Sarea iodata – condiment sau medicament?

Sarea iodata – condiment sau medicament?

Alexandra Ion

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) solicita eliminarea restrictiei legale de comercializare a sarii neiodate in magazine.

Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare "iodata" decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explica rata ridicata a hipertensivilor- circa 40% din populatia adulta a tarii noastre- precum si numarul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in prima parte a lunii decembrie, a.c., 25 sortimente de sare din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricata/distribuita de 16 agenti economici, cu gramajul cuprins intre 90 g si 1000 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Studiul privind calitatea sarii face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: "Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra". Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de sare fabricate/distribuite de catre: Societatea Nationala a Sarii Salrom - Salina Cacica Suceava, Societatea Nationala a Sarii Salrom - Salina Targu Ocna, Societatea Nationala a Sarii Salrom - Salina Slanic Prahova, SC Astron SRL, SC Pirifan Distribution SRL, SC Marathon Distribution Group SRL, SC Defne Selos SRL, SC Melaz Trading Company SRL, SC SanoVita SRL, SC Compania Indiilor Orientale Prod SRL, SC Kamis Condimente SRL, SC Kotanyi - Austria, SC Benten Medical SRL, SC Romania Hypermarche SA, SC Solaris Plant SRL si SC Bio Logistic&Distribution Partener SRL. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Sarea neiodata are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), in timp ce la sarea iodata termenul de valabilitate variaza intre 1 an si 20 de ani, in functie de substantele chimice adaugate in procesul de iodare a sarii. In concluzie, aceste variatii ale termenului de valabilitate demonstreaza toxicitatea sarii iodate, data de substantele chimice adaugate in procesul de iodare a sarii.

Analiza ingredientelor si aditivi alimentari
In procesul industrial de iodare a sarii se folosesc urmatoarele substante chimice: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, ferocianura de potasiu. Din analizarea sortimentelor de sare a reiesit ca in procesul de iodare a sarii substantele mentionate mai sus se regasesc dupa cum urmeaza:
- La 52% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodatul de potasiu;
- La 40% din tipurile de sare analizate s-a folosit ferocianura de potasiu;
- La 36% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodul;
- La 32% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonatul de sodiu;
- La 28% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodura de potasiu;
- La 4% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonat de magneziu;
In cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substante si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu si ferocianura de potasiu.

"Sarea, din pacate, a fost transformata dintr-un condiment folosit zilnic in alimentatia noastra intr-un medicament printr-o masura legala intrata in vigoare in anul 2002. Sarea iodata ar trebui sa fie exceptia si nu regula. Nu putem pleca, in aplicarea acestei masuri de aditivare obligatorie a sarii, de la premisa ca toti cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covarsitoare a consumatorilor nu realizeaza pericolele la care se expun prin consumarea zilnica a sarii iodate. Administrarea sarii iodate in alimentatie trebuie realizata numai in baza unei retete prescrise de catre medicul endocrinolog. Avand in vedere ca se incalca un drept fundamental al consumatorilor - dreptul de a alege - solicitam eliminarea restrictiei legale de comercializare a sarii neiodate in micile si marile structuri comerciale."
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Efecte asupra sanatatii
Consumul de sare iodata are efecte negative asupra organismului uman, dintre care cele mai grave sunt urmatoarele:
- suprasolicitarea rinichilor si a altor organe interne;
- disfunctii tiroidiene la persoanele sensibile;
- incetinirea proceselor metabolice si aparitia obezitatii;
- slabirea sistemului imunitar;
- cancer de tiroida, in special cancerul papilar
- senzatii permanente de cald (ce au ca efect intoleranta la cald)
- tulburari ale somnului, hipertensiune, anxietate si nervozitate;
- tireotoxicoza

Studiul complet poate fi citit aici.

Articolul urmator
Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre
    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre

    Știi genul acela de desert în care dai iama după o supărare, frustrare sau dezamăgire? Scotocind în străfundurile internetului după una dintre cele mai rapide și delcioase...

    Haz de necaz sau cum să ne păstrăm simțul umorului ”pe perioadă nedeterminată”
    Haz de necaz sau cum să ne păstrăm simțul umorului ”pe perioadă nedeterminată”

    Uneori pare că perioadele dificile nu se mai termină. Chiar dacă spunem aproape obsesiv „lasă că o să treacă”, suntem permanent în căutarea unei soluții. Pentru...

    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?
    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

    Strănutul este o reacție involuntară a organismului prin care se elimină particule străine din căile respiratorii. Strănutul la bebeluși este normal, numai dacă nu este...

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Asa se comportă toate mamele sau soția mea doar inventează lucruri? Pentru că eu m-am săturat
    Asa se comportă toate mamele sau soția mea doar inventează lucruri? Pentru că eu m-am săturat

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu mult entuziasm, dar în unele cazuri schimbările survenite pun serios la încercare relația dintre părinți. Prin așa ceva...

    Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie
    Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie

    Glutenul se găsește din belșug în majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic. Intoleranța la gluten se manifestă prin disconforturi abdominale puternice, iar schimbarea...

    Sare celtică: proprietăți și beneficii
    Sare celtică: proprietăți și beneficii

    Sarea celtică, cunoscută și sub numele de sare gri, este o variantă de sare care atrage tot mai mult atenția pasionaților de gătit datorită proprietăților sale unice și a...

    © 2024 Qbebe