Ce a dezvaluit studiul APC despre inghetata din comert

Ce a dezvaluit studiul APC despre inghetata din comert

QBebe

Studiul privind calitatea inghetatei industriale face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Prin aceasta campanie, Asocia?ia pentru Protec?ia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa informeze consumatorii despre importanta unui stil de viata bazat pe alimente sanatoase, precum si despre importanta etichetei aflate pe produsele din magazine.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea inghetatei industriale, 55 de sortimente de inghetata, cu ingrediente si arome diferite, dupa cum urmeaza:

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut in vedere urmatoarele obiective:
1. Evaluarea nivelului de informare al consumatorului de inghetata industriala prin intermediul etichetei.
2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.
4. Prezentarea unor sugestii de consum.

Inghetata industriala a ajuns sa fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahar adaugat si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si zahar adaugat, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame." a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Studiu:
Poate fi vizualizat si pe site aici

1. Evaluarea nivelului de informare al consumatorului de inghetata industriala prin intermediul etichetei.

Pentru a alege in cunostinta de cauza, consumatorul de inghetata industriala trebuie sa gaseasca pe eticheta acestui tip de produs alimentar suficiente informatii atat in privinta tipului de inghetata, cat si din punct de vedere al valorii nutritionale a produsului respectiv.
Analizand cele 55 de sortimente de inghetata din punctul de vedere al corelatiei dintre denumirea produsului si cantitatea ingredientului care apare in denumirea acestuia s-au constatat urmatoarele:
• la inghetata cu ciocolata, cantitatea de cacao din produsele analizate variaza intre 0,1% si 3,2%;
• la inghetata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variaza intre 0,03% si 0,14%;
• la inghetata cu frisca, cantitatea de frisca din produsul analizat este de 0,2%;
• la inghetata cu lapte, cantitatea de lapte din produsele analizate este de 12%, respectiv 15%;
• la inghetata cu nuci, cantitatea de nuci din produsul analizat este de 4%;
• la inghetata de alune, cantitatea de alune din produsul analizat este de 3%;
• la inghetata cu nuca de cocos, cantitatea de nuca de cocos din produsul analizat este de 5,5%.

In ceea ce priveste nutrientii continuti de fiecare tip de inghetata analizata, facem urmatoarele precizari:
• toate produsele prezinta cel putin o declaratie nutritionala corespunzatoare pentru 100 grame produs finit.
• avand in vedere faptul ca in cele 55 de sortimente de inghetata exista cantitati mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesara de a calcula cantitatea de nutrienti asimiliata de organism in urma consumarii cantitatii de inghetata din ambalajul respectiv. Totusi, la un numar de 28 de sortimente de inghetata, exista, in tabelul aferent declaratiei nutritionale, valorile corespunzatoare pentru fiecare tip de nutrient din cantitatea de produs existenta in ambalaj.

In privinta principalilor nutrienti, pe baza declaratiei nutritionale, s-a constat ca inghetatele analizate prezinta valori mari in ceea ce priveste:
• grasimile, la unele produse, ajung pana la 26 grame din 100 grame produs;
• acizii grasi saturati, la unele produse, ajung pana la 19 grame din 100 grame produs. American Heart Association recomanda numai 16 grame de acizi grasi saturati pe zi si numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat; dupa cum se observa se depaseste nivelul recomandat numai daca intr-o singura zi se consuma doar inghetata;
• carbohidratii ating la unele produse nivelul de 48 grame din 100 grame produs, in timp ce zaharul adaugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decat contine 100 ml de bautura racoritoare pe baza de cola.

2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.

Legislatia in vigoare precizeaza faptul ca pe eticheta ingredientele se mentioneaza in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite in alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul s.a.m.d.

Avand in vedere acest aspect, s-a realizat o analiza a primelor trei ingrediente din toate cele 55 de sortimente si s-au constatat urmatoarele:

• La 67% dintre sortimentele de inghetata analizate, primul ingredient este reprezentat de catre laptele fara grasimi, iar la 13% dintre acestea se precizeaza cantitatea de lapte fara grasimi (degresat) din produsul respectiv; Diferenta pana la suta la suta in ceea ce priveste primul ingredient, la celelalte sortimente de inghetata, este reprezentata in proportie de 22% de catre apa, iar restul de 11% il reprezinta zaharul si siropul de glucoza-fructoza.

