Tot ce trebuie să știi despre colici

Tot ce trebuie să știi despre colici

Qbebe.ro

Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale bebelușilor. Apar, de regulă, la 2-3 săptămâni după naștere și durează, în medie, până la 3-4 luni, iar simptomele includ crampe abdominale din cauza cărora bebe ajunge să plângă inconsolabil.

Află ce sunt, mai exact, colicile bebelușului, de ce apar, cum se manifestă, dar și ce poți face pentru a-ți ajuta puiul să depășească mai ușor momentele de neliniște!

bebelus care plange

Ce sunt colicile 

Colicii se referă la plânsetul puternic și intens al bebelușilor, cu o durată mai mare de 3 ore pe zi, care se repetă de cel puțin 3 ori într-o săptămâna și se întinde pe o durată de cel puțîn 3 săptămâni. De obicei, se manifestă în a doua parte a zilei, în jurul aceleiași ore.

Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 3 sugari, cu vârste cuprinse între 1 și 3 luni, suferă din cauza colicilor. Crizele de agitaţie sunt frustrante pentru părinţi, întrucât apar brusc, sunt intense şi nimic nu pare să le calmeze. Însă, aşa cum apar, aşa şi dispar! Ele au un vârf la 6 săptămâni şi dispar uşor după 3 luni.

Nu s-a constatat nicio predispoziţie pentru a dezvolta colici, nici legate de tipul de alimentaţie (naturală versus artificială), nici de sexul copilului sau vârsta gestaţională (prematur versus nou născut la termen).

Cum se manifestă colicile la bebeluși

Colicile la bebeluși se manifestă ca o criză de plâns apărută la un sugar aparent sănătos, în general înspre seară, în jurul aceleiaşi ore:

  • copilul începe să plângă din senin (este mâncat, este schimbat scutecul);
  • este roşu, încruntat la faţă;
  • ridică piciorușele cu genunchii spre burtă;
  • freacă intens călcâiele;
  • strânge pumnii şi poate emite şi gaze;
  • timbrul plânsului este de obicei înalt.

În încercarea de a-l linişti, mama îl pune la sân, însă bebelușul suge nervos, se încordează, ia sânul, îl lasă şi iar plânge. În timpul plânsului, înghite aer şi astfel se accentuează durerea. În plus, în încercarea de a-l calma, poate fi supraalimentat şi uite aşa se intră într-un cerc vicios. Copilul plânge inconsolabil, iar pentru părinţi devine obositor şi frustrant în acelaşi timp să încerce, de cele mai multe ori, fără succes, să își liniștească prichindelul. 

Care sunt cauzele apariţiei colicilor?

Nu se cunosc pe deplin cauzele, însă exista anumiți factori care ar putea favoriza apariția colicilor:

Imaturitatea florei intestinale

Imediat după naştere, tractul digestiv este colonizat de bacterii, însă până se formează flora echilibrată, durează în jur de 3 ani. Lactoza (principalul zahăr al laptelui) - sub acţiunea florei - se transformă în gaze, ce destind peretele colonului, producând crampe. Cu cât microbiota este mai echilibrată cu atât producţia de gaze este mai redusă şi disconfortul copilului este mai mic.

Imaturitatea sistemului nervos

In apariţia colicilor este implicată şi imaturitatea sistemului nervos, mai exact incapacitatea creierului de a face faţă stimulilor din viata extrauterină. Nu de multe ori, în încercarea de a calma copilul, familia îl stimulează şi mai mult (cu cât lumina e mai puternică, cu cât jucăria e mai zgomotoasă şi este legănat mai mult - cu atât plânge mai tare).

Alergia alimentară

Alergia la proteinele laptelui de vacă este o cauză importantă de durere abdominală la această vârstă. Imaturitatea tubului digestiv face ca alergenii să străbată mucoasa intestinală.

Fumatul în timpul sarcinii și al alăptării

Mai multe studii au arătat că fumatul în timpul sarcinii şi al alăptării se însoţeşte de episoade mai intense de plâns.

Alți factori care ar putea declanșa colicile bebelușului

Există studii care arată o legătură între colicile intense ale sugarului şi migrenă (copiii mamelor cu migrenă ar avea forme mai intense de colici). 

Și nu în ultimul rând anxietatea în cadrul familiei. Cu cât părinţii sunt mai anxioşi cu atât copilul va fi mai agitat. Să nu uităm că după 4 luni dispare, nu este situaţie o permanentă.

Cum ameliorăm colicile bebelușului

Laptele praf destinat sugarilor are ca sursă laptele de vacă, iar în cazul alăptării sursă o constituie lactatele din alimentaţia mamei. Supralimentaţia este o altă cauză de agitaţie. Suptul la această vârstă este una din modalităţile de liniştire, aşa că o suzetă este bine venită.

O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. 

Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) și probioticul Saccharomyces Boulardii (adjuvant activ). Astfel, KEBENE Pro Baby protejează și regenerează barieră biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența.

Tu ce alte soluții ai încercat pentru ameliorarea disconfortului cauzat de colici? 

Articolul urmator
Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    © 2024 Qbebe