Persoanele care consuma aceste alimente au mai putine sanse sa dezvolte simptome de anxietate sociala.
Anxietatea sociala sau fobia sociala este o teama persistent de situatii sociale si este una dintre cele mai intalnite tulburari de anxietate.
Pentru studiu, psihologii au asistat 710 persoane , carora le-au fost impartite chestionare despre stilul de viata, personalitate, si despre consumul lor de alimente fermentate, precum iaurtul, laptele de soia fermentat, muraturi, anumite tipuri de ciocolata etc.
Conform interpretarii chestionarelor, cei care consuma mai multe alimente de acest fel au mai putine simptome de anxietate, efectul alimentelor fiind cel mai bine observat la cei care aveau si o predispozitie genetica spre a dezvolta astfel de afectiuni.
Matthew Hilimire, unul dintre autorii studiului, a mentionat ca ingerarea bacteriilor din alimentele fermentate creste nivelul de GABA, un neurotransmitator ce este imitat de medicamentele calmante precum diazepamul. Acest neurotransmitator este responsabil cu reducerea simptomelor de anxietate si depresie.
Desi cercetarea in domeniu este abia la inceput, specialistii cred cu tarie ca bacteriile din produsele fermentate reprezinta o alternativa "ieftina" in tratarea unor afectiuni precum cele mentionate.
Surse: dailymail.co.uk, livescience.com, huffingtonpost.com