• La 60% dintre sortimentele de inghetata analizate, al doilea ingredient este reprezentat de catre zahar, in proportie de 13% de catre apa, iar diferenta de 27% este reprezentata de catre lapte degresat, uleiuri vegetale si sirop de glucoza;

• La 25% dintre sortimentele de inghetata analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre uleiul de cocos, zahar in proportie de 24%, lapte degresat, apa si produse din zer in proportie de 51%.

In privinta altor ingrediente identificate in compozitia sortimentelor de inghetata analizate s-au constatat urmatoarele:
• La 69% dintre inghetatele analizate s-au folosit arome, fara insa a se preciza tipul aromei sau macar faptul ca sunt naturale sau artificiale;
• la 67% dintre inghetate s-a folosit zerul praf;
• la 67% dintre inghetate s-a folosit uleiul de cocos;
• la 16% dintre inghetate s-a folosit uleiul de palmier;
• la 16% dintre inghetate nu se precizeaza tipul de amidon folosit.

La realizarea unor sortimente de inghetata s-a mai folosit si amidon din orez, din porumb, faina de grau si fibre de bambus. In compozitia fiecarui tip de inghetata industriala se regasesc in medie 24 de ingrediente, comparativ cu inghetata traditionala unde se folosesc in medie 6 ingrediente.

In concluzie, in majoritatea inghetatelor analizate predomina grasimile hidrogenate de origine vegetala, exotice.

3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.

In cele 55 de sortimente de inghetata s-au identificat 23 de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E141 - complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150 a - caramel simplu, E150 d - caramel cu sulfit de amoniu, E160 c - extract de paprika, E162 - betanina, E171 - dioxid de titan, E202 - sorbat de potasiu, E296 - acid malic, E322 - lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 - acid citric, E401 - alginat de sodiu, E407 - caragenan, E410 - guma de carruba, E412 - guma de guar, E414 - guma arabica, E417 - guma tara, E440 - pectina, E442 - fosfatide de amoniu, E460 - guma de celuloza, E468 - carboximetilceluloza, E471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 - poliricinoleat de poliglicerina, E477 - esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol.

In ceea ce priveste frecventa folosirii aditivilor mentionati mai sus, in sortimentele de inghetata analizate, s-au constatat urmatoarele:
• E471 si E410 au fost identificati in 54 de sortimente de inghetata;
• E412 a fost identificat in 50 de sortimente de inghetata;
• E322 a fost identificat in 41 de sortimente de inghetata;
• E407 a fost identificat in 29 de sortimente de inghetata;
• E476 a fost identificat in 19 sortimente de inghetata;
• E330 a fost identificat in 11 sortimente de inghetata;
• E442 si E150d au fost identificati in 7 sortimente de inghetata;
• E460 si E440 au fost identificati in 6 sortimente de inghetata;
• E468 a fost identificat in 4 sortimente de inghetata;
• E202, E141, E401, E477 si E150a au fost identificati in 2 sortimente de inghetata;
• E171, E417, E414, E162 si E160c au fost identificati intr-un sortiment de inghetata.

Dintre aditivii alimentari identificati in sortimentele de inghetata analizate, urmatorii aditivi sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate, astfel:
• E 150a - caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
• E 150d - caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.
• E 162 - betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitra?i ?i astfel produsele ce il con?in trebuie evitate de copii.
• E 171 - dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E 171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemul imunitar a suferit modificari (negative) in urma administrarii de E 171. Dioxidul de titan sau E 171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
• E 202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
• E 296 - acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
• E 322 - lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.
• E 330 - acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
• E 401 - alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.
• E 407 - caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
• E 410 - guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
• E 412 - guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
• E 414 - guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
• E 417 - guma tara, stabilizator. Poate provoca alergii.
• E 440 - pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.
• E 442 - fosfatide de amoniu, emulgator. Nu se cunosc reactii adverse.
• E 460 - guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentra?iile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.
• E476 - poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

