Uterul retrovers in sarcina - cauze, simptome si tratament

Uterul retrovers in sarcina - cauze, simptome si tratament

Louise Tanase - Contributor

Uterul retrovers iti poate afecta intr-adevar fertilitatea? Qbebe iti spune totul despre cauze, simptome si tratament, dar si despre legatura cu infertilitatea a uterului retrovers.

Sanatatea este cel mai important aspect al vietii noastre si cel mai mare deziderat. Fiecare femeie incearca sa aiba grija de corpul sau, iar in perspectiva unei sarcini sanatatea aparatului reproducator este esentiala. Uterul retrovers este una dintre afectiunile care ingrijoreaza femeile care sunt diagnosticate atunci cand isi doresc sa devina mame.

Ce este uterul retrovers?

In mod normal, uterul este inclinat anterior, pe vezica urinara, pozitia acestuia fiind numita anteversa. Aceasta este pozitia cea mai frecventa a uterului, insa exista unele femei care au o alta pozitie a uterului, cand acesta este inclinat spre spate. In acest caz uterul este numit uter retrovers. Retroversia uterului nu este o boala, si in general, nu este alarmanta sau incapacitanta in vreun fel. Conform statisticilor, se estimeaza ca aproximativ 20% dintre femei au uterul retrovers.

Cauzele uterului retrovers

 Tanara la medic

In cele mai multe cazuri, uterul retrovers este congenital, adica pozitia sa este aceasta din nastere. In alte cazuri, uterul retrovers poate aparea la orice varsta din cauza anumitor factori care pot modifica pozitia uterului in pantecul femeii.

Astfel, un uter aflat initial in pozitie normala poate deveni retrovers dupa o sarcina din cauza careia ligamentele care tin uterul au fost slabite si nu mai au puterea sa sustina uterul. Retroversia uterina poate fi cauzata si de existenta unui fibrom care trage uterul inspre inapoi, situatie care poate fi intalnita in special la femeile de peste patruzeci de ani.

Alte cauze care determina retroversia uterului sunt operatiile in zona sacrala sau pelviana, endometrioza, fibroza, infectiile cronice in zona pelviana - motive care determina aparitia adeziunilor care determina ca ligamentele sa fie dure si scurte. Constipatia cronica, mersul pe tocuri foarte inalte sau pantofi cu talpa tip platforma si alergatul pe zone dure determina slabirea ligamentelor.

Simptomele uterului retrovers

 

De obicei, uterul retrovers nu este tradat de simptome specifice. Cu toate acestea, unele femei au acuzat senzatii de greutate in abdomen inainte si in timpul menstruatiei, si durere in timpul actului sexual. Unele simptome pot aparea in timpul sarcinii; incepand cu saptamana 18 de sarcina, daca ai uter retrovers, s-ar putea sa simti dureri puternice in zona lombara sau sacrala, deoarece pe masura ce bebelusul creste, uterul tau incepe sa se ridice in pozitie anteversa.

Diagnosticarea si tratamentul uterului retrovers

 Tanara vorbind la telefon

Cea mai simpla metoda de diagnosticare a unui uter retrovers este controlul ginecologic. La un simplu examen pelvin medicul ginecolog poate determina cu usurinta in ce pozitie este uterul tau. Majoritatea femeilor au aflat ca au uter retrovers de la medicul lor sau cu ocazia unei ecografii.

Trebuie sa mentionam ca in general, uterul retrovers nu este tratat. Cu toate acestea, tratamentul chirurgical poate fi luat in considerare daca uterul retrovers este cauza unor dureri prea intense in timpul actului sexual. Cu ajutorul masajului pelvian si uterin, poate fi amplificata flexibilitatea uterina si circulatia sanguina in aceasta zona, iar adeziunile pot fi reduse. Acest lucru poate sa reduca (sau chiar sa elimine) toate acele simptome neplacute si sa inlature problemele de fertilitate.

Uterul retrovers si fertilitatea

 Cuplu

Uterul retrovers nu este responsabil pentru infertilitate sau avort spontan. Desi foarte multa vreme s-a crezut ca uterul retrovers este incompatibil cu obtinerea unei sarcini pe cale naturala, studiile au demonstrat contrariul.

Totusi, uterul retrovers poate afecta fertilitatea intr-o oarecare masura, deoarece spermatozoizii pot ajunge putin mai greu in uter si apoi in trompele uterine unde are loc conceptia, insa acest lucru poate fi influentat prin alegerea anumitor pozitii sexuale in timpul sau imediat dupa actul sexual (de exemplu femeia intinsa pe burta).

In al doilea rand, in cazul in care adeziunile formate in zona pelviana au determinat aparitia uterului retrovers, acestea ingreuneaza miscarea si flexibilitatea uterului si a trompelor uterine, iar acest lucru poate determina aparitia unor dificultati de conceptie.

Articolul urmator
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    © 2024 Qbebe