este o problemă psihologică de neignorat, numai un specialist fiind capabil să pună un asemenea diagnostic. Uneori, din cauza ei, femeile aleg să întrerupă sarcina sau să insiste să nască prin cezariană.
Tocofobia poate fi de două feluri. Cea primară se întâlnește la femeile ce sunt însărcinate pentru prima dată și constă într-o teamă execesivă față de sarcină și de naștere. Există și un alt tip de tocofobie, numită secundară, ce se manifestă la femeile ce nu sunt la prima sarcină și care se tem de o naștere traumatizantă.
Să vedem ce ne-ar putea face să ne temem atât de mult de sarcină și de naștere:
Simptomele din sarcină
Probabilitatea de a pierde sarcina
Incertitudinea cu privire la evoluția sarcinii
Teama că nu suntem în grija unor buni profesioniști
Teama de durerile nașterii
Teama că bebelușul ar putea păți ceva în timpul sarcinii sau la naștere
Teama ca noi înșine să pățim ceva în timpul sarcinii sau la naștere
Teama de a muri la naștere sau ca bebelușul să se nască mort
Frica de a fi singure și de nu avea sprijinul nimănui
Cele mai predispuse de a dezvolta tocofobie sunt de obicei femeile care suferă de depresie și anxietate, cele care au mai avut experiențe traumatizante legate de medici, spitale etc., cele care au avut o naștere grea, cele ce au pierdut o sarcină etc.. În plus, și cele care sunt obsedate de ideea că trebuie să pară mereu puternice și capabile să dețină controlul pot fi mai supuse riscului de a se confrunta cu această problemă psihologică serioasă.
Esențial este ca, în cazul în care observăm că suntem extrem de speriate de sarcină și de naștere, să cerem neapărat ajutorul unui psiholog, întrucât frica aceasta poate avea consecințe negative precum:
Vom fi mai supuse riscului de a naște prematur
Vom fi mai tentate să insistăm asupra ideii de a naște prin cezariană, fără să ținem cont de alte alternative
Vom fi tentate să apelăm mai des la medicamente de sinteză pe timpul sarcinii, în ideea că așa ne vom proteja mai bine și că ne vom proteja și bebelușul
Vom fi mai predispuse riscului de a avea depresie și alte tulburări nervoase după ce vom naște.
Cu alte cuvinte, tocofobia trebuie tratată cu maximă seriozitate, indiferent dacă vom opta pentru o terapie individuală sau pentru una efectuată în cadrul unor grupuri. În plus, putem să beneficiem și de sprijinul unor specialiști, care să ne explice clar ce se întâmplă pe parcursul sarcinii, ce urmează să se întâmple la naștere și să discute cu noi despre metodele de naștere care ni s-ar potrivi cel mai bine.

Citește și: Simptome in sarcina pe care să NU le ignori

Voi ați mai auzit și de alte probleme psihologice din sarcină, care ar trebui să ne trimită urgent la psiholog?

Surse:
www.goodtherapy.org; www.livescience.com; www.news.health.com; www.nhs.uk

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Varicela in timpul sarcinii Varicela in timpul sarcinii
Sarcina toxica - Disgravidie Sarcina toxica - Disgravidie
Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament
Durerile de spate din timpul sarcinii Durerile de spate din timpul sarcinii

Articole Lifestyle

5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi 5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi
12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă 12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă
Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple
5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului 5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Educație Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliAstfel, Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică , toți părinții sunt invitați să asculte sfaturile specialiștilor școlii și să le adreseze cât mai multe...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Hipersensibilitatea la plasma seminala umana sau alergia la sperma

Hipersensibilitatea la plasma seminala umana sau alergia la sperma

Alergia la sperma este mult mai des intalnita decat s-ar putea crede si poate fi
MAI MULT

Cum antrenam creierul sa gestioneze durerea in travaliu: sfatul medicului (VIDEO)

Cum antrenam creierul sa gestioneze durerea in travaliu: sfatul medicului (VIDEO)

Domnul doctor Bogdan Cioata, medic
MAI MULT

Ritualul unei nasterii naturale ne transforma in mame – Dr. Szidonia Lacziko

Ritualul unei nasterii naturale ne transforma in mame – Dr. Szidonia Lacziko

Doamna doctor Szidonia Lacziko, Medic primar obstetrica-ginecologie, Doctor in
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net