4. Prezentarea unor sugestii de consum.

In privinta modului in care trebuie consumata, un singur producator, respectiv SC Betty Ice SRL din Suceava, ofera consumatorilor urmatoarea sugestie de consum "Mai lasa-ma 5 minute, apoi ma poti savura!". Nerespectarea acestei sugestii de consum poate duce la deteriorarea smaltului dentar si la aparitia cariilor dentare. In situatia in care inghetata se consuma cu inghitituri mari, exista riscul inflamarii amigdalelor. Inghetata se consuma cu lingurita, in portii mici, care trebuie tinute in gura pana se topesc, numai in felul acesta putem savura aroma unei inghetate. Daca se serveste foarte rece, exista riscul instalarii vasoconstrictiei, adica are loc o micsorare a diametrului vaselor sangvine si, implicit, reducerea afluxului de sange catre organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, ameteli si tulburari de vedere. Inghetata nu se serveste pe strada, deoarece exista riscul contaminarii produsului cu particule de praf toxic.

In concluzie, inghetata industriala fiind un produs cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumata de catre persoanele obeze, supraponderale, cu intolerante alimentare, diabet si boli cardiovasculare.

"Inghetata este un desert lactat congelat, obtinut printr-un procedeu special de congelare, in compozitia caruia intra lapte si produse lactate, materii prime de indulcire, fructe sau sucuri de fructe, substante stabilizatoare, emulgatori, substante de aroma, coloranti naturali si sintetici. Datorita combinatiilor multiple, posibile dintre aceste ingrediente, numarul de sortimente de inghetata de pe piata este foarte mare. In prezent inghetata, cu toate aromele si varietatile ei, este unul dintre cele mai apreciate produse lactate datorita valorii nutritive ridicate si proprietatilor senzoriale deosebite. Pe de alta parte, inghetata din comert constituie unul din produsele alimentare cu cei mai multi aditivi incorporati. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea si cumpararea unor sortimente de inghetata obtinute doar din ingrediente naturale, fara aditivi" a declarat Conf.univ. ec. dr.ing. Adriana DABIJA, Expert Tehnic in Domeniul Ingineria Produselor Alimentare

 

Articolul urmator
Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești
Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei
    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei

    Fiecare viitoare mămică se întreabă cum va arăta copilul ei. Va împrumuta din trăsăturile ei sau îi va semăna leit tatălui său? Ei bine, se pare că mai există o...

    Secretul unei căsnicii fericite dezvăluit de un cuplu căsătorit de 72 de ani
    Secretul unei căsnicii fericite dezvăluit de un cuplu căsătorit de 72 de ani

    Există cupluri care uimesc nu doar prin longevitatea căsniciei lor, ci și prin frumusețea relației, care s-a menținut intactă în ciuda trecerii timpului. Printre acestea se...

    Nu uitați, copiii spun TOT! Un copil de 3 ani i-a dezvăluit tatălui infidelitatea mamei sale
    Nu uitați, copiii spun TOT! Un copil de 3 ani i-a dezvăluit tatălui infidelitatea mamei sale

    Chiar dacă avem impresia că micuții noștri nu aud anumite lucruri sau că nu sunt mereu atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, este cazul să ne schimbăm...

    Înghețată fără lactoză: 8 rețete delicioase pentru copiii alergici
    Înghețată fără lactoză: 8 rețete delicioase pentru copiii alergici

    O dietă corectă, din care să fie excluse anumite alimente, este esențială pentru a se evita manifestările neplăcute ce însoțesc alergiile sau intoleranțele la lactoză. Dacă...

    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante
    Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante

    Pe măsură ce un copil se dezvoltă și dorește să dea cât mai mult sens lumii din jur, va începe să pună tot mai multe întrebări. Dacă în jurul vârstei...

    Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată
    Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată

    Anumite femei preferă să nu-și anunțe pur și simplu partenerii că sunt însărcinate, ci recurg la moduri originale de a realiza acest demers. Așa a ales să procedeze și o...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    © 2024 Qbebe