- 1. Contracțiile nu s-au terminat
- 2. Sânii se pot întări foarte tare
- 3. Un sân ajunge să preia conducerea
- 4. Sânii pot să curgă sau să stropească în timpul actului intim
- 5. Te confrunți cu un aflux de hormoni
- 6. Începi să experimentezi un amestec de emoții neașteptate
- 7. Sânii tăi ajung să se consume singuri
- 8. Simți ace când laptele curge sau nu simți nimic
- 9. Uscăciune la nivel vaginal
- 10. Densitatea ta osoasă se modifică
Împreună cu sarcina și nașterea alăptarea reprezintă un aspect normal, natural, de care este capabil corpul tău. Dacă ești o proaspătă mămică, ai aflat cu siguranță faptul că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebelușul tău. Pregătește-te să afli lucruri mai puțin cunoscute care se întâmplă în corp atunci când alăptezi:
1. Contracțiile nu s-au terminat
În decursul primelor 2 săptămâni după naștere poți să observi crampe similare menstruației în partea inferioară a abdomenului în timp ce alăptezi; este vorba de uterul tău care se vindecă și micșorează. În acest mod corpul tău stimulează contracțiile astfel încât uterul poate reveni la mărimea de dinainte de sarcină.
2. Sânii se pot întări foarte tare
Nu poți crede acest lucru până când nu ți se întâmplă, dar sânii unei mame pot deveni extrem de mari și de duri, ca și cum ar fi niște baloane pe punctul de a exploda. Angorjarea este normală în primele câteva zile după ce ai născut sau dacă nu i-ai golit complet după o masă a copilului. Odată ce începi să îți hrănești bebelușul regulat și să îi golești, se vor simți din nou normali.
3. Un sân ajunge să preia conducerea
Multe proaspete mămici vor încerca să își alăpteze bebelușul în mod egal la sâni, ceea ce este perfect atunci când alăptarea a fost stabilită pentru o cantitate de lapte adecvată. În timp însă un sân ajunge să preia conducerea și să producă mai mult lapte decât în medie. Mamele care pompează exclusiv sau adesea la muncă pot să confirme. Nu înseamnă că un sân este defect sau că nu va putea produce suficient lapte, însă apare adesea o diferență în producția de lapte fără nicio explicație/problemă.
4. Sânii pot să curgă sau să stropească în timpul actului intim
Atunci când oxitocina, cunoscută și drept hormonul dragostei, este eliberată de glanda pituitară, permite laptelui să curgă din sâni. Reflexul de ejecție apare atunci când bebelușul tău se atașează de sân, dar poate să se întâmple și în momente...mai puțin planificate, cum ar fi atunci când îi privești poza, îl auzi plângând sau chiar auzi un alt bebeluș plângând deoarece este un răspuns primar să îți alini copilul, susține Tipper Gallagher, consultant în lactație certificat internațional. În plus față de aceste momente, atunci când îți reiei viața intimă, sânii tăi pot să curgă sau să stropească atunci când ai un orgasm deoarece oxitocina este eliberată atunci când faci ceva plăcut.
5. Te confrunți cu un aflux de hormoni
Atunci când alăptezi produci automat doi hormoni - oxitocină și prolactină. Aceștia sunt esențiali pentru crearea laptelui, dar poți observa două efecte adverse majore: o scădere în libido și lipsa menstruației. De asemenea poți observa că te comporți diferit - devii foarte veselă datorită oxitocinei. Apare și senzația de somnolență, în special în primele zile, ca și cum ai fi terminat o masă bogată sau ai un sentiment profund de relaxare.
6. Începi să experimentezi un amestec de emoții neașteptate
Tot oxitocina este responsabilă de o senzație de fericire atunci când alăptezi. Cu toate acestea unele mame experimentează de asemenea o sete intensă, o senzație de protectivitate și conectare profundă. Deși se întâmplă rar și multe mame nu discută despre acest lucru, poate să mai apară o schimbare ca urmare a impactului pe care îl au hormonii. Așa cum orgasmul poate să cauzeze reflexul de ejecție, scurgerea laptelui poate să îți transmită o senzație de plăcere, plăcere intimă; unele mame au un moment de anxietate, în timp ce la altele poate persista timp de 20 de minute, purtând denumirea de reflex disforic de ejecție a laptelui - un răspuns fiziologic asociat unor niveluri nepotrivite de dopamină. O persoană se simte copleșită de anxietate și irascibilitate ca și cum o mănâncă pielea și este neliniștită, dorindu-și să poată fugi. Dacă consideri că ai această problemă discută cu medicul sau consultantul în alăptare pentru a identifica opțiunea potrivită de tratament.
7. Sânii tăi ajung să se consume singuri
Atunci când încetezi să alăptezi corpul tău va intra într-un stadiu de involuție - un proces prin care celulele din sâni care deteriorează laptele și se auto-absorb deoarece nu mai sunt necesare, susține Diana West, consultant internațional certificat în alăptare. Cercetătorii consideră că o proteină denumită Rac1, care ajută la producția de lapte este necesară pentru îndepărtarea celulelor moarte și a laptelui când mama nu mai alăptează, conform unui studiu recent publicat în revista Celulă de Dezvoltare. O parte din grăsimea din sâni poate fi de asemenea reasimilată, ceea ce este un rezultat al metabolismului și al scăderii în greutate ca urmare a caloriilor în exces de care ai nevoie ca să îți hrănești copilul.
8. Simți ace când laptele curge sau nu simți nimic
Reflexul de ejecție apare atunci când laptele este ejectat din celulele care depozitează lapte. Unele mame vor simți ace sau senzații de furnicătură, în timp ce altele nu vor simți nimic (se pot speria la gândul că bebelușul nu suge suficient lapte sau că sânii lor nu funcționează corect). Nu este nicio problemă dacă nu simți nimic; urmărește în acest sens cantitatea de scutece murdare, creșterea în greutate a copilului etc.
9. Uscăciune la nivel vaginal
Ca urmare a scăderii nivelului de estrogen în timpul alăptării, se poate observa o senzație de uscăciune vaginală, ceea ce face uneori contactul intim dureros sau inconfortabil. Este o problemă frecvent întâlnită și se poate rezolva cu ajutor lubrifianților și al cremelor. Cere sfatul medicului înainte de a folosi vreun produs.
10. Densitatea ta osoasă se modifică
Nevoia în cresștere de calciu a bebelușului înseamnă că corpul s-ar putea să fie nevoit să extragă calciu suplimentar din oase. De fapt, se consideră că femeile pot pierde 3-5% din masa osoasă în timpul alăptării. Se poate datora faptului că corpul produce mai puțin estrogen în timpul alăptării. Dar corpul are un truc inteligent pentru a-și recupera densitatea osoasă pierdută în decurs de 6 luni după înțărcare, încă o dovadă cu privire la uimitorul corp uman.
Surse: www.foxnews.com; www.bundoo.com; http://babyology.com.au
