Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Jeleurile - un cocktail chimic pentru creierul copiilor

de Corina Naftanaila

Studiul privind calitatea jeleurilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Să învățăm să înțelegem eticheta!". Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în zahăr și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii iunie anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri, supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

jeleuriIngredientele regăsite în compoziția jeleurilor analizate sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.

Arome - termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.

Un alt aspect examinat în cadrul studiului a fost și analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora. Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.

La 59% dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoză cu 25%, făină de grâu cu 12% și apă cu 4%;

La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către apă, urmat de gelatină cu 27%, siropul de glucoză cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroză cu 5% și amidon de porumb cu 5%.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 307,4 kcal și 382,5 kcal.
O

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi" de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.

În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac.

La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor.

În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în jeleurile analizate, situația se prezintă astfel:continut jeleuri
- 93% din jeleurile analizate conțin acid citric (E330);
- 59% din jeleurile analizate conțin curcumina (E100);
- 50% din jeleurile analizate conțin carmin (E120);
- 45% din jeleurile analizate conțin ceară de carnauba (E903);
- 25% din jeleurile analizate conțin albastru briliant FCF (E133);
- 20% din jeleurile analizate conțin ceara de albine (E901);
- 18% din jeleurile analizate conțin complexe de cupru ale clorofilinelor (E141);
- 18% din jeleurile analizate conțin sorbitol (E420);
- 16% din jeleurile analizate conțin citrat de sodiu (E331);
- 11% din jeleurile analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471);
- 9% din jeleurile analizate conțin antocianine (E163);
- 9% din jeleurile analizate conțin albastru patent V (E131);
- 9% din jeleurile analizate conțin caramel sulfit de amoniu (E150d);
- 9% din jeleurile analizate conțin extract de ardei rosu (E160c);
- 7% din jeleurile analizate conțin glicerol/glicerina (E422);
- 7% din jeleurile analizate conțin beta caroten (E160a(ii);
- 7% din jeleurile analizate conțin acid malic (E296);
- 5% din jeleurile analizate conțin citrat trisodic (E331);
- 5% din jeleurile analizate conțin dioxid de titan (E171)
- 5% din jeleurile analizate conțin beta - apo- 8 carotenal (E160a);
- 5% din jeleurile analizate conțin bicarbonat de sodiu (E500)
- 2% din jeleurile analizate conțin briliant blue (E133);
- 2% din jeleurile analizate conțin acid lactic (E270);
- 2% din jeleurile analizate conțin acid ascorbic (E300);
- 2% din jeleurile analizate conțin agar-agar (E406);
- 2% din jeleurile analizate conțin caramel simplu (E150a);
- 2% din jeleurile analizate conțin carbon vegetal (E153);
- 2% din jeleurile analizate conțin guma gellan (E418);
- 2% din jeleurile analizate conțin rosu allura (E129);
- 2% din jeleurile analizate conțin luteina (E161b);
- 2% din jeleurile analizate conțin sunset yellow (E110).

„Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe fiert cu zahăr și care are un aspect gelatinos. Jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleurile tradiționale, nefiind altceva decât amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apă, arome, cantități infime de suc/concentrat din fructe (0,2% și 7,5%) la numai 48% dintre produsele analizate, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2.

Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Aceste produse sunt lipsite de nutrimente, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea acestor produse în alimentația copiilor, dar nici în cea a adulților cu afecțiuni medicale precum boli cardiovasculare, metabolice și neurovegetative.

Având în vedere numărul mare de substanțe chimice din astfel de produse, solicităm menționarea pe etichetă a unui mesaj de atenționare de tipul A NU SE CONSUMA DE CĂTRE COPII", a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

"Ne este greu să credem întâmplări sau lucruri, până nu le vedem sau ni se întâmplă. Suntem obisnuiți să explicăm, să demonstrăm și nu de puține ori să ne justificăm. Așa facem și când ne ascundem în spatele unor plăceri nevinovate. Nevinovate, nevinovate, dar ce alegem atunci când rațiunea ne spune că nu este bine, dar impulsul și dorința, tocmai pe dos? Și cel mai bun exemplu sunt dulciurile.

Ne este greu să credem că aproape singurul dulce cu adevărat sănătos, consumat în cantități rezonabile este ciocolata neagră cu peste 70% cacao, fabricată din semințele arborelui de cacao și plină de antioxidanți. Ce facem însă cu restul de dulciuri care umplu rafturile magazinelor? Ce să facem, le privim și trecem mai departe. De ce? Pentru că sunt mai mult chestii sau bazaconii, doar dulciuri nu. Sănătatea începe încă din copilărie, iar modul în care cresc și se dezvoltă copii noștri depinde de cât și cum înțelegem noi să-i educăm. Copii capătă obiceiurile pe care le văd în familie, iar adulții devin robii obisnuințelor din care ies numai când boala ii scoate din casă. Citiți cu atenție eticheta produselor pe care le cumpărați, indiferent dacă sunt dulci, acre sau sărate", Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriţie şi Sănătate, Fondator „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate".

Articole asemanatoare

VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau! VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau!
Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita! Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita!
Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel
Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Părinţi, câte dintre aceste reguli de bun simţ îi învăţaţi pe copii?Bunul simț, săracul, este, în continuare, nevăzut de către mulți dintre copiii prezentului, adulții viitorului. De ce? Pentru că proprii lor părinți nu vor, nu știu, nu îi interesează să le ofere un...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cadoul care va face toţi bunicii fericiţiCe iubesc cel mai mult şi mai mult pe lumea aceasta bunicii? Sunt sigură că ştiţi cu toţii ... NEPOŢII, desigur! Aşa că cel mai frumos şi apreciat cadoul pentru bunici nu va fi ceva util, ci ceva care să le aducă...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

Sfaturi de la mamici pentru o nastere usoara

Sfaturi de la mamici pentru o nastere usoara

Fiecare viitoare mamica aspira la o nastere usoara si la un travaliu rapid.
MAI MULT

S-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama

S-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama

Iata ca s-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama. Din
MAI MULT

Gravidele cu o sarcina cu riscuri scazute sunt sfatuite sa evite nasterea in spitale

Gravidele cu o sarcina cu riscuri scazute sunt sfatuite sa evite nasterea in spitale

O autoritate in domeniul medical a emis
MAI MULT

Bebee

Bebelusul-in-sacul-amniotic

Bebelusul in sacul amniotic

Sacul amniotic este sacul ce înconjoară fătul în interiorul uterului. Acest
MAI MULT

Ștefan

Semnificația numelui Ștefan

Semnificația numelui Ștefan, în onomastica noastră, pare să se afle într-o
MAI MULT

Modificări-hormonale-în-sarcină

Modificări hormonale în sarcină

Schimbările hormonale şi psihologice din viaţa unei femei însărcinate sunt
MAI MULT

vergeturi-după-sarcină

Ce trebuie să facem ca să nu avem vergeturi după sarcină

Majoritatea femeilor însărcinate rămân după naştere cu vergeturi, mai ales
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net