Miscarea nationala Si eu traiesc sanatos! – SETS, la cea de-a patra editie nationala

Miscarea nationala Si eu traiesc sanatos! – SETS,  la cea de-a patra editie nationala

Alexandra Ion

Fundatia PRAIS a lansat cea de-a patra editie a miscarii nationale de prevenire a obezitatii infantile si promovare a stilului de viata echilibrat in randul familiilor din Romania „Si eu traiesc sanatos!" - SETS, care se desfasoara in 252 de scoli din Bucuresti, Roman, Cluj-Napoca, Otopeni si, din 2015, si in Timisoara.

In acest an, 67.295 de elevi din ciclul primar au primit gratuit 20.136 de orare, 33.327 brosuri educationale si 16.383 pliante cu informatii si sfaturi despre alimentatia echilibrata si beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice.

Potrivit studiul sociologic* privind obiceiurile de stil de viata ale elevilor din Bucuresti, realizat in 2013 de GfK Romania la initiativa Fundatiei PRAIS, doar 38% dintre copii fac miscare in fiecare zi. Pe de alta parte, conform studiului EPHE**, realizat pe un esantion de 180 de familii din Romania, alaturi de alte 6 tari, un copil din tara noastra petrece circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran (calculator sau televizor), in vreme ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Tara noastra este surclasata doar de Bulgaria, cu 25 de ore. Studiul EPHE arata, de asemenea, ca statutul socio-economic al parintilor reprezinta un factor determinant care influenteaza incidenta excesului in greutate si obezitatii la copii.

De 4 ani, miscarea nationala SETS promoveaza stilul de viata sanatos cu scopul prevenirii obezitatii infantile in Romania, prin aplicarea unei metodologii recunoscute la nivel international, bazate pe educatie, informare si implicarea voluntara a tuturor factorilor care pot contribui cu succes la schimbarea in bine a obiceiurilor de stil de viata ale familiilor. Astfel, de la lansare si pana in prezent, 15.214 de elevi din clasele I-IV din 65 de scoli din Bucuresti, Cluj-Napoca si Otopeni si peste 500 cadre didactice au fost animati in cadrul a 250 de lectii deschise de catre 308 studenti voluntari din cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti si Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca, beneficiind de prezentari si demonstratii din partea acestora, precum si de jocuri bazate pe activitati fizice - o sursa de buna dispozitie si o puternica motivatie pentru copii de a face miscare in grup.

Lectiile deschise se adauga seriei de activitati dezvoltate de catre elevii voluntari, cu sprijinul cadrelor didactice, in cadrul Cluburilor SETS - Miscare si Distractie, un nou concept de educare ludica dezvoltat in scoli. In cei patru ani de derulare a programului, peste 11.500 de elevi s-au inscris voluntar pe portalul www.sets.ro in 280 de Cluburi SETS, desfasurand 4.770 de activitati fizice, esentiale in asociere cu o alimentatie echilibrata, in dezvoltarea armonioasa a copiilor. De asemenea, portalul social media al miscarii (conturile de Facebook, Twitter, Instagram) inregistreaza peste 33.600 de prieteni in prezent.

„Ne dorim cu totii sa contribuim la dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri, de aceea formarea inca din copilarie a unor obiceiuri de stil de viata echilibrat este esentiala, rolul familiei si al scolii fiind foarte important in educarea, informarea si pregatirea celor mici pentru viata adulta. Astfel, de la lansare pana in prezent, am reusit sa integram in miscarea SETS peste 116.340 de elevi din ciclul primar, 3.000 de cadre didactice, peste 200.000 de parinti si 2 milioane - public larg. Continuam efortul in aceasta alianta de valori, alaturi de partenerii nostri institutionali, organizatii si partenerii privati, de cei internationali!", declara Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.

SETS face parte din Epode International Network - EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, ce reuneste 42 de programe cu metodologii similare din 29 de tari printre care: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda, in cadrul careia miscarea SETS este membru activ. In 2012, reteaua EIN din care face parte SETS a fost desemnata de catre DG SANCO*** drept "Best Health promotion European project", iar interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii "Si eu traiesc sanatos!" - SETS au fost apreciate ca un model de buna practica.

Printre partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj, Neamt, Timisoara, Facultatile de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca si Timisoara, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Miscarea SETS este posibila datorita Membrilor sai Fondatori si Parteneri Privati: Federatia Romalimenta prin 5 companii membre.

