Masacrul copiilor din Siria devasteaza o lume intreaga

Masacrul copiilor din Siria devasteaza o lume intreaga

Carmen Toma

De cateva zile circula pe internet informatii conform carora in Siria s-ar fi utilizat arme chimice. Responsabil pentru aceasta se crede ca ar fi nimeni altul decat guvernul Sirian, insa pana in acest moment vinovatia nu a fost dovedita.

Oamenii ce ii asigura protectia si paza presedintelui sunt acuzati de catre activistii sirieni de lansarea unui atac chimic cu gaz paralizant. Acest lucru s-ar fi intamplat in suburbiile Damascului, acolo unde locuiesc rebelii, pe data de 21 august la ora 3 dimineata, ora Siriei. Opozitia siriana este sigura de faptul ca fortele guvernamentale conduse de Bashar al-Assad au utilizat armele chimice impotriva rebelilor. Este evident ca precipitatiile radioactive s-au simtit nu numai in acea regiune ci si in multe sectoare din apropiere.

 copii siria morti

Atacul de la Damasc este surprins in nenumarate fotografii si imagini video, iar ele fac inconjurul lumii. Unul dintre cele mai graitoare filmulete il puteti urmari AICI .

Rapoartele preliminare arata faptul ca au fost ucisi aproximativ 600 de oameni, iar alte mii inca sufera in urma atacului. In fatidica zi de 21 august totul pare rupt dintr-un film fantastic: pe podelele spitalelor zac intinsi adulti si copii care au buzele albastre, au convulsii sau respira cu foarte mare greutate. Nu au urme de violente  pe corp, dar nimeni nu mai poate face nimic pentru ei. Familiile si cei apropiati ii pot privi doar cum se sting. Pe copiii se mai toarna din cand in cand apa pentru a-i stimula sa isi revina, insa nu mai este nicio sansa. Zeci de micuti mor in bratele parintilor sau in mainile medicilor si voluntarilor de la organizatia "Medicina fara frontiere".

 copil mort siria

O asistenta de la spitalul Douma Emergency declara faptul ca "pacientii au sosit in unitatile medicale cu simptome neurotoxice. Multe dintre victime sunt femei si copii. Supravietuitorii au venit cu simptome de pupile dilatate, spume la gura si cu extremitatile mainilor reci. Doctorii spun ca acestea sunt simptomele tipice ale victimelor atacurilor cu gaze chimice paralizant". In procesul de salvare s-au implicat atat medici cat si voluntari, unii din ei fiind rebeli sirieni. Unul dintre acestia a declarat pentru ziarul german Der Spiegel  "Am tratat 50 de copii. Toti au murit in bratele mele".

Foarte multi adulti dar si copii otraviti au fost adusi de urgenta la spitalele ce se afla la periferia orasului Damasc. Aceste unitati medicale  sunt atent monitorizate de catre oamenii lui Bashar al-Assad, asa ca ele au ramas rapid fara atropina, antidotul ce le putea reda viata victimelor atacului. In spitale nu mai existau nici rezervoare de oxigen, iar doctorii foloseau otet pentru a spala gura si nasul celor otraviti. Scandalos este ca si unii medici care se ocupau de pacienti au fost lasati sa moara.

copii morti siria

Un jurnalist sirian declara dezamagit "Voi veti uita peste 2 zile. Noi, sirienii, oricum nu vom uita niciodata. Nu martirii si nu felul in care restul lumii sta si priveste la ceea ce se intampla cu noi".
Directorul de operatiuni al organizatiei "Medicina fara frontiere", Bart Janssens a declarat pentru BBC ca "Medicina fara frontiere nu poate confirma in mod stiintific cauza acestor simptome si nici nu poate stabili cine este responsabil pentru atac".  Acesta continua declaratia spunand ca "simptomele si fluxul masiv  de pacienti intr-o perioada atat de scurta sugereaza expunerea in masa a unui agent neurotoxic". Janssens concluzioneaza ca "acest lucru ar constitui o incalcare a dreptului umanitar international, care interzice in mod absolut utilizarea armelor chimice si biologice".

copii morti siria

In urma masacrului din Siria, oficialii sirieni au respins acuzatiile ce vin din partea opozitiei spunand ca guvernul  nu a folosit niciodata vreo arma chimica si dau vina pe rebeli. Cel care a declarat public acest lucru este ministrul sirian de Informatii Omran al-Zohbi. "Noi nu am utilizat niciodata arme chimice in Siria, in orice forma ar fi, lichid sau gaz. Armata siriana nu are nevoie sa utilizeze arme chimice, pentru ca moralul ei este ridicat si ea realizeaza progrese impotriva terorismului", a concluzionat acesta.

