10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de transformările survenite în plan fizic, intervin și cele în plan emoțional, mental. Cu toate acestea, vei reuși să depășești orice obstacol întrucât ești conștientă de beneficiile imense pe care le are laptele matern pentru puiul tău. 

Ești tot mai receptivă în privința plânsului bebelușului

Unul dintre modurile prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei este acesta: odată ce îți vei alăpta bebelușul, vei fi tot mai receptivă în ceea ce privește plânsul acestuia. Explicația oamenilor de știință pentru acest fenomen este următoarea: există un răspuns mai semnificativ la plânsul bebelușului la nivelul părților din creier care țin de formarea deprinderii de a purta de grijă și de a manifesta comportamente empatice. 

Un studiu a arătat că mamele care își hrănesc exclusiv la sân bebelușii au tendința de a-și forma o legătură emoțională mai strânsă cu aceștia, în primele lor luni de viață, prin comparație cu mamele care îi hrănesc doar cu biberonul. Cu ajutorul analizării unor imagini provenite de la examene tip RMN asupra creierului mamelor, s-a demonstrat că la 3-4 luni de la naștere anumite regiuni ale creierului, analizate și la o lună după naștere (precum amigdala, putamenul, globus pallidus, girusul frontal) erau în continuare foarte active în rândul mamelor ce alăptau, fiind corelate cu o mai mare sensibilitate față de comportamentele bebelușilor (inclusiv față de plâns). 

bebelus-pus-pe-pat-si-mama-care-incearca-sa-ii-calmeze-plansul

Inițial te ferești să fii văzută când alăptezi, dar lucrurile se vor schimba

În primele zile și săptămâni de când începi să alăptezi, te surprinzi adesea încercând să te ferești cât mai mult să fii văzută când ești implicată în această activitate. De aceea, te străduiești să te acoperi, nu știi cum să te mai îmbraci și cum să îți organizezi programul pentru ca sesiunile de alăptare să aibă loc în intimitatea casei tale. Astfel, te poți simți jenată, nu vei fi în largul tău, te vei teme că vei fi criticată etc.

Pe măsură ce timp va trece, vei sesiza cum alăptarea se va juca cu mintea ta de mamă: vei începe să te concentrezi din ce în ce mai mult pe nevoile bebelușului tău, pe beneficiile pe care le are alăptarea pentru amândoi. În aceste condiții, vei deveni mai încrezătoare, mai lipsită de inhibiții și nu te vei mai îngrijora atât de mult despre ce spun ceilalți despre tine. Te vei strădui să fii cât mai discretă, dar nu îți vei mai face griji, știind că nu faci altceva decât să te implici într-un demers firesc

Te va obseda gândul că nu îi oferi suficient lapte bebelușului

În special în prima perioadă în care alăptezi te vei întreba permanent dacă poți să-i oferi suficient lapte copilului tău, dacă acesta se va simți îndestulat. Pentru a te lămuri dacă se întâmplă așa sau dacă este nevoie să-i suplimentezi cumva aportul de lapte ghidează-te și după semnele de mai jos:

  • Când îl pui la sân, bebelușul începe inițial să sugă rapid, după care suptul va fi ritmic, lung și va înghiți cu pauze ocazionale
  • Îl vezi și îl auzi când înghite laptele
  • Când se hrănește, obrăjorii bebelușului rămân rotunjiți
  • Îl vezi calm și relaxat după ce este hrănit
  • Gurița sa este umedă la finalul sesiunilor de alăptare
  • După primele două săptămâni de viață, bebelușul ia în greutate în mod constant
  • Este vioi după ce este hrănit
  • Sânii tăi sunt mai moi după sesiunile de hrănire
  • După primele cinci zile de când suge, vei sesiza că bebelușul udă mai multe scutece (cel puțin 6 în 24 de ore)

Fără să vrei, ai perioade în care le judeci pe mamele ce nu alăptează

Printre modurile prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei se regăsește și acesta: deși nu intenționezi, vei avea perioade în care vei fi tentată să le judeci pe cele care nu își alăptează bebelușii, considerând că le ești cumva „superioară” întrucât îți hrănești așa bebelușul.

Pentru a evita, pe cât posibil, să ajungi să le judeci pe aceste mame, ține cont și de aceste aspecte:

  • Dacă o mamă își va alăpta bebelușul la sân sau îl va hrăni cu biberonul este alegerea ei- Are motivele ei și nu trebuie să fie judecată, criticată pentru ce a decis
  • Este posibil ca mama să se confrunte cu diverse probleme de sănătate (de exemplu, un cancer la sân)
  • Pot surveni complicații care vor interfera cu procesul normal de alăptare (de pildă, survine mastita)
  • Mama nu poate produce suficient lapte (spre exemplu, din cauza unor tulburări hormonale, din cauza țesutului glandular insuficient, o operație anterioară la sân etc.)
  • Este posibil ca bebelușul să se fi înțărcat singur

Suferi din cauza somnului insuficient

Una dintre provocările perioadei de alăptare, în special în prime săptămâni de viață ale bebelușului, este că nu vei avea parte de somn suficient. În aceste condiții, nu numai că te vei simți mereu somnoroasă pe parcursul unei zile, dar te poți confrunta și cu manifestări precum:

  • Stări depresive
  • Stări de anxietate
  • Fluctuații ale dispoziției
  • Dificultate în luarea deciziilor
  • Probleme cu concentrarea

Ca să poți să te odihnești pe cât posibil, ar trebui să încerci să profiți de fiecare moment în care ai putea să dormi (fie că este zi, fie că este noapte), stabilindu-ți o prioritate din a te putea odihni. Dacă nu vei putea dormi, cel puțin vei încerca să te relaxezi, cu ochii închiși (spre exemplu, vei încerca să meditezi și să te concentrezi asupra respirației).  

