Cercetători de la „University of California" (San Diego, SUA) și de la un ONG specializat în furnizarea de servicii medicale și asigurări din SUA, „Kaiser Permanente", au ajuns la concluzia că femeile care alăptează timp de șase luni vor fi mai puțin afectate de un ficat gras (Această problemă de sănătate se referă la acumularea de grăsimi la nivelul celulelor hepatice, care pot favoriza inflamația și fibroza- acumularea de țesut nefuncțional la nivelul ficatului, ce împiedică funcționarea corectă a acestuia) la maturitate (la vârsta mijlocie).
Pentru studiul menționat au fost utilizate date provenite de la un studiu mai vechi, efectuat de către un centru specializat în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare în rândul tinerilor („Coronary Artery Risk Development in Young Adults"). Cei de acolo au avut în vedere un număr de 844 de femei, atât de culoare, cât și albe, care au fost testate la 2 sau la 5 ani după vârsta de 30 de ani. O parte dintre ele aveau cel puțin un copil pe care l-au alăptat, restul neavând copii sau neputând să-i alăpteze.Cele care au alăptat au raportat perioada în care au făcut acest demers după 25 de ani.Li s-au efectuat și tomografii abdominale și s-a sesizat că mamele care au alăptat aveau ficatul mai puțin gras decât acelea care nu au reușit.
Specialiștii de la „University of California” au menționat și că femeile care au alăptat cel puțin 6 luni aveau un indice al masei corporale mai redus, o talie mai subțire și niveluri ale trigliceridelor și colesterolului „rău" mai reduse decât ale celor ce nu au alăptat deloc sau au alăptat mai puțin de 1 lună. Experții de aici au precizat că intenția lor a fost să arate legătura dintre procesul de alăptare și ficatul gras fără a se raporta la alți factori care favorizează această problemă de sănătate: obezitatea, prezența diabetului, activitatea fizică și dieta din perioada anterioară sarcinii.
Scopul următoarelor studii vizează înțelegerea mecanismului care face din alăptare un demers benefic pentru prevenirea apariției ficatului gras, cum acesta poate să reducă severitatea acestei afecțiuni.
Un alt studiu, al „Universității Colorado" (SUA), a arătat că femeile ce beneficiază de prezența unui antioxidant (PQQ), regăsit și în laptele matern, aveau ficatul mai puțin gras decât al celor care nu îl aveau în organism. Testele au fost efectuate pentru prima dată pe femele de șoareci obeze, în timpul sarcinii și în perioada alăptării. Antioxidantul PQQ le-a ajutat să nu se confrunte cu un ficat gras.
Surse:
www.brightsurf.com, www.medicalnewstoday.com, ww.researchgate.net,www.tech2.org
Surse poze:
www.pixabay.com