Studiu APC: 96% din painea feliata nu respecta reteta traditionala

Studiu APC: 96% din painea feliata nu respecta reteta traditionala

QBebe

Studiul privind calitatea painii feliate face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: "Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra". Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Si totusi painea ingrasa. 86% dintre romani consuma paine alba fara sa stie acest lucru. Studiul privind calitatea painii feliate

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in cursul lunii septembrie, 52 tipuri de paine feliata din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricata/distribuita de 19 producatori, cu gramajul cuprins intre 240 g si 700 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de paine feliata fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar din Rm Valcea, SC Boromir Prod Sa din Buzau, SC Patisgal SRL din Galati, SC Dobrogea Grup SA din Constanta, SC Karamolegos Bakery Romania SA din Ilfov, SC Onix Panificatie SRL din Bucuresti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucuresti, SC Good Milles Romania Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele - Arges, SC Velrom SRL din Targoviste, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland si Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului de paine. Astfel, un roman consuma in medie circa 97 de kilograme de paine pe an.

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere. In afara tipurilor de fainuri din cereale, in compozitia sortimentelor de paine feliata analizata, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahar, faina de soia, faina de fasole, fibre vegetale, glucoza, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoza, zer praf, ulei vegetal (nu se mentioneaza tipul), ulei de rapita, amidon de porumb, faina de orez, faina de porumb, gluten, grasimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerina, citrat de lecitina, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.

La 96% dintre produsele analizate, nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare). 

La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de pastrare a produsului (exemplu: a se pastra la loc uscat, aerisit, racoros si ferit de razele soarelui). Mentiunea corecta si inteleasa de consumator pentru pastrarea acestui tip de produs este urmatoarea: A se pastra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de conservanti alimentari.

La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arata ca fainurile folosite la fabricarea painii feliate sunt sarace in proteine, au o capacitate redusa de hidratare, deci au o calitate inferioara.

La 56% dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoza (indice glicemic 100) si sucroza (zahar - indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sange. Oferind mai multa energie organismului de cat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange, fapt ce provoaca pe termen lung boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.
La 47% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia painii uleiul de palmier si uleiul de rapita.
La 46% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea painii.
La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea fainii.
La 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de fainuri decat cele obtinute din grau cum ar fi: faina de soia, faina de fasole, faina de orez si faina de porumb.

Analiza denumirii produselor si al mentiunilor nutritionale si de sanatate atat din punctul de vedere al claritatii mesajului transmis consumatorului cat si din punctul de vedere al respectarii prevederilor legale din actele normative aplicabile.

Mentiunea "Cu continut redus de sare" de pe ambalajul produsului "Paine cu grau incoltit", fabricat de Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria, nu respecta cerinta Regulamentului CE Nr. 1924/2006 cu privire la acest tip de mentiune, deoarece in declaratia nutritionala a acestui produs elementul sodiu are valoarea de 0,99 grame per 100 grame produs, iar tot in declaratia nutritionala apare mentionat elementul natriu cu o valoare de 0,39 grame per 100 grame produs. Ambele valori inmultite cu 2,5 ne dau 2,475 grame sare, respectiv 0,975 grame sare, si daca ar fi o eroare de traducere, sodiul si natriul insemnand acelasi lucru, tot nu se incadreaza in cerinta prevazuta in Regulament, adica in produs sa nu existe mai mult de 0,12 grame de sodiu sau valoarea echivalenta de sare pentru 100 grame.

Painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adauga aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor sa consume paine neagra, paine integrala si paine graham, realizata numai din cele 4 tipuri de ingrediente (faina neagra/faina integrala/faina graham, apa, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodata, le sugerez sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip" Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Top aditivi alimentari din painea feliata

1. SC Good Milles Romania SA Ilfov - paine rotunda cu faina de secara 5-gr - 7 aditivi
2. SC Velpitar SA Ramnicu Valcea - franzela neagra 300 gr - 6 aditivi
3. SC Onix Panificatie SRL Bucuresti - paine cu faina graham 300 gr - 5 aditivi
4. SC Good Milles Romania SA Ilfov - paine dieta din amestec de fainuri si tarate de grau 400 gr - 5 aditivi
5. SC Good Milles Romania SA Ilfov - paine toast cu amestec de faina de grau si secara 600 gr - 5 aditivi
6. Hypermarche Cora - paine alba felii rotunde 280 gr - 4 aditivi
7. SC Velpitar SA Ramnicu Valcea - paine din faina alba de grau 500 gr - 4 aditivi
8. SC Patisgal SRL Galati - paine intermediara 500 gr - 3 aditivi
9. SC Boromir Prod SA Buzau - paine la tava cu faina graham 400 gr - 3 aditivi
10. SC VelRom SRL Targoviste - paine boiereasca neagra 700 gr - 3 aditivi
11. SC Mibos Project SRL Dragoslavele Arges - paine speciala cu tarate 300 gr - 3 aditivi

 


 

Articolul urmator
Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rețeta tradițională de ciorbă de știr
    Rețeta tradițională de ciorbă de știr

    Știrul face parte din familia plantelor Amaranthaceae și este o specie de amarant. Acesta din urmă este considerat o pseudocereală, adică o plantă ce nu are tulpină păioasă, dar...

    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

    În limba ucraineană, pierogile se numesc „varenyky” și sunt un fel de colțunași cu diverse umpluturi. Acestea din urmă pot fi sărate sau dulci, iar pierogile pot fi...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Zodiile care nu respectă niciodată regulile
    Zodiile care nu respectă niciodată regulile

    Dacă pentru anumite persoane este confortabil să se supună regulilor, să urmeze instrucțiuni, să acționeze conform normelor, pentru altele acest lucru este dificil sau chiar aproape...

    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae
    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae

    Seara de Moș Nicolae este o seară dedicată familiei. Așa că te ajutăm să petreci cât mai puțin timp în bucătărie și cât mai mult timp de calitate alături de cei...

    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

    Nu-i așa că adorați mirosul de pâine abia scoasă din cuptor? Însă savoarea pâinii calde este umbrită de timpul pe care trebuie să îl petrecem pentru a o...

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine
    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine

    O dovadă a diferențelor semnificative între stilurile de parenting este și aceasta: anumiți părinți caută să-și supravegheze permanent copiii, chiar și când se află la...

    © 2024 Qbebe