În același timp, solicitând și acceptând sprijinul venit din partea celorlalți îți vei putea crea mai mult răgaz pentru a te putea odihni. 

Ajungi să crezi că laptele matern este leac pentru orice

Nu numai că laptele tău este foarte prețios pentru a pune la dispoziția micuțului tău nutrienți valoroși, dar vei face tot posibilul să găsești și alte utilizări ale acestuia, printre care:

  • Pentru canalele lacrimale înfundate ale bebelușului- În primele săptămâni de viață bebelușul poate avea cruste în zona ochilor și un aspect de ochi mai lăcrimoși întrucât canalele lacrimale se pot înfunda. Când sesizezi așa ceva, vei fi tentată să încerci să-i pui câteva picături de lapte matern pe zonele afectate
  • Eczeme și iritații pe pielea bebelușului- Întrucât pielea acestuia este deosebit de sensibilă, va fi mai predispus la iritații de tot felul, inclusiv în zona scutecului. Din acest motiv, vei încerca să îl tamponezi cu vată îmbibată în lapte matern pe zonele afectate. Dacă problema persistă, consultă cât mai rapid un medic pediatru!
  • Pentru mameloanele crăpate și uscate- Laptele matern îți poate crea o senzația plăcută, de confort, odată ce te tamponezi cu el pe mameloane. Pentru a afla exact despre ce este vorbă, înainte să recurgi la tamponările cu lapte matern, ar trebui ca mai întâi să te consulți cu un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție fungică, iar laptele poate agrava problema (întrucât conține și zaharuri) 

femeie-care-tine-in-mana-o-pompa-de-san-plina-cu-lapte

Vrei să guști adesea din laptele tău

Un alt mod prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei este următorul: dorința de a gusta din laptele matern. De pildă, laptele matern matur are o aromă similară celei de vanilie. Dacă te-ai confruntat cu mastita sau dacă producția de lapte a început să scadă, gustul său poate deveni sărat.

În general, mamele au descris laptele matern ca având un gust ca de „lapte de migdale”. S-a putut sesiza însă că gustul său se modifică pe parcursul unei zile, în funcție de alimentele consumate. 

În cazul în care laptele matern a fost ținut la rece și decongelat, poate avea un gust ușor acru. 

Devii tot mai solidară cu alte mame care alăptează

Odată ce începi și tu să alăptezi, în mintea ta se va produce următoarea modificare: vei simți nevoia să fii solidară cu toate mamele ce realizează aceste demers. Spre exemplu, vei zâmbi de fiecare dată când vei vedea o altă mamă ce alăptează, o vei saluta etc.

O dovadă recentă a modului în care se poate manifesta solidaritatea între mamele ce își alăptează bebelușii provine din vara acestui an. Astfel, pentru a marca evenimentul intitulat „World Breastfeeding Week 2021”, 129 de mame din Singapore și-au hrănit simultan bebelușii, în mediul online, pentru mai bine de 20 de minute. Evenimentul s-a desfășurat cu ajutorul Zoom, a fost găzduit de platforma „theAsianParent”, scopul său fiind să aducă în prim-plan importanța alăptării și provocările ce vin odată cu ea. 

Ești mai mândră de sânii tăi

De cele mai multe ori, sânii rămân mai mari decât îi aveai înainte de sarcină până la finalul perioadei de alăptare. În funcție de fiecare dintre noi, după această perioadă pot reveni la dimensiunile inițiale, pot rămâne puțin mai mari, pot deveni mai mici. 

Cât timp alăptezi însă, sânii pot deveni de două sau de trei ori mai mari din cauza schimbărilor hormonale (mai ales din cauza prolactinei) care ajută ca sânii să se umple de lapte, spun medicii ginecologi.

Indiferent de dimensiunea pe care o vor avea sânii tăi, vei fi tot mai mândră de ei întrucât conștientizezi că ei au devenit „instrumentul” esențial pentru hrănirea micuțului tău. 

Îți cauți doar haine care să ușureze procesul de alăptare

Alt mod prin care alăptarea se joacă cu mintea unei mame este acesta: preocuparea permanentă de a face rost doar de haine care să o sprijine în procesul de alăptare. Spre exemplu, vei fi mereu în căutare de:

  • Bluze care se încheie cu nasturi 
  • Rochii petrecute
  • Bluze petrecute
  • Pulovere cu nasturi, ce se pot purta direct pe piele
  • Tricouri și pulovere cu decolteu în V etc.

Surse: acamh.onlinelibrary.wiley.com, healthline.com, kindredbravely.com, medela.us, medicalnewstoday.com, mom365.com, nhs.uk, romper.com, scmp.com, sleepresolutions.com, verywellfamily.com, yourtango.com, womenshealthtoday.blog

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată
    Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată

    Iau decizii sub impulsul momentului, nu au deloc răbdare și sunt foarte încăpățânați. Chiar dacă sunt adulți în toată firea, unii nativi nu dau semne că s-ar...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    © 2024 Qbebe