Avortul spontan - cauze, simptome si tratament

Avortul spontan - cauze, simptome si tratament

Louise Tanase - Contributor

Avortul spontan reprezinta una dintre cele mai mari temeri pentru o femeie insarcinata. Din pacate, nu exista modalitati profilactice in cazul avortului spontan, dar este bine sa fim informate despre simptomele, cauzele, factorii de risc si conduita in caz de avort spontan.    

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan reprezinta intreruperea spontana a sarcinii (din cauze naturale, fara interventie din afara) inainte de saptamana 20 de gestatie. Avorturile spontane au loc relativ frecvent - 25% dintre sarcini se incheie prin avort spontan. Pierderea produsului de conceptie in primul trimestru si inceputul celui de-al doilea trimestru reprezinta 15-25% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic. De asemenea, avortul spontan in stadiul mic de dezvoltare este frecvent la femeile care inca nu stiu ca sunt insarcinate.


Cauzele avortului spontan

Cauzele avortului spontan in primul trimestru, sunt aproape intotdeauna anomalii cromozomiale survenite pe parcursul gametogenezei (formarii oului) sau fecundatiei. De obicei, avortul spontan determinat de o anomalie genetica/cromozomiala este un eveniment unic si nu este vorba de o anomalie ereditara care poate sa afecteze urmatoarea sarcina. In majoritatea cazurilor de avort spontan nu exista o explicatie clara a pierderii sarcinii. Dupa saptamana 12 sau cand sunt detectate zgomotele cardiace, riscul de avort spontan scade semnificativ.

Factorii de risc ai avortului spontan


Factorii de risc sunt: varsta inaintata a mamei (peste 35 ani), istoric personal de avorturi spontane repetate (2-3), consumul de antiinflamatoare nesteroidiene in timpul conceptiei sau in fazele precoce ale sarcinii, consumul de alcool, cafeina in exces, droguri sau fumatul in timpul sarcinii, expunerea la substante chimice (benzen, arsenic, formaldehida) inaintea sarcinii, afectiuni ginecologice (fibroame uterine sau alte anomalii ale uterului), declansarea unor boli sau infectii dobandite in timpul sarcinii (afectiuni autoimune), traumatisme fizice (contuzii abdominale), cauze imunologice (imunizari Rh).

Trei sau mai multe avorturi spontane sunt neobisnuite pentru o femeie. Avorturile repetate (avort "habitual") sunt cauzate de existenta unei afectiuni medicale.

Alti factori de risc pentru avorturile spontane repetate sunt: sindromul ovarelor polichistice; istoric familial de avorturi spontane (pe linie materna); control terapeutic prost al bolilor cronice (diabet zaharat sau boli autoimune); infectii virale sau bacteriene; sindromul antifosfolipidic (afectiune autoimuna); anomalii structurale uterine (uter in forma de T) - in 12-15 % din cazurile de avorturi repetate; istoric de fat malformat; accidente, raniri fizice; prelevare de vilozitati coriale (1%) sau amniocenteza (1 din 200 de sarcini), anomalii cromozomiale ale unui parinte.

Simptomele avortului spontan


Semnele si simptomele avortului spontan includ:

sangerari vaginale mici sau abundente, constante sau neregulate; desi sangerarea este primul semn de avort, aceasta poate sa apara fiziologic in primele trei luni de sarcina; totusi, asocierea sangerarilor cu durerile abdominale reprezinta semne incipiente de avort;
dureri/crampe la nivel pelvin (in abdomenul inferior), durere abdominala sau durere surda lombara; durerea poate sa apara in primele ore sau zile dupa debutul sangerarii;
- cheaguri de sange sau eliminari de tesut fetal de culoare gri la nivel vaginal.

Diagnosticarea avortului spontan


Diagnosticul de avort spontan este pus prin:

examenul clinic al regiunii pelvine, prin care ginecologul observa dilatarea colului uterin sau a sangerarilor la nivelul vaginului;
masurarea nivelului sanguin al HCG (gonadotropina corionica umana) care pune diagnosticul de sarcina; nivelul HCG se masoara in decursul mai multor zile pentru a se determina daca sarcina mai este in evolutie;
ecografia abdominala inferioara, poate da o imagine a evolutiei sarcinii: daca sacul amniotic este intact, daca fatul prezinta activitate cardiaca si poate estima varsta fetala.

