10 lucruri care se întâmplă în corpul tău când alăptezi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alăptarea este un proces cu adevărat miraculos care se petrece în corpul unei femei. Mai puțin cunoscute sunt însă lucrurile care se întâmplă efectiv în corpul tău atunci când tu îți hrănești puiul. Iată ce schimbări au loc datorită lactației, marea majoritate fiind, desigur, legate de nivelul de hormoni din organism.

Împreună cu sarcina și nașterea alăptarea reprezintă un aspect normal, natural, de care este capabil corpul tău. Dacă ești o proaspătă mămică, ai aflat cu siguranță faptul că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebelușul tău. Pregătește-te să afli lucruri mai puțin cunoscute care se întâmplă în corp atunci când alăptezi:

1. Contracțiile nu s-au terminat

În decursul primelor 2 săptămâni după naștere poți să observi crampe similare menstruației în partea inferioară a abdomenului în timp ce alăptezi; este vorba de uterul tău care se vindecă și micșorează. În acest mod corpul tău stimulează contracțiile astfel încât uterul poate reveni la mărimea de dinainte de sarcină.

2. Sânii se pot întări foarte tare

Nu poți crede acest lucru până când nu ți se întâmplă, dar sânii unei mame pot deveni extrem de mari și de duri, ca și cum ar fi niște baloane pe punctul de a exploda. Angorjarea este normală în primele câteva zile după ce ai născut sau dacă nu i-ai golit complet după o masă a copilului. Odată ce începi să îți hrănești bebelușul regulat și să îi golești, se vor simți din nou normali.

femeie cu durere la nivelul sanilor

3. Un sân ajunge să preia conducerea

Multe proaspete mămici vor încerca să își alăpteze bebelușul în mod egal la sâni, ceea ce este perfect atunci când alăptarea a fost stabilită pentru o cantitate de lapte adecvată. În timp însă un sân ajunge să preia conducerea și să producă mai mult lapte decât în medie. Mamele care pompează exclusiv sau adesea la muncă pot să confirme. Nu înseamnă că un sân este defect sau că nu va putea produce suficient lapte, însă apare adesea o diferență în producția de lapte fără nicio explicație/problemă.

4. Sânii pot să curgă sau să stropească în timpul actului intim

Atunci când oxitocina, cunoscută și drept hormonul dragostei, este eliberată de glanda pituitară, permite laptelui să curgă din sâni. Reflexul de ejecție apare atunci când bebelușul tău se atașează de sân, dar poate să se întâmple și în momente...mai puțin planificate, cum ar fi atunci când îi privești poza, îl auzi plângând sau chiar auzi un alt bebeluș plângând deoarece este un răspuns primar să îți alini copilul, susține Tipper Gallagher, consultant în lactație certificat internațional. În plus față de aceste momente, atunci când îți reiei viața intimă, sânii tăi pot să curgă sau să stropească atunci când ai un orgasm deoarece oxitocina este eliberată atunci când faci ceva plăcut.

5. Te confrunți cu un aflux de hormoni

Atunci când alăptezi produci automat doi hormoni - oxitocină și prolactină. Aceștia sunt esențiali pentru crearea laptelui, dar poți observa două efecte adverse majore: o scădere în libido și lipsa menstruației. De asemenea poți observa că te comporți diferit - devii foarte veselă datorită oxitocinei. Apare și senzația de somnolență, în special în primele zile, ca și cum ai fi terminat o masă bogată sau ai un sentiment profund de relaxare.

6. Începi să experimentezi un amestec de emoții neașteptate

Tot oxitocina este responsabilă de o senzație de fericire atunci când alăptezi. Cu toate acestea unele mame experimentează de asemenea o sete intensă, o senzație de protectivitate și conectare profundă. Deși se întâmplă rar și multe mame nu discută despre acest lucru, poate să mai apară o schimbare ca urmare a impactului pe care îl au hormonii. Așa cum orgasmul poate să cauzeze reflexul de ejecție, scurgerea laptelui poate să îți transmită o senzație de plăcere, plăcere intimă; unele mame au un moment de anxietate, în timp ce la altele poate persista timp de 20 de minute, purtând denumirea de reflex disforic de ejecție a laptelui - un răspuns fiziologic asociat unor niveluri nepotrivite de dopamină. O persoană se simte copleșită de anxietate și irascibilitate ca și cum o mănâncă pielea și este neliniștită, dorindu-și să poată fugi. Dacă consideri că ai această problemă discută cu medicul sau consultantul în alăptare pentru a identifica opțiunea potrivită de tratament.

7. Sânii tăi ajung să se consume singuri

Atunci când încetezi să alăptezi corpul tău va intra într-un stadiu de involuție - un proces prin care celulele din sâni care deteriorează laptele și se auto-absorb deoarece nu mai sunt necesare, susține Diana West, consultant internațional certificat în alăptare. Cercetătorii consideră că o proteină denumită Rac1, care ajută la producția de lapte este necesară pentru îndepărtarea celulelor moarte și a laptelui când mama nu mai alăptează, conform unui studiu recent publicat în revista Celulă de Dezvoltare. O parte din grăsimea din sâni poate fi de asemenea reasimilată, ceea ce este un rezultat al metabolismului și al scăderii în greutate ca urmare a caloriilor în exces de care ai nevoie ca să îți hrănești copilul.

8. Simți ace când laptele curge sau nu simți nimic

Reflexul de ejecție apare atunci când laptele este ejectat din celulele care depozitează lapte. Unele mame vor simți ace sau senzații de furnicătură, în timp ce altele nu vor simți nimic (se pot speria la gândul că bebelușul nu suge suficient lapte sau că sânii lor nu funcționează corect). Nu este nicio problemă dacă nu simți nimic; urmărește în acest sens cantitatea de scutece murdare, creșterea în greutate a copilului etc.

9. Uscăciune la nivel vaginal

Ca urmare a scăderii nivelului de estrogen în timpul alăptării, se poate observa o senzație de uscăciune vaginală, ceea ce face uneori contactul intim dureros sau inconfortabil. Este o problemă frecvent întâlnită și se poate rezolva cu ajutor lubrifianților și al cremelor. Cere sfatul medicului înainte de a folosi vreun produs.

10. Densitatea ta osoasă se modifică

Nevoia în cresștere de calciu a bebelușului înseamnă că corpul s-ar putea să fie nevoit să extragă calciu suplimentar din oase. De fapt, se consideră că femeile pot pierde 3-5% din masa osoasă în timpul alăptării. Se poate datora faptului că corpul produce mai puțin estrogen în timpul alăptării. Dar corpul are un truc inteligent pentru a-și recupera densitatea osoasă pierdută în decurs de 6 luni după înțărcare, încă o dovadă cu privire la uimitorul corp uman.

Surse: www.foxnews.com; www.bundoo.com; http://babyology.com.au

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Ce faci când partenerul este scârbit de corpul tău de după naștere?
  Ce faci când partenerul este scârbit de corpul tău de după naștere?

  Sarcina schimbă corpul majorității femeilor din cauza creșterii în greutate, vergeturilor și celulitei. Majoritatea femeilor acceptă cu mare greutate schimbările postpartum, iar...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
  Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

  Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și...

  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde
  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde

  Una dintre cele mai mari dorințe ale unei proaspete mămici este să-și poată alăpta bebelușul, în condițiile în care laptele matern este una dintre cele mai valoroase...

  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

  Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

  © 2022 Qbebe