Ministerul Educatiei si UNICEF: Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!

Ministerul Educatiei si UNICEF: Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!

Alexandra Ion

UNICEF si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) au lansat astazi campania impotriva violentei in scoli cu mesajul „Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!".

Potrivit datelor MECS, in anul scolar 2014 /2015, au fost raportate la nivel national 18.793 de cazuri de violenta in scoala, numar in scadere raportat la anul scolar anterior, dintre aceste cazuri, 3397 fiind asociate violentei verbale. Conform studiului global UNICEF pe tema violentei din anul 2014, in Romania, 41% dintre copii erau intimidati si hartuiti de colegi la scoala. Cea mai des mentionata forma de violenta impotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, tipete, folosirea de apelative) comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, tipete, ofense sau jigniri). De asemenea, violenta verbala este tipul de violenta mentionat cel mai des, desi este considerata o forma de abuz mai putin grava.

„Vrem ca scoala sa ramana un spatiu al tolerantei, echilibrului si demnitatii. Dincolo de continuturile invatarii, problemele legate de climatul scolar si de «bunastarea copilului», inclusiv «bunastarea relationala», reprezinta domenii de interes pentru Ministerul Educatiei din perspectiva asigurarii unei educatii de calitate, fiind factori care influenteaza, potrivit studiilor, atat participarea scolara, cat si rezultatele obtinute. UNICEF Romania este unul dintre partenerii importanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si un vector al schimbarii, ale carui idei si solutii constructive in domeniul educatiei depasesc granitele comunitatii academice (locale, regionale, nationale sau internationale) si sunt difuzate in campurile politicii si practicii educationale din intreaga lume. Mesajul pe care dorim sa il transmitem prin aceasta campanie, privind stoparea violentei asupra copilului, este acela al actiunilor multi-dimensionale si al abordarii integrate, care sa angajeze, intr-o maniera globala, toti membrii comunitatii", a declarat dl. Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Scopul campaniei este cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local in privinta formelor si consecintelor violentei verbale in scoala. Campania se va desfasura in intervalul octombrie 2015 - iunie 2016 si include doua spoturi video (unul care ilustreaza violenta verbala intre colegi si unul intre profesor si elev), doua spoturi radio, machete pentru panotaj si campanie online. Campania incurajeaza copiii sa raporteze cazurile de violenta si, pentru ca ei isi ajuta colegii, vor fi numiti „supereroi".

„Din pacate, studiile arata ca intimidarea, hartuirea si agresiunea verbala impotriva copiilor sunt prezente la un nivel ingrijorator in scoala. Cei care fac aceste lucruri sunt fie alti copii, fie profesori. Campania are scopul de a creste nivelul de informare si constientizare si, in acelasi timp, face apel la cei care sunt martori ai violentei verbale impotriva copiilor sa actioneze. Stim ca pentru copii nu este usor sa ia atitudine, dar ei pot schimba in bine viata prietenilor lor si, de aceea, in cadrul campaniei, ii numim supereroi", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Cresterea nivelului de informare si constientizare a efectelor violentei verbale nu este suficienta pentru a produce schimbari majore. De aceea, impreuna cu partenerii sai, UNICEF testeaza servicii integrate pentru a identifica si pentru a adresa acest fenomen, in familie, in comunitate si in scoala si pentru a creste capacitatea copiilor, profesorilor si a parintilor de a preveni si de a combate violenta.

"Aceste abuzuri nu sunt scoase la iveala si din cauza faptului ca abuzatorii par excesiv de puternici, elevii nu au incredere in institutia scolii si in faptul ca aceasta ii poate apara, pentru ca experienta ne-a demonstrat ca in multe cazuri nu a facut-o. Nu in ultimul rand, apare pasivitatea colectivului.
Asadar, pentru a putea combate violenta in scoala, nu trebuie sa ne rezumam la rezolvarea catorva cazuri proeminente, ci trebuie sa ne aplecam asupra cazurilor ascunse, de multe ori de nuanta, care insa agreseaza emotional integritatea copilului."-declaratia tinerilor

La nivel local, in judetul Bacau, UNICEF si partenerii sai deruleaza actiuni de crestere a abilitatilor consilierilor scolari de la nivelul a 45 de scoli de a recunoaste si adresa cazurile de violenta, de a identifica persoane resursa din interiorul comunitatii, de a crea retele de sprijin si de a alerta si mobiliza comunitatea sa ia o pozitie in fata fenomenului de violenta verbala. Totodata, UNICEF va acorda fiecarei scoli un micro-grant prin care poate derula, printre altele, si activitati de combatere a violentei in scoli. De asemenea, va asigura formarea consilierilor scolari din cele 45 de comunitati din judetul Bacau cu privire la metodele de identificare si adresare a violentei impotriva copiilor.

Evidentele generate in cadrul modelului de servicii integrate sunt folosite pentru a influenta politicile nationale astfel incat toti copiii din Romania sa fie mai bine protejati impotriva violentei.

Despre UNICEF Romania

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.

Despre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS)
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului. Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice are rol de sinteza si coordonare in aplicarea Strategiei si Programului de guvernare in domeniul educatiei, invatamantului, cercetarii stiintifice, tehnologiei, dezvoltarii tehnologice si inovarii.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice organizeaza si conduce sistemul national de educatie, invatamant, cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare, exercitandu-si atributiile stabilite prin legi si prin alte acte normative din sfera sa de activitate, si realizeaza, dupa caz, impreuna cu ministerele de resort politica guvernamentala in domeniile sale de activitate.

Articolul urmator
Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației
Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
    Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

    Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

    Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru
    Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru

    Ministerul Educației era acum câteva săptămâni în proces de elaborare a unei metodologii prin care elevii să poată face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui...

    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației
    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins de faptul că elevii vor merge la școală din toamnă! Acesta spune că valul patru în niciun caz nu va fi atât de...

    Nu vreau să plătesc chirie, așa că locuiesc într-o magazie din curtea părinților mei
    Nu vreau să plătesc chirie, așa că locuiesc într-o magazie din curtea părinților mei

    Cred că mulți dintre noi știm cât de scumpă este chiria, mai ales în ultimul timp. Această tânără din SUA a decis că nu vrea să plătească sume exorbitante pe...

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Ce înseamnă când visezi că ești gravidă
    Ce înseamnă când visezi că ești gravidă

    Visele pot reflecta cele mai ascunse dorințe sau temeri ale noastre, dar pot fi și manifestări ale stării pe care o avem la un moment dat sau nu vor fi străine de obiective pe care...

    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

    Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și...

    © 2024 Qbebe