“Fără Ură, cu toleranţă”: Salvați Copiii lansează un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

“Fără Ură, cu toleranţă”: Salvați Copiii lansează un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

Corina Naftanaila

Trei din 10 copii sunt marginalizați de colegii de școală, fiind excluși din grupuri și astfel izolați. Mai grav chiar, unul din patru copii a fost umilit public, în fața altora, iar trei din 10 elevi sunt amenințați cu bătaia de către alți colegi, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în 2016.

Datele indică intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, 58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.

salvati copiiiPentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, Organizația Salvaţi Copiii România lansează o competiţie de proiecte adresată elevilor, desfăşurată sub titulatura "Fără ură, cu toleranţă." Aflat la a şaptea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură "No hate speech movement".

"Toleranța și acceptarea celorlalți sunt lecții esențiale, care garantează, pe termen lung, integrarea emoțională și socială a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebănuite, iar izolarea, marginalizarea, hărțuirea lor pe orizontală, venind așadar din partea altor copii, sunt cumplite și cu mari repercusiuni. Prin această campanie integrată, continuăm demersurile educaţionale desfăşurate în cadrul programelor Ora de Net şi Drepturile Copilului, contribuind în acelaşi timp la facilitarea procesului de învăţare", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.

Miza asumată a concursului este cea a conștientizării efectelor pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor.

La concurs pot participa elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie - 24 martie 2016, iar copiii şi adolescenţii vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează: Categoria I : elevi clasele 0 - IV; Categoria II : elevi clasele V - VIII; Categoria III : elevi clasele IX - XII. Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2017, unde se regăseşte şi regulamentul complet.

Autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naţionale. Recompensarea claselor câştigătoare va fi sprijinită de AllView şi Telekom România și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Articolul urmator
O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea
    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea

    Bullying-ul reprezintă o problemă majoră și în școlile din întreaga lume! În România, aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli,...

    Între dragoste și ură este doar... un strop
    Între dragoste și ură este doar... un strop

    În fiecare familie există (mai mult sau mai puțin) un așa zis ritual al somnului care se aplică cu sfințenie (sau nu) copilului din dotare.

    Postarea inocentă a unei femei despre soțul ei i-a adus ura întregului internet
    Postarea inocentă a unei femei despre soțul ei i-a adus ura întregului internet

    În ultimii ani, se poate sesiza adesea că, în mediul online, sunt prezente cu precădere vești triste și avertismente care pot alimenta stările de anxietate. Cu toate...

    Cum răspund bullying-ului altor mame la adresa mea?
    Cum răspund bullying-ului altor mame la adresa mea?

    Fie că realizează un asemenea demers față în față, fie că preferă să se folosească de mediul online, anumite mame nu se lasă până când nu hărțuiesc și alte...

    Părinții dau în judecată școala după ce copilul lor de 8 ani s-a sinucis din cauza bullying-ului
    Părinții dau în judecată școala după ce copilul lor de 8 ani s-a sinucis din cauza bullying-ului

    Bullying-ul naște tragedii și nu este pentru prima oară când un copil își ia viața din cauza abuzurilor repetate suferite la școală, din partea colegilor. Un băiețel de...

    Regulament concurs Aronia
    Regulament concurs Aronia

    În perioada 26 iulie - 1 august, Qbebe.ro organizează un concurs în parteneriat cu Aronia Charlottenburg.

    Regulament concurs Sense.ro
    Regulament concurs Sense.ro

    În perioada 10 decembrie - 20 decembrie, Qbebe.ro organizează un concurs în parteneriat cu Sense Cosmetics.

    Regulament concurs HARTMANN
    Regulament concurs HARTMANN

    În perioada 11 octombrie - 17 octombrie, Qbebe.ro organizează un concurs în parteneriat cu Hartmann.

    © 2024 Qbebe