200 de pasionati ai sportului in aer liber au alergat pentru persoanele cu autism

200 de pasionati ai sportului in aer liber au alergat pentru persoanele cu autism

QBebe

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA au organizat în weekendul trecut "Maratonul" Autismului în Parcul Izvor, eveniment dedicat pasionaților sportului în aer liber. Organizatorii au dorit să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă tinerii și adulții cu autism, să tragă astfel un semnal de alarmă la complicațiile și greutățile întâmpinate de autiști, viața lor fiind un maraton continuu, o cursă lungă cu obstacole, la care societatea civilă nu poate fi indiferentă.

"Primul eveniment al Campaniei Omul din spatele Autismului a debutat cu dreptul. Maratonul Autismului a reuşit să strângă în jur de 200 de participanţi cu vârste cuprinse între 2 şi 90 de ani (copii, tineri şi adulţi cu autism, copii, tineri şi adulţi tipici, dar şi persoane cu diferite dizabilităţi). Tuturor le mulţumim! Credem că s-a putut vedea încă o dată că societatea românească este capabilă să strângă rândurile şi să demonstreze că le pasă de semenii lor. Problemele grave cu care se confruntă persoanele adulte cu autism în România, din punct de vedere medical şi social, trebuie cunoscute şi este nevoie de implicare din partea tuturor, pentru a fi rezolvate. "Maratonul" Autismului a arătat că România are şi tineri şi adulţi cu autism, nu numai copii, iar aceştia pot participa alături de noi la viaţa socială dacă facem ca aceasta să se întâmple" a declarat Georgeta Crișu, președinte ANCAAR.


 "Maratonul" Autismului face parte din campania națională "Omul din spatele autismului" inițiată de ANCAAR și Houston NPA și se desfășoară în perioada august-decembrie 2011, având ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist, în cazul adolescenților și adulților, dar și strângerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru dedicat adolescenților și adulților cu autism.
Proiectul Casei Familiale are în vedere în prima etapă achiziţionarea terenului şi construirea primului pavilion în care pot fi instruiţi tinerii cu autism, cu un spaţiu de cazare corespunzător. Urmează construirea celui de-al doilea pavilion şi a unei ferme terapeutice, unde vor lucra şi persoanele cu TSA. În pavilioanele Centrului aceștia vor beneficia de terapie ocupaţională, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictură, muzică), calculatoare, bucătarie, panificaţie, grădinărit. Personalul va fi specializat, pregătit şi format în lucru cu persoane cu TSA.


"Compania Houston a fost alături de ANCAAR și de persoanele cu autism încă de la apariție. Denumirea de maraton a fost aleasă special pentru a atrage atenția asupra discordanței între distanta alergată (corespunzatoare unui cros) și termenul folosit. Crosul este un maraton pentru persoanele cu autism. Copii cu autism învață în cu totul alt interval de timp să spună „mama" sau să scrie litera „A". În lumea persoanei cu autism distanta și timpul înseamnă altceva. Îi așteptăm alături de ANCAAR pe toți cei care sunt interesați să îi cunoască pe acești oameni minunați să participe în perioada 1-2 octombrie la Conferinta Națională dedicată persoanelor cu autism care va avea loc la Focșani. De asemenea, fac un apel către toți cei care doresc să sprijine financiar care au acum oportunitatea de a se alătura ANCAAR în demersurile de construire a unei case familiale pentru adulții cu autism din România. Ajutorul poate fi financiar, dar și material (constând în produse specifice, materiale de construcții, birotică, mobilier, etc) sau pur și simplu puteți trimite mai departe informații despre campanile, astfel încât mesajul autiștilor să ajungă cât mai departe. Orice pas făcut frumos și cu suflet micșorează distanța și timpul între noi și ei, iar pe viitor nu ne vom mai adresa cu "noi" și "ei" și vom folosi numai „noi" a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston Npa.

Următorul eveniment al campaniei este Conferința Națională "Omul din spatele autismului" care se va desfășura între 1-2 octombrie 2011 la Focșani. Evenimentul are ca scop dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism în sistem, îmbunătățirea diagnosticării precoce, clarificarea rolului pe care îl au cadrele medicale și familia si informarea opiniei publice asupra Tulburărilor din Spectrul Autist (TSA) îndeosebi la adolescenți și adulti. La eveniment sunt asteptați aprox. 300 de participanți (aparținători ai persoanelor cu autism, autorități, psihologi, psihiatri, pediatri, asistenți medicali, farmaciști, educatori, asistenți personali, presă, etc) din toată țara. Detalii și înscrieri la office@autismancaar.ro sau Raluca Ciochina - tel. 0722.393.763.


Despre campanie
Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.
Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:
 CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.
 AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE -> Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la "afecțiuni psihice" sau "boli mentale". Așadar, adulții cu autism nu există pentru statul român.
 PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
 AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
 AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.
 PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE, AL AUTORITĂȚILOR, AL COMPANIILOR -> Organizatorii vor demara și o campanie de strângere de fonduri pentru construirea Casei Familiale în jud Vrancea: donații SMS (număr unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donații individuale, sponsorizări.

Acum aveți oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri și Adulți cu Autism din localitatea Soveja - jud Vrancea. Cunoașteți Oamenii din spatele autismului și oferiți-le o șansă pentru un viitor mai bun.
Donații se pot face în contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1

Detalii despre campania "Omul din spatele autismului" și pe http://autismancaar.ro/campanie
Detalii eveniment si campanie: office@autismancaar.ro ; evenimente@houston.ro
Parteneri media ai campaniei: Click Sanatate, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader's Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass (confirmați până în prezent)

Articolul urmator
A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni
A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat
    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat

    Jessica Whaley, din Marea Britanie, a murit subit la vârsta de 26 de ani și a fost găsită inconștientă pe stradă. Paramedicii nu au reușit să o resusciteze. O altă femeie,...

    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

    Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?
    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?

    Atunci când vorbim despre autism, în cele mai multe cazuri ne referim la copiii cu această tulburare. Însă cât de multe știm despre adulții care au autism și mai...

    Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism
    Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism

    Yasmin Ismail face parte dintre copiii cu Sindrom Down care au reușit să termine o facultate și să aibă un loc de muncă. Astfel, ea a absolvit „Facultatea de Psihologie”...

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

    Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2024 Qbebe