Trombofilia în sarcină: complicații pentru mamă și bebeluș

Trombofilia în sarcină: complicații pentru mamă și bebeluș

Irina Olteanu - Redactor Senior

Complicațiile pe care le poate cauza trombofilia în sarcină includ preclampsie, restricție de creștere intrauterină, placenta abruptio și nașterea unui făt mort. Din acest motiv gravidele care cunosc existența acestei probleme de sănătate trebuie să urmeze un anumit tratament medicamentos și să fie constant monitorizate pe perioada sarcinii. Mai multe informații aflați chiar aici.

Informații despre trombofilia în sarcină

Trombofilia reprezintă o afecțiune în care crește riscul de a dezvolta cheaguri anormale de sânge. Un cheag de sânge sau un tromb apare când modificări din sânge conduc la solidificarea acestuia; corpul creează în mod natural cheaguri de sânge când apare o rană la nivelul pielii. În cazul trombofiliei corpul creează cheaguri de sânge suplimentare, iar în timpul sarcinii pot apărea probleme de sănătate.

Majoritatea gravidelor care suferă de trombofilie au o sarcină sănătoasă. Există însă și situații când apar complicații și chiar deces, atât în cazul mamei cât și al bebelușului. Din acest motiv este esențială identificarea și gestionarea adecvată a afecțiunii. Este indicat chiar înainte de sarcină să comunicați medicului despre existența trombofiliei, precum și de alte cazuri în familie.

Citește și: Trombofilia în sarcină: tot ce trebuie să știi 

trombofilia in sarcina

Cauze pentru apariția trombofiliei

Din punct de vedere medical când o femeie prezintă trombofilie, corpul său produce fie prea multe proteine, fie prea puține proteine care contribuie la crearea cheagurilor de sânge. Trombofilia dobândită nu este ereditară, dar se dezvoltă de la sine; se numește sindrom antifosfolipidic și este o boală autoimună similar lupusului. În cazul acestora anticorpii (celulele din corp care combat infecțiile) atacă din greșeală țesuturile sănătoase. Astfel, în această situație, corpul creează anticorpi care atacă anumite grăsimi din vasele de sânge, cauzând în consecință cheaguri de sânge (apare într-un procent de 5% dintre gravide).

Când trombofilia este moștenită, este transmisă de la părinte la copil prin intermediul unor modificări denumite mutații genetice. Gena este o parte din celulele corpului care depozitează instrucțiuni privind modul în care corpul crește și funcționează; anumite modificări cresc șansele de a apariție a trombofiliei.

Complicații cauzate de trombofilia în sarcină

Pentru femeile care prezintă trombofilia menționată anterior sub denumirea de sindrom antifosfolipidic (cercetătorii încearcă în prezent să identifice dacă și formele ereditare de trombofilie conduc la același tip de complicații în sarcină) sunt șanse mai mari de complicații, după cum urmează:
- Restricție de creștere intrauterină - fătul nu se dezvoltă suficient în uter
- Insuficiență placentară - placenta crește în uter și furnizează bebelușului alimentele și oxigenul necesare prin cordonul ombilical. În acest caz placenta nu funcționează corespunzător și bebelușul este privat de nutrimente
- Preeclampsie - o afecțiune care apare după 20 de săptămâni gestaționale sau imediat după instalarea sarcinii. Tensiunea arterială a gravidei este ridicată și există indicii că unele dintre organele sale (rinichii și ficatul) nu funcționează corespunzător. Sunt prezente proteine la analiza urinei, modificări ale vederii și dureri grave de cap
- Naștere prematură - bebelușul vine pe lume înainte de 37 săptămâni gestaționale
- Avort - avortul implică decesul bebelușului în uter înainte de 20 săptămâni gestaționale
- Nașterea unui copil mort - când un bebeluș decedează în uter înainte de naștere, dar după 20 săptămâni gestaționale

trombofilia in sarcina

Factori de risc pentru trombofilie

Unele complicații ale sarcinii pot crește șansele ca femeia respectivă să prezinte trombofilie:
- 3 sau mai multe avorturi înainte de 10 săptămâni gestaționale fără cauză cunoscută sau 1 avort peste 10 săptămâni gestaționale cu cauză necunoscută
- Nașterea unui copil mort
- Unul sau mai mulți copii născuți înainte de 34 săptămâni de sarcină din cauza eclampsiei, preeclampsiei grave sau unei probleme cu placenta
- Existența unei tromboze sau dezvoltarea uneia în timpul sarcinii (un cheag de sânge se formează într-un vas de sânge și blochează fluxul sanguin; cel mai adesea se întâmplă în venele de la picioare)

În cazul în care vă găsiți într-una dintre situații este important să fiți testate și să beneficiați de tratamentul antepartum corespunzător pentru a avea o sarcină lipsită de probleme.

