„Nu m-a ajutat nimeni cât timp Ela era mică, așa că am mâncat ce și cum am apucat”. 10 mame dezvăluie ce mâncau atunci când alăptau

„Nu m-a ajutat nimeni cât timp Ela era mică, așa că am mâncat ce și cum am apucat”. 10 mame dezvăluie ce mâncau atunci când alăptau

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sunt mame care au mâncat tot ce și-au dorit, precum și mame care au respectat cu strictețe recomandările medicului din timpul alăptării. Îți prezentăm în continuare mărturisirile lor cu privire la alimentația din timpul alăptării, precum și informații importante cu privire la alimentele permise, respectiv interzise din această perioadă.

10 mame dezvăluie ce mâncau atunci când alăptau

  1. Alina – Eu am mâncat tot ce am dorit, fără să exagerez. Am citit tot felul de opinii controversate, în care unii specialiști susțin că nu este bine să mânânci anumite alimente, că poate face colici bebelușul, alții care susțin că alimentația mamei nu are o influență atât de mare. Am decis să risc și, din fericire, bebelușa mea a fost foarte bine. Nu a avut nici prea mulți colici și a dormit bine. Evident, am evitat să consum alcool și cafea.
  2. Denisa – nu am avut prea mult lapte, așa că am încercat să țin cont de ce mi-a zis medicul pentru a menține lactația și ca laptele să fie sănătos pentru bebe. Mâncam des alimente din cereale integrale, carne la cuptor sau la grătar, legume și fructe proaspete, multă apă. Știu că îmi era foarte sete după fiecare alăptare.
  3. Ilinca – îmi amintesc și acum cu amuzament cum mă chinuiam să consum totul ca la carte. Compoturi din fructe, nu fructe crude, carne la grătar, ceai din chimen și anason pentru stimularea lactației etc. Cel mic tot a avut colici, însă nu ceva serios. Acum pot să râd pentru că a trecut ceva timp, dar pe vremea aceea eram extrem de strictă cu tot ce mâncam. Nu am pus gura nici măcar pe o picătură de cola.
  4. Ana – am ținut cont de ce mi-a spus medicul pediatru și nu am abuzat de anumite alimente, gen varză sau cafea. Dar nici nu pot spune că am fost chiar o sfântă...am mai băut câte o gură de suc și am mai mâncat și dulciuri. Nu cred că trebuie să cadă nimeni în extremă...indiferent că este vorba despre alăptare sau despre orice altă situație.
  5. Cristina – Nu m-a ajutat nimeni cât timp Ela era mică, așa că am fost nevoită să mănânc ce și cum am apucat. Am auzit multe persoane că m-au judecat, dar ele nu au idee cât de greu mi-a fost să văd și de casă și de copil. Mâncam multe sandvișuri și mâncăruri care se găteau rapid, maxim 5 minute, multe salate. Recunosc că nu m-am dat în lături nici de la pizza și nici de la semipreparate. În final totul a fost ok, copilul este sănătos și nu a avut vreo problemă.
  6. Maria – m-au înnebunit mama, soacra și prietenele mele cu tot felul de sfaturi. Am născut destul de târziu, mi-a fost greu să rămân însărcinată, iar ele erau deja experimentate, cum s-ar spune. Fiecare îmi zicea să mănânc câte ceva anume, în vreme ce restul îmi interziceau alimentul respectiv cu desăvârșire. Într-un final m-am săturat de ele și am mâncat tot ce am vrut, dar le-am zis că fac ca ele. Și eu și copilul am fost mai mult decât bine.
  7. Silvia – fiind o mare consumatoare de cafea, la asta mi-a fost cel mai greu să renunț cât timp am alăptat. Am găsit din fericire o variantă de cafea fără cofeină foarte bună la gust. Apoi, am băut multe sucuri naturale, am consumat lactate, fructe și legume proaspete și carne de calitate, am o măcelerie anume de unde cumpăr constant. Dacă aș putea să o iau de la început cu alăptarea, cred că aș bea măcar două guri de cafea normală. Eric a avut niște episoade îngrozitoare de colici, cu toate că mâncam corect și sănătos.
  8. Tania – pentru că sunt vegetariană regimul meu alimentar a rămas în mare cam același. Multe fructe și legume proaspete și gătite la abur, ouă fierte, lactate (mai puțin lapte), produse din soia și cereale integrale. Medicul mi-a recomandat și un supliment de vitamine pentru ca organismul meu să aibă suficientă energie. Am evitat leguminoasele și cruciferele cât mai mult posibil, deși sunt preferatele mele...
  9. Maria – sunt un om căruia îi plac regulile și care le respectă, așa că am rugat medicul să îmi facă o listă exactă cu ce anume am voie să mănânc și ce este interzis. Am ținut cont de toate recomandările timp de 1 an cât am alăptat și pot spune că nu am avut nicio problemă cu cel mic. Din ce îmi amintesc, erau interzise băuturile pe bază de cola, alimentele care provoacă gaze, cum sunt varza sau ceapa, și desigur cafeaua. Bebelina a dormit foarte bine, nu a fost agitată, așa că mă bucur că am avut un medic bun și că am ținut cont de ce mi-a zis.
  10. Ioana – mi-am dorit tare mult să devin mamă și cât timp am fost gravidă am ținut cont până la ultima virgulă de ce mi-a spus medicul. Cred că aș fi fost inconștientă să nu fac același lucru și după ce am născut. Îmi plăcea foarte mult să mănânc supe și ciorbe de legume și de pui pentru că mă hidratau și mă energizau. Fiind vară, am putut să consum și multe fructe proaspete, iar pepenele roșu și cel galben erau aproape zilnic în meniu.

