Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Studiu la nivel european privind calitatea preparatelor din carne

de Alexandra Ion

Multe produse alimentare pe baza de carne vandute in Uniunea Europeana (UE) nu sunt etichetate corespunzator sau au ingrediente "ascunse". Astfel, consumatorii sunt informati gresit despre preparatele din carne pe care le cumpara.

Sapte organizatii membre ale BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor) au analizat, in perioada aprilie 2014- august 2015, o serie de produse alimentare pe baza de carne verificand etichetele, ingredientele si prezenta unor aditivi alimentari nedeclarati sau ilegali. Cercetarea a depistat numeroase nereguli la produse alimentare din Belgia, Spania, Cehia, Olanda, Portugalia, Anglia si Italia.

Numele produselor erau neclare, etichetele (in cele mai multe cazuri incomplete) nu mentionau, de exemplu, adaosul de apa sau procentul de carne din produs. Testele au mai depistat aditivi alimentari ilegali, folosirea de carne separata mecanic (CSM) nedeclarata, utilizarea, in mod fraudulos, a altor specii ca substituent, de exemplu, kebab de curcan vandut ca fiind preparat din carne de vitel. Rezultatele testelor sunt prezentate in ultima parte a campaniei BEUC "Close- up on the meat we eat".

In tara noastra, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) membra BEUC, a analizat eticheta a 10 tipuri de salam si 20 tipuri de specialitati (bacon, sunca, muschi file, ceafa de porc, kaizer, jambon si pastrama). Analiza etichetelor de la fiecare tip de preparat a scos in evidenta urmatoarele:

• La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu.
Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

• La 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Aditivul nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este utilizat in dozele admise de legislatie, si anume o doza maxima admisa de 100 g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.

• La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan (E407), care este un gelifiant, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

• La 33% dintre produsele analizate s-a folosit potentiatorul de gust si aroma - monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

• La 30% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este apa;

• La 27% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este sarea;

• La 23% dintre produsele analizate s-au folosit doua tipuri de conservanti: nitratul de sodiu (E250) si nitratul de potasiu (E252). Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate acestor doi aditivi alimentari.

• La doar 10% dintre produsele analizate se mentioneaza cantitatea de carne folosita la realizarea preparatului respectiv.

• Toate produsele analizate au un continut ridicat de sare, care variaza intre 2 si 5,5 grame;

• In cele 30 de produse analizate s-au identificat 25 de tipuri de aditivi alimentari (nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, glutamat monosodic, caragenan, carmin, clorura de potasiu, glucono-delta- lactona, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citrati de sodiu, erisorbat de sodiu, acid citric, guma xantan, guma konjac, di-, tri- si polifosfati disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorura de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, iodat de potasiu si betanina);

• La cele 30 de produse analizate s-au identificat, in afara de carne, si alte ingrediente, precum slanina, sare, apa, gelatina, lactoza, dextroza, sirop de glucoza, maltodextrina, zahar, zaharoza, proteina din lapte, proteina din zer, proteina vegetala din soia, soia, proteina animala din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aroma de fum, emulsie de sorici, amidon modificat.

„La alegerea unui preparat din carne rosie trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi si continutul de sare. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne rosie nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor".- Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

Controale mai stricte

Dovezile clare adunate in acest raport solicita o aplicare mai stricta a cerintelor UE privind etichetarea produselor alimentare pe baza de carne si utilizarea aditivilor alimentari in aceste produse. Reprezentantii BEUC cer ca verificarile etichetelor in cazul produselor alimentare pe baza de carne sa fie mai frecvente, cu scopul de a asigura ca sunt complete, corecte, si nu induc in eroare consumatorii. Sunt necesare mai multe controale sistematice asupra adaosului de apa la preparatele pe baza de carne, precum si a declararii sale corespunzatoare pe eticheta. Statele Membre trebuie sa puna un accent mai mare pe verificarea aplicarii corecte a normelor UE ce definesc care aditivi alimentari si in ce cantitati pot fi utilizati in produsele alimentare pe baza de carne. Frauda alimentara trebuie sa ramana o prioritate pe agenda Statelor Membre si ale UE. Propunerea UE privind controalele oficiale, in prezent in discutie in cadrul Consiliului si Parlamentului European, trebuie sa ofere un cadru juridic eficient pentru a detecta mai bine, a descuraja si a pedepsi frauda.

Mai multe informatii despre concluziile testelor efectuate la nivel european gasiti pe http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-produselor-din-carne/MzEyLTA.html

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau! VES BEBE: primul set de vase emailate dedicate bebelusului tau!
Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita! Targ online cu cadouri de Valentines Day! Vino si tu si alege cadoul ideal pentru persoana iubita!
Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel Viata in acvariu: un nou serial animat de comedie pe Disney Channel
Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar Noua lege a invatamantului: schimbari in invatamantul prescolar si primar

Articole Lifestyle

8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună 8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună
„Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere „Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere
Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine
Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, eu cred că sunt pofta ta de viață ...Cum am aflat că ea este pofta mea de viață? Ei bine, chiar azi. Alături de Zenul meu (care, în capul meu, este un omuleț gras, cu trei burți, amuzant și isteric), am luat-o pe Anya de la școală. Ghiozdanul ei, a...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Întâlnire cu doamna Annabel Karmel la Târgul GaudeamusDoamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Factori care influenteaza conceptia

Factori care influenteaza conceptia

Conceptia poate fi influentata de o serie de factori care tin de cele mai multe
MAI MULT

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

O nastere prematura reprezinta o situatie pe care toate viitoarele mame doresc
MAI MULT

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri
MAI MULT

Bebee

Săptămâna 26

În săptămâna douăzeci și șase de sarcină, pe măsură ce te apropii de
MAI MULT

numele Florin

Semnificația numelui Florin

Varianta masculină a numelui Florina, Florin este printre cele mai populare
MAI MULT

Exerciţii-kegel

Exerciţii kegel – cum le facem şi cum ne ajută

Dacă doreşti să faci vreun exerciţiu în timpul sarcinii, e indicat să faci
MAI MULT

test ovulatie

Cum se folosește testul de ovulație?

Testul de ovulație este o metodă eficientă care te poate ajuta atunci când
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net