Hemoroizi in sarcina - simptome si tratament

Hemoroizi in sarcina - simptome si tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hemoroizii in sarcina constituie o problema cu care se confrunta aproapte 50% din femei reprezentand uneori un real disconfort. Cum se prezinta simptomele hemoroizilor in sarcina si ce putem face pentru tratarea lor vom afla in continuare.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sange care se afla in regiunea rectala si ajung neobisnuit de umflate. Acestia variaza in dimensiune de la un bob de mazare pana la unul de strugure si se pot afla in interiorul rectului sau pot iesi din anus. Hemoroizii sunt des intalniti in perioada sarcinii in special in decursul celui de-al treilea trimestru, unele femei confruntandu-se cu acestia pentru prima data, altele se pot confrunta din nou (daca au avut si in trecut), putand aparea in timpul perioadei de impingere (din travaliu) si reprezinta o neplacere comuna a perioadei post-partum. In majoritatea cazurilor, hemoroizii care apar in aceasta perioda pot fi combatuti prin intermediul unei diete alimentare corecte si, mai ales, prin evitarea constipatiei.

Hemoroizii in sarcina - simptome

Simptomele sunt diferentiate in functie de tipul de hemoroizi: interni (in interiorul anusului) si externi (in exteriorul anusului). In cazul celor interni, este vizibila o sangerare anala usoara in timpul sau dupa defecatie (scaunul nefiind influentat in culoare si consistenta), uneori mucus, prezenta unei mase perianale daca ies prin anus si chiar incontinenta fecala. Acestia devin durerosi daca ajung trombozati (au dezvoltat cheaguri de sange) sau necrotici (se necrozeaza tesutul din acea zona). Pentru hemoroizii externi, pot aparea pe langa durerea specifica, umflaturi in regiunea anala (chiar fisuri anale sau fistule) si o senzatie de mancarime, iar tromboza de asemenea conduce la dureri foarte mari care dispar de obicei dupa 2-3 zile (disconfortul putand persista si cateva saptamani).

De ce sunt mai des intalniti in timpul sarcinii?

femeie insarcinata cu dureri hemoroidale

Sarcina cauzeaza o predispozitie pentru aparitia hemoroizilor, dar si a venelor varicoase de la nivelul picioarelor (afectare a sistemului circulator). Uterul in continua crestere aplica o presiune mare asupa venelor pelviene si venei cave inferioare (o vena mare din partea dreapta a corpului) conducand la scaderea fluxului de sange din partea inferioara a corpului ceea ce cauzeaza cresterea presiunii pe venele de sub uter, dilatandu-le sau inflamandu-le. Constipatia, o alta problema des intalnita in sarcina, reprezinta o alta cauza care poate chiar agrava hemoroizii deoarece scaunele tari si rare afecteaza sistemul circulator din zona. In plus, cresterea nivelului de progesteron din timpul graviditatii conduce la relaxarea peretilor venelor, permitandu-le sa se inflameze mai usor (progesteronul contribuie si la constipatie prin incetinirea tranzitului intestinal). Acestui cumul de factori i se poate adauga lipsa exercitiului fizic, dieta redusa in fibre, chiar ereditatea, obezitatea, statul jos timp indelungat, tusea cronica sau disfunctii ale zonei pelviene.

Tratamentul hemoroizilor in sarcina si prevenirea lor

1. Schimbarea dietei reprezinta primul pas (alimentatie sanatoasa): consumul unor alimente pot indeparta hemoroizii care au aparut deja si pot preveni chiar si reaparitia acestora. Printre alimentele care au un efect benefic asupra hemoroizilor si pot stopa sangerarile, se numara legumele cu frunze verzi, semintele de in si pestele (sunt bogate in omega-3 si fibre), cartofii dulci, ceapa si usturoiul. Sucurile de fructe sunt bogate de asemenea in fibre, fructele uscate constituie o sursa buna de fier (necesara in cazul unei hemoragii), iar uleiul de masline (sau de in, de rapita) este recomandat si el pentru a fi inclus in alimentatie. In plus, este necesara o hidratare intensa, de minim doi litri de apa pe zi pentru un tranzit intestinal optim. Este important sa retinem si alimentele ce trebuie evitate: produsele din carne in exces (mai ales carne rosie), cafea, orez, alcool, grasimi trans, deoarece acestea vor favoriza constipatia, principala cauza a formarii hemoroizilor.