Surprinzator este ca in ciuda negarii atacului cu arme chimice, internetul a fost impanzit cu filmulete ce infatiseaza oameni, cei mai multi copii, morti sau in agonie. Ele pot fi vizionate AICI si AICI .

 oameni morti siria

In urma imaginilor terifiante cu masacrul copiilor din Siria, o lume intreaga a luat atitudine. Primii care s-au afirmat au fost Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Franta. Ministrul de externe al Frantei, Laurent Fabius, a declarat ca toate informatiile de pana acum indica guvernul lui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru atac si ameninta ca Siria are nevoie de "o reactie in forta". Presedintele SUA Barrack Obama, impreuna cu prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, s-au aratat indignati fata de folosirea armelor chimice de catre regimul sirian impotriva civililor din si de langa Damasc.  America si-a mobilizat o parte din fortele navale din Mediterana in eventualitatea in care acestea  vor trebui sa patrunda in forta in Siria, insa fostul ambasador britanic la ONU, Jeremy Greenstock, a declarat pentru BBC ca "Presedintele Obama si militarii sunt extrem de reticenti in a se lasa antrenati in orice fel de activitate militara in Siria, indiferent de natura sa".

 oameni morti siria

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a fost lasata sa inceapa o ancheta pentru a demonstra faptul ca guvernul sirian nu este implicat in atacul cu arme chimice. Ministrul sirian de Externe a facut un comunicat prin care a dorit sa transmita ca "Astazi, la Damasc, a fost incheiat un acord intre Guvernul sirian si Natiunile Unite, in timpul vizitei inaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane. Acordul va permite echipei de experti ai ONU, condusa de profesorul Aake Sellström, sa investigheze acuzatiile privind utilizarea armelor chimice in provincia Damasc. Acordul intra in vigoare imediat".

siria razboi

Razboiul civil din Siria

Razboiul din Siria a inceput la 26 ianuarie 2011 in urma unor demonstratii impotriva guvernului dar si unor revolutii din tarile arabe. Sirienii si-au manifestat dorinta de a avea libertate politica si se razvratesc impotriva sistemului dictatorial uni-partinic ce a continuat in timp ce presedintii Havez si Bashar al-Assad erau la putere. Protestatarii cer locuri de munca, isi doresc sa nu mai existe coruptie, dar cel mai mult ei vor ca drepturile lor sa nu mai fie incalcate, sa fie respectati. In urma acestor manifestatii, regimul lui Bashar al-Assad a raspuns cu mai multe arestari si bombardamente in cartierele in care locuiau rebelii. Dupa trecerea timpului, toata aceasta manifestatie s-a transformat intr-un adevarat razboi civil la care participa intreaga tara.

Pana in acest moment au fost ucisi peste 100.000 de persoane, iar alte 20.000 s-au refugiat in Turcia, Liban , Irak sau Iran. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a facut numeroase incercari de a-l convinge pe Bashar al-Assad sa inceteze masacrul din tara sa si sa ajunga la o intelegere cu cei din opozitie. Abu Ahmad, un militant intervievat de AFP prin Internet a declarat ca "locuitorii se tem de un nou atac. Armata incearca sa patrunda in oras si a folosit cu acest scop arme chimice". In acest fel, armata lui Assad a reusit sa avanseze inca putin.

Numeroase inregistrari video cu copii si adulti pe care medicii si voluntarii incearca sa ii salveze au fost facute publice. Ele pot fi vizionate AICI .


Surse:  Reddit, Therevoltingsyrian.com, bbc.co.uk, Reuters, realitatea.net, adevarul.ro.

Articolul urmator
O femeie a născut sub ruinele cutremurului din Siria. Ea și bebelușul au fost scoși la suprafață a doua zi
O femeie a născut sub ruinele cutremurului din Siria. Ea și bebelușul au fost scoși la suprafață a doua zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă
    6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă

    Pe piață există o mulțime de jucării ciudate pentru copii, însă unele dintre ele au reușit să scandalizeze o lume întreagă. Iată câteva dintre cele mai...

    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

    Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

    „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă
    „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă

    O mamă a ales să dezvăluie, pe o rețea de socializare, imagini cu băiețelul ei de când acesta s-a născut. Copilul a cântărit la naștere peste 6 kg și a avut o lungime...

    Faceți cunoștință cu tăticul angajat la Glovo care face livrările cu copilașul în brațe. Povestea lui a surprins o lume întreagă
    Faceți cunoștință cu tăticul angajat la Glovo care face livrările cu copilașul în brațe. Povestea lui a surprins o lume întreagă

    De câte ori nu am fost puși în calitate de părinți în situația de a nu avea cu cine să ne lăsăm copilul acasă? Bona nu răspunde la telefon, bunicii sunt foarte...

    O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu
    O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu

    Despre meritele lui Albert Einstein în lumea științei s-au cunoscut din ce în ce mai multe detalii în ultimele decenii, în condițiile în care acest savant a...

    Kate, prințesa copiilor. Cum a devenit Prințesa de Wales un exemplu pentru toate mamele din lume
    Kate, prințesa copiilor. Cum a devenit Prințesa de Wales un exemplu pentru toate mamele din lume

    Copiii o adoră și pe bună dreptate! Prințesa de Wales, Kate Middleton, nu refuză niciodată o îmbrățișare de la prichindeii pe care îi întâlnește în...

    Românca măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume este însărcinată
    Românca măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume este însărcinată

    Este măritată cu unul dintre cei mai bogați bărbați din lume și tocmai a aflat că este însărcinată! Ela Moiș, soția unui milionar spaniol pe nume Anil Arjandas, supranumit...

    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

    Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

    © 2024 Qbebe