Despre Fundatia PRAIS

Fundatia PRAIS a fost creata in 2002 de catre PRAIS Corporate Communications. In cadrul proiectelor sale nationale, sustine 4 mari cauze: accesul la educatie si la dezvoltare personala, o economie sustenabila bazata pe inovatie, competitivitate si etica, promovarea stilului de viata sanatos, grija fata de mediu.

Fundatia PRAIS s-a implicat cu succes in ultimii 12 ani in proiecte educationale nationale din domenii precum: nutritia sanatoasa, siguranta produselor alimentare, protectia mediului, promovarea tinerelor talente. Aceste proiecte s-au derulat in parteneriat cu institutii cum ar fi: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Mediului, ANSVSA, ANPC si Garda Nationala de Mediu.

Din anul 2011, Fundatia PRAIS este model de buna practica in cadrul EPODE International Network (EIN) prin miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos!" - SETS adresata elevilor din ciclul primar din Bucuresti, Cluj-Napoca si Roman, avand ca obiective prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit - www.sets.ro. Miscarea SETS este integrata si in proiectul european EPHE - EPODE for the Promotion of Health Equity, finantat de Uniunea Europeana, ce promoveaza egalitatea in ceea ce priveste starea de sanatate a comunitatilor in 7 tari: Grecia, Bulgaria, Belgia, Franta, Portugalia, Olanda, inclusiv Romania.

Surse:
* Chestionarul a fost realizat de catre Fundatia PRAIS, revizuit de Ministerul Sanatatii si adaptat de GfK Romania. Chestionarele au fost aplicate in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013 unui esantion format din 677 de parinti ai elevilor de clasa I din 30 de scoli din Bucuresti si are o marja de eroare de +/- 3,77%.
** Fundatia PRAIS, initiatorul miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos! - SETS", implementeaza in Romania pe o perioada de trei ani, proiectul pan-european EPHE „EPODE pentru Promovarea Egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate". Activitatile se deruleaza pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din comunitatea Otopeni, precum si in alte 6 comunitati similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria.
*** DG SANCO - Directia Generala Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene.

Articolul urmator
Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României
Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

    Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

    De ce am refuzat absolut orice vizită după ce am născut a patra oară
    De ce am refuzat absolut orice vizită după ce am născut a patra oară

    După ce am ajuns acasă de la maternitate cu primul meu bebeluș, i-am lăsat pe absolut TOȚI cunoscuții să ne viziteze. Părinții mei, socrii, prietenii părinților, verișorii,...

    A patra zi de școală și copilul meu a luat deja COVID
    A patra zi de școală și copilul meu a luat deja COVID

    O mamă a dezvăluit că fiul ei, aflat în clasa întâi, s-a infectat cu noul coronavirus la câteva zile de când a început școala. Parcurge cu atenție...

    Iubirea învinge! O femeie și-a cunoscut sufletul pereche când era deja însărcinată în 25 de săptămâni. A născut la a patra lor întâlnire
    Iubirea învinge! O femeie și-a cunoscut sufletul pereche când era deja însărcinată în 25 de săptămâni. A născut la a patra lor întâlnire

    La 25 de săptămâni de sarcină, Alyssa, o femeie în vârstă de 19 ani, a decis să posteze profilul ei pe un site de dating online. Căutările lui Max pentru partenera...

    Trăiesc constant cu groaza că bebelușul meu nu o să mai respire
    Trăiesc constant cu groaza că bebelușul meu nu o să mai respire

    Este normal ca proaspeții părinți, în special mamele, să aibă îngrijorări legate de bebeluș. Adaptarea la noul stil de viață și mai ales la gândul că "gata, de...

    Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!
    Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!

    În urmă cu puțin timp, Flavia Mihășan a dat lumii cea mai frumoasă veste: a devenit din nou mămică! Una dintre cele mai sexy dansatoare din România a adus pe lume un...

    „Mama nu ne-a iubit și nu ne-a mângâiat, niciodată”. În ce condiții greu de imaginat trăiesc cinci copii din Prahova
    „Mama nu ne-a iubit și nu ne-a mângâiat, niciodată”. În ce condiții greu de imaginat trăiesc cinci copii din Prahova

    Cinci copii din localitatea Tătaru, Prahova, trăiesc cu groaza în suflet că, în orice moment, autoritățile îi vor despărți. Abandonați de mamă și crescuți de o...

    O mamă a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide după moartea fostului soț: „O să trăiesc pentru copiii mei”
    O mamă a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide după moartea fostului soț: „O să trăiesc pentru copiii mei”

    Sindromul persoanei rigide este o boală cronică extrem de rară (aproximativ un caz la un milion de oameni) și se manifestă prin - așa cum îi spune și numele - rigiditatea la...

    © 2024 Qbebe