2. Bai de sezut: puteti apela cu incredere la bai de sezut de doua-trei ori pe zi cate 15 minute. Introduceti bazinul in apa calduta astfel incat zona afectata de hemoroizi sa fie acoperita de apa, dupa care uscati cu grija pentru a nu agrava iritatia.

3. Comprese: un alt mic truc pentru a reduce durerea si disconfortul este sa aplicati pe zona afectata de hemoroizi comprese reci, cu gheata sau comprese cu suc de rodii.

4. Igiena corespunzatoare: dupa fiecare folosire a toaletei este recomandat sa spelati cu apa calduta zona afectata de hemoroizi sau sa folositi servetele umede pentru igiena intima. Este chiar indicat sa evitati hartia igienica uscata care poate irita zona.

5. Aplicarea cremelor: pentru a ameliora durerea, dar si pentru a scapa intr-un mod eficient de hemoroizi, medicii recomanda aplicarea pe zona afectata creme cu hidrocortizon, unguente din extract de plante asociate cu medicamente de tip venotonice (cresc tonusul venos) si protectoare vasculare (protejeaza vasele de sange). Principalul rol al acestora este sa vindece tesuturile din zona afectata de hemoroizi si sa reduca marimea acestora. In cazul in care doriti sa apelati la variante naturiste, puteti gasi aici mai multe informatii.

6. Exercitii Kegel
Acestea imbunatatesc circulatia perineala si rectala si se pot realiza oriunde. Constau in incordarea muschilor din zona vaginala si rectala, mentinand pozitia timp de 8-10 secunde, apoi relaxati si reluati, efectuand mai multe seturi pe durata unei zile.

7.Evitati sa stati mult timp jos
In cazul in care serviciul vostru implica munca la birou, va puteti ridica regulat pentru a va misca cateva minute. Cand dormiti incercati sa optati pentru o pozitionare pe partea stanga deoarece reduceti astfel presiunea asupta venelor rectale si permiteti sangelui sa circule din partea inferioara a corpului.

Concluzii

Ce trebuie sa faceti pentru a preveni aparitia hemoroizilor? Eliminati factorii predispozanti precum constipatia, iritatia sau sederea prelungita pe scaun si apelati in schimb la:
- un regim alimentar regulat, cu un continut de fibre vegetale crescut si multe lichide.
- un mod de viata din care sa nu lipseasca miscarea, sportul.
- incercati, pe cat posibilm, sa evitati sedentarismul.
- evitarea condimentelor, dar si a alcoolului, mai ales in timpul crizei hemoroidale.

Hemoroizii in sarcina - complicatii

Apelati la medic de urgenta daca:
- observati sange in scaune sau daca aveti sangerari rectale.
- sunteti constipate mai mult de doua saptamani.
- prezentati diaree fara o cauza evidenta.
- simptomele nu se amelioreaza.

In cazul in care urmati indicatiile mentionate anterior, este posibil sa scapati rapid de aceasta problema suparatoare. Daca observati, insa, ca situatia este neschimbata, ba chiar agravata, numai interventia chirurgicala mai poate rezolva problema, medicii insa nu opteaza de obicei pentru aceasta varianta pe perioada sarcinii.

Surse:

www.babycenter.com; http://pregnant.thebump.com; www.mayoclinic.com; http://en.wikipedia.org; www.wikihow.com

Articolul urmator
Sarcina poate provoca noi alergii?
Sarcina poate provoca noi alergii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    © 2024 Qbebe