Tratamentul in caz de avort spontan

Nu exista o modalitate terapeutica prin care sa fie oprit avortul spontan. In caz de iminenta de avort spontan sau de avort incipient, procesul se poate remite spontan sau sub influenta tratamentului; incepand cu etapa avortului in evolutie, el este ireversibil.

In cazul in care apar sangerari in timpul sarcinii, se recomanda urmatoarele masuri:

evitarea efortului fizic excesiv si a contactelor sexuale; unii medici recomanda repaus la pat, insa majoritatea studiilor arata ca nu se opreste cursul avortului;
administrarea de progesteron poate fi utila in pastrarea sarcinii; insa prin aceasta metoda se intarzie doar desfasurarea avortului (progesteronul este eficient in prevenirea producerilor nasterilor premature in cazul sarcinilor cu risc);
vitarea administrarii antiinflamatoarelor nesteroidiene de tipul Ibuprofenului. Acetaminofenul (paracetamolul) poate fi folosit ca analgezic.

Daca nu sunt prezente simptome ale hemoragiei masive, febra sau alte semne de infectie, nu se poate schimba cursul avortului. Avortul spontan este natural si, de obicei, dureaza cateva zile.

Daca durerile provocate de avort sunt insuportabile, sangerarea este abundenta sau eliminarea produsului de conceptie mort dureaza prea mult, ginecologul va interveni prin chiuretaj (procedura prin care este eliminat continutul uterin).

In cazul sangerarilor abundente se va efectua o analiza completa a sangelui si tratamentul anemiei daca se instaleaza.

Avortul incomplet reprezinta expulzia partiala a produsului de conceptie. In cazul avortului incomplet sau avortului in curs, optiunile terapeutice sunt:

- asteptarea si urmarirea evolutiei firesti, fara interventia terapeutica decat in cazul aparitiei complicatiilor; 

- tratament medicamentos care faciliteaza eliminarea avortonului;
- dilatatie si chiuretaj prin care se realizeaza avortul produsului de conceptie.
- In situatii extreme, precum hemoragii incontrolabile sau infectii severe care nu raspund la tratamentul antibiotic, se va realiza histerectomia (inlaturarea chirurgicala a uterului).

Complicatiile avortului spontan

Cele mai frecvente complicatii sunt hemoragiile abundente si infectiile. Timp de 14 zile dupa avortul spontan, prezenta sangerarilor usoare sau moderate este normala; acestea trebuie sa alarmeze in cazul daca devin abundente, chiar daca nu sunt insotite de semnele socului hemoragic. Semnele de infectie includ febra (38 grade C sau mai mult), dureri sau crampe abdominale moderate sau severe, secretie vaginala urat mirositoare.

ATENTIE!

La aparitia semnelor de iminenta de avort (sangerari, crampe sau dureri abdominale, pelviene sau la nivel lombar inferior) se va contacta medicul ginecolog pentru evaluare.

Contactati serviciul de urgenta daca prezentati hemoragie abundenta si semne ale socului hemoragic: stari de lesin; confuzie, anxietate, respiratie rapida si superficiala, tegumente umede, reci sau transpiratii profuze, slabiciune, sete, greturi, voma, tahicardie.

Sfaturi dupa avortul spontan

Daca se doreste o noua sarcina se va cere sfatul medicului. Majoritatea medicilor recomanda ca dupa avortul spontan sa se astepte instalarea unui nou ciclu menstrual inainte de a incerca o noua conceptie. Sansa de a ramane insarcinata este mare chiar dupa 2-3 avorturi spontane. Dupa mai mult de 3 avorturi spontane repetate, trebuie cautate atent cauzele acestora.

Daca mama prezinta Rh-negativ, dupa avort se va face imunizare anti-Rh care va conferi protectie in cazul unei sarcini ulterioare.

Reactiile emotionale negative sunt normale dupa un avort spontan. Totusi, in cele mai multe cazuri, avortul spontan este un eveniment care se produce natural si care nu poate fi anticipat. Medicul va raspunde tuturor nedumeririlor si preocuparilor in legatura cu avortul spontan.

Intensitatea si durata doliului variaza de la o femeie la alta, dar majoritatea revin la activitatea cotidiana la scurt timp dupa avort. In cazul in care simptomele de depresie se prelungesc mai mult de 2 saptamani este necesara vizita la medic. Dezechilibrele hormonale determinate de avort pot induce o simptomatologie asemanatoare depresiei post-partum.

?

?

Articolul urmator
Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    © 2024 Qbebe