Societatea Romana de Pediatrie: parintii trebuie sa se informeze din surse sigure cu privire la ingrijirea copiilor

Societatea Romana de Pediatrie: parintii trebuie sa se informeze din surse sigure cu privire la ingrijirea copiilor

Gabriela Paladi - Redactor

In cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) atrage atentia parintilor din Romania asupra pericolelor la care isi pot expune copiii, atunci cand folosesc surse de informare neavizate privind ingrijirea celor mici;

• In ziua de azi, riscurile sunt cu atat mai mari cu cat informatia medicala circula necontrolat pe internet si astfel poate fi deformata cu usurinta;

• Pentru a testa comportamentul parintilor in mediul online, Societatea Romana de Pediatrie a realizat in luna martie 2013 un studiu despre nivelul de credibilitate pe care parintii il acorda site-urilor de specialitate despre ingrijirea copiilor;

• In acest context, 7 din 10 parinti care au intrat pe platforma online realizata de specialistii pediatri pentru o mai buna ingrijire a copiilor - www.protejamcopilaria.ro - considera ca au la dispozitie o sursa de informare credibila si sigura;
Bucuresti, 20 martie - Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia parintilor din Romania asupra pericolelor la care isi pot expune copiii, atunci cand folosesc surse de informare privind ingrijirea celor mici de pe internet, care sunt neavizate de lumea medicala. Specialistii pediatri trag un semnal de alarma asupra importantei de a folosi surse specializate de informare, precum medicul de familie sau medicul pediatru.

 Potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Pediatrie , medicul pediatru este principala sursa de informare in ceea ce priveste protectia copilului pentru 27% dintre parinti, urmata indeaproape de internet, sursa folosita de 26% dintre respondentii cu copii. Pornind de la faptul ca tot mai multi parinti cauta informatii despre ingrijirea copiilor pe internet, specialistii pediatri atrag atentia asupra importantei de a folosi numai site-urile avizate, redactate de medici si verificate de institutiile de specialitate.

De asemenea, nevoia de a crea o punte de legatura intre medici si publicul larg, de a avea surse credibile si corecte de informare pentru public, a fost dezbatuta si in cadrul primei editii a congresului RoVaccin (15 - 16 martie 2013), organizat de Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat stiintific cu Societatea Romana de Pediatrie.

Pornind de la aceasta nevoie si pentru a testa comportamentul actual al parintilor in mediul online, Societatea Romana de Pediatrie a realizat in luna martie 2013 un studiu despre nivelul de credibilitate pe care parintii il acorda site-urilor de specialitate despre ingrijirea copiilor, la care au raspuns 406 parinti din platforma campaniei "Sa protejam impreuna copilaria" . Conform studiului, 75% dintre parinti au declarat ca au incredere in infomatiile prezentate de medicii pediatri online, referindu-se la www.protejamcopilaria.ro, platforma fiind considerata astfel o sursa credibila de informare. Dintre acestia, 63% au raspuns ca prefera sa verifice informatiile primite online si din alte surse, indicand astfel nevoia de a beneficia de o documentare completa cand vine vorba de sanatatea copiilor lor. In cadrul platformei de informare a Societatii Romane de Pediatrie www.protejamcopilaria.ro, medicii pediatri raspund in medie la 5 intrebari pe zi primite de la mamici. Prin aceste intrebari, majoritatea parintilor vor sa afle informatii specifice si sigure despre modalitatile de imunizare si protejare a copilului.

De asemenea, potrivit studiului, peste 80% dintre parintii care au vizitat o platforma specializata despre ingrijirea corecta a copilului (referindu-se la www.protejamcopilaria.ro, cu 21.000 vizitatori unici/luna) cauta informatii credibile despre bolile infectioase si modalitati eficiente de prevenire a acestora.

"Pentru o mai buna sanatate a copiilor, incurajam mentinerea unei relatii deschise a parintilor cu medicul si documentarea din surse avizate, precum site-urile realizate de specialistii pediatri, asa cum este cel al Societatii Romane de Pediatrie, www.protejamcopilaria.ro. Insa din pacate, sunt foarte multi parinti care prefera sa caute pe internet informatii pe diverse forumuri sau site-uri nespecializate, pentru a trata sau a raspunde problemelor pe care le au cu copiii, fara sa se asigure ca sursele pe care se bazeaza sunt sigure. In special lor, le atragem atentia asupra riscurilor la care isi pot supune copiii.", declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Afla mai multe despre sarcina si ingrijirea corecta a copilului intre 0 si 5 ani, urmarind cei 3 piloni esentiali in cresterea lui: nutritie, vaccinare si siguranta - pe http://www.protejamcopilaria.ro si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).


Despre campania "Sa protejam impreuna copilaria"

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu "Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania", adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani . Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

 

Despre Societatea Romana de Pediatrie
Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

 

 

Articolul urmator
Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova
Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor
    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor

    Spitalul Virtual pentru Copii este pagina de Facebook oficială a doctorului Mihai Craiu, care, aproape zilnic, vine către comunitatea sa, formată din peste 200 de mii de părinți, cu...

    Motivul pentru care părinții încă se chinuie să calmeze tantrumurile copiilor denotă că aceștia trebuie să-și schimbe perspectiva!
    Motivul pentru care părinții încă se chinuie să calmeze tantrumurile copiilor denotă că aceștia trebuie să-și schimbe perspectiva!

    Atunci când vine vorba de tantrumuri (crize accentuate de furie), abordarea pe care o folosesc părinții cel mai des este calmarea de moment. Însă studiile efectuate...

    O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”
    O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”

    O mamă din Australia a trecut prin una dintre cele mai înspăimântătoare experiențe din viața ei, atunci când a aflat că fiul ei a fost vaccinat…greșit. Ea a...

    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor
    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor

    Când aveam 13 ani, tata m-a dus la bancă pentru o etapă financiară importantă: deschiderea unui cont și obținerea unui card de debit. Aveam 100 de dolari în portofelul meu...

    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

    Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"
    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"

    Părintele mult îndrăgit al românilor, Vasile Ioana, oferă sfaturi de viață pertinente și actuale familiilor cu copii, vorbind din experiența lui de viață.

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    © 2024 Qbebe