Tratament pentru trombofilia în sarcină

Tratamentul pentru trombofilie depinde de: tipul de trombofilie, existența unui cheag de sânge în trecut, istoricul familial. Medicul vă poate recomanda să fiți consultate de un hematolog. Unele femei pot necesita un tratament cu medicamente denumite anticoagulante. Acestea împiedică cheagurile de sânge să se mărească și previn formarea unor cheaguri noi. Se poate să aveți nevoie de medicație dacă trombofilia este una cu risc crescut sau dacă v-ați confruntat anterior cu tromboembolism venos (apare când un cheag de sânge se desprinde și trece prin organe importante precum creier, plămâni sau inimă; dacă se blochează în vasele de sânge din inimă sau creier poate cauza un accident vascular cerebral sau un infarct). Este posibil să vi se recomande un anticoagulant denumit heparină. Pentru femeile cu sindrom antifosfolipidic și avorturi anterioare, se poate recomanda un dozaj mic de aspirină și heparină pentru a preveni pierderea sarcinii. În timpul sarcinii va fi nevoie să fiți consultate mai frecvent decât restul gravidelor; vi se va verifica tensiunea arterială și vi se pot recomanda alte teste de sânge pentru a monitoriza afecțiunea. Printre testele necesare se numără:

- Ecografia - cu ajutorul său se verifică creșterea și dezvoltarea intrauterină a fătului. Se poate apela la o ecografie de tip Doppler care verifică fluxul sanguin al bebelușului din artera ombilicală (trece prin cordonul ombilical - acesta conectează copilul de placentă și transport hrană și oxigen)
- Monitorizarea ritmului cardiac fetal sau testul fetal non-stres - este verificat ritmul cardiac al fătului în uter și modul în care ritmul cardiac se modifică odată cu mișcarea copilului. În acest mod medicul află dacă bebelușul primește suficient oxigen.
- Se poate apela și la RMN care implică utilizarea magnetismului și a unui computer pentru a crea o imagine clară a copilului în interiorul uterului.

Toate investigațiile menționate sunt sigure și nu presupun probleme în ceea ce privește sănătatea bebelușului. După naștere este posibil să vi se recomande continuarea tratamentului cu heparină sau cu warfarină (este considerată mai sigură de administrat după sarcină, chiar dacă alăptați, însă nu în timpul sarcinii). În ceea ce privește contracepția după naștere, cea sub formă de pilule contraceptive, este posibil să crească riscul de cheaguri, drept urmare nu este sigură.

trombofilia in sarcina

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Anca Popa, medic primar obstetrică - ginecologie, Centrul Medical Medsana a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații despre trombofilia în sarcină:

Organismul femeii însărcinate trece prin schimbări și este important ca viitoarea mamă să știe când să se îngrijoreze și cum să acționeze. Evoluția socială și medicală, schimbările la nivelul stilului de viață au transformat sarcina dintr-o stare fiziologică obişnuită într-o problemă medicală.

O monitorizare atentă a evoluției sarcinii constă în: monitorizarea organismului matern suprasolicitat în sarcină, supravegherea evoluției sarcinii, depistarea factorilor de risc, urmărirea elementelor de igienă a sarcinii și pregătirea mamei pentru naștere. Medicul curant oferă informații și răspunde întrebărilor viitoarei mame, ajutând-o să înțeleagă mai bine factorii de risc pe care îi implică noua condiție fiziologică și să deosebească urgențele adevărate de cele false.

Trombofiliile au un impact negativ important asupra sarcinii prin risc crescut pentru avort, moarte intrauterină, hipotrofie fetală, hipertensiune severă, preeclampsie, mortalitate maternă şi fetală. Sunt suspectate în cazul evenimentelor trombotice survenite la pacienţi sub 50 ani, tromboze recurente, antecedente familiale, complicaţii ale sarcinii, varice, edeme.

Tratamentul se stabilește dupa investigații complexe și se face strict sub supraveghere medicală.
Prin monitorizarea atentă a sarcinii medicul poate diagnostica din timp sau poate preveni problemele de sănătate ale mamei și ale fătului. Prevalenţa trombozelor venoase a fost estimată la 1/1000-2000, iar până la 70% din pacienţii diagnosticaţi cu trombofilie prezintă unul sau mai multe defecte genetice majore.


Mulțumim doamnei doctor Anca Popa pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse:

www.uptodate.com; www.marchofdimes.org; www.nhs.uk

Articolul urmator
Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei
Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă
    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă

    Nu de puține ori Delia a declarat că nu vrea să devină mamă. Nu s-a ferit nicio clipă să vorbească deschis despre acest subiect, iar recent a explicat din nou, într-un live pe...

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
    Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații

    Sterilizarea tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina în mod permanent, prin...

    O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui
    O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui

    Nu degeaba câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor. Instinctul lor este să protejeze specia umană, iar o cățelușă este dovada cea mai clară în acest sens....

    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

    Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns
    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns

    O mamă din Indiana a fost acuzată de neglijență gravă, după ce fiul ei a murit din cauza centurilor prea strânse de la scaunul auto, potrivit înregistrărilor de la...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina
    O copilă de 10 ani din Tulcea este însărcinată în cinci luni. Mama fetei a ascuns sarcina

    Caz fără precedent în România. Autoritățile au descoperit în urmă cu scurt timp că o copilă de 10 ani de Tulcea este însărcinată în luna a cincea....

    © 2024 Qbebe