femeie alapteaza

Alimente de evitat când alăptezi

Nutriționistul Suman Agrawal subliniază importanța pe care o are o alimentație sănătoasă pentru mamele care alăptează alăptarea este cea mai importantă fază din viața unei mame și a unui copil deoarece în timpul său se întâlnesc atât nevoile nutriționale, cât și cele afective care permit mamei și bebelușului să creeze o legătură emoțională care nu poate fi comparată cu nimic. Alăptarea este o abilitate învățată atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, care necesită timp și răbdare”.

Există anumite alimente cu arome puternice care pot modifica gustul laptelui, aromele dominante. Bebelușii înghit o cantitate semnificativă de lichid amniotic încă dinainte de naștere, prin urmare atunci când gustă din nou acele arome în laptele mamei sunt deja obișnuiți cu ele. Perioada postpartum poate să te determine să te lași pradă poftelor, însă specialistul subliniază “unele mame care alăptează simt că pot mânca tot ce își doresc, dar trebuie să fie atente cu unele alimente și băuturi. Acestea pot conține substanțe toxice, dăunătoare bebelușului“. În această categorie se includ:

  •  Fructele de mare – chiar dacă conțin acizi grași omega 3, au și o cantitate ridicată de mercur (și în carnea de rechin și macrou)
  •  Alimente procesate – conțin aditivi și conservanți, care sunt toxici pentru bebeluși, putând declanșa colici și alergii, dar și un comportament irascibil
  •  Alimentele picante și cauzatoare de flatulență – pot cauza schimbări în comportamentul bebelușului
  •  Zahăr și îndulcitori artificiali – nu sunt nocive aceste alimente, însă ar fi bine să le consumi ocazional. Bebelușul se poate obișnui cu gustul dulce prin intermediul laptelui tău
  •  Cofeină – bebelușul poate deveni agitat și chiar poate să îl împiedice să doarmă. Discută cu medicul cu privire la cantitatea permisă de cafea în timpul alăptării.
  •  Alcool – consumul de alcool în timpul și după sarcină este complet interzis. Chiar și cea mai mică cantitate de alcool poate afecta dezvoltarea copilului. Dacă îți dorești să bei un pahar, întrerupe alăptarea până când elimini alcoolul complet din organism
  •  Alimente acide – unii bebeluși pot să aibă reacții negative față de alimente care conțin vitamina C, precum portocale, lămâi, roșii.

Bebelușul tău are o reacție negativă față de un anumit aliment pe care l-ai consumat dacă prezintă agitație, simptome de colici, flatulență, îi curge nasul, scuipă, îi apare pe piele o iritație/eczemă.

Ce să mănânci când alăptezi

  •  Include proteine de 2-3 ori pe zi, cum sunt carne, pui, pește, ouă, lactate, leguminoase, nuci și semințe
  •  Consumă 3 porții de legume, inclusiv legume de culoare verde închis și galbenă în fiecare zi și 2 porții de fructe pentru a asigura necesarul de vitamine, minerale și nutrienți
  •  Nu uita de lactate, acestea reprezintă o bună sursă de calciu și grăsime; verifică înainte dacă bebelușul tău le tolerează
  •  Include în alimentație cereale integrale, precum pâine, paste, cereale și ovăz; acestea reprezintă surse sănătoase de carbohidrați
  •  Bea apă ca să îți satisfaci setea. Multe mămici resimt o sete puternică când alăptează
  •  Dietele vegetariene sunt compatibile cu alăptarea. Dacă eviți carnea, asigură-te că apelezi la alte surse de fier și zinc, precum leguminoase și fructe uscate, nuci, semințe și lactate. Dacă ai o alimentație vegană va trebui să iei un supliment de vitamina B12 pentru a te asigura că bebelușul tău nu dezvoltă o carență din această vitamină

În final, reține că nu trebuie să ții regim de slăbire cât timp alăptezi; poți reduce alimentele dulci sau cele grase, însă nu este recomandat să limitezi numărul de calorii excesiv.

Surse: https://timesofindia.indiatimes.com, www.chop.edu, https://intermountainhealthcare.org

Articolul urmator
Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum
    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum

    Foarte puțini nou-născuți sunt cu adevărat drăgălași, să recunoaștem. Bebelușii vin pe lume cu pielea zbârcită de la 9 luni de înotat în lichid amniotic,...

    A ținut ascuns că s-a apucat de dietă și acum nimeni nu o mai recunoaște. Cum a slăbit o tânără 40 de kilograme
    A ținut ascuns că s-a apucat de dietă și acum nimeni nu o mai recunoaște. Cum a slăbit o tânără 40 de kilograme

    O tânără în vârstă de 23 de ani din Scoția și-a dat seama, în perioada de lockdown de anul trecut, că era necesar să înceapă să slăbească și să...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Am auzit o voce de bărbat prin monitorul copilului meu de 1 an. Când am intrat în cameră, nu era nimeni acolo
    Am auzit o voce de bărbat prin monitorul copilului meu de 1 an. Când am intrat în cameră, nu era nimeni acolo

    Un tată din Australia povestește experiența bizară prin care a trecut recent, atunci când a auzit o voce de bărbat vorbind prin monitorul bebelușului său. Când a intrat...

    Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă
    Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă

    O mamă povestește revoltată, în mediul online, cum fiica ei a venit de la grădiniță cu părul smuls din rădăcină, iar cadrele didactice nu au luat măsuri în acest sens!

    Cât de mult a crescut fiica lui Teo Trandafir! Cum reușesc cele două să aibă o relație așa apropiată
    Cât de mult a crescut fiica lui Teo Trandafir! Cum reușesc cele două să aibă o relație așa apropiată

    A lucrat o perioadă la un post de radio, iar de-a lungul timpului Teo Trandafir a reușit să devină una dintre cele mai apreciate vedete de televiziune de la noi. De asemenea, este o...

    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare
    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare

    Viața mea... nu știu exact cum să o descriu; cred că un "rollercoaster" ar fi pe aproape. M-am lovit de atâtea lucruri, pe care cu mintea mea de copil nu am putut să le...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    © 2024 Qbebe