Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

50 de copii au făcut terapie prin artă alături de mentori români și internaționali în Tabăra de Artă și Solidaritate de la Desești

de Corina Naftanaila

50 de copii și tineri cu vârste între 12 și 21 de ani, beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children România, au participat la cea de-a XII-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate, organizată între 21 și 28 august în Desești (județul Maramureș). Copiii și tinerii participanți au beneficiat de îndrumarea a 50 de artiști, profesori și pictori din Marea Britanie, Ucraina și România, care le-au devenit mentori pentru o săptămână.

Tabăra a fost organizată de Parohia Ortodoxă Desești, în parteneriat cu Hope and Homes for Children România și susținută de BRD Groupe Société Générale și angajații companiei prin programul "Super Oameni pentru Super Șanse".

Tabara de Arta si SolidaritateEdiția de anul acesta a avut ca temă "Tradiția în lumea satului". Atelierele de pictură s-au desfășurat zilnic în diferite locuri din satul Desești, unde tinerii au lucrat sub îndrumarea unor pictori consacrați din Iași, Constanța, Curtea de Argeș, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bacău, Neamț, precum și din Ucraina și Marea Britanie. Ghidați de profesorii lor, tinerii artiști au dat frâu liber imaginației și au realizat tablouri înfățisând lumea satului, redând în cele mai frumoase ipostaze și culori frumusețea Maramureșului.

An de an vin la Desești copii instituționalizați sau aflați în pericol de separare de familie, care au șansa de a-și dezvolta imaginația, simțul estetic, îndemânarea sau chiar de a-și descoperi vocația artistică într-o oază de liniște și bucurie. Cei 50 de copii care au luat parte la tabăra de artă de la Desești provin din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, precum și din programele de asistență maternală și cele de prevenire a separării copilului de familie pe care fundația le derulează în județele Iași, Neamț, Botoșani, Bistrița, Cluj și Maramureș. Pe parcursul celor șapte zile, tinerii au avut parte de un program bogat, cu multe activități artistice și culturale, dar și distractive.

În prima zi, participanții au făcut o excursie la Cimitirul Vesel din Săpânța, unde au fost prezentate lucrări realizate în edițiile anterioare ale taberei. Joi, 25 august, a avut loc lansarea primului număr al revistei "Cronica Satului Desești", editată sub egida Asociației Culturale "Nichita Stănescu" și a Parohiei Ortodoxe Române Desești. În fiecare seară, tinerii și mentorii lor s-au adunat în jurul focurilor de tabără, unde i-au privit și ascultat pe artiștii invitați din zonă.

S-a cântat și s-a dansat alături de ansambluri de muzică și dans din Sighetul Marmației și s-au ascultat poezii recitate de actorul Claudiu Pintican din Baia Mare. Pentru prima dată de când se desfășoară tabăra, aceasta a inclus și alte 3 ateliere, în plus față de pictură: atelier de tehnici de supraviețuire, atelier privind delincvența juvenilă, ambele în colaborare cu Jandarmeria Română și atelier artistic de cântec și dans popular specifice zonei Desești.

"A fost o ediție fructuoasă care a beneficiat în deschidere și de prezența Înaltpreasfințitului Justinian, episcopul lucrari Maramureșului. Numărul tot mai mare al participanților și entuziasmul lor ne bucură mult. Chiar dacă tabăra s-a încheiat, proiectul va continua cu mai multe expoziții ale lucrărilor tinerilor artiști și a celor donate de mentorii lor", a spus părintele Ioan Ardelean, inițiatorul Taberei de Artă și Solidaritate de la Desești.

O săptămână de relaxare și întâlnirea cu mentori excepționali pentru unii, tabăra a semnificat pentru alții descoperirea unei vocații. Doru Bogar, un tânăr pe care Hope and Homes for Children l-a sprijinit încă din copilărie, a participat pentru prima oară la această tabără când avea 11 ani. Acum este în ultimul an de liceu și spune că aici și-a descoperit pasiunea pentru pictură și viitoarea carieră. "Pentru mine tabăra de pictură a însemnat o șansă imensă. Aici am descoperit ce mă face fericit, ce mă face să visez. Fără îndrumarea mentorilor care ne-au ajutat an de an în tabără nu aș fi putut să-mi descopăr pasiunea pentru design", a spus acesta. Tânărul este designer atestat al unei școli specializate de artă din Baia Mare și a avut până acum 3 lansări personale de colecții vestimentare.

Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children spune că tabăra de la Desești a devenit un fenomen social și cultural, unde alăturarea celor două concepte, artă și solidaritate socială, s-a împlinit prin prezența a peste 100 de participanți la ediția care tocmai s-a încheiat. "În cei 12 ani de când a fost creată Tabăra de Artă și Solidaritate, peste 300 de copii din sistemul de protecție din România au realizat împreună cu peste 300 de artiști plastici consacrați aproximativ 1000 de lucrări de artă plastică. Rezultatul muncii celor 12 ani a fost folosit constant pentru dezvoltarea taberei și sprijinirea casei de tip familial din Hoteni și ulterior a celei din Desești, precum și la popularizarea îngrijirii copilului în servicii bazate pe familie și comunitate ca alternativă la îngrijirea în instituții", a afirmat Otto Sestak.

Ca în fiecare an, sătenii din Desești s-au implicat cu tot sufletul în organizarea evenimentului. Ei i-au găzduit pe pictori și i-au îmbrăcat pe participanți cu straie autentice maramureșene, pentru a fi în ton cu oamenii din comunitate. Tabăra de Artă și Solidaritate a pornit în urmă cu 12 ani de la ideea părintelui Ioan Ardelean, sufletul acestui proiect care crește de la an la an.

Acum, tabăra a devenit o veritabilă școală de artă care promovează o relație de mentorat între unii din cei mai valoroși artiști contemporani și unii dintre cei mai vulnerabili copii și tineri artiști din sistemul de protecție a copilului. Anul acesta, participarea copiilor și tinerilor beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children a fost susținută de BRD Groupe Société Générale.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children România şi ale partenerilor săi, 5.542 de copii au fost scoşi din instituţii, 23.570 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.788 de copii au fost primiţi în centrele de zi, 664 de copii au fost primiți în regim de urgență şi 7.164 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România.

Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hhc.ro.

Articole asemanatoare

VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau! VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau!
Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita! Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita!
Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel
Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Sunt mamă elicopter, primele două zile fără copilul meu. Șoc și groază! Să explicăm, pentru cei care nu cunosc semnificația termenului, conceptul de părinte elicopter. Acesta reprezintă un tip de părinte care este extrem de atent la experiențele și problemele cu care se confruntă copilul său...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
A doua vizită la Electronic Arts România – aniversare specială și jeleuriÎn urma primei vizite, rămăsese deschisă invitația, după cum v-am povestit aici, de a vizita și restul de etaje ale minunatei clădiri Electronic Arts Romania. Spun minunată nu fără o bază reală, ci pentru că...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

Sarcina este o perioada aparte din viata si, chiar daca poti fi extrem de
MAI MULT

Cum eviti rubeola in sarcina

Cum eviti rubeola in sarcina

Rubeola in sarcina dispune de simptome intiale greu observabile si se poate
MAI MULT

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Pentru a avea parte de o sarcina normala, fara a acumula un surplus ponderal
MAI MULT

Bebee

Învață cum trebuie să respiri în timpul travaliului

Valoarea exercițiilor de respirație în timpul travaliului este deja bine
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul
MAI MULT

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net