Tot mai multe tari includ vaccinarea impotriva rotavirusului in Programul National de Imunizare

Tot mai multe tari includ vaccinarea impotriva rotavirusului in Programul National de Imunizare

QBebe

De la 1 iulie 2013, ca urmare a recomandarilor comisiilor internationale de specialitate, si copiii din Marea Britanie vor beneficia de vaccinare gratuita impotriva infectiei cu rotavirus, datorita introducerii vaccinului specific in Programul National de Imunizare ;
Accesul copiilor la vaccinare gratuita impotriva unor boli care pot duce la spitalizare are un impact semnificativ atat pentru sanatatea lor, cat si pentru economia sistemului sanitar;
Astfel, Marea Britanie se aliniaza la cele peste 45 de tari din intreaga lume care, indiferent de nivelul lor economic, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus in schema nationala de imunizare ; este vorba atat de state precum Austria, Brazilia, Australia sau S.U.A., cat si de tari precum Botswana, Africa de Sud, Maroc sau Mexic;
In cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) informeaza ca infectia cu rotavirus afecteaza peste 95% dintre copiii de pana in 5 ani.

De la 1 iulie 2013, Guvernul britanic introduce vaccinarea copiilor impotiva infectiei cu rotavirus in cadrul Programului National de Imunizare. Ca urmare a acestei decizii, Societatea Romana de Pediatrie subliniaza ca accesul la vaccinare gratuita a populatiei pediatrice are un impact semnificativ pentru sanatatea copiilor.

Astfel, Comitetul Comun de Vaccinare si Imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunization) din Marea Britanie a concluzionat ca prevenirea la scara larga a infectiei cu rotavirus este o masura necesara, iar decizia are la baza rezultatele evaluarii eficientei vaccinarii, corelate cu impactul semnificativ al acestei boli la copii. Astfel, Marea Britanie se aliniaza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii4, iar toti copiii intre 6 si 24 de saptamani vor beneficia gratuit de vaccinare impotriva infectiei cu rotavirus.

Totodata, facilitarea accesului la preventie degreveaza sistemul sanitar de cheltuielile anuale de spitalizare. Astfel, numai in Marea Britanie, decizia introducerii vaccinarii impotriva rotavirusului in Programul National de Imunizare va scuti Serviciul National de Sanatate (NHS) de costuri de spitalizare de 14.2 milioane de lire sterline, in fiecare an. Un studiu realizat la nivel mondial arata ca 80% din copiii de pana in 2 ani petrec pana la 5 zile in spital din cauza infectiei cu rotavirus . Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 36% din internarile pentru boli diareice la copiii de pana in 5 ani sunt cauzate de infectia cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decat la alte boli diareice.

Inca din 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinarii anti-rotavirus in Programele Nationale de Imunizare din toate tarile, pentru a proteja copiii de aceasta afectiune.

De asemenea, decizia facilitarii accesului la vaccinarea anti-rotavirus a populatiei pediatrice este sustinuta de date care arata eficienta programului de vaccinare nationala. De exemplu, in Belgia, dupa numai doi ani de la inceperea vaccinarii, se inregistreaza cu 80% mai putine cazuri de rotavirus la copiii sub 1 an5, varsta la care boala poate aparea intr-o forma mai grava.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru un procent important de 30% din decesele copiilor. In acelasi timp, Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, la copii de pana in 5 ani .

Societatea Romana de Pediatrie recomanda imunizarea copiilor impotriva tuturor bolilor infectioase prevenibile, atat cu vaccinurile cuprinse in Programul National de Imunizare, cat si cu cele impotriva infectiei cu rotavirus sau a varicelei.

Despre infectia cu rotavirus

Gastroenterita cauzata de rotavirus este o boala extrem de contagioasa, care afecteaza 95% dintre copii, pana la varsta de 5 ani. Aceasta se trateaza de obicei in spital si in unele cazuri, mai ales la varste mici, poate produce complicatii severe. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar in special cei cu varsta intre 6 luni si 2 ani sunt cei mai vulnerabili la aceasta boala, care face peste 500.000 de victime in randul copiilor, in fiecare an.1

Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea ca fiind cea mai eficienta metoda de preventie impotriva rotavirusului.

Parintii pot afla mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

Despre campania "Sa protejam impreuna copilaria"

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu "Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania", adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,4 ‰ (9,4 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.8

 

Despre Societatea Romana de Pediatrie

Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

Articolul urmator
Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

    Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani
    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani

    Din ce în ce mai multe femei preferă să se bucure de anii tinereții, să își termine studiile și să aibă o carieră solidă înainte de a deveni mame. Progresele...

    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

    Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

    O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"
    O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"

    A ținut cu orice preț să devină mamă, chiar dacă destinul nu a fost blând cu ea și nu i-a oferit ocazia să-și găsească partenerul lângă care să poată construi...

    Iubirea cucerește lumea: "Sunt paralizată, dar am vizitat 23 de țări. Soțul meu mă duce în brațe peste tot"
    Iubirea cucerește lumea: "Sunt paralizată, dar am vizitat 23 de țări. Soțul meu mă duce în brațe peste tot"

    ”Nu pot să merg, dar am călătorit în 23 de țări și 80 de orașe. Soțul meu mă cară în brațe. Sus pe scări, sus pe munți, peste tot prin lume.

    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

    Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

    Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
    Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

    Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță,...

    © 2024 Qbebe