Studiul privind calitatea inghetatei industriale face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Prin aceasta campanie, Asocia?ia pentru Protec?ia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa informeze consumatorii despre importanta unui stil de viata bazat pe alimente sanatoase, precum si despre importanta etichetei aflate pe produsele din magazine.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea inghetatei industriale, 55 de sortimente de inghetata, cu ingrediente si arome diferite, dupa cum urmeaza:
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu. „Inghetata industriala a ajuns sa fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahar adaugat si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si zahar adaugat, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame." a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Studiu:
1. Evaluarea nivelului de informare al consumatorului de inghetata industriala prin intermediul etichetei.
Pentru a alege in cunostinta de cauza, consumatorul de inghetata industriala trebuie sa gaseasca pe eticheta acestui tip de produs alimentar suficiente informatii atat in privinta tipului de inghetata, cat si din punct de vedere al valorii nutritionale a produsului respectiv.
In ceea ce priveste nutrientii continuti de fiecare tip de inghetata analizata, facem urmatoarele precizari:
In privinta principalilor nutrienti, pe baza declaratiei nutritionale, s-a constat ca inghetatele analizate prezinta valori mari in ceea ce priveste: 2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Legislatia in vigoare precizeaza faptul ca pe eticheta ingredientele se mentioneaza in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite in alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul s.a.m.d. Avand in vedere acest aspect, s-a realizat o analiza a primelor trei ingrediente din toate cele 55 de sortimente si s-au constatat urmatoarele: • La 67% dintre sortimentele de inghetata analizate, primul ingredient este reprezentat de catre laptele fara grasimi, iar la 13% dintre acestea se precizeaza cantitatea de lapte fara grasimi (degresat) din produsul respectiv; Diferenta pana la suta la suta in ceea ce priveste primul ingredient, la celelalte sortimente de inghetata, este reprezentata in proportie de 22% de catre apa, iar restul de 11% il reprezinta zaharul si siropul de glucoza-fructoza. • La 60% dintre sortimentele de inghetata analizate, al doilea ingredient este reprezentat de catre zahar, in proportie de 13% de catre apa, iar diferenta de 27% este reprezentata de catre lapte degresat, uleiuri vegetale si sirop de glucoza; • La 25% dintre sortimentele de inghetata analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre uleiul de cocos, zahar in proportie de 24%, lapte degresat, apa si produse din zer in proportie de 51%.
In privinta altor ingrediente identificate in compozitia sortimentelor de inghetata analizate s-au constatat urmatoarele: La realizarea unor sortimente de inghetata s-a mai folosit si amidon din orez, din porumb, faina de grau si fibre de bambus. In compozitia fiecarui tip de inghetata industriala se regasesc in medie 24 de ingrediente, comparativ cu inghetata traditionala unde se folosesc in medie 6 ingrediente. In concluzie, in majoritatea inghetatelor analizate predomina grasimile hidrogenate de origine vegetala, exotice. 3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.In cele 55 de sortimente de inghetata s-au identificat 23 de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E141 - complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150 a - caramel simplu, E150 d - caramel cu sulfit de amoniu, E160 c - extract de paprika, E162 - betanina, E171 - dioxid de titan, E202 - sorbat de potasiu, E296 - acid malic, E322 - lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 - acid citric, E401 - alginat de sodiu, E407 - caragenan, E410 - guma de carruba, E412 - guma de guar, E414 - guma arabica, E417 - guma tara, E440 - pectina, E442 - fosfatide de amoniu, E460 - guma de celuloza, E468 - carboximetilceluloza, E471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 - poliricinoleat de poliglicerina, E477 - esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol.
In ceea ce priveste frecventa folosirii aditivilor mentionati mai sus, in sortimentele de inghetata analizate, s-au constatat urmatoarele:
Dintre aditivii alimentari identificati in sortimentele de inghetata analizate, urmatorii aditivi sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate, astfel: 4. Prezentarea unor sugestii de consum.In privinta modului in care trebuie consumata, un singur producator, respectiv SC Betty Ice SRL din Suceava, ofera consumatorilor urmatoarea sugestie de consum "Mai lasa-ma 5 minute, apoi ma poti savura!". Nerespectarea acestei sugestii de consum poate duce la deteriorarea smaltului dentar si la aparitia cariilor dentare. In situatia in care inghetata se consuma cu inghitituri mari, exista riscul inflamarii amigdalelor. Inghetata se consuma cu lingurita, in portii mici, care trebuie tinute in gura pana se topesc, numai in felul acesta putem savura aroma unei inghetate. Daca se serveste foarte rece, exista riscul instalarii vasoconstrictiei, adica are loc o micsorare a diametrului vaselor sangvine si, implicit, reducerea afluxului de sange catre organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, ameteli si tulburari de vedere. Inghetata nu se serveste pe strada, deoarece exista riscul contaminarii produsului cu particule de praf toxic. In concluzie, inghetata industriala fiind un produs cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumata de catre persoanele obeze, supraponderale, cu intolerante alimentare, diabet si boli cardiovasculare.
"Inghetata este un desert lactat congelat, obtinut printr-un procedeu special de congelare, in compozitia caruia intra lapte si produse lactate, materii prime de indulcire, fructe sau sucuri de fructe, substante stabilizatoare, emulgatori, substante de aroma, coloranti naturali si sintetici. Datorita combinatiilor multiple, posibile dintre aceste ingrediente, numarul de sortimente de inghetata de pe piata este foarte mare. In prezent inghetata, cu toate aromele si varietatile ei, este unul dintre cele mai apreciate produse lactate datorita valorii nutritive ridicate si proprietatilor senzoriale deosebite. Pe de alta parte, inghetata din comert constituie unul din produsele alimentare cu cei mai multi aditivi incorporati. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea si cumpararea unor sortimente de inghetata obtinute doar din ingrediente naturale, fara aditivi" a declarat Conf.univ. ec. dr.ing. Adriana DABIJA, Expert Tehnic in Domeniul Ingineria Produselor Alimentare
|
Cauta o gradinita in orasul tau