Salvati Copiii extinde programul de reducere a mortalitatii infantile si in zonele rurale din judetul Iasi

Salvati Copiii extinde programul de reducere a mortalitatii infantile si in zonele rurale din judetul Iasi

QBebe

Salvati Copiii Romania extinde programul „Fiecare copil conteaza" in alte 5 judete din Romania, unde rata mortalitatii infantile inregistreaza valori ridicate: Botosani 13,4%, Suceava 11,2%, Iasi 9,8%, Vaslui 13,2% si Neamt 10%. In localitatile Ceplenita si Lungani, echipele programului vor lucra direct cu femeile gravide si cu copiii cu varsta intre 0 si 5 ani, pentru imbunatatirea controlului sarcinii si ameliorarea starii de nutritie si sanatate.

In acest sens, in vederea depistarii cauzelor vizibile sau ascunse ale mortalitatii infantile din aceste zone, Organizatia Salvati Copiii a desfasurat, impreuna cu GlaxoSmithKline (GSK) Romania si Directiile de Sanatate Publica, un studiu  privind sanatatea reproducerii si a nou-nascutului in randul beneficiarilor proiectului Fiecare copil conteaza". Studiul cantitativ a fost realizat pe un esantion de 200 de respondenti din grupul tinta al proiectului: femei gravide si mame cu copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, din 10 comunitati rurale apartind celor 5 judete mentionate.

Rezultatele studiului arata ca 13% dintre respondentii chestionati au pierdut un copil, in 82 % dintre cazuri, varsta copilului fiind sub un an. Conform datelor deja cunoscute, studiul certifica faptul ca principalele cauze ale mortalitatii copiilor sub 5 ani sunt:

  • nasterea prematura; 11% dintre copiii familiilor respondente sunt copii nascuti prematur (37% dintre mame nu au efectuat nicio vizita la medicul ginecolog in timpul sarcinii, in timp ce 42% dintre ele nu au efectuat nici analizele recomandate de catre medici. 65% dintre respondente au avut primul copil la o varsta mai mica de 19 ani, 7% dintre acestea devenind pentru prima data mame la 14-15 ani.)
  • afectiunile respiratorii - intalnite la 67,70% dintre copii internati in spital.

Alte cauze pentru care 6 copii din 10 ai familiilor din esantion au fost internati in spital au fost afectiunile digestive - 10,29% din cazuri, interventiile chirurgicale 4,41% si malformatiile congenitale 2,94%. De asemenea, este important de stiut ca 13 % dintre copii nu au facut toate vaccinurile.

Programul „Fiecare copil conteaza" este un proiect de suflet pentru noi, anul trecut am reusit ca in comunitatile in care am actionat sa nu se mai inregistreze nici un deces printre copiii mai mici de un an, ceea ce pentru noi este un real succes. Speram ca prin implementarea si derularea mai multor programe de educatie parentala, printre care: prevenirea sarcinilor la varste fragede, ingrijirea nou-nascutilor si nutritia adecvata a mamei si copilului, dar si de educatie sexuala in scoli, in localitatile alese anul acesta, sa putem influenta numarul de decese in randul celor mici.", a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Beneficiarii programului desfasurat  anul acesta vor fi: 1000 de copii sub 5 ani, mame si gravide si 2500 de adolescenti si parinti. Programele de educare si informare vor fi sustinute de 20 de cadre medicale si lucratori in domeniul asistentei sociale (doctori de familie, asistenti medicali si mediatori sanitari) si 50 de voluntari.

In plus, cu o parte dintre fondurile stranse cu ajutorul campaniei „Transforma 2% din impozitul tau pe venit in 100% viata pentru copii!" se vor dona echipamente medicale maternitatii din Piatra Neamt si maternitatiilor Polizu si Cantacuzino din Bucuresti.

"GlaxoSmithKline (GSK) este o companie farmaceutica cu radacini puternice, de peste 20 de ani in Romania. Prin urmare, dorinta noastra de a sustine proiecte in sanatate si educatie in sanatate, asa cum este proiectul "Fiecare copil conteaza", a venit in mod firesc, intrucat principala noastra preocupare este sa contribuim la imbunatatirea sperantei de viata a acestora - din pacate, cea mai redusa din Uniunea Europeana. Mai mult decat atat, stiind ca Romania are o rata dubla a mortalitatii infantile fata de Uniunea Europeana, ne-am dorit sa mergem si mai in profunzime si sa sprijinim cele mai grave cauze, cu impact pe termen lung asupra comunitatilor locale. Asta inseamna de cele mai multe ori sa ajungem, prin proiectele pe care le sustinem, in comunitati izolate sau foarte sarace, acolo unde nevoia este mai mare - asa cum sunt localitatile pe care le-am inclus in anul-pilot al proiectului sau cele 5 judete din zona Moldovei -Neamt, Suceava, Iasi, Vaslui si Botosani in care ne-am propus sa ajungem anul acesta", a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK Romania.

Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada         1990-2010, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata de 9.8 la 1000 de copii nascuti vii, in 2010 (conform Institutului National de Statistica).

Parte a campaniei mondiale Every One, proiectul initiat de Salvati Copiii Romania  isi propune diminuarea cu 15% a mortalitatii infantile si a numarului de decese in randul copiilor cu varsta mai mica de cinci ani, in perioada 2010 - 2015. 

In 2011, un total de 1022 de beneficiari, dintre care 166 gravide, 250 tinere mame si 606 copii din 16 localitati defavorizate din mediul rural, acoperind judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea au primit informatii privind masurile obligatorii pentru prevenirea imbolnavirilor, pastrarea curateniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare, iar maternitatile Cantacuzino (Bucuresti) si Adjud (judetul Vrancea) au fost dotate cu echipamente medicale in valoare totala de 172.500 lei.


Despre Organizatia Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit care, inca din 1990, militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania.

Programele  sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati, copiii cu dizabilitati etc. In cei 21 ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Asociatie.

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume ce promoveaza drepturile si protectia copilului. Organizatia cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari. Pentru mai multe informatii accesati www.salvaticopiii.ro.

GlaxoSmithKline (GSK)

Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult.

Pentru mai multe informatii accesati www.gsk.ro.

 

Articolul urmator
Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

    Când îți aduci pe lume copilul, te aștepți să ai parte de multă susținere și grijă din partea cadrelor medicale. Din păcate, nu în toate situațiile se...

    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara
    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara

    Recent, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că, prin colaborarea cu Ministerul Sănătății, se va realiza o extindere a decontării fertilizării in vitro la nivel național....

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani
    Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani

    Record de operații cezariene! O femeie de 25 de ani din Neamț a născut șase copii în decurs de 10 ani, anunță medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” Iași....

    Variola maimuței se extinde în Europa. Ce este și de ce se introduce carantina pentru pacienții infectați
    Variola maimuței se extinde în Europa. Ce este și de ce se introduce carantina pentru pacienții infectați

    Pe parcursul acestei luni, atât în Europa, cât și pe alte continente, au fost semnalate cazuri de infectare cu variola maimuței. Ceea ce îi îngrijorează pe...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Copiii-fantomă: ilegali, nerecunoscuți de stat, fără drept la educație. Ce sacrificii fac părinții din China pentru a le oferi o viață normală
    Copiii-fantomă: ilegali, nerecunoscuți de stat, fără drept la educație. Ce sacrificii fac părinții din China pentru a le oferi o viață normală

    Timp de mai bine de trei decenii, China a promovat politica potrivit căreia fiecare familie trebuia să aibă un singur copil. Au existat și anumite excepții, de exemplu în...

    © 